Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To je zase diskuze :-) Topinkovači se chtějí ukázat a tak odkazují všechny horory na H.P.L? Směšný. Nejsměšnější je srovnávat Dead space.... Jak tu poukázal Drizzd, H.P.L je prostě doba přelomu 19. a 20. století. Jen ubožáci se tu mohou chtít odkazovat na sci-fi. Skalní fanda nejsem a přečetl jsem všeho všudy jen dvě knížky.

    Ale tak at ma hysterická většina radost. Bloodborne a PS4 jsou the best a my ostatní jsme asi lamy.

    (P.S. asi jsem ze staré školy ale od RPG čekám, že nebude mít soubojový systém založený na koutoulech a mlácení čudlíku pro útok)
    • Považovat Bloodborne za rpg je stejná hloupost a pomatenost, jako myslet si že je Dead Space inspirovaný Lovecraftem, naprostý nesmysl *7*
      • Dneska uz je rpg asi vsechno, co hrajes s third person camerou.
  • slavek.skara
    Bože to je zase debata..... *7*
    • kdo pak si tu bere do úst mé jméno?
    • Pravdu díš, synu! Chce se mi zvracet. *11*
  • Stěžovat si na nedostatek Lovecrafta ve hrách? Lol. Dyť se s tím teď roztrhl pytel, navíc vyšla loni nejlepší lovecraftská hra ever.

    https://www.vg247.com/2015/04/22/cthulhu-voodoo-why-bloodborne-is-the-best-lovecraftian-game/

    Vlastně počkejte, vy nemáte pár korun na PS4, tak to je blbé no *15*
    • Bloodborne jsem nehrál a nejspíš ani nebudu, takže to nemůžu posoudit, ale k vyjádření typu "nejlepší lovecraftovská hra" jsem skeptický (prostě jim nevěřím). Nic v tom tvém odkazovaném článku mne nepřesvědčilo o tom, že by ta hra byla nějak extra věrná Lovecraftovi, krom toho že jaksi vágně odkazuje na prastaré (Great Old Ones) a na kosmickou hrůzu. To že je volně inspirovaná lovecraftem je možné, to je třeba i Grim Dawn a stovky dalších her, ale dle videí ani popisů se neodehrává v typickém lovecraftovském settingu Nové Anglie. Ten článek se ani nenamáhá o nějaké srovnání s jinými hrami, jsou to jen fanboyovské výkřiky.
      Nejlepší lovecraftovské hry, které jsem hrál já, jsou Dark Corners of the Earh, Shadow of the Comet, The Lurking Horror (textovka), Anchorhead (textovka), Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder (toto má fakt nářezovou lovecraftovskou atmosféru), Alone in the Dark 1. Pak jsou další hry, které jsou spíš volně inspirované, jako třeba Amnesia the Dark Descent nebo Bloodborne. Tyto hry ale nejsou věrné lovecraftovi zcela.
      • Máš blbý, že to nebudeš hrát, Bloodborne převádí i lokace z Lovecrafta přimo do hry:

        "A když jsme následovali nebeského ptáka jedenatřicet dnů, spatřili jsme na západní straně čedičové sloupy. Byly zahaleny mlhou, takže nikdo neviděl, co je za nimi, a nedohlédli jsme ani k jejich vrcholům, o nichž se vypráví, že sahají až do nebes. Vousatý muž mě znovu úpěnlivě prosil, abychom se vrátili, ale já mu nevěnoval pozornost, přesvědčen, že právě z mlh za čedičovými sloupy přicházejí hlasy zpěváků a loutnistů, které byly ještě sladší než nejsladší písně Sona-Nylu a pěly na mne chválu, chválu na mne, který se plavil až od úplňku a pobýval v zemi fantazie."
        Tohle je z povídky Bílá loď, čili v podstatě popis Hunter Dream z Bloodborne

        Pochybuji, že jsi nějaký velký fanda Lovecrafta, spíš si na to hraješ, to už bys měl dávno Bloodborne dohrané *3* Někteří jedinci, aby mohli dělat lore o Bloodborne četli Lovecrafta dokola, aby to vše pobrali.
        • Lovecraftův Dream Cycle, na který odkazuješ, není právě můj oblíbený. Povídka Bílá loď je docela slabá. Putování k neznámému Kadathu má něco do sebe, ale i tak je to spíš bizarní fantasy než horor.
          Jsem fanda lovecrafta, ale ne zas ultrafanda, který by ho četl pořád dokola a kupoval cokoliv co se na něj vzdáleně odkáže. Krom Lovecrafta mám spousty jiných oblíbených autorů a jsem jejich fanda, od A.C.Clarka, přes Zelaznyho až po Dostojevského atd.
          • Tak prosím tě přestaň chytračit, o Bloodborne víš prd a ještě máš drzost ho nějak hodnotit. Bloodborne využívá samozřejmě daleko více tvorby než jen Bílá Loď. DLC je např. docela věrná kopie Shadow over Innsmouth. Výhoda Bloodborne je, že funguje i jako hra bez Lovecrafta, to se o většině ostatních říct nedá. Bloodborne samozřejmě také využívá typické Lovecraftovské zápletky, že nevíš co se děje, první část hry si myslíš, že hraješ Van Helsinga a pak šup zvrat jako kráva, odkazy, "The Red Moon hangs low" a začneš si to vše dávat dohromady, pak samozřejmě naprosto fantastický game desing díky Insight, takže až v podstatě v NG+ zjistíš, že Amygdala je celou v Yharnam, celou dobu řve nenarozené dítě a další děsivé a depresivní věci. Rozhodně ze všech lovecraft her, to má nejkomplexnější setting, lore, background story a vlastně i klasické story.

            A je škoda, že něco takového nevyužívá poslední Dark Souls, který na tyhle věcí, které dělají přesah u her, částečně rezignoval.
            • Docela s videem souhlasímn v tom, že Bloodborne je takovej kýčovitej kočkopes složenej z kliše ze všech hororů, upíři, vlkodlaci, zombíci, kulty.. může v tom bejt i 1% Lovecrafta, stejně jako Kačeřích Příběhů, nic významnýho
            • Jen jsem citoval celou jednu pasáž, která je přesná kopie lokace ze hry. Jinak je neskutečně, že jsi tak hloupý, že se neustále přiznáváš k trollingu, jelikož celý internet je plný odkazů na Bloodborne a Lovecrafta.

              https://www.youtube.com/watch?v=voMAx-lKfIw
            • tro(t)lík jako ty obviňuje ostatní diskutující z trollingu? jsi roztomiloučký, když ztrácíš půdu pod nohama *1*

              o argumenty se tu snažíš už pěkných pár hodin, ale nic smysluplnýho jsi zatim nevyplodil zlato, dost pochybuju, že jsi toho schopný, hledáš neexistující souvislosti, jako nějaký blázínek co věří na konspirační teorie a spojuje úplný nesmysly, aby se to hodilo do jeho obrazu, ale spíš je vidět, že se chytáš každýho stébla, abys nebyl všem úplně k smíchu, bohužel to moc nefunguje *3*

              fakt je, že jediná spojitost mezi Bloodborne a Lovecraftem je jenom v tvojí hlavě
            • "kdyby tuto část svého díla Lovecraft vůbec nenapsal, tak by se vůbec nic nestalo. "

              Kdybys nenapsal svůj příspěvek, absolutně nic se nestane, protože pořád děláš ze sebe chytráčka a prd víš *3*

              Jinak jde vidět, že jsi nehrál ani skvělé deskovky, protože bys pak nemohl něco takového vyplodit, jelikož právě Arkham Horror využívá Waking a Dream World :) Takže klidně pokračuj dělaní vola ze sebe.

              Ten dotaz je triviální, navíc je ta hra inspirovaní nejednou povídku ale množstvím.
            • "Zkus se třeba rozepsat o povídce Bílá loď, o Waking world, o Dream world, o nočních můrách"
              ---
              kdyby tuto část svého díla Lovecraft vůbec nenapsal, tak by se vůbec nic nestalo. Jediná dobrá věc bylo Snové putování k neznámému Kadathu, ale i tak to nic mimořádného. Navíc dream world a waking world není nic čistě lovecraftovského, je to relativně časté v různých fantasy dílech (třeba Kolo času od Roberta Jordana a jiní).
              A když jsi hrál všechny ty hry, tak mi řekni, kdo je to Noath Loader, kde ho najdeš a podle kterých povídek ta hra byla inspirovaná.
            • A jaké že jsou ty dobré hry? A jaké že píši ty blbosti? Zkusil bys mě ty blbosti nějak vyvrátil? Zkus se třeba rozepsat o povídce Bílá loď, o Waking world, o Dream world, o nočních můrách apod. Pokud tedy tvrdíš, že to nemá s Lovecratem nic společného, tak se rozepiš. Děkuji.

              Jinak nejsem si jist, jestli si uvědomuješ, že tu předvádíš přiznaný trolling, protože tě můžu umlátit fakty, kdykoliv budu chtít, takže jsi buď naprostý debill, troll nebo sebemrskač...
            • klídek puso, píšeš tu blbosti o tom jak Bloodborne podle Lovecrafta, ani si nehrál většinu těch dobrejch her podle jeho díla a ještě tu držkuješ, tak sem tě musel trochu usměrnit, nemáš zač. muck *
            • jaké to zničující argumenty PC trolla, co mu praskla žilka, takže ani není schopen vypotit nic více než urážky. Smutné.
            • lole ty jsi ale kus kokota, to snad neni možný

              Bloodborne je

              1. přeceňovaná srágora
              2. nemá s Lovecraftem vůbec nic společnýho
            • komedie Zdeňka Trošky jsou taky jasně inspirované Lovecraftem, dosaď si za Innsmouth Babovřesky a máš tam jasnou paralelu, to snad vidí každý.. *1*
            • ty textovky jsem opravdu nehrál a jsem si zcela jist, že textovka nemůže udělat atmosféru jako Bloodborne, jinak jsem hrál naprosto vše, zapomněl jsi např. na Dead Space, což je taky dobrá hra inspirovaná částečně Lovecraftem. Skeptický si můžeš být, jak chceš, je mi to absolutně u paty, hlavně se nevyjadřuj o něčem, o čem víš absolutní kulový. Absolutně totiž není potřeba to dělat jako 1:1 kopii z Nové Anglie, jde o odkazy, atmosféru, děs, deprese apod. a to prostě Bloodborne zvládá nejlépe. Prostě jde o ten pocit, že vše jde do prdelee a věř tomu, že ve světě Bloodborne jde do prdelee úplně ale úplně vše.
            • a hrál jsi všechny ty lovecraft hry, co jsem vyjmenoval? Pokud ne, tak tě nic neopravňuje k tomu prohlašovat tady, že je to nejlepší lovecraftovská hra. Maximálně můžeš tvrdit, že si to myslíš, nebo že to nejlepší hra z těch co jsi hrál. Já jsem k tomu skeptický a prostě nevěřím, že je to nejlepší lovecraftovská hra. Kdyby byla na PC, zahrál bych si ji, ale PS4 si kvůli tomu kupovat nebudu (zvlášť když nemám TV). Další krám v baráku.
  • Stejně je zvláštní, jaký je nedostatek adaptací Lovecraftových děl, ať už ve hrách nebo filmech. Desítky slavných titulů jsou silně ovlivněné jeho tvorbou a kosmickým hororem (Vetřelec, Dead Space, velká část Carpenterovy a Kingovy tvorby, Evil Dead nebo i Krotitelé duchů), ale když přijde na nějakou věrnější adaptaci, je to většinou bída. Z her je tu Call of Cthulhu (podivné jméno, vzhledem k tomu, že si hra bere daleko víc ze Stínu nad Innsmouthem a o Cthulhu se jenom mluví) a pár zapomenutých adventur z 90. let, z filmů mě napadá jen Reanimátor a epizoda Sny v čarodějném domě ze série Masters of Horror. Přitom Lovecraftovy knihy jsou i po 80 letech populární a Cthulhu je internetová celebrita, takže zájem veřejnosti by určitě byl. Snad se někdy Del Torovi opravdu podaří natočit V horách šílenství.
    • Alone in the Dark, minimalne 1. diel
    • filmů je docela dost, třeba The Wisperer in Darkness z roku 2011 je docela věrné stejnojmenné povídce. Dále třeba From Beyond (1986), taky podle stejnojmenné povídky.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Films_based_on_works_by_H._P._Lovecraft

      výborný lovecraftovský horor je dle mého In The Mouth of Madness. Není podle žádné povídky, ale je to dle mého vůbec nejlepší lovecraftovský film, navíc natočený Carpenterem, který natočil The Thing.
      Ale je fakt, že vliv lovecrafta na hororovou tvorbu 20. století je nedoceněný. Stačí vzít třeba jen kultovní film Evil Dead, kde ta kniha vázaná v lidské kůži