Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechapu, ze Intel stale neni schopny prejit na nizsi vyrobni proces a honi to klasicky taktama, ten refresh co ted vypustil to je neco silenyho, kdo to koupi na koncici platformu, kdyz naopak AM5 zacina a minimalne 1, mozna 2 generace procaku vydrzi?

    Ja mel vzdycky Intel, ale diky nynejsi situaci jdu do 7800x3d, vse nakoupeno, zitra nebo pozitri bude slozeny, snad jsem udelal dobre.

    • Tak pozor na chlazení 😀 ja mam 5800x3D a na hraní je to dělo.. jsem nechtěl přecházet na am5 ještě, tak jsem zval 5800x3D a zatim na pohodu chladí.. ale uchladit to byl masakr 😀

    • Hidden

      Zklamany nebudes, rekl bych. Ja pred casem po dlouhych letech take presedlal na AMD, protoze vykon a provozni vlastnosti novych Intelu me zrovna nepresvedcovaly a rozhodne nelituju.

      • Jedine, co me zatim trochu znervoznuje jsou ty dlouhe bootovaci casy pri startu pc skrz ddr5 pameti, ale pokud tohle bude jediny "problem" a jinak to bude litat, tak to preziju.. navic hraju ve fhd (protoze chci, nepotrebuju velkou kravu monitor, 25" pred xichtem mi staci a prijde mi to dostatecne, navic ty fps "navic" rad zuzitkuju pak ba RT apod.), tak cekam pomerne slusny ficak..

        • potvrzuju, mam ryzen 5 7600x (AM 5) a ze zacatku jsem nechapal, jestli jsem neco zapojil blbe, ale zadne check icony na mobo to nejsou, proste trva cca 20-30 sec nez se vubec dostanu do bootovaci sekvence. Vlastne je mi to uplne jedno, ten komp pak bezi 5 hodin zapnuty takze toto vubec neberu jako problem. Ten cpu ma myslim skvely pomer cena/vykon, vzal sem k tomu rx 7800 xt a spolu to funguje paradne. Ja teda na AMD platforme stavim vsecko uz snad 17 let. Trochu i ze zvyku, proste to mam rad, priznavam.

        • Hidden

          Tak to zkusenostmi nemuzu slouzit, ja mam jeste AM4 s temi prvnimi Zen 3 a to jede bezne (tedy svizne). Ale co jsem tak zaznamenal, problem s dlouhymi booty u AM5 by asi mel byt uz nejak vyresen s novejsimi verzemi BIOS.

          • Neni to vyreseno ani s nejnovejsim biosem, proste to tak je, vlastnost. Ze zacatku to bylo i pres minutu.. doted nekteri hlasi treba minutu a pul, da se to srazit nastavenim v biosu. Asi tam hraje roli hodne frekvence ramek.

            • B650 Tomahawk s 7700x a do 15 vteřin na přihlašovací menu. O něco pomalejší než B450 Tomahawk s 5700x.

              • Reakce na příspěvek:

                No jasně, ale jak jsem psal níž, na jakých jedeš frekvencích? Viz benchmark dole v diskuzi, jsou tam poměrně velké rozdíly mezi 4800 a 6000 + časování.


                Jinak dobrý výběr desky, taky do skládám na Tomahawku B650.

                • Reakce na příspěvek:

                  3200 CL16 na 450 a 6000 CL30 na 650:) Gskill oboje.

                  • Reakce na příspěvek:

                    Zajímavé, to jsem teda zvědavý, teď jsem ze srandy měřil pc ze kterého píšu (i5 9600k) a 12sec...

            • Hidden

              Asi spise i dle vyrobce desky. Co jsem ted ze zvedavosti zapatral, ty casy se docela lisi dle vyrobce (nebo lisily, graf je stary pul roku), ale rada z nich prave i skrze update BIOS srazila cas od power on do desktopu pod 30 sekund, coz mi prijde solidni.

              • Reakce na příspěvek:

                Nevim uz ty 2 polozky z hlavy, ktere na to maji vliv, ale treba Gigabite je ma v defaultu nastaveny jinak, nez Asus, Msi apo. proto se to tak lisi. Nicmene bezny cas je stale 30sec, coz je proste nesmyslne moc (pokud chces vyuzit potencial ramek a expo ti je hodi aspon na 6000, coz je pro am5/ddr5 "sweetspot".

            • aj predoslym

              neviem kde mate problem, ja s novym 7700X na Asrock Lowbudged MB(mobo) samozrejme socket je novy AM5 s DDR5 (Cl36/6000 max ale aktualne na zakladnych cl 40 a 4800MHz) a na WIN 11 na SDD (x4) mi to od stlacenia start tlacitka do win 11ky trva tak 1-2 sekundy...

              BIOS bol sice po instalacii win 11 zaktualizovany ale zeby aspon nabehnutie do BIOSu trvalo dlhsie ako par sekund od sputenia nemozem povedat.

              skladal som to sam posledny weekend a zatial nahodil par programov a  hier (CP2077, Blizz hry, BG3 a tak) a vobes prvy krat v zivote dal CPU od AMD, kedze intel to posledne nedava dobre (ceny/vykon/teploty/spotreba)

              • Reakce na příspěvek:

                Rikam to bude pametma jakmile je das na 6000, coz je takovy ideal, tak se to rapidne prodlouzi. Na nizssich co pises je to ok.


                Jinak ja vzal cl30, 36 nebo vic uz mi prijde zbytecne pomale, cena je stejna.

                • Reakce na příspěvek:

                  mozno to neskor skusim, ale zatial mi aj tych 4800 pripada postacujuce.

                  kazdopadne, este musim aj tak ten komp jemne doladit, cez tyzden ho moc neriesim (len vecer na tom kuknem film/y..)

                  ako vyrobca tie pamate dal na CL36 a 6000 ale v BIOSe to pred aktualizacou dalo na 4800 takze tak. Aj ked je pravda, skusim to prenastavit cez weekend a uvidime co to spravi (najma co sa bootovania tyka)

  • Veskoslav

    Intel stále vede jenom kvůli jedné věci. Korporátní a firemní scéna:) U nás nikdo nemá AMD ve firemních počítačích. Ne že by to nikdo nechtěl, ale třeba X1 Carbon se prostě s AMD nedělají. Jinak co se týče osobních PC a staveb, tak letos jednou s 13900 a 13700 (skvělé CPU, když se sežene levně, tak paráda). a zbytek AMD (od "základní" 5600 až po 7800X3D:))

    • unicz

      Ono se to jistým firmám časem vymstí. Delly pomalu vytlačuje HP, v BYOD. Protože je možné je koupit s  AMD. Je to očividný trend. Ale nemusí stačit, to je pravda.

      • sugyn

        Trochu nerozumim tomu proc v Bring Your Own Device nekdo nekoho vytlacuje kdyz je to prines si svoje zarizeni.

        Spousta firem a korporaci preferuje tailored reseni kdy si na  mobil, tablet, notebook, server najede vlastni template OS spolecne s GPO a security compliant politikou. 

        Ja treba notebook prestal absolutne resit v praci nebot jsem presel na citrix kde moje session bezi neustale a mam vykon vetsi nez notebook. 

        Za me je to celkem jedno jestli budu mit notebook nebo server od tamtoho vyrobce nebo od jineho. Jediny co bych nechtel je mix CPU AMD/Intel v serverovnach. 

        • unicz

          To je vcelku jednoduché, 1x BYOD AMD HP je -1 Dell Intel stroj 🙂


          Pro změnu jas nerozumím, co za potíž je u mixu AMD/Intel v servovně. Což dle mě vytváří požadavek na výměnu komplet HW naráz?

          • sugyn

            Je to zbytecne drahy a komplikovany mit mix ruzneho HW. 

            Penize navic vendoru za podporu, prepsani SOP, dva ruzny firmwary, ruzny problemy, nutnost mit dalsi lidi navic kvuli tomu, prepsani automatizace atd...  Je to proste drahy a benefit pokud je vubec nejaky tak se v te cene a problemech rozpusti.

            • unicz

              A kde je hranice? Roky jde Intel do kopru, vyhlídky žádné, rozdíl ve výkonu pracovních stanic a serverů (ono vlastně i HEDT) velké až obrovské...?

              • sugyn

                Reakce na příspěvek:

                Ta hranice je fyzika. Ja zatim nepozoruju ze by Intel sel do kopru ale zaroven ani ze by AMD byl nekde prukopnikem. 

                Spis si myslim, ze obe firmy a to i vcetne Nvidia zacinaji narazet na R&D cenovy strop kdy vyvoj neceho noveho a vykonejsiho zacina byt natolik drahy, ze musi zvysovat docela dramaticky ceny svych vyrobku. Viz grafiky za 1tisic euro a vys. Proto se snazi o ruzne technologie jako implementaci AI co by ten raw power trochu vynahradilo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit