Star Wars Zero Company – recenze taktické tahovky z předaleké galaxie
-
Corvus: No jo, ale musíš setrvat na monitoru 24" max. Kdo chce větší zážitek, s historickou 3060Ti nevydrží. Navíc, není tu jen 4k , spousta lidí jede QHD, které stačí i na 32" monitoru.
-
Parádní recenze. Zatímco X-COM je bohužel u ledu a já nechápu proč franšíza nejede na plnej knedlík dál, kor po naprosto masivním, všeobecném úspěchu dvojky a její nadstavby War of the Chosen, naštěstí přistálo Zero Company. Julian Gollop, autor původního X-COM, s Phoenix Point prakticky úplně zapadl (velká škoda), vynikající Jagged Alliance 3 sice bodovalo, ale už je to taky nějaký pátek od vydání, Gear Tactics výborné, ale jsou ještě starší... Naštěstí Star Wars Zero Company dopadlo výtečně. Neměl jsem úplně důvěru, ale postupem času se hra vyprofilovala jako nejočekávanější tahovka roku 2026. Strašně přeji autorům úspěch a prodeje, aby vzniklo co nejdříve pokračování. A ne jako u X-COMu, že nechají značku trestuhodně ladem. O strategii roku 2026 mám jasno.
Ohromně se mi líbí, že autoři do hry zapracovali fyziku a plechofkou vtipně vymrštěný granát, rozhází tlakovou vlnou figurky nepřítele po mapě jako onen pověstný holub na šachovnici. Výborný nápad! Žádné prostinké přikrčení nepřítele a odečtení životů, ale skutečně je možné směrovat tlakovou vlnu a doslova si naplánovat, kterým směrem nepřítel bude za letu z bojiště mávat na rozloučenou! Pecka!
Zajímavá je otázka optimalizace. Osobně nemám na PC problém, ale četl jsem + viděl videorecenze, že hra má brutální dropy a lagy a jsou lidé, kteří tvrdí, že v současném stavu jde o téměř nehratelnou záležitost. Asi mám kliku stejně jako autor recenze. Noticka: Je zajímavé (a opět se mi to potvrzuje, jako u mnoha dalších her), že nové, výkonné karty mají s hrami problémy (aspoň to hráči tvrdí), zatímco já si držím ROKY setup: 3060 Ti + fullHD a hraju vše na ultra a bez problémů. Už jsem to psal jinde, ale raději budu stále hrát v 1080p, ale nekompromisně na ultra všech parametrů než machrovat s 468K 🙂 a v diskuzích doslova u každé hry brečet, že mi nejede na 120 fps... A skutečně mám tuto zkušenost s MNOHA hrami. Dawnwalker mi na 3060 Ti + 1080p jede na ultra všech parametrů na zamknutých 75 fps, zatímco lidi se 40 a 50řadou GPU ve 4K brečí, v jakém je hra strašném stavu... Je to fakt zvláštní, tak dalece tomu nerozumím, ale zkušenosti hovoří jasně: Nemíním nic měnit, protože mi při 1080p jede všechno, co vyjde, královsky. To jen poznámka na okraj, že nemám problémy ani se Zero Company jako někteří. Tím samozřejmě netvrdím, že hry vycházejí v bezvadném stavu. Spíš naopak; vyplatí se kupovat novinky tak za rok od vydání 🙂
Co mě potěšilo je česká lokalizace na PC, na které pracují (včetně odborníka na českou SW terminologii pana Klimeše) Lokalizace. Čili ruční překlad, žádné po*rané AIčko. Už nyní je překlad parádní a to jde pouze o rozpracovanou verzi.