Bude 80 eur nový standard za hry? Microsoft zdražuje hry i konzole
-
MS management je little bit greedy. Tůdle z Nůdle. Xbox si můžete hrát sami. Proč se vázat na uzavřený systém. Jedinou konzoli, kam jsem dal peníze, je SteamDeck. A jsem spokojen. Na Steamu za ty roky ve slevách plno her, na Epicu to stejné a GOG jakbysmet. Na co tedy XBox store? Nemusím AAA hru hned, koupím klidně po 2-3 letech opatchovanou a za třetinu ceny. Vzpomínám, když krabicové hry stávaly kolem 1500kc, to jsem sosal DC, torrenty - jo to byly doby. Možná se ta pravá pirátská romantika ještě vrátí. MS managment tomu jde určitě naproti.
-
hru za 100 dolarov / 80 eur nikdy nekupim, na 90% to nestoji za to... je mi az luto vydavatelstiev zavislych na prehajpovanych 0day releasoch na ktorych musia zarobit na plnej cene a bud im to vyjde alebo nie.... kde su tie romanticke casy, ked hra bola persistentny multiplayer svet pre 100 a viac hracov kde ste chceli tvorcom prispiet aspon niecim.... a za tie roky niekolkokrat. hru za 100eur urcite nebudem kupovat, take sa uz nerobia. kopiu z kopie bez stipky originality naozaj nie.
-
Blbe je, ze tou zvysenou cenou my ako hraci ideme financovat skor marketing vydavatela, nez rozpocet na vyvoj hry....
Tie peniaze skoncia v rukach reklamnych agentur
-
Krom KCD2 a Stalkera 2 jsem day one nekoupil hry uz treba 5 let.
Vetsinou cekam aspon na 40% slevy a vyssi. Protoze to stejne nestiham vsechno hrat.
Delam to hlavne proto, ze uz tech 60-70€ mi prijde prestrel. 80-90€ uz pro me bude asi totalni no-go a v praxi znamena, ze mi nebude stacit ani 40% sleva a budu cekat jeste o neco dele.
-
Vyšší ceny za AAA produkci, no dejme tomu. Ale v tom případě by zároveň mělo být standardem:
žádné placené kosmetické DLC ve hře
žádné mikrotransakce
žádné reklamy na DLC nebo další hry v menu či přímo v ve hře
žádné externí launchery hry
žádná nutnost být online a zakládání nějakého online profilu pokud to není vysloveně onlinovka, multiplayer nebo něco podobného.
Dělá to na mě spíš dojem, že nejen vydavatelé, i kdysi oblíbení prodejci bundlů, jsou čím dál tím nenažranější. Za 5$ kdysi dostal zákazník poměrně kvalitní hry v bundlu, klíče na steam, GOG, všemožné DRM verze i soundtracky. Dnes je to jen o tom, že za cca 15- 20$ dostanete často horší tituly a klíč s tím, že když ho nestihnete aktivovat do X dnů může vám ho prodejce vzít a prodat znovu - nehorázný. Nechci se dožít dne, kdy se takhle ceny her vyšplhají do tak absurdních výšek jako v 1. polovině 90. let u našeho nechvalně známého JRC a bundly budou jen za cenu dnešních AAA her.
-
-
"žádné placené kosmetické DLC ve hře, žádné mikrotransakce, žádné reklamy na DLC nebo další hry v menu či přímo v ve hře, žádné externí launchery hry, žádná nutnost být online"
To je problém koncových uživatelů. Když to budou nadále kupovat, tak to vydavatelé pořád budou dělat dál.
Nějaké "silné" názory v diskuzích absolutně nic nezmění. Jediné, na co vydavatelé slyší, jsou peníze.
Takže až příště vyjde nějaká hra s agresivní monetizací, tak to nekupuj. Když to koupíš, a pak si budeš stěžovat, tak nic nezměníš a vlastně tu situaci ještě zhoršíš.
-
-
Však já ani netvrdím, že něco změní. Jen za sebe říkám, že u takhle drahých titulů by měla bejt základní slušnost nezasvinit je tímhle odpadem když už za to chtěj víc peněz než obvykle.
A můžu říct, že takový hry já ani nekupuju. Maximálně tak z bundlů. Druhá věc je, že se někdy tyhle věci přidávají dodatečně do hry spolu s nějakým patchem což je docela svinstvo.
-
-
"u takhle drahých titulů by měla bejt základní slušnost..."
To je fakt naivní. Co na to říct? Slovy Todda "It Just Works" Howarda: "Jestli chcete, ať přestaneme pořád vydávat nové edice Skyrim, tak to přestaňte kupovat."
Tak to je se vším. Když do toho hráči pořád budou sypat prachy, tak vydavatele her nějaká "základní slušnost" absolutně nebude zajímat. Prachy jsou prachy.
-
-
pulka koupyschnopnosti USA je o tom, dat decku co chce a mit od neho pokoj, jedno co to stoji... takze peknej koment ale realita je trochu jinde....
-
-
Hej, to není problém jenom USA. I u nás to tak lidé dělají.
A to je v zásadě jádro problému. Lidi si chodí v diskuzích stěžovat, ale pak nechcou nic měnit. A vymlouvají se na to, že jejich změna nakupovacích návyků nic nezmění, protože to tak dělají i jiní lidé...
Jako pochopím agresivní monetizaci u free-to-play her cílené na děcka (Fortnite a další). Ty hry doslova cílí na rodiče, kteří děckům koupí kdejakou blbost, ať mají klid. Jak říkáš.
Ale jestli se podobné neřesti objeví i v hrách pro "dospělější" publikum, tak to je očividně problém v samotných hráčích, že to tolerují a sypou prachy.
-
-
-
-
Len skoda, ze tie hry s obrovskymi rozpoctami, ktore (podla vyjadreni) nasledne vyzaduju tych 80+ euro, za to vacsinou nestoja. Vdaka za kvalitne indie tituly, tie ani nestoja 80 eur, ani nie su zrecyklovany odpad.
-
ehm, a ja som si myslel ze na XBOX store pre konzoly je dnes 80ER standart, a inde citam ze ceny budu 90EUR po novom, tak kde je pravda?
-
-
Tak v oficiálním Xbox Store ty ceny byly vždycky vyšší. Klidně i 80€ a víc. Ale v jiných obchodech nebo eshopech se to dalo koupit levněji. Novinky obvykle za 60-70€.
Ale teď se ty ceny zvyšší i v těch ostatních obchodech, protože jim to Microsoft
přikázal"doporučil". -
-
ach jaj, az som rad ze som bol, som a asi aj ostanem PC hracom.. (aj ked priamo na Steame uz tak moc nenakupujem ako kedysi, aj ked Steam kniznica sa postupne ja tak rozsiruje aj o nove hry)
bol by som zvedavy, kolko ludi (globalne) kupuje priamo na jednotlivych XBOX/PS storoch a kolko od tretich stran....
(popravde, na PC to je krasne vidiet, vacsina ludi kupuje na nom ale postupne sa tusim rosiruje povedomie o moznosti kupy STEAM klucov od inych, zvlast ked uz YT maju sponzoring od nich (cize reklama priamo v streame/na videu) )
-
-
-
Když jsem byl malej, originální hry stály ve Skořepce 1699/1799,- Kč..
Jasně, nemám ze zdražování radost, ale vlastně mě to nepřekvapuje.. A stále je to snesitelná cena, případně to nahrává službám jako Gamepass, apod., kde je finanční výhodnost zcela bez pochyb..