Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu, jaký má smysl nechat psát recenzi remasteru nepamětníka originálu? Aby měl nostalgií nezastřené hodnocení?

    "Uznávám, že v roce 1995 se jednalo zřejmě o velmi originální titul, na dnešní poměry však nenabízí nic světoborného"

    Jak by mohl remaster nabízet něco světoborného? Proboha, je to remaster, takže to, co nabízí tu už minimálně jednou bylo, ne? Navíc remastery se většinou dělají z nějakých úspěšnějších značek, které už většinou spousy her stihly okopírovat, nebo jejich zajímavější napady využít, takže dle mého nazoru očekávat od remasteru světobornost poukazuje na minimálně novinářskou nevyzrálost, slušně napsáno.
    Opravdu nechápu šéfredaktora, proč svěřuje psaní recenze na remake klasiky někomu, kdo nepamatuje, co to bylo tehdy a nedokáže ani ocenit jasné kvality hry v dnešní době (příběh, dialogy, styl, prostředí, atd..)
    Tohle byl opravdu krok vedle.
    • ales.smutny
      A není spíš právě tohle účel recenze? Říct, jak si hra stojí v kontextu dnešní doby a co řekne dnešnímu hráči, který třeba původní titul nehrál? Sem nostalgické vzpomínání a slzení (které mám u Full Throttle já) nepatří. Nepotřebuji někoho, kdo pamatuje původní hru, ale někoho, kdo řekne jaká je ta dnešní.
      • Aleši, srovnání je sice fajn a souhlasím s tím. Je ale třeba říci, že hra je i po remasteru stále stejnou starou originální hrou, jejíž remaster neměl přinést titul, který bude dnešním hrám konkurovat.
        Je to v podstatě restaurovaný starý obraz, aby se na něj dalo zase dívat dnešníma očima, ale vyprávět má starý příběh.

        Chci tím říct, že cílovka jsou z části lidé, kteří to nehráli a díky remasteru mají teď možnost, ale i tito lidé k tomu přistupují, jako ke hře, které je 20let a podle toho i dnes její herní mechanismy a vůbec všechno vypadá. Nebudou tedy staré hře vyčítat nedostatky, které má oproti dnešním hrám.

        Takže recenze asi měla spíš obsahovat hodnocení, jak se povedlo hru vyžehlit, než rozebírání hry samotné ve světle dnešních her, jako by se jednalo o nový titul. *5* Ale to je můj pohled na věc, proč jsou tu někteří z té recenze trochu rozpačití.
        • ales.smutny
          Víš, když já mám pocit, že ta recenze plní funkci pro oba ty tábory. My jsme tu hru hráli, víme jaká je (a vzpomínám, že i tehdy byly kritické hlasy, i když jsem je tehdy odmítal jako herezi ;)) a z toho textu je pro nás užitečné to, jaké extra funkce v remasteru jsou (např. přepínání grafiky), případně jak se ten vizuální upgrade povedl. Pro další, spíš nostalgické exkurzy tu je spíš Retro nebo jiný formát článku, než je recenze.

          Ale když k tomu teď přijde hráč, který tu dobu nezažil, bude ho primárně zajímat, zda ji má cenu kupovat i teď, když je "stará". Jistě, že bude vypadat líp ví, ale asi bude klíčové porovnání s aktuální adventurní konkurencí. Tedy, je to pořád zábava? Je to pořád ta "kultovka"? A tenhle hráč bude FT vyčítat nedostatky, které má oproti těm současným hrám. Protože původní titul nehrál a neví, co čekat.

          Já opravdu chápu, jak to myslíš. Mám ale pocit, že tu informaci tam najde jak pamětník, který ví, do čeho jde, tak i nováček, který prostě potřebuje to aktuální info a srovnání :) A pak už se rozhodne sám, jestli do toho půjde, třeba ze zájmu o herní archeologii, nebo jestli si raději řekne, že tohle už pro něj, i přes lepší vizuál není.

          Ale samozřejmě, tohle může být dlouhá debata, která vyplývá ze samotného faktu, že tu máme na posouzení fakt starou hru a je třeba na ni použít nějaké hodnotící měřítko. Já budu raději za to aktuální, s tím, že pamětníci ví (a z textu vyčtou), že systémově a příběhově je FT stejná a tak se jim bude asi líbit i teď (a nebo ne, pokud je štvala už tehdy :)).
  • díky za recenzi, uz jsem na to před týdnem koukal. No byla to tehdy má druhá hra na CD a ano, i tehdy to byla průměrná hra, jen jich zkrátka nevycházelo tolik a nebylo vše tak dostupné jako dnes. Minihry oničem u tehdy, ale TEHDY člověk stačilo opravdu vcelku málo. Nejvíc na mě zapůsobil konec a samozřejmě ten pocit, když jsem tehdy měl to cd v ruce... až to bude někde ve slevě, z nostalgie to určitě dám..
  • No jo, no. To je tak, když necháte "vzpomínat" nepamětníka. Full Throttle nebyl klasická "juchů, LucasArts!" adventura. Byl to pokus, taková zkouška. Herně byl mdlý, sklízel průměrné recenze, když to někdo vychvaloval, bylo to pro příběh a zpracování, které byly prostě novátorské, nevídané a skvělé. Takže to, že skřípe hratelnost i dnes, není proto, že hra zestárla, prostě byla taková vždycky. To by pamětník věděl a neříkal bludy a domněnky. Pokud pamětníka nemáte, tak si aspoň přečtěte dobové recenze nebo nějaké retro články. Tohle je odfláklá práce.
    • souhlasím, Lucasarts v té době zkoušel inovace v žánru adventur (viz. třeba suprový The Dig ze stejného roku, který se vydal taktéž zcela jiným směrem). Těžko vyčítat holobrádkovi.. mě taky nic neříká dechovka nebo firlmy pro pamětníky, holt byla jiná doba. Fakt si myslím, že tyhle remastery nemají prostě smysl. Mě jen těší, že jsem byl u toho záčatku, kdy se svět počítačových her teprve objevoval :) Ok, jdu zalézt do rakve... :D
      • Je to přesně tak. FT byl prostě trochu lepší průměr a na titulní strany herních magazínů se dostal jen kvůli tomu, že v daný měsíc nic pořádného nevyšlo.
        Raději než remastr bych měl novou adventuru se vším všudy (ještě, že mám aspoň Deponii). FT si můžu zahrát v původní verzi, i když si z té doby mnohem raději dám méně novátorskou, ale jinak ve většině směrů lepší I Have No Mouth and I Must Scream.
      • nápodobně.
  • tak nevim...dohráno už nějakej pátek dozadu na ipadu - mám doma ten původní díl v krabici, takže jsem trochu zaujatej, ale i tak bych tomu minimálně 9/10 střelil - ta hra je pořád skvělá od dialogů po zpracování - dost her by se od ní dneska mohly učit. a navíc bez mikrotransakcí
    • Full throttle byly rozpaky už v době kdy vyšel, ale také vím, že někdo to považoval za jednu z nej adventur a druhé nézory byly, že to je naleštěný nadprůměr.
    • Tak ty už máš mikrotransakce v ceně iPadu. *1*
  • Hrál jsem to v létě na mobilu a je to super. Nostalgickej návrat do 90 tek :D kdy to bylo tuším na 3 diskety
    • bylo to moje druhé CD co jsem si koupil, takže :)
    • Na 3 diskety to tedy nebylo. Bylo to uz na CD.
  • Prvni ceska recenze? Asi ne.
  • ty akční minihry mě štvou.. hra jinak vtipná

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit