Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Njn clovek nema psat rozumy kdyz prijde z hospody ozralej.. ;) Beru zpet.. A sypu si pople na lhavu. Melo tam bej ze USA ek. je 500x vetsi ze... No nic jdu radeji spat.. ;)
  • THQ mám fakt rád, ...nejenom kvůli Stalkera, ale doufám, že je tahle kauza někdy pořádně klepne přes prsty, aby si to pamatovali, a soustředili se na příště na to co jim jde- prostředí Metra 2033 např., a nepřihřívali si polívčičku na KLDR, zemi jejíž lid to už tak nemá jednoduché - díky jejich režimu, a válka by to jen zhoršila.
    A KLDR jako celosvětový agresor, cha-cha, už to tu snad bylo mnohokrát řečeno, ekonomicky na to nemá, a nebude mít, je to naopak USA které za poslední století válčí po celém světě. A co získal lid Iráku za zničenou zemi a statisíce mrtvých civilistů ? - právo volit nefunkční vládu, a strach že ho nebo někoho blízkého zabije na trhu bomba *9*
    S válek se postupně vytrácí pádný motiv, nejde už o záchranu národa, víry nebo země lidmi všech kast sjednocených svým přesvědčením. Moderní voják je spíše žoldák chránící ekonomické zájmy najimatele, a jako spouštěč si stačí vymyslet třeba biologické zbr.
    Pokud se takovou sračkou někdo inspiruje, tak ať se pak nediví, že ho budoucnost strapní tak jako v Rambo 3,.. americký veterán vede Mudžahedýny proti okupantům jejich země...
    • Tak s Vaším prvním odstavcem souhlasím. To ostatní jsou je radoby filozofické bláboly. O jakém pádném motivu válek to proboha mluvíte? Války se vždy vedly, vedou a budou vést pouze z ekonomických a mocenských důvodů. Tudíž se z nich vůbec nic nevytratilo Vy mysliteli. Ať už to byla válka třicetiletá nebo druhá světová.
      P.S. kdyby USA např. v době studené války neválčilo "všude po světě", tak dnes celá Evropa opakuje ve škole azbuku a hraje si s matrjoškama...
      • Nejde o žádnou filozofii, ale můj názor, ekonomika sice s válkou sovisí vždy, protože válka je prostě drahá, nejde mi o motivy mocných, ale o rozdíl mezi např. legionářem, člověkem který se na základě vlasního přesvědčení vydá pomoci své zemi, a nasazováním soukr. agentur v konfliktech o ropu, toť vše .
        PS : ta tvoje poslední věta je kardinální blbost, pokud vím osvobodilo naše území v roce 45 SSSR, a azbukou se u nás nepsalo, a nepíše. Taky netuším co měla válka v Korei, nebo Vietnamu společného se situací v Evropě, tu se nepodařilo dlouhodobě podmanit nikomu, je příliš multikulturní.
        • Opět si odporujete milý kolego. Ekonimika totiž s válkou souvisí vždy. Legionář do války vstupuje pro peníze (v antice, stejně jao dnes) a stejně tak činí i příslušník Black Water a jiných soukromých agentur. Ve Válce hrají prim vždy a za všech okolností peníze. Starověk, středověk, novověk, současnost - všechny války byly zapříčinily ekonomické a mocenské ambice.
          P.S. naše území osvobodili Rusové a Američané. S tím, že Američané nás mohli osvobodit mnohem dříve, ale Rusové byli proti tomu. A pokud vím, v důsledku toho se u nás ruština pár desítek let učila povinně ve školách a panovalou u nás centrálně plánované hospiodářství a politické procesy - zjednodušeně řečeno azbuka + matrjošky. A co se týče války v Koreji čive Vietnamu, tak se v rámci mezinárodních vztahů vždy jednalo o zásadu "Quid pro quo". Zkuste si přečíst kupříkladu knihu od Roberta Kennedyho "Třináct dní" nebo shlédnout stejnojmenný film a snad pochopíte. Ústup na Kubě tehdy znamenal ústup v Turecku. Čili ústup v Jižní Americe tehdy znamenal ústup v Evropě (a tak by se dalo jmenovat dále)
          P.S. Vietnam si Amerika nepodmanila proto, že by byl příliš multikulturní (další Váš blábol), ale proto, že rezignoval proti politickému tlaku proti válce v této jihoasijské zemi. Vojensky by tuto zemi jinak "roznesl na kopytech".
          • Legionářem jsem myslel třeba ty české, bojující na východní i západní frontě za první i druhé sv. války, a určitě ne hlavně kvůli žoldu. Nejde mi o motivace mocných, ale o těch kteří pak bojují, takové povstání proti okupantům přece není primárně záležitost peněz.
            Neosvobodily nás Rusové ale SSSR, tedy svaz republik, a mnoha národností. Pokud by dnes třeba Litevec, jehož děd padl u nás poslouchal tvé kecy, kterýma maluješ na rudo všechno co se ti nehodí do krámu, a bagatelizuješ 140 tis. mrtvých "Rusáků"- jak píšeš, asi by se divil. Američanů u nás padlo pár stovek, a to že do Čech vůbec pronikly bylo pouze z důvodu boční ochrany hlavního voje směřujícího mám pocit na Itálii. Na rozdělení svér vlivu se dohodli už na Jaltě, a nikdo je do ničeho netlačil, Američané počítali s SSSR jako spojencem proti Japonsku.
            P.S. Jako multikulturní jsem označil Evropu, tak si to pořádně pročti, - ty matrjoško, to že se u nás učilo rusky byla především blbost naší vlasní vlády, v Rusku se tou dobou učila angličtina.
            • Nejsem proletář, vadí mi pouze černo bílé vnímání světa, hystorie se přepisovala za totality stejně jako dnes, viz. tyhle jednoduché polopravdy ...o Američanech , ochraně před komunismem, o neschopném Sovětském velení atd.
              Legionáři tu byli jen jako příklad, že bojovat se dá i pro ideály, nic víc. (nevím co to má společného s vyvoláváním válek)
              Nikde netvrdím, že Američané neosvobodily Plzeň - pouze, že se neocitli na na našem území prioritně kvůli tomu, a že se bagatelizuje podíl tehdejšího SSSR.
              To, že se tohle téma vzdálilo diskusi pro Článek Homefront a korejská krize je zřejmé, nicméně účastnit se toho půl večera a až pak to označit za "mimo mísu" je dětinské.
            • Psát někomu aby si pozorně četl určitý text je komické od někoho, kdo se mi snaží vnutit, že jsem někde použil termín "Rusáci". To, že příslušníků Rudé armády padlo více je spíše než čímkoliv jiným důkazem tragického velení a neúcty k životům jednotlivých vojáků pod záštitou marxismu-leninismu (velké vlastenecké války, či jakkkoliv tuhle v praxi zrůdnou ideologii budeme nazývat).
              Dále. Pokud zde zmiňujete legionáře, tak ti v té době podporovali svým bojem vznik samostatného československého státu (pokud je mi známo,tak legionáři žádnou válku nerozpoutali - z tohoto hlediska je Vaše zmínka o nich v této diskuzi zcela "mimo mísu" - viz Vaše blábolení o původním motivu všech válek).
              Dále. Jestliže tvrdíte, že v Plzni a okolí figurovala americká vojska jako ochrana jakéhosi bočního voje směřujícího do Itálie, tak bych Vám doporoučoval natudovat nějaké historické a geografické učebnice pro základní školy...jedná se o do nebe volající nesmysl.
              Dále. Zmínka o Jaltě je opět "mimo mísu". Psal jsem o studené válce a úloze USA jako geopolitickém protipólu SSSR. Doporučuji ve Vašem případě zvýšit rozlišení zobrazování na Vašem monitoru, pokud Vám tato souvislost (evidentně) uniká.
              P.S. blbost naší vlády byla v letech 1948-1989 zhruba ze 100 procent ovlivňována blbostí přicházející z Moskvy milý proletáři...
          • Omlouvám se za chyby v textu. (po 10 pivech mi trochu ustřelovala klávesnice)
      • Asi tak. Kdyby nebylo USA, tak by byl svět mnohem horším místem, než je.
  • už se nemužu dočkat až to bude....
  • A pak ................... jsi se .................... vzbudil ................... a ..................... zasel .............................. k ....................... psychiatrovi ......................... tečka
  • nebo příde mega krize....USA....nebude mít už prachy na armádu.....technika jim zastará........zato Čína a KLDR si bude vesele vyrábět a vyvíjet dál.....a...pak....
  • hm...je to unreal...ale zase z dějin....si vemte...co dokázal Alexandr Veliký, Napoleon, Hitler...teda....kam až to mohli dotáhnout................proti obří přesile..............takže......to USA...za 20 let...kdoví....kde budou.....představte si ale třeba lepší scénář.....USA se rozpadne...přecijenom...jsou to SPojené státy.....vemte si, že tam docela dost separatistickejch tendencí....zatim jsou minimální.....ale...kdyby fakt ta ekonomika šla hodně do háje.....a to možný je.....tak se jedna část klidně trhne od nějaký chudší................pak......si klidně mohla KLDR na Kalifornii třeba troufnout....................................nebo....jinak.....bude 3. světová a KLDR se dá dohromady s Čínou.......
  • tak právěže ta Čína by jen slepě přihlížela, protože Čína se s KLDR docela kamarádíčkuje a hodilo by se jí o do krámu...
  • Rake: jasně, dobrá pařba to byla, ale ono zase trefit se do nějakého ohniska napětí není problém :) Ono aby se neuskutečnila třeba Obchodní válka od Bonda.
  • Velmi pekny clanek.
  • V podstatě nikdy, žádný stát, který byl s USA ve válečném stavu, ať horkém, či studeném, neplánoval invazi přímo na jejich území. Na obsazení a okupaci tak velkého území s tak velkou saturací zbraní (a s tak odhodlanými obránci) by neměla kapacity ani aliance Číny, Japonska, Ruska a EU *4* Stačí se podívat jaké problémy má NATO se svojí početní, i technologickou převahou v Afghánistánu...
    Když je v tom nadsázka, jako v Red Alert, tak to beru, ale jinak mi ty fantasmagorie převážně herních scénáristů začínají vadit...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit