Přejít na výpis diskuzí
Epic potvrdil vývoj velké akční hry a několika malých projektů
12.7.2013 | Adam Homola
15 příspěvků
-
Nemalujte čerta na zeď. Jestli budoucnost hraní směřuje na free to play a na mobilní zařízení, tak to je pro mě konečná. Naštěstí je tuna her, ke kterým jsem se nedostal a s POŘÁDNÝM singlem, takže i tak mám pár let z čeho vybírat. A ještě doplním, že třeba The Last of Us se to evidentně vyplatilo, když je to jedna z nejprodávanějších her současnosti a to vyšla jen na jedné platformě. A pochybuju, že si ji lidi kupují kvůli MP..
-
Hmm tak je samozrejme ze velke studio musi diverzifikovat svoje portfolio a nemozu vydavat jednu hru za dekadu a dufat ze to vyjde (staci sa pozriet ako dopadol ID soft s Rage). Na druhu stranu ale Epic ma slusny prijem z licencii Unreal Enginu tak je trochu zvlastne ze sa tak obavaju zmien na trhu, a tiez by ma zaujimalo ako bude na tom kvalitativne engine ked ho budu iba vyvyjat ale uz nie pouzivat. Predsa len je ine ked ho tvorca aj pouzije v nejakom svojom produkte ako ked len to lepi na predaj. Myslim si ze aj to dost pomohlo Unreal Enginu. A co sa tyka nakladov na 12 a viac hodinovu kampan, tak si nemyslim ze to suvisi s hodinami ale skor z obsahom a assetami. Dnes uz vlastne , ked su licencovane kvalitne a lacne enginy, team nepotrebuje nejake kvantum programatorov, aleko potrebnejsi a aj pocetnejsi su grafici ktory samotny herny svet tvoria. A to je aj problem dnesneho vyvoja a jeho nakladnosti. Koli detailnej grafike, velkym texturam (este s roznymi mapami a shadermi), velkemu poctu objektov a modelov je proste vyroba nakladna na cas, peniaze a ludi.
-
-
Hlavně UE3 prodalo hlavně UT3 s GoW, kdežto UE4 už je prakticky venku a hra žádná.
To si radši vývojáři zlicencujou Unity, který je levnější, nebo si udělají vlastní engine.
Jěště k tomu EA začlo používat na všecko Frostbite, Activision i Ubisoft používají svoje vlastní... Kdo tedy bude používat UE4? -
-
tazko povedat ale UE je urcite pokrocilejsi ako Unity. Podla vsetkeho by UE4 mal podporovat ako skriptovaci jazyk c++ namiesto UC, takze by mal stupnut vykon skriptov (unity ma c# a javascript co je trochu limitny faktor pre nejake komplexne skripty, povedzme ai), UE ma uz teraz v sebe kopec middlewarov napriklad SpeedTree a dalsie, Unity urcite aj koli cene toto nema. Nehovoriac ze podla prezentacii zamakali aj na samotnom editore a nastrojoch, silnejsia podpora vizualneho "programovania" tusim cez kismet takze aj neprogramator si tam bude vediet v pohode "naklikat" game logic a tiez silna podpora assetov a celkovo spravy dat. A kto to bude pouzivat ? No ono velka vyhoda UE je v tom ze je velke kvantum ludi na trhu ktory s nim pracuju a poznaju ho ako aj rozne kurzy atd. Takze urcite je pre studia jednoduchsie zhonat cloveka , ci uz programatora alebo grafika, kotry pracoval s UE a pozna aj workflow v nom ako zhanat niekoho v inom engine.
-
-
Ostatne toto spominali aj ludia s Warhorse od Vavry okolo CryEnginu. Ked maju nejaky problem tak v podstate sa musia spoliehat iba na Crytek na odpoved, lebo ta komunita okolo CryEnginu neni este tak velka a ani Crytek nema este tak vyladenu podporu. Na druhu stranu pri UE je obrovske mnozstvo informacii a ludi okolo neho, takze ak sa vyskytne nejaky problem,otazka je velka pravdepodobnost ze to uz niekto riesil a najdete odpoved alebo minimalne niekto zareaguje.
-
-
Jasne, jenze nikomu se nebude chtit licencovat UE4, kdyz si muzou makat pres UDK zadara, a az hru dodelaji, tak si to zlicencovat. UE4 je docela drahe, takze ne kazde studio na to ma, a prave jak rikam, vetsina tech velkych uz svoje enginy ma.
-
-
Ano i nie. Jasne pre indie studio je to cesta, ty mozno ani plnu komercnu verziu UE nebudu potrebovat, ale velke studio vecsinou potrebuje spravit v engine rozne upravy ktore idu hlbsie do enginu, pripadne zmeni rovno casti rendereru a tie niesu pristupne vo free verzii. Tak isto zdrojove kody nema clovek vo free verzii pristupne, len cisto casti na scriptovanie game logic. To to sa tyka vsetkych free enginov kde je urcita hranica pokial sa da ten engine v pohode modifikovat a za tou hranicou uz je bud moznost kupit si full licenciu enginu so zdrojakmi alebo to nejak komplikovane hackovat kde vyslodok bude otazny.
-
-
-
-
-
-
Stale cekam na opravdovyho nastupce Unreala, dvojka byla paskvil, ktera toho s Unrealem nemela moc spolecneho. Unreal je pro me nejlepsi FPSko stary generace, mel atmosferu, ruznorody prostredi, kde se snoubilo fantasy se sci-fi, paradni grafiku a styl a v neposledni rade dokonala hudba od Alexe Brandona, navic dynamicky se menici podle deni na obrazovce. A malem bych zapomnel na AI, kdy jsem nahodou srazil protivnika ze srazu a on spadl z vysky do vody, prosel levelem a vytahem si za mnou prijel vyridit ucty, v tu chvili jsem se o sebe zacal bat.
-
Tak na PC zapomeňte. Pro Epic je PC mrtvá záležitost. Ty malé projekty budou nejspíš mobilní hry.
-
-
Pro Epic je PC zajímavé jen z hlediska prezentace engine nic víc. Pač by to nové konzole nevydýchaly. Prezentace nového engine na PC je pro ně jen skvělá reklama.
-
-
Jó, kdyby ty single kampaně dneska vývojáři dělali takový, abych měl chuť si je zahrát znova, nemuseli by si stěžovat, že jim to tolik nesype...
-
-
A kdo si stezuje jelimane? Gears je megauspesna serie.
-
-
A jak to vypada s Fortnite?
-
-
Tuším že Epic už delší dobu nic nového neukázal, na E3 nebyli. Pořád se na tom ale pracuje.
-