Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hráč hru NEVLASTNÍ, Sony, Ubisoft, Micro...to dělají tak že, hráč vlastní licenci na hru. A je úplně jedno jestli máte disk či digital.  

• ripper

Snažím se vše co jde kupovat na GOGu. Čím větší budou, tím větší šance, že se tam budou objevovat i AAA hry. Srdcovky zálohuju. To samozřejmě neřeší konzole, ale tím spíš je PC má primární platforma. 

• Morraw

Vždycky jsem si říkal, jak jsme toto jako hráči mohli dopustit. A pak jsem si vzpomněl, že existuje pirátství a všichni vlastní všechny hry. Tedy aspoň na PC.

• spoock

Vždycky jsem měl pocit, že SONY byla především prozákaznická, ale jako vždy, když zmizí konkurence, hlavounům naroste sebevědomí a zákazník trpí. Naštěstí je tu PCčko, v době, kdy na Playstation už nevychází moc zajímavých exkluzivit, je to lepší volba. 

• Rostej

Sony muze za to, ze si hraci neumeji precist s cim souhlasi 😂

• Tak jádro pudla je jinde. Hru nikdy nevlastníš. Problem je, ze nám odebírají možnosti si hry třeba zálohovat

• Nemuzou vam odebrat neco co jste nemeli. To, ze lidi i pres tyto sahle licencni podminky tento zpusob "hrani" podporuji je jejich volba.

• Můžou vám odebrat licenci... Tu vlastníte vždy. A to odjakživa i u starých fyzických kopií

• Jednoduše zálohovat nemůžeš žádnou konzolovou hru. Nebo snad na PS5 a XB Series fungují přepálené disky? Co ztratíš, je především možnost prodeje (to určitě není zanedbatelné).

Pokud chceš hru zálohovat, tak nezbývá než nakupovat na GoGu (nebo volit nějakou nelegální alternativu).

• Ne, jde o trochu něco jiného. Pokud jsem si koupil fyzickou edici na PSku, tak jsem hru měl a nebyla vázaná na účet a závislá na nějaké službě. Třeba všechny hry na PS4 mám až na vyjímky na disku. Až si za 10 nebo třeba 20 let zas PS4 pustim, v klidu si je zahraju, stejně jako teď třeba pařim Medal of Honor na PS2... Jestli si disky zničím nebo mi přestane fungovat konzole je už můj problém.

U digital-only vázaných na účet je ten problém, že já opravdu neovlivním, jestli Sony vypne servery nebo vyprší nějaká licence. Zejména u singleplayer her mě opravdu nějaký vypršená licence prostě nezajímá a nevidím důvod, aby mi hru odebírali.

A ano, já už nakupuju výhradně na GOG a doufám, že nás bude čím dál víc. U konzolí bych klidně na digital only přistoupil právě tehdy, pokud by umožnili si stejně jako GOG udělat zálohu, která by navíc fungovala bez účtu. 

• Good point. Hry pro staré konzole se dnes už hrají většinou přes emulátory. Předpokládám, že i pro PS5 nebo i 6 časem nějaký vznikne (pokud tam budou zajímavé exkluzivity, jinak to nemá moc cenu), ale dostat do něj image se hrou nebude tak snadné, když nebude disk, ze kterého by šel udělat a hra bude kompletně ztracená.

Vím, že emulátory nejsou striktně vzato legální, ale u nepodporovaných konzolí jsou většinou tolerované.

GoG je pro mě taky primární platformou, ale když je něco výrazně levnější na Steamu, tak to tam vezmu. A na trvalejší zálohy nemám dost úložného prostoru.

• vlastik.plaminek

Emulátory legální jsou. Tvůrci je ale nesmí distribuovat s ripnutým BIOSem konzole, popř. s nějakou vlastnoručně vybranou kompilací zásadních her - to už je zásah do copyrightu.

Pro kompletně legální emulaci si uživatel musí všechno naripovat z konzole a her, které sám vlastní.

Docela by mě zajímalo jak se bude nahlížet na relativně nové portování konzolových her na PC. Zatím jsem takhle zkoušel Skate 3 a musím říct, že borci na tom udělali neskutečnou práci. Podobně už se dá hrát i Bloodborne. Sice to nějakým způsobem pořád využívá ShadPS4, ale prý to běží výrazně líp než v rámci samotného emulátoru a veškeré možnosti navíc, třeba debug menu nebo různé shadery a nastavení grafiky, jsou vyladěné přímo pro Bloodborne.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit