Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Moc nechápu, jak lze kradenými klíči přijít o zisky?

    Selský rozum mi říká, že vygeneruji x klíčů. A ty bu´d distributorovi přímo prodám (takže mám peníze hned a co se s nimi děje potom je mi jedno). A nebo je vygeneruji, určitou sadu někomu na základě smlouvy předám s tím, že mi bude platit až na základě skutečných prodejů = pokud někdo tento klíč na aktivačním serveru použije, tomuto distributorovi pošlu fakturu za prodaný kus. (pokud bude tvrdit, že to neprodal a nezaplatí, klíč bloknu) Komu, za kolik a jakou formou tyto klíče pošle dál mi může být jedno ne? A pokud mu klíče někdo nějak ukrade, škodu dělá obdhodníkovi, kterému je ukradl. Ne mě.

    Nebo jakou cestou má někdo možnost prodávat můj klíč, aniž bych já měl komu ho vyfakturovat?

    • Ne tak docela. Oni s tou kradenou kartou napřed koupí hru - klíč přímo na stránkách factoria, ale následně ten kód střelí za míň na nějakém šedém tržišti, kde si to někdo, kdo chce ušetřit koupí a aktuvuje na Steamu. Pak se zjistí, že byla karta kradená. Vývojáři musí vrátit platbu + jsou s tím obvykle spojené určité poplatky a následně většinou deaktivují cd klíč. Zloděj uprostřed je z toho venku a ztrátu mají vývojáři a hráč co chtěl ušetřit. Hodně se jeden čas řešila i deaktivace nebo ponechání klíče. Protože s deaktivací jdou samozřejmě negativní emoce a PR, takže pak ve výsledku přijdou o budoucího zákazníka, ale když mu to nachají, tak přišli o prodej, což zejména u malých studií může být citelná ztráta, tak či tak.

      • Whoossain

        Bavíme se tady o stovkách klíčů. Tak nějak nechápu, proč prodejce/vydavatel vůbec umožňuje anonymně nakupovat klíče v takovym množství. Nepředpokládm, že k nákupu každýho klíče, či dvou, byla použitá jiná kreditka. A pokud nakoupím 50, 100 klíčů jednou kreditní kartou, tak je jasný, že už se nejedná o maloobchod.

        Zároveň si nemyslím, že "zloděj uprostřed je z toho venku". Já osobně podobný služby využívám poměrně často, obvykle přes AllKeyShop, a v naprostý většině případů (jak G2A tak Kinguin) bych obchod přirovnal k Aukru. Velký tržiště, který umožňuje menším prodejcům, za registraci a jistej poplatek, prodávat svoje zboží. Tzn. zrovna tak, jako na Aukru, i na G2A je zloděj poměrně jednoduše dohledatelný. To, že G2A (potažmo Aukro, abych se držel konkrétního příkladu) nabízí kompenzaci v případě podvodu, je spíš vstřícnym krokem danýho provozovatele imo. Každopádně dohledat identitu vykuka by nemělo být nijak složitý. Takže nakonec happyend...

        • Je otázka jak je to s vymahatelností pokud bude z nějaké tramtárie (země 3. světa) a jak rychle přesunul peníze z transakcí někam odkud už to nikdo nevydoluje a kde to místním úřadnům bude jedno. Ale souhlasím, že pokud někdo na kreditku kupuje víc kíčů, tak by to obchod měl stopnout hned.

      • Ok. Díky. Tohle už trochu smysl dává.

    • madPav3L

      Je to jednoduché, někdo ukradne kreditku s kterou na Factorio.com nakoupí klíče a ty vzápětí prodá na G2A nebo podobných stránkách.  Pak ten okradený člověk zjistí, že s jeho kreditnou někdo něco koupil, kontaktuje banku a transakce zruší. Wube tedy musí vrátit peníze zpět, nevím jestli se platí nějaké poplatky... ale minimálně je to administrativně náročné, takže ve výsledku ještě Wube tratí nějaké peníze. Klíč se pak většinou zruší, ten kdo ten klíč koupil musí vymáhat prachy na G2A a ten kdo ty klíče přeprodával se vesele směje, protože má prachy a může to dělat dál.

      Wube o tom několikrát psali:

      https://www.factorio.com/blog/post/fff-145

      https://www.factorio.com/blog/post/fff-171

      https://factorio.com/blog/post/fff-303

      • KamilZm

        Jo, je tam poplatek a o ten jde, protože ho pak platí vývojáři bance: 

        „..více než 300 klíčů bylo zakoupeno ukradenými kreditními kartami. S průměrným poplatkem za chargeback ve výši 20 $ ... ". 

        Takže to pak vývojáři takto pěkně ods*rou, když za každý takto "prodaný" klíč přes ukradenou kartu jednak musí samozřejmě vrátit zpět peníze a navíc zaplatí bance chargeback poplatek.

        @glutton: nebudu zde dávat odkazy na konkurenci, vygoogluj si "g2a kradené klíče poplatek vrácení factorio" a najdeš dobré články, kde se i vysvětluje, že třeba není tak úplně snadné poznat kradené klíče a blokovat je.

  • KamilZm

    G2A nebo Kunguin jsou z mého pohledu jasné šedivky a šmejdi, ale zajímalo by mě, jak je to s Key4You nebo Green Man Gaming. Zde na Games.cz je házeli do stejného pytle s G2A nebo Kinguin, ale když se dívám na jejich ceny a typ nabídek, tak mi to jako šedivky úplně nepřipadá. 

    Na GMG občas něco koupím. 

    • madPav3L

      GMG šedivky nejsou, také tam občas něco koupím.

  • BoB.2

    Koukám že reklamu na G2A už jste odstranili.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit