Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Morraw

    Odzkoušeno a líbí se mi tam ty možnosti s vlastní rasou. Ale viděl jsem roadmapu až do Q2 2024 a ještě hodně obsahu přidají.

    Počkám si tak raději na kompletní edici.

  • Nové AoW 4 jsou fantastickou hrou. Míchání ras a magií je parádní, vizuál super. Velmi vysoká replayabilita.

    Ale rozhodně bych hře nedal 9/10 v současném stavu a to z jednoho prostého důvodu – AI. Je naprosto tragická. Cheatuje jako blázen, což by se (možná) dalo ještě prominout, problém ale je, že je velmi pasivní. V útočné válce váš spojenec bude pobíhat s armádami okolo a nezaútočí. Stejně tak jako protivník, kolikrát vůbec nenapadne nechráněné město. Nechává si rozrůstat infestation lairy na svém území, nechává žít jednotky blokující suroviny atd.

    Dobrou 4X strategii dělají z velké části AI protivníci – jak s vámi komunikují a obchodují, jak jsou schopní vás podrazit, nepředvídatelně napadnout, nebo naopak vytáhnout z kaše ve válce atd. Toho se ale zde nedočkáte. AI protivníci (a městské státy) jsou jen jakýmsi doplňkem, slabou překážkou za mnohdy velmi snadným vítězstvím.

    Až (pokud) fixnou, tak velký adept na Game of the Year!

  • Pro mě škoda, jelikož bez české lokalizace to hrát nechci. 

    • Myslíš že český překlad by byl o tolik kvalitnější než originál?

  • vypadá to dobře. Už dlouho jsem nehrál žádnou strategii, naposled asi Stellaris

  • No... podle mě autor nehrál předchozí díly, protože všechny tu supr mechaniky apod. už tady byly v minulém díle. Přijde mi to jako recenze nooba, který poprvé spustil Age of Wonders X.

    • S tímhle mám posledních pár let tady taky problém. Pokud je to hra ze serie, tak očekávám nějaké porovnání jak si hra stojí v rámci serie, ale dost často se člověk tohle z recenze nedozví a poud se ty hry moc neliší, tak nevidět nadpis, tak ani nevím, kterou hru ze série se recenze týká.

  • Derp_1337

    Pěkné. A taky dost povědomé. Je vidět, že ty fantasy strategie všechny od sebe navzájem kopírujou. Spousta prvků je podobná něčemu z Heroes nebo třeba takový Warhammer: Total War.

    • Pokud mě paměť nešálí, tak první mechaniky měla stařičká hra Masters of magic. Mám pocit že byla souputnikem první Civilzace. Akorát tam navíc byla magie a hrdinové. Byla to pecka, byl jsem z ní tenkrát více nadšený než z Civilizace. 

      • Na tu se taky pamatuju. Měla oproti Civilizaci víc věcí navíc. Třeba slučování jednotek do armád, taktické bitvy nebo paralelní dimenzi, kam jsi se dostával pomocí portálů. Nemyslím, že to byla první fantasy grand strategie, ale měla v sobě spoustu prvků. které opisovaly pozdější hry. Vlastně už ve Warlords, kteří byli ještě dřív, toho bylo taky docela dost. Přesto jsem měl Civilizaci radši. MoM mi přišla moc pomalá a víc rozbitá ohledně vyváženosti.

        • Ja som na tom podobne ako malacandra. Moje 2 najoblubenejsie hry z mladosti v ramci zanru boli Master of Magic a Master of Orion 2. Civilizacia bola fajn, ale kvoli subojom ma bavili viac tieto 2 hry.


          • Derp_1337

            Minulý rok vyšel Master of Magic Remake, že?

            • Ano, ale este som ho neskusal. Je toho vela v backlogu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit