Přejít na výpis diskuzí
Datadisk Mandate of Heaven pro Europa Universalis IV rozšíří možnosti asijských národů
3.3.2017 | Václav Pecháček
10 příspěvků
-
Mohl by mi někdo v krátkosti shrnout rozdíly meti CKII a EUIV a proč bych si tu hru měl/neměl koupit?
-
-
Jestli chceš poradit co se hraní i češtiny týká, mrkni na Jajjun. Tam zjistíš asi nejvíce o hrách tohoto typu....
-
Plus ještě jedna důležitá věc - v CKII máš Evropu, severní Afriku, Blízký Východ, část Sibiře a Indii a v EUIV máš jako hrací plochu celý svět a začít můžeš za cokoliv chceš, od Apačů po Kjótó.
-
Crusader Kings se odehrává (s DLC) od 8. do 15. století. Europa Universalis se odehrává od 15. do 19. století (existuje levné DLC pro CKII, které importuje savy do EUIV, takže začínáš za stát, za který jsi skončil v CKII). V CKII hraješ za dynastii (např. Přemyslovci), v EUIV hraješ za určitou zemi (např. Čechy). V CKII se hodně staráš o členy své dynastie, zabýváš se sňatkovou politikou, spravuješ svoje vazaly (nebo si naopak snažíš šplhnout u svého pána) a řídíš svůj dvůr. Občas to připomíná až RPG, protože člen dynastie, za kterého zrovna hraješ, má různé vzdělání, vlastnosti a schopnosti, občas se ti udá nějaký event, ve kterém za něj rozhoduješ i ve značně osobních věcech (např. zda svedeš nějakou dvořanku, zda budeš pro zábavu mučit vězně atd.), můžeš vychovávat své vlastní děti a pobízet je pomocí eventů určitým směrem (zda chceš spíš válečníka, diplomata, správce atd.) Řídíš život i lidí na svém dvoře, rozhoduješ, kdo si koho vezme, kdo bude vychovávat čí děti a ve hře funguje i eugenika, takže po pár stovkách let snažení můžeš mít dvůr plný vzdělaných géniů, ze kterých budeš rekrutovat svoje správce, diplomaty, špehy atd. (a to má ve hře velký význam.
V EUIV je to už méně osobní a zabýváš se spíš správou celého státu, dobyvačnými válkami, kolonizací, výzkumem, špionážními akcemi atd. Sňatková politika je téměř úplně upozaděna.
Obě hry jsou abnormálně historicky přesné (na hry) a velmi propracované a komplexní, mechaniky těch her člověk nemusí znát všechny ani po stovkách hodin hraní, ale ten komplexní přístup na druhou stranu vede k tomu, že obě hry jsou ohromně bavivé a jestli máš rád alternativní historii, tak už asi vůbec neváhej.
Sorry, víc krátce jsem to nezvládl.
-
-
Mandate of heaven jo to byl skvělej díl MIght and magic VI :D
-
-
Nebyla to sedmička?
-
-
nene, sestka. Sedmicka byla Blood and Honor pokud me pamet neklame...
-
-
jo, to bylo asi moje první windowskovské RPG, jaké jsem hrál, předtím jenom DOS. Otec si tenkrát pořídil nový notebook z daní, tak si pamatuju jak jsem to hrál na jeho notebooku. Dodnes si pamatuju Nový Sorpigal, první jeskyni s krysama, kulisty, lorda Ironfista, vlkodlaky, draky a scifi konec. Zajímalo by mě, jestli by to bylo hratelné i dnes a nakolik mám vzpomínky zakalené nostalgií.
-
-
nedavno jsem to zkousel a popravde uz to moc neslo... nostalgie je mrcha zakerna a ac jsem tehdy MMVI nekolikrat dohral (dokonce jsem si za petikilo nebo kolik koupil knizniho pruvodce), ted jsem se dostal na druhou mapu a zbabele nedokoncil :)
-
-
Hrál sem to před dvouma rokama a skončil taky ještě daleko před koncem :D
-
-
-