Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • toka

    Hned druhou hru vyhrát? Ok no, tak to asi dělám něco špatně.

    Jak jsem náchylný na tyhle jednoduchý a chytrý rougelite, Balatro mě prostě ani po 6 hodinách nechytlo. Náhoda naprosto všude, kam se podívám. Nabídka v obchodě, nabídka blind skip žetonů, pořadí bossů, výběr efektu u Celestial a Tarot karet a samozřejmě v nespolední řadě to, co (ne)dostanete do ruky. Všechno do posledního puntíku je o náhodě. Společně s absencí jakéhokoliv permanentního progressu a s nekompatibilitou jednotlivých strategií, kterých je poměrně hodně, nevidím možnost se jakkoliv zlepšovat.

    Permanentní progress spočívá maximálně v odemykání nových kartiček, které akorát zvyšují náhodu a snižují možnost držet se nějaké strategie, kterou vám kartičky v prvních kolech nahodí. Nevím no, jedinej run, kdy jsem se blížil výhře bylo, když jsem narazil hned ze začátku hry na Jokera, který automaticky sežral jinýho Jokera a jeho prodejní cenu překonvertoval k sobě na multiplier. Taky jsem ho už nikdy v shopu neviděl.

    Inscryption, minimálně první část hry, jsem si užil mnohonásobně víc.

    • yenda1

      Prvek náhody tam je, ale Balatro je i tom, jak ho potlačit, umenšit, obejít. A k tomu je právě sposta těch karet: spektrál,  plametky a tarotky. Vybíráš z 5, ze 3 někdy jednu a někdy i dvě karty. A k tomu ty žolíci, kterým hru podřizuješ. Můžeš jet na peníze a vykupobvat obchody, levelovat handy apod. Můžeš změnit mnoho karet na jednu barvu nebo mít i v ruce mnoho es(či cokoliv jiného).Je toho opravdu mraky a způsobů x jak vyhrát.Já sem celou jednu  hru vyhrál s High Card a ten pocit byl skvělý teda.https://twitter.com/yenda1042/status/1769839353835246054

      • toka

        Ano, já chápu, jak fungují tyhle roguelite. Hraju Against The Storm, kde si někteří hráči taky stěžovali na velký prvek náhody a já zatím neprohrál jedinou mapu. Moje pointa je, že u Balatro je naprosto všechno o náhodě. Kde je přesně ten skill prvek?

        Vlastně celá ta kritika je o tom, že není dostatek času a peněz během runu na to pracovat s tou náhodou. Shop nabízí strašně málo věcí, je tam malá variabilita výběru, re-roll stojí strašně moc peněz, neexistuje tam možnost zamknout věci (jako v jiných roguelite). Já vím, jak se to má hrát a že hru podřizuješ tomu, co dostaneš do shopu. Problém je v tom, že ty musíš po celou dobu runu dostávat karty, co se ti hodí do té strategie, kterou ti seed připravil. Taky jsem měl žolíky na pair, trojici a full house, měl to podpořený planetama. A huntil jsem spectral karty, co mi s tím pomůžou. Jenže pak dostaneš spectral kartu, která veme náhodnou handu a změní ti to všechno na jeden rank. A mně to změnila na dvojky. Ten run skončil hned další kolo, protože jsem prostě neměl dostatečnou hodnotu čipů a multi a Xmultiplier to nezachránily.

        Naprosto všechno kolem týhle hry je o náhodě a já nevěřím tomu, že každý seed je vyhratelný. A v tom se liší dobrý roguelite od těch špatných. V Against The Storm věřím, že jde vyhrát všechno.

        Ještě si neodpustím poznámku. To, že je možný, aby někdo zapnul novou rougelite hru a vyhrál druhej run mluví docela jasně samo za sebe, jak moc je to o náhodě a jak moc je to o skillu. Skill si během jednoho runu fakt nevybuduješ.

        Balatro je dobrá hra, ale špatná rougelite.

        • yenda1

          O náhodě? To rozhodnutí si učinil ty a ne hra. To ty sis to chtěl změnit. Ty sis koupil Spectral pack, ty sis ze dvou karet vybral tuto.
          A ano, smůla byla v tom, že ti to změnilo na dvojky. Ale byl to tváj risk prostě.
          Těch možností to ovlivnit je hafo hafo hafo. A vypisovat je tu nechci.
          Lepší by bylo ti to ukázat někde na živo, tohle opisování mě už unavuje.
          Nevadí prostě nic moc nestalo. Přesvědčovat tě nemá smysl o opaku, nebo spíš o přesnější popis. Tohle ani není dobrá platforma na takové věci.
          Já ve hře vidim taktiku, strategii i zkušenost se synergiemi. Důkazem budiž pro mě hra samotná a její možnosti.
          Tím bych to ukončil.
          Měj se.

          • yenda1

            Nedalo mi to a hned jsem šel zkusit další hru

            A hned vítězný tažení.Základní moderej balík.

            Kombinace skipů, nákupů, taktiky, volba žoldů atd.

            https://twitter.com/yenda1042/status/1775986125905293349

            milionek na slepejše ten samý run:

            https://twitter.com/yenda1042/status/1775994438873182228

            Teď už vážně zdar a mějte se tu.

            • toka

              Dva scaling Jokery a ještě oba negative. 😀 Za mých 12 hodin gameplaye (ano, mám dalších 6 oproti původnímu komentáři a několik výher k tomu) jsem je nikdy neviděl a to beru negative tag takřka pokaždý. Jsi hold lepší.

              Ne hele už pár výher mám, a co je fascinující, nemám z nich jakkoliv dobrej pocit. Což když jsem četl, tak má víc lidí. Nemůžu mít dobrej pocit z toho, že jsem v prvním ante rollnul Four Fingers, v druhým ante Shortcut a steamrollnul jsem zbytek hry, protože ta postupka šla udělat naprosto z čehokoliv. Ani jsem se nemusel snažit moc. Prostě dobrý Jokery v prvních dvou ante a instantní výhra. Teda ještě mi k tomu pomohly 25% a 50% slevy vouchery v prvních třech ante. 😀 Skill no.

      • No ale pointa je v tom, jestli to jak to "obejít / potlačit / umenšit" je o schopnostech, nebo o skillu. Na to aby jsi mohl jet na peníze, na multiplier, na žolíky, na upgrade postupek.... na to ti musí přijít upgrady. A musí ti pro daný playstal chodit jakžtakž konzistentně. Což neovlivníš. A pokud ti jde prostě nesourodej mix, tak jsi v háji, ať hraješ sebelíp. A pokud máš štěstí že (jak se mi stalo) první žolík kterého seženeš je ten, co generuje každou hru dva náhodné nové. A první který ti to vygeneruje je ten, co jednoho sežere a o jeho honotu navýší násobení, tak máš deafkto vyhráno. Protože úplně zadarmo každou hru navýšíš násobení bodů a můžeš si vyměnit slabé žolíky za další dokud nemáš fakt super kombinaci. A tím, že už nemusíš za jediného žolíka platit (naopak ty slabé prodáš a generují peníze), tak můžeš vše narvat do dalších upgradů.

        Tohle prostě není o skillu, ale že ti to dobře padne. A pokud ti to takhle na ruku nejde a ještě dostaneš debilního "bosse" (typu extra large score), tak s tím prostě nic nenaděláš.

        Jako nic proti Balatru - je to fakt vyladěnej a návykovej "Skinner box". Ale že by jsi v otm mohl nějak výrazně taktizovat se říct nedá.

        • yenda1

          Dá se taktizovat a hodně. Systém hry tomu jde naproti. V balících máš totiž na výběr. Ve věech.  Nejsi ani nijak omzený počtem karet. 
          Bosse vidíš dopředu, lze se na něj připravit. Jasně jen do určité míry, ale,lze. Prostředků k tomu je spousta. Na výběr je spousta možností a špatný výběr je prostě špatný výběr a náhoda s tím nemá co dělat. 
          Je skvělé si ty taktiky objevit, uplatnit a vyhrát. Skvělý pocit potom. Právě proto, že si minimalizoval(až téměř vymazal) náhodu.


          • toka

            Seed ti připraví žolíky a karty třeba na tvůj run s High Card. Jak se prosím pěkně vypořádáš s bossem na Ante 7, který ti zakáže hrát stejnou handu víckrát? Když máš na prvním nebo druhým blindu boss reroll token, cool. A když kvůli náhodě ne? Povídej. Máš jenom dva nákupy v shopu samozřejmě. Co tě z toho vyseká? Jedna jediná věc a to ukončení první handou. A třeba na to potřebuješ nějakýho supr naboostovaný foil eso. Dáš pětkrát Discard, kvůli -náhodě- ho nedostaneš a tvůj run skončil.

            Znovu se opakuju. Není možný vyhrát druhý run v rougelite hře, která není primárně o náhodě. To je asi jako zapnout Dark Souls a prostě neumřít během prvního blind playthrough.

  • yenda1

    Jasná GOTY no.  Startegie, kalkulace, riskování i to štěstíčko musí být, ale jako v každé dobřé hře a koneckonců i v životě: hrajete s kartami, které vám jsou dány, ale to jak je zahrajete záleží na vás a dle toho budete hodnoceni.😎

  • Houdini

    Za mňa hra roku. Bol som "neverici" ale teraz si k nej sadam častejšie než k veľkým AAA titulom. U mňa najhranejšia hra.  Neveril by som, že sa dá zahrať 80 miliónov jedným handom. Herný orgazmus.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit