Přejít na výpis diskuzí
Chris Avellone by nový Planescape udělal bez D&D pravidel
25.7.2012 | Aleš Smutný
23 příspěvků
-
Ani mě vlastně nenapadlo, že bych si chtěl pokračování nebo nástupce PT zahrát. Takhle ucelená a dokonale uzavřená hra se moc často nevidí (k tomu mě trochu straší Dragon Age - "duchovní nástupce" Baldurs Gate). Navíc bez DnD by těžko dostali Planescape licenci a podobný tak komplexní a neortodoxní svět by zaváněl plagiátorstvím. Nakonec by to v ideálním případě dopadlo jako ukecanější Zaklínač s nálepkou duchovní nástupce PT, ale Obsidian by pak asi zbankrotoval... Takhle Arcanum 2 - to by byl nářez - skvělá koncepce a předpřipravený svět, originální questy, pokecy, souboje... a licence asi nebude ani tak drahá...
-
Kickstarter je inkubator, investicni podpora zajimavych titulu s nizkym komercnim potencialem. Spousta lidi si ho plete s predplatnym komercnich titulu. Obavam se, ze budou nakonec zklamani, nastvani a na kickstarter zanevrou.
-
Anglické patvary v tomto článku jsou příšerné, zvlášť když existují krásná česká slova. Jestli to takhle půjde dál, tak za pár let budou články komplet anglicky *7*
-
-
toho sa nebojím... vy na svoju hrdosť nedáte dopustiť aspoň teda vo filmoch (dumbledore/brumbál) :)... myslím si že by bolo úžasné ak by svet alebo aspoň jeho polovica fungovala na jednom jazyku... v tom prípade by som mal tolko možností pri dorozumievaní :)
-
-
to mi sedi na vas
-
-
-
Myslim ze je trochu mylny pohlad na financovanie a nasledny uspech hier z kickstartru.Na kickstartri je vyvoj daneho titulu od zaciatku vlastne prefinancovany (ty co prispeli dostanu svoju kopiu) a tym padom vlastne dalej dany titul uz ani nemusi byt komercne uspesny (to je uz len bonus).Samozrejme ale zalezi ako si nastavia hranicu na vyber financii a ich financovanie.To je zasadny rozdiel oproti klasckemu vyvoju/financovaniu vydavatelom, kde sa vlastne nevie aka bude uspesnost titulu a vari sa z vody - operuje sa znackou,technologiu,meno vyvojarov a tak, v zmysle vytrieskania co najvecsieho baliku.Kde ale nasledne vydavtel aj developer vyplakava ze sa im nepodarilo dosiahnut vysnivanycb 2M predanych kusov a zacnu vinu hadzat kade tade.V tomto je financovanie cez kicktarter predsa len "transparentnejsie". Co sa tyka samotneho zhanania financii tak podla mna je to aj tak hlavne o mene kto za titulom stoji. Ak by to bol anonym s mega napadom na hru (povedzme fallout4:Van Buren :-) pochybujem ze by bol taky uspesny vo vybere aj na kickstarteri. Dnes je uz predsa len viac kanalov ako presadit a predavat svoj titul nez volakedy (hlavne digitalna distribucia) ale pokial som neznamy tak mi ani kickstarter ani steam nepomoze.
-
Ja myslím, že Torment ťažil hodne práve z DnD licencie (možno nie z mechaniky a pravidiel, ale samotného sveta Planescape, ktorý je neuveritelne premakaný a ak by sa ním chcel niekto len inšpirovať, tak by mu to dalo hodne práce).
-
-
Naprosto souhlasím. Vytvořit tak dobrý setting jako je Planescape dá sakra hodně práce a PT z něj hodně těžil.
-
Z toho rozhovoru vcelku jasne plynie, ze sa citil obmedzovany mechanikami DnD, comu sa vobec nedivim. Na to, co chcel spravit si viem predstavit len malo mechanicky menej vhodnych systemov. Imho dostal poziadavky od interplay, ze musi vytvorit DnD hru a setting si moze pouzit aky chce. Tak si vybral najpestrejsi a zaroven najhlbsi z vtedy podporovanych. Iny vhodny by bol mozno este Dark Sun, ale to uz su len dohady, ktore nikdy neboli podporene ziadnym sposobom.
-
tak ale on mluvi prave o tech pravidlech.
-
-
reagoval som na poslednú vetu v článku
-
Jo, jo, ale zrovna PT o těch zkušenostních bodech, statistikách apod. vůbec nebyl. Ta radost z questů neplynula z jejich splnění (a následných odměn), ale ze samotného jejich řešení. To prozkoumávaní světa, skládní mozaiky příběhu (http://www.youtube.com/watch?v=-lbw969tq7s pamatujete?), rozhovory nutící hráče přemýšlet...kde jsou ty časy?
-
-
a proc se se mnou teda hadas? dyt to je to co rikam a co je i v clanku.
-
-
O_o
-
Já se s tebou nehádám. Nejprve ti přitakávám, následně už reaguji na tu Chrisovu stížnost na mechanismy, resp. se s ní přu. :)
-
-
-
-
-
co na to rict :). ma pravdu no. a ales tou posledni vetou taky.
-
MiBox: poriadna hra nikde? Jeho projekty su vzdy zaujimave, ale nie pre kazdeho. Maloktory sa riadne predaval, co ale neznamena, ze by si ich ludia neuzili. Najdes ich skor medzi fanatikmi ( Kotor2, Nwn2, Alpha protocol, F3: new vegas + dlc ). CA ma svoju vlastnu viziu, za ktorou ide dlhodobo a ak sledujes jeho hry, tak ju uvidis. Preto som aj zvedavy na Wasteland2 ( hoci sa trochu obavam ).
@tiscali: vdaka za dobre odporucanie na rozhovor. Je super vidiet, ze niekto sa nevenuje len priemyslu, ale aj dianiu za oponou a snahou pochopit mechanizmy. -
To je furt keců jak by někdo něco udělal a pořádná hra nikde.
Zase jen další rozhovor/prohlášení/nudné kecy.
Chtít nestačí. -
-
Přesně tak, třeba Planescape Torment považuji za nejlepší hru vůbec. Navíc on není ten typ člověka, že by všude křičel, jak by se mu něco líbilo, ale nic pro to nedělá. Zkrátka se k tomu dopracovali v rámci rozhovoru. A nudný ten rozhovor rozhodně není.
Btw. přes wikipedii, kde jsem se díval na nějaké info o PT, jsem se dostal k tomuto http://www.pcgamer.com/2011/02/16/the-100-best-pc-games-of-all-time/9/ žebříčku 100 nejlepších her a docela mě překvapila Arma II na 13. místě. :)
EDIT: Reakce patří k příspěvku nahoře. :) -
-
No, když jsem si ten žebříček prošel, ani se té Armě nedivím... Ty údaje tam jsou opravdu dost "random"...
-
-
Však já ten žebříček nepřeceňuji, už z principu je nemožné porovnávat Half-Life, Fallout a třeba Gran Turismo. Spíš jsem to uváděl jako takovou zajímavost.
-
-
Chápu, jasný :) Taky mě zarazilo, že o té hře vůbec vědí.
-
-
-
-
-
vdaka za tento clanok, spravil mi naladu, hlavne ten zaver *4*