Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Tohle jsem záměrně vynechal mám málo místa na disku, jo bude mit tam akorát viset ve stahování další hra kzterou asi hrát chtít už nebudu( kolik her jsem ani nenainstaloval z Levelu když ještě házeli klíče).
    • Khanemis
      Ehm, víš, že na Steamu si můžeš přidat i hru, aniž bys ji dal hned stahovat, že?
  • A když si CKII přidám na steam, bude mít hru na účtu navždy, nebo jen dokud ji neodinstaluju?
    • 4ever
      • Díky moc za odpověď . *4*
  • Že by příprava na CKIII...?
    • Když vývojáři mají několika-násobně větší příjmy z prodeje DLC než z původní hry, tak vydání čisté verze hry zdarma je celkem standartní marketingový krok.

      Něčeho podobného se dočkal třeba Mass Effect 2 a spousta jiných her.
  • Tohle je paráda, teď už jen stačí vypláznout ubohých 140.79€ za dlc v 50% slevě(!) a máte hru ve "full experience". SeemsGood
    • walltar
      Tak hra jako taková je dobrá i bez těch DLC. DLC jsou nahromaděné za 6 let... ta hra žije prakticky jen díky těm DLC, ten tým na tom těch 6 let pracuje a přináší do hry nové věci a nové mechaniky.

      Zrovna tohle je ukázka jak používat DLC správně... místo vydání nehotové hry ze které někdo něco očividně vyříznul aby to dal do day one DLC, tak tihle lidi hru postupně rozšiřovali a zlepšovali. A celou tu dobu vychází i patche, které jsou zdarma a taky přidávají do hry nové mechaniky a vylepšení... i když ne v takovém měřítku jako DLC za 15$

      Takže ne SeemsGood... ale IsGood.
      • Ty DLC nejsou problem kdyz to clovek kupuje postupne od vydani jako to treba delam u stellarisu. Problem je, ze po par petech je jich uz tolik, ze zacatecnik se v nich nevyzna a taky jejich cena muze odrazovat. Uvital bych kdyby treba zavedli, ze kazde DLC se po trech letech stane soucasti zakladni hry. Stejne nejvic lidi to koupi hned.
      • No... jsem velkej fanda CK a jiných her od paradoxu, ale s tímhle musim naprosto nesouhlasit. Právě jejich systém dlc je něco hroznýho. CK v základu je dobře hratelná hra, která má dobře nastavené mechaniky, hratelnost atd... ale je dost prosta detailů, a vlastně i možností. Pokud si dobře pamatuju (je to už kupa let :D) tak v základu si zahraješ jen za katolické země v rozmezí asi tří sta let? Prestože tam pochopitelně i jiné možnosti jsou - a ejhle, za další ečka to jde hrát najednou za pohany nebo islám, či pravoslavné (to nevim jestli bylo v základu), za další ečka vezmem tu samou hru a posunem ji o dalších tři sta let dozadu, za další ečka další náboženství a když jsou ti nakupující v ráži dáme jim ke koupi další dlc jen s ksichtíkama nebo novou hudbou.... s objektivním pohledem si říkám, že minimálně polovina těch věcí by zákonitě měla být v základu a právě mi přijde jako důmyslně odříznutá a plánovaná dopředu, že se přidá... Ono hrát za katolíky v době křížových výprav a nemít možnost si zahrát za druhou stranu??
        Pak přicházejí dlc které přidají rádoby rpg elementy - ale ve výsledku je to pár nových bezvýznamných eventů, která vám na chvíli nebo trvale zvýší statistiky... a jelikož už je pro veterány hra moc lehká, přidáme mor :-D - to jsou zas ta opravdu přidaná rozšíření, ale jsou dost rozporuplná... minimálně v ceně - ono dát dvacet eček za pár stran textu?

        No a když už se neví coby, tak tam nacpem čínu... :-D

        Vypadá to jako že dštím síru... ale tu hru miluju, to o čem je... a nenávidím za ten přístup... s EU, HoI či stellaris je to uplně stejné.
        • walltar
          Připadá ti, že vystřihli 6 let vývoje aby ho potom mohli 6 let vydávat?

          Cenu neřeším... tam platíš spíš za to že pokračují ve vývoji a vždycky byl s DLC i nějaký patch, který se musí zaplatit. Plus v některých hrách platíš desítky Eur za jeden model oblečení. Je to cena cca 2-3 obědů, takže fakt neřeším.
        • Khanemis
          Já nevím, ale to mi trošku přijde jako si stěžovat, že v Doomu nemůžeš hrát za démony (ok, je to možná přehnaná analogie:). Jistě, na první pohled se může zdát, že "vždyť jsou to jen další podobné země, které v základní hře stejně existujou, tak proč za ně nemoct hned hrát?", ale to je právě to. Kdybys za ně hrál jen tak, jak jsou v základní hře, tak hraješ jen za obdobu stávajících zemí s jinými jmény. A to by bylo herně o ničem. Když jsou to nehratelné země, tak to nevadí, že se podobají těm základním, tolik si toho nevšimneš a něco se dá taky zaobalit jednoduchým skriptem. Když mají být ty země hratelné, tak musí mít přizpůsobené mechaniky a mnohem víc detailů, aby to byl stejně propracované. A to chce práci navíc, kterou právě dávají do těch DLC. Ano, je pravda, že jich je spousta a jsou možná drobet předražené. Ale ono se ani po tobě nechce moc, abys hrál se všemi najednou (to by byl hrozný bordel), spíše si najít pár těch, které sedí ke tvému hernímu stylu a případně si časem nějaké to DLC přikoupit, když to budeš chtít nějak oživit. A k tomu účelu to slouží podle mě dobře.

          Zážitek ze základní hry bez DLC je pořád dostatečně bohatý i tak (osobní zkušenosti). Navíc autoři ani nijak neomezují mody, takže i tím si to můžeš pěkně přizpůsobit, pokud nechceš utrácet. Přijde mi to v rámci možností jako poměrně férové a nezdá se mi, že by to příliš řvalo umělým dojením. Ačkoliv musím uznat, že bych se nezlobil, kdyby se po tolika letech raději už věnovali plnohodnotnému pokračování, které by připravilo nové a ještě bytelnější základy do budoucna:)
          • Ještě se tu svěřím s vlhkým snem... teda ony jsou ty sny dva...

            Zatím paradoxu chybí zpracovat dvě zajímavá období naší historie a to přítomnost s náhledem do brzké budoucnosti (do hranic stellaris- tedy vynálezu hyperpohonu) a období před rozpadem římské říše. To je sen číslo jedna.

            No a sen číslo dvě, je všechny ty co jsou a budou, sjednotit a udělat něco, co natrhne civce zádel (což by nemělo být těžké :-D) Hru na jednotném enginu mapující reálným způsobem naší historii a zacházející až do scifi... počáteční výzkum objevením ohně a konče - doplňte si zajímavou technologii z vašeho oblíbeného scifi (za mě je to ZPM, modul nulového bodu :-D)
          • já mám všechna dlc :-D Jinak bych se neopovažoval se do téhle problematiky jejich obsahu míchat :-D

            Ovšem, jinak se za ně hraje, za ty nově hratelné národy, nové věci... jenže když se člověk podívá pod pokličku - je to stejně pořád stejné... stejné možnosti, stejné mechaniky jen jinak textově opsané, či přidávající jiné bodíky... neříkám, že na tom není žádná práce, to vůbec ne.. je potřeba mít nějaký historický výzkum, někdo to musí sepsat atd. Jen ty ceny a ta politika...
            Mohli by třeba ty x-let staré dlc zakomponovat do ceny základní hry (třeba 30eček - je to přece jen dost stará hra) a poslední 4 dlc pak prodávat zvlášt za 5,10,15,20 ecek podle stáří - a takhle to pořád posouvat, když už nechtějí dělat další díl - pořízení celé hry se vším všady i nejnovějším dlc, by pak vyšlo na nějakých 90eček, ve slevě míň a asi by to i lidi kupovali... docela bych rád viděl někoho, kdo koupí celou sadu za těch 300+ eček...
            Pak samozřejmě obsah dlc... některé spojit aby měly vůbec tu hodnotu těch 20e za nové dlc...

            Ale ke konci souhlas... je čas začít pracovat na novém díle, vytvořit si pro to novější, lepší engine a VYHNOUT se tomu, aby většina toho, co je nyní v CK2 s dlc v novém díle nechybělo - což se určitě nestane, páč jim tenhle způsob nejspíš vydělává :-D
            • Paradox mě naučil čekat. Mám Victorii, EU3 i HOI3 komplet se všemi DLC. Kdy jsem je kupoval? Jakmile vydali EU4 a HOI4 se to konečně dalo pořídit za rozumnou cenu jako komplet. Takže už se těším na oznámení CK3, EU5 a HOI5. To se pak jistě objeví kolekce CK2, EU4 a HOI4.
            • Hraju je všechny naráz... teď nějak nechápu proč by ne? Respektive je jasně že je nevyužiju všechny v každé hře, ale zaplé jsou... začnu v předvikingských dobách, mám tam mory, sekty, pohanská náboženství, šlechtickou radu, rozvětvené... hm, aspirace panovníka, dejme tomu .-D Plus se mě týká dlc ta, která se týkají národu za který hraji... ať už republika, islám, něco na východu či viking... no jistě, abych nezapoměl na obrazovku s čínským císařem :-D
              Právě proto se držím toho názoru, že většina dlc jsou jen malé doplňky, které vhodně doplňují již původní funkce (teda, až na čínského císaře) a rozšiřují je - v novém díle by všechny ty funkce zase zkrouhnout? Proč začínat zas o 400 let později? Proč je jediné funkční náboženství katolické? proč nemůžu hrát za islámské státy? a tak dále... to je něco čeho se bojím :(

              Ohledně propojení her do jedné - jop, ten historický základ dodává hře dost... třeba u stellaris je to dost znát, že tam tenhle prvek chybí.. na druhou stranu, ten aspekt by nezmizel... stále by tam bylo takové to, jak by to vypadalo kdyby se stalo tohle :) A hra by mohla držet na uzdě hráče různýma eventama - které by se zakládaly na realitě - však ono moc mocenských blobů u moci nezůstalo :)
            • Khanemis
              Tak ale předpokládám, že nehraješ všechna ta DLC naráz, protože to by byl hrozný masakr:))

              Ono je to třeba fakt brát tak, že ta dodatečná práce navíc se prostě musí někdy useknout, aby vyšla alespoň ta základní hra (jinak by to bylo jak s další dnešní novinkou, Bannerlordem). Ale máš pravdu, že cenová politika by rozhodně šla udělat lépe. Minimálně by ta DLC mohla být za poněkud symboličtější cenu. Evidentně se jim to ovšem prodává dobře i takhle a to už je pak klasická poučka trhu nabídka x poptávka. Člověk s tím nemusí souhlasit, ale na jejich místě je to logické:)
              Zase ale nevím, jestli by bylo dobře, kdyby si noví hráči koupili hned hru s většinou DLC, ono už tak je to náročné do CKII proniknout i v základu, pokud to hraješ prvně. Tohle by to jen zhoršilo:)

              Ono by mi ani nevadilo, kdyby noví křižáci neměli všechen ten obsah z minula v začátku (však toho je i tak spousta), ale bylo by fajn, kdyby potenciální pokračování mělo výrazně rozšířené dynastické možnosti i události, aby se vše tak neopakovalo. Plus samozřejmě další vylepšení (třeba co se války a diplomacie týče).

