Escape from Tarkov – recenze pionýra extrakčních stříleček
-
Battlestate Games sú rusáci, ktorí podporujú Putinka a vojnu na ukrajine?? Tak to niééé, toto niééé, aj keď som im pred siedmimi rokmi za hru poslal prachy...🤮 Nech sa tam tí rusi zabíjajú navzájom...konečne...cheater proti cheatrovi, durak proti durakovi !!
-
Tarkov jsem kdysi miloval. Naučil se víceméně dobře několik map a zažil jsem tam věci co v žádné jiné hře. Neskutečný adrenalin, srdce buší až v krku, když jdu s dobrým lootem k východu a začnou mě lovit živí protihráči. Opravdu vychytaný gunplay, nepřeberné množství zbraní a ještě víc doplňků. Milovník zbraní je v sedmém nebi. Naposledy jsem ho hrál v roce 21 a ta technická stránka nebyla tak tragická jak autor popisuje teď po vidání. Špatné to bylo vždycky po wipu a vydání nového patche kdy byly přetížené servery, ale do 14 dnů se to uklidnilo a dalo se to v klidu hrát.
Pak ale russáci napadli Ukrajinu. Strašně mě to naštvalo, dělalo se mi fyzicky špatně když jsem slyšel ruštinu. Skoro 2 roky jsem nezapnul žádnou střílečku a Tarkov od té doby nezapnul vůbec.
-
Hodne dlouho jsem premyslel vlastne jak zacit a pak mi doslo, ze se musim vzit do role klasickyho nerda, co ma ve vlastnim zajmu si zahrat kazdou hru, co kdo vyda a pak ji v tom nejlepsim svetle ohodnotit, nebo spis radoby shrnout. Ztotoznuji se pouze s jednou vetou, jsou lidi co Tarkov milujou, pak zase ti co to v zivote uz nezapnou.Moje zkusenost s Tarkovem zacala pred x lety, byl jsem vasnivej hrac fps, mam za sebou tisice hodin v tomto zanru a pritom vedu normalni zivot jako kazdej druhej, ano, mam praci, rodinu, deti, vse lze zvladnout, s virtualni realitou jsem vyrostl a pevne verim, ze mi tento konicek zustane do duchodu. Postupem casu jsem byl dost nespokojen s mainstreamem, v temer kazde hre bylo potreba k zabiti protivnika i vice zasobniku, ptze jista mnozina hracu, ktera je ze sve podstaty ubrecena, tak ji v nejlepsim pripade vyvojar poslechne a zacne do sveho titulu pridavat vymozenosti, ktere to vzdy poslou do kopru a pak se z toho stane klasicka arkada pro deti, nebo raj cheatingu. Narazil jsem konecne na Tarkov, musim uznat, ze muj prvni wipe, ano, pul roku jedno ciste a velke trapeni, pro cloveka, ktery mel v jistem titulu nalepku global elite, silena predstava.N desitek hodin spalenych na wiki, studie naboju, map, nicmene muzu rict, ze stale me pohanel hype, jednoho dne si rict, ano, jsi soucasti tohoto sveta, umis zabit x pmc, dat tam nejakej ten clutch a vydelat miliony. Jde to, musim uznat, ze budu uzavirat druhou tisicovku odehranych hodin a uprimne, hra me stale bavi, jelikoz je to jedina hra sveho druhu, kdy i jeden naboj otaci cely prubeh onoho raidu. Nebudu lhat, ze neposilhavam obcas po nejakem jinem titulu, nicmene po zkouskach ABI a jinych eskapadach, zacnete proste srovnavat, Tarkov vam stejne zacne chybet a pak se stejne vratite, ptze clovek chce neco lepsiho, nez je Tarkov, nicmene na trhu nic lepsiho neni?Musim uznat, ze clovek procitnul, BSG je banda zlatokopu, ktera postavila tenhle skvost na opravdu az ubohym enginu a bojim se, ze je to cesta do pekla, kdy jednoho dne se ta banda vernych rozhodne, ze nad tim vsim zlomi hul a nikdo to hrat nebude, jelikoz ne vsichni uz budou mit high-end PCs, aby si mohli zahrat hru aspon na 100 fps, konstantne, na ultra detaily, ve 2k.Ve vysledku, nadavam na tu hru docela casto, nicmene se vzdy s laskou vratim, ptze zatim neni lepsi pocit, nez kdyz nekoho "kloknes," sbalis ho i s botama, najdes banger a bezis spokojene exitnout.
Cheating - ano, za tu celou dobu, byl jsem taktez obeti, nicmene tech pripadu bylo max 10 a to jsem to mozna v jedne polovine jeste sam spatne zahral.
Optimalizace a konektivita - tragedie, pokud to pujde timhle tempem, do roka je hra nehratelna, s 50 fps nikdo na mape behat nebude. Sam jsem teprve nedavno opet(ano, asi po desate)vse musel prenastavovat, hrabat se v nvidia panelu pul hodiny, pul hodiny tahat rozumy z AI, ve vysledku lepsi detaily a fps, jde to, zatim. Problem s pripojenim, vyhozeni z raidu, asi 2x za tu celou dobu hrani - cca 2k hodin, nechci delat reklamu svemu pripojeni.
Srovnavani - Tarkov nema nyni konkurenci v ramci stejneho zanru, pokud nekdo vyslovi ABI, pratele, ABI je arkada - pro deti. Abych brainil borce, kdy mu umrou dva kamaradi, obiham mapu, najdu si uhel, krasne vedle stromu vykouknu, namirim si na hlavicku, vystrelim a ve vysledku strefim strom vedle sebe, gratuluju, pocit k nezaplaceni, neni duvod srovnavat.
Hardcore - Neni to hra pro vsechny, coz je ve vysledku super, nepotkate v raidu kida, pardon cloveka, ktery na Vas do voice chatu bude rvat, ze zabije Vas a celou Vasi rodinu. Chce to trosku srdicka a clovek co se rad nervuje, ma rad adrenalin, uz dlouho nezazil tlukot vlastniho srdce, nebo Vas nechutne vypne AI boss, ptze Vam cumel kus vlasu pod helmou, je to hra prave pro Vas.
Questing - miliarda questu, kazdy raid je original, nikdy nebude hra repetetivni, vzdy potkate nekoho noveho, zazijete neco jineho, ucite se z vlastnich chyb.
Suma sumarum - vsechna cest redakci, ale hodnotit hru na zaklade zminenych faktu, kdy se mi zda, ze ten clovek na sobe nemel ani plnou vybavu(ano, i to Vas nezachrani v raidu), ci okusil tak 5% obsahu ze hry, je proste dost lacine. Lacine v tom smyslu, ze si odbydu clanek na dalsi hru, ktera vlastne neni ani full, jelikoz to byl jen bait, ale to pociti clovek, ktery tou hrou zije delsi dobu a presto vsechno ji dale hraje. Samotna hra, neni na 10/10, nicmene ta myslenka, pocit ve hre, originalita, solo zkusenost je pro me absolutni schyzofrenie, ze na Vas stale nekdo asi miri a vy nechcete zakopnout, ptze ted fakt nechcete chcipnout, to jsem nikdy nezazil, takze krasna sedmicka. Vyvojari - BSG, tem bych dal krasnou nulu, kazdej den chleba s maslem, misto soli peknej plivanec a davkovat aspon mesic, ptze tohle si od nich ta verna cast a hrda komunita co je sponzoruje, opravdu nezaslouzi, preji krasnej vecer a Tarkovu zdar! ♥️
-
-
Hezky popsáno. Přestal sjem to hrát z důvodů co píšu výš. Ale našel jsem skoro adekvátní náhradu. Contractors Showdown ve VR. Vyrobil jsem si gunstock a adrenalin je zpátky. Plus další výhoda že nesedím na zadku, ale opravdu se hýbu. A ten pocit když se povede headshot, kdy člověk míří vlastníma rukama a ne myší je k nezaplacení.
-
-
Tarkov byl zajímavý před lety, tak cca 5 let zpátky, když prakticky neměl konkurenci.
Co mě ale štvalo už tenkrát bylo to, že to bylo tak strašně nepřívětivé pro nové hráče. Absence mapy, kompasu, dlouhé levelování než se vám vůbec otevřel market a mohli jste něco vůbec vydělat. Takže žádné peníze, mapy jste neznali, nevěděli jste ani kudy odejít z mapy. Strávil jsem tam asi 100 hodin a přestalo mě to bavit.
Ale před nedávnem vyšla Aréna: Breakout a to je teda úplně jiný level. Právě ty věci, které na Tarkovu tolik štvou jsou krásně vyřešené. A přitom to zachovává tu ostatní zábavnost Tarkovu. Jako bonus je to Free2Play. Myslím, že je to řešený mnohem líp než celý Tarkov.
-
Vývojář hry je naprostý morální chudák, přímo h*vado, které otevřeně podporuje válku a vraždění ukrajinců. Vidět skóre recenze mě vyloženě zahřálo na srdíčku.
-
-
Na moj vkus vela. Malo to dostat vynimocnu znamku 0/10.
-
-
Nežijeme v dokonalém světě.
-
-