Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Na takovou budoucnost v hrách se těším.

    Jediný důvod, proč nehraji RPG a jednoduše hry s příběhem je ten, že to prostě NPC nevěřím. Stojí před hořící stodolou a čeká roky, než přijde někdo na pomoc to uhasit. Naprosto mrtvolné charaktery u mě nenavozují atmosféru. Proto moc rád čtu.

    Ale jestli jednoho dne bude hra, kde budou postavit reagovat na to, co skutečně říkám a co si povídají sami mezi sebou, tak to bude bomba!

  • danny_the_hound

    Aktuálne to vidím skôr ako doplnok ku klasickým predpripraveným dialógom, ktorými sa bude posúvať príbeh. Tie predsa len kladú väčšie nároky na kvalitu textu, ako je AI schopná vygenerovať. Ale na to "krovie" okolo, t.j. trebárs bežné, nedôležité NPC, tak prečo nie. Vedel by som si to napríklad predstaviť ako imerzívnejšiu náhradu za vodiace značky na mape; že by ste sa trebárs mohli opýtať na cestu k nejakému bodu alebo na nejakú konkrétnu postavu a NPC by vám ju vlastnými slovami popísalo.

    A druhé zaujímavé použitie vidím v stratégiách pri diplomacii. Tam by až tak nevadilo, že AI sa občas vyjadrí kostrbatejšie, ale napríklad možnosť rozoberať s AI komplexnejšie stratégie a uzatvárať zložitejšie dohody by bola veľmi zaujímavá.

    • palcov

      AI umí generovat kvalitní text, jen neumí "udržet myšlenku", resp. žádné myšlenky sama o sobě nemá.

  • Já v tom vidím jeden možný problém a to ne na straně AI ale na straně hráče. Zatím vše směřuje k tomu, že se interakce hráče s prostředím zpřístupňuje (neboli, pokud chceme použít buzzword - streamlajnuje), takže už dávno nedatlujeme příkazy "PROMLUV SI SEDLÁKEM" ale prostě klikneme na sedláka případně do něj jen vrazíme avatarem. A co teď s tou AI, jak se s ní domluvíme? Vrátíme se klávesnici ? Asi ne, navíc konzole obvykle klavesnici nemají. Dobře, máme slušné realtime překladače mluvené řeči do textu, tak tedy budeme asi mluvit. Ale to má taky pár nevýhod, za prvé to není perfektní, občas ta translace ujede. Možná se s tím AI vypořádá, možná ne ("HLAVNĚ HO NEZABIJ" - "OK" (NPC odchází zabít druhou NPC).

    Ale větší problém vidím v zahlcení hráče - sakra fakt chcete pokecat s každým v celém openworldu? Ne, nechcete, i jen odklikat všechny smrdí masochismem. Hra je z podstaty věci stlačená, místo dvouměsíční cesty jdete pět minut, místo tisícovek svazků, které prastará civilizace musela vyprodukovat jich máte ve hře třeba šedesát. 

    Nechci použití NPC komunikujících pomocí AI shazovat, ale vidím využití spíš v komorních hrách. Člověk se dokáže dobře orientovat v prostředí několika dalších desítek lidí, ve větším davu už ostatní vnímá prostě jako dav. Skvělá by byla třeba nějaká detektivka, ala L.A.NOIR, ale tam to dává smysl, prohlédnout stopy, pokecat se svědky, uzavřít případ, zapomenout. 

    V open worldu, kde vás každý posílá od ďábla k čertu - nevím. Prostě tady máš svůj McGuffin, naval zkušenost, ať může sejmout bosa za tamhletím kopcem a HLAVNĚ na mne nemluv, tvůj zku...nej život mne  fakt nezajímá.

    • nightborne

      No ale... co když zrovna zajímá? Ne, jasně, že chápu, kam míříš, ale vnímat dav jako dav podle mě neni a priori špatně, a kdyby měl hráč náladu, mohl by se do davu zadívat a zjistit, že žije samovolnejma, skutečnejma interakcema. Což by přeci muselo budovat atmosféru úplně jinak než skvadra předskriptovanejch panáků. Protože se nebavíme jenom o kontaktu hráče a NPC, ale i NPC mezi sebou.

      Já bych se asi osobně bál spíš jednoduchosti takovej svět rozbít. Protože mi přijde, že dokud by obyvatelé ještě k tomu neměli nějak pokročile a trefně simulovanou emoční inteligenci, případně morální kompas, bylo by extrémně snadný rozpoutat totální chaos.

      A ačkoliv chaos sám o sobě samozřejmě taky umí bejt zábava, hodí se spíš do sandboxů - pokud ale chceš, aby svět vykazoval nějakou konzistenci a nedejbože ještě držel pohromadě a nechal tě vyprávět nějakej příběh, aniž by ho hráč mohl do minuty sesypat, mohla by to bejt docela vývojářská noční můra.

      • Zajímá, nezajímá... To bude asi dost záležet na tom, jaký pozadí tvůrci té NPC dají, AI může rozvinout nějaký rámec, ale kolik těch rámců dokážou dostat do hry ? Je opravdu sedlákův život tak zajimavej ? A na kolik se liší od života sedláka přes cestu ?

        I když předpokládám, že kdyby autoři nechali NPC "prožít" celej svůj život, určitě by se objevilo pár Forrest Gumpů, kteří byli prakticky u všeho. Technického rozbití se nebojím, spíše příběhového. Co když se sedlák domluví se sedlákem přes cestu a se sedlákem za kopcem atakdál a hráč přijede do Horní Dolní: "Přišel jsem vás osvobodit od nelidského feudála." - "Jo, super, ale minulej pátek jsme vzali vidle a támhle na kůlu je jeho hlava". Nebo ještě hůř, silné NPC typu šampióni/lovci hlav z AC začnou systematicky vybíjet dungeony. Můžem jim to zakázat, ale na co jim pak bude AI, když jediný co jim zbyde bude pendlovat po cestách a čekat, až na hráče bude vypsána odměna? No, jsem na to zvědavěj :)

        • Teď si čtu znovu, cos napsal a vlastně tě opakuju. Ok.

          • nightborne

            Ale přesně jak říkáš, podobnejch situací bych se taky bál a ono rozbít openworld je už teď daleko snažší než nějakou komornější hru - což by se s příchodem něčeho tak obtížně uhlídatelnýho, jako jsou autonomně se chovající a rozhodující obyvatelé, rozhodně nezlepšilo.

            Ale v něčem menším by to vážně mohlo bejt dost boží. Třeba, já nevim, představ si něco na způsob Stardew Valley, ale se "skutečnejma" lidma.

  • Jako dobře napsaný příběh člověkem to nenahradí. Ale dovedu si AI dost dobře představit jako další krok v něčem jako třeba Raidant AI ve Skyrimu. Zkoušel jsem třeba ChatGPT aby mi napsal dialogový strom pro quest ve Skyrimu na určité téma (město, apod) a bylo to fakt hodně v pohodě. Rozhodně krok kupředu proti copy+paste radiant questům. Takže pokud by se to trošku odladilo, tak si to dokážu docela dobře představit a ty benefity by podle mě už s aktuální technologií převýšily to, že tam občas padne nesmysl. Zrovna videohry jsou místo, kde ten občasný nesmysl vlastně ničemu nevadí (proti třeba AI co řídí auto), takže se to nemusí hnát k dokonalosti před nasazením.

    • nightborne

      Zatím (a doufám že nikdy) to člověkem psanej příběh jako takovej nenahradí, ale v tomhle případě mě osobně víc fascinuje to praktický zapracování do herního zážitku.

      Vždyť ty postavy, jak předvádí GoodAI, se uměj nějak autonomně chovat, pamatovat si, rozhodovat se podle toho, získat zkušenost a de facto se z ní poučit v pravým slova smyslu... jasně, ani omylem to v tuhle chvíli neni dokonalý, ale už tenhle prototyp mi přijde  "živější" (a svým způsobem děsivější), než kdy bylo jakýkoliv NPC kdekoliv.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit