Přejít na výpis diskuzí
Divided We Fall představuje sen každého taktika z druhé světové války
7.9.2016 | Aleš Smutný
31 příspěvků
-
uvidíme
-
Ale jistě, CoH je abstrakce reálného konfliktu do tradičního RTS kabátku, v postatě je to Starcraft 2, který se snaží o jistou míru realismu, ale nikdy natolik, aby tím ohrozili vnitřní logiku věci.
Tohle se tváří více realisticky (byť 4 vojáci jsou tak akorát půlka nebo třetina družstva, což je poněkud málo na nějakou velkou 'taktiku'
A jestli ti příjde, že micromanagement 4 vojáků bude méně akční než ovládání spousty jednotek, tak budeš možná překvapen.
Pro zajímavost - hrál jsi StarCraft 2? Jak ti přišel akční on? Nebo Red Alert, nebo nějaká jiná klasická RTS? -
-
Z ukázek jsem získal dojem, že půjde o víc než o 4 vojáky. :( Alespoň to družstvo by to chtělo. Akční jsem myslel vzhledem k realitě. V CoH na sebe najede několik tanků na 20 metrů blízko a začnou se mydlit, do toho tam běhají desítky vojáků atd. Třeba u Red Alert (hrál jsem 2 a 3) mi to nevadí, ale do kulis druhé světové války se mi to hrozně nehodí. V CoH jsem měl vždycky nejraději takové ty komornější mise, kde hráč ovládá třeba jen pár vojáků, zato je ale musí pečlivě hlídat a rozvažovat každý další krok. Hodně mi vyhovovalo v tomhle Wargame: European escalation, ale to bylo velení tak nějak na úrovni praporu a chtěl bych si zkusit zahrát právě něco na té nižší úrovni (družstvo, četa) a bez tanků, helikoptér atd.
-
-
A jinak si nsatuduj taktiku jak Shermany sundavali Tigera. Cim bliz tim lip, aby se Tiger nestihl otacet a taky cim bliz, tim vetsi sance, ze Sherman Tigera penetruje. Takze to bylo casto jen na desitky metru a Shermany jezdili kolecka, klickovali jak vztekli a delali psi kusy, protoze moc dobre vedeli, ze zasah rovna se K.O. *3*
A podobne tomu bylo casto i na vychodni fronte, kdy T34ky v nasobne presile bojovaly proti Tigerum.
Neboli tankovy boj na blizko nebyl ve druhe svetove nic vyjimecneho, stejne tak, ze se kolem tanku v takovych chvilich pohybovala bezne i pechota a dalsi vozidla, takze on ten CoH zase tak moc nerealny v zobrazeni neni. Casto ta mela vypadala velice podobne. *3* -
-
Na blízko - ano, ale ne na 5 metrů. *1* Jak je to v CoH je to extrémně nereálné. A nebo mi najdi nějaký konkrétní střet, kde spolu bojovaly desítky strojů na vzdálenosti pod nějakých 20-30 metrů.
-
-
Prochorovka? Ale jinak souhlasím, je to velký neduh těchto her, kombinace perspektivní kamery se směšně malým záběrem a vojenské techniky, která na sebe střílí na vzdálenost 5 - 10m, korunu tomu pak nasazuje artilerie, která také střílí na těch 10m. Nevím kdo s tímhle stylem přišel jako první, ale snad všechny 3D WW2 RTS jedou v tomto duchu, přitom by stačilo použít 3D isometrickou kameru pro větší přehled atd. a upravit i tu vzdálenost soubojů.
Na druhou stranu příliš velký dostřel přes x orbrazovek, tedy něco blížící se realitě, také není úplně dobrý, chce to něco rozumného, aby byla zachována přehlednost a hratelnost. V RWM modu (Sudden Strike 2) máme dostřel cca 1 obrazovku u standardních zbraní (tanky, samohybná děla) a u speciálních jako Brummbär nebo KV-2 to je více. Těžká artilerie střílí i přes půlku větších map, lehká na cca 5 obrazovek. Je to perfektně hratelné, vyždycky vidím tyto novodobé pokusy tak zoufám proč neokopírují něco co funguje - https://www.youtube.com/watch?v=VWLzeWrACSY
Sudden Strike 3 zachovává podobný vělký výhled a dostřel, bohužel je ta hra moc odfláknutá. -
-
Ukaž video kde tomu tak je. Nebo hraješ nějaký mod? 1 obrazovka (běžný dostřel tanků) má v SS >100m diagonálně.
Pokud máš hodně jednotek, logicky jich označuješ více, ale není to o tom, že označíš všechno co máš a někam to pošleš. Mikromanagement je kritický. S vozidly můžeš manévrovat na políčko přesně a příkazy dávat do řetězce. Většinu jednotek hráč také ovládá individuálně. Rozdíl od většiny strategií alá CoH je, že můžeš dělat vojenské operace i ve velkém měřítku. -
jamar28: Ano, ve Wargame je to zpracovano jinak, jsou tam vetsi mapy a vice jednotek, ale porad nemaji tanky dostrel kilometry atp. A jde o moderni dobu, kde tanky valci na mnohem vetsi vzdalenost, nez ve druhe svetove a opravdu tady nemaji jednotky realny dostrel a viditelnost, ale je radove nizsi. Podobne jako v CoH. Ale Wargame neni o micromanagementu kazde jednotky, ale znovu v podstate celou hru pracujes se skupinama jednotek. Je to proste jiny typ RTS nez CoH.
-
Asi jsem slepy Paule, ale v tom videu SS ty tanky na sebe strileji z podobne vzdalenosti jako v CoH. Dohled jednotek neni ani stovky metru. Takze nevim, o cem to presne mluvis.
CoH je v tomto podobna, ale jde o jinou hru. V tom SS v podstate celou dobu oznacujes skupinu jednotek. V CoH se hra stoji v drtive vetsine pripadu na mikromanamegentu a prakticky celou hru davas kazde jednotce individualni pokyny. Jednotek mas mene nes v SS, vetsinou do 10 celou hru.
Kdyz ma mapa stovky metru, tak nemuze kazda zbran strilet pres celou mapu, absolutne by to ztracelo veskerou taktiku.
A rikat CoH kyc je docela usmevne. -
Třeba ve Wargame: EE to bylo výborně zvládnuté.
-
Nevím co chce Jamar, možná Close Combat, na druhou stranu psal, že mu o realismus zase tak nejde? SS nikdy nebyla příliš realistická hra, na druhou stranu se to neuchýlilo k takovému "kýči" jakým je právě např. CoH. Pravda, je to jiná RTS, je to taktická hra zatímco v CoH se staví základna a jednotky že? Jde ale o kombinaci: viditelnost, dostřel a kamera, který jsou pro RTS naprosto klíčové. V tom SS to funguje.
Co se týče průběhu boje, pokud to stíháš můžeš s tanky manévrovat jak chceš a přináší to slušnou výhodu hlavně u rusů resp. spojenců celkově. To samé pěchota, nastanou situace kde prostě není v dané lokaci a nebo jsi o ni přišel. Takže tam jedou samotné tanky, což samozřejmě zvyšuje risk, že o ně hráč přijde. V MP to nikdo nepauzuje. Opustit bojiště má cenu za určitých okolností, v tom videu k tomu dochází několikrát. Velký a nesourodý shluky jednotek stojících na místě, to není nic úžasného, ale je to fáze kdy hráč nestíhá a neudělá nějakou rozumnou formaci nebo rozestavění děl, pěchoty a tanků. Případně to je místo kde jsou jednotky více hráčů. -
A v cem to jako funguje z toho co by si pral jamar? Pustil jsem ti to video a tam jsou tanky bezne bez podpory pechoty, strili na sebe na vzdalenost nekolik desitek metru, prijede 10 tanku zleva 10 tanku zprava, zastavi se par desitek metru od sebe na otevrene plani a zacnou po sobe strilet, za 10 sekund vybuchne 6 tanku na jedne strane, 4 na druhe a jedna strana zadna ustupovat.
Rozdil je tam ve vetsi mape. Navic SS neni klasicka RTS muzes si ji v SP preci kdykoli zapauzovat, rozdelit pokyny a hrat dal. CoH je tady pres 10 let a vychazi z jine serie RTS ze sveta Warmhammer.
-
-
v 1vs1 nemas narok aby bojovaly desitky tanku. To tak mozna v 4vs4. Ale ta debata je o prdu.
Kdo chce psa bit, hul si vzdycky najde. A kdo chce, aby hry vypadaly realne je s prominutim blazen a vubec si neuvedomuje, ze ty hry by potom prakticky nikdo nehral a hlavne ze by se ani nedaly udelat. Uz to, ze je to HRA by ti melo rozsvitit zarovku z hlave *3* -
-
Nehrál, nedalo.. možná tu chybí trošku větší rozhled, jsou hry kde je vše nastavené úplně jinak. Hrát třeba sérii Total War s parametry alá CoH by bylo asi jako vrátit se do doby prvního Command & Conqueru :) Určitě to jde zpracovat mnohem lépe a mít perfektní poměr hratelnost/realismus a požitek ze hry/boje.
-
A kdo řekl, že chci něco reálného? Já jsem řekl, že se mi to zdá REÁLNĚJŠÍ než CoH a že bych něco reálnějšího uvítal. Nevím, proč s tím máš takový problém, simulátorů existuje spoustu.
-
-
-
-
Vetsina map v CoH se odehrava v okoli nejake vesnice apod. a je to po vylodeni. A v te dobe orpavdu nemeli nemci v kazde vesnici tankovou divizi atp. Stejne tak ve vesnici na sebe tezko budou tanky palit na kolometry daleko. Sice ten boj opravdu neodpovida uplne realite, to nakonec absolutne zadna hra na svete, ale velice se tomu jak to na zapadni fornte v takovych situacich casto vypadalo blizi. Pokud si druhou svetovou predstavujes jako bitvu u Kurska apod., tak zapadni fronta vypadala velice jinak a i ten prubeh byl jiny, protoze amici neposilali nekonecne zastupy vojaku proti nemeckym kulometum, az se jim uzhavily hlavne a prestaly strilet *3*
-
-
No ve skutečnosti neměli - v CoH ano. *1* Nevadilo by mi, kdyby na sebe stříleli při střetu ve městě na krátkou vzdálenost, ale vadí mi, že v CoH je to standard, a to dokonce i mimo město, jak už tu zaznělo, je to prostě klasická RTS s druhoválečnými kulisami, což mě irituje, protože to prostě vypadá jako pěst na oko. S realitou to ale nemá vůbec nic společného, takhle to opravdu na západní frontě nevypadalo ani zdaleka. Když si přečteš nějaké deníky, vzpomínky pamětníků nebo různá hlášení, tak zjistíš, že druhá světová válka většinou zdaleka nebyla tak akční a hektická, jako je ve hrách a filmech.
-
-
Vetsinou nebyla, ale byly situace, kdy to tak vypadalo. A tak si muzes vylozit CoH.
A tvuj problem mozna spociva v tom, ze jsi nevidel poradne MP hry tech nejlepsich hracu CoH 1vs1. Tam je tanku a techniky celkove minimum, vazi si kazdeho jednoho vojaka, jednotky postupuji synchronizovane, mas tam utoky z kridla, kazdy pouziva maximalni kryti atp. Mozna bys potom zmenil na obraz v CoH nazor.
Kdyz clovek hraje proti CPU, nebo slabemu hraci tak ma cas si vyrobit treba 5 Shermanu apod. Ale ve hre tech nejlepsich to vypada opravdu famozne. -
-
Možná se pár takových situacích za války opravdu vyskytlo (třeba že o sobě nepřátelé pořádně nevěděli a někde se "srazili"), ale v CoH je to standard. Já neříkám, že je to špatně, ani tu hru nekritizuju, já jen říkám, že MNĚ OSOBNĚ se to nelíbilo a chtěl bych něco reálnějšího.
-
-
-
-
-
Starcraft je uplne o necem jinem nez CoH, tak napr. ve starcraftu neni zadna fyzika, animace ani spravne velikostni pomery jednotek.
CoH je koncept se kterym prisli predtim v Dawn of War. -
-
v CoH je navic kryti, schovavani do budou, moznost stavet zatarasy a kryti, je tam faktor nahody pri poskozeni, kde vybuchne presne artilerie atd. Stejne tak, kdyz budes mit i sto vojaku, tak Tigra nerozsrtili ani za hodinu, pokud nebudou mit protitankove zbrane. CoH se s SC opravdu neda moc srovnavat. Obe se hraji uplne jinak.
-
-
K sakru s tím, tohle měla být reakce na jamar28.
-
-
Podle videa to vypada na primitivnejsi Men of War s kreslenim na mapu...
-
lol, Company of Heroes má k taktice daleko. Bližší je třeba Men of War. Vyzkoušej jestli tě Company of Heroes baví. To je úplně jiná liga.
-
-
lol, Men of War má k taktice daleko. Bližší je třeba Graviteam Tactics: Operation Star. Vyzkoušej jestli tě Men of War baví. To je úplně jiná liga.
-
Jo určitě je to bližší k Men of War. CoH je v RTS to co CoD mezi FPS :)
-
-
Tos vypotil nadhernou perlu ducha
-
-
Díky, taky co mi to dalo práce :)
-
-
-
-
To vypadá na lepší Company of Heroes. :)
-
-
Ne, DWF vypadá na lepší Commandos a na horší Silent Storm.
Vidět v tom CoH chce docela velkou míru fantasie. -
-
Moc takových her jsem nehrál, takže můj rozhled je značně omezen. Každopádně CoH mi přišlo zbytečně zjednodušené, moc akční a nereálné a tohle vypadá mnohem realističtěji.
-
-