              Co se těch tvých snů týče, tak to období konce západořímské říše (které je opravdu velice fascinujícím obdobím, to souhlasím) by mohl být klidně i nějaký dobrý mod, ani by to nemusel mít na starosti přímo Paradox. S tou blízkou budoucností si to nevím tak představit...ačkoliv taková kyberpunková strategie plná válek megakorporací zní rozhodně zajímavě:)

              U toho konceptu á la Civka, kde by to šlo napříč celou historií, bych se bál, že by se to ve výsledku celé rozpadlo a po pár tisíciletích bys už neměl nic, co by byť vzdáleně odpovídalo historickému vývoji, což by hru obralo o jedno z jejích největších kouzel. Samozřejmě ale ve snech je možné vše:)
    • Pořád lepší než bez slevy: cca 300€ za všechny DLC... taková lidová cena.
  • Khanemis
    Paradox vám tímhle asi chce naznačit, že je načase aby pokračoval příběh Hrabišiců, plný krve a slz jako obvykle. Máte prostě fanoušky všude:)

    A abych nezapomněl, Perun!
    • No na hru se kouká opravdu hezky, ale... Hru jsem koupil a nahrál na ní za 2 dny cca 15 hodin a zjistil jsem, že mě to narozdíl od Stellaris moc nebaví. Respektive baví, ale mám blbou paměť na jména a tady je to po pár hodinách hraní obměna všech osob... Tak jsem to zkusil hrát bez téhle složky (vůbec jsem neintrikoval, jen jsem si hlídal nástupnictví (ehm ne moc úspěšně *1* ) a pak vyhlašování války konkurentům ve vhodnou chvíli. A bez sledování vztahů je to pomalá hra, kde na tebe furt vyskakujou nějaká okna.
      + Zkoušel jsem postupovat ve stejných stopách jako kluci, akorát jsem se rozšířil na jih a východ (nejdřív jsem chodil nakupovat do Bavor a pak jsem tam zůstal). A zjistil jsem, že dobytá území z Bavor mi nejsou k ničemu. Kvůli tomu, že nemám feudalismus z nich nemám defakto žádné peníze a vůbec žádnou armádu. Navíc co chvíli (zatím 3x) musím potlačovat křesťanskou revoltu. Je to rouhání, ale vážně uvažuji, že dobyju poslední část Bavorska, obsadím sever Itálie a pak změním víru na křesťanství. Mno... Uvidím, dám tomu ještě pár (desítek) hodin, ale pravděpodobně se vrátím ke Stellaris *4* .
      • Khanemis
        Uznávám, vyznat se v tom všem není legrace...ono víc než na jména je lepší koukat na kombinaci portrétu/erbu/titulu a ideálně si i některé ty nejdůležitější lidi označit tou hvězdičkou. Ale chce to cvik:)

        A jinak pokud ti nesedí hratelnost ve stylu Hrabišiců, tak ti doporučuji se na to vážně vykašlat a raději konvertovat, pokud tě to tak bude bavit více:) A co se ekonomiky týče, tam je holt potřeba nezapomínat na všechny triky jako fráterem konvertovat obyvatelstvo, pro lepší příjmy si bohatá území brát pod vlastní správu (a ta chudá naopak rozdávat), nezapomínat zkoumat vhodné technologie, a když pokladna dá, tak investovat do infrastruktury. Vytvořit si dobře vynášející zemi rozhodně není jednoduché (především při určité velikosti se to začne lámat a pak je najednou problém s penězi, armádou i loajalitou vazalů, a tak stejně jako v reálu musíš pořádně reformovat)

        Samozřejmě toho Peruna můžeš šířit i v Stellaris:)) Ta je jinak taky fajn, ale zas tolik jako CKII mě osobně nechytla (i když mám v plánu se do ní zase někdy pořádně ponořit)...ovšem ono pro ty křižáky to celkem i chce mít trochu lepší orientaci ve skutečné historii téhle doby, hodně to pomáhá:)

        Hlavně po těch dalších cca 30-40 hodinách hry nezapomeň dát na Steamu záporné hodnocení:D
    • Perun. :) Paradox mám hodně rád. Základní hra zdarma je pěkné gesto. Kdyby vyšla kompilace na GOG, tak neprodleně kupuji znovu. Osobně bych uvítal DLC zdarma, dvojku už také na Steamu mám. :)
  • ještě aby ne, když jsem to před pár měsíci koupil *1*
    • Ja taky, fakt na*e tohle *10*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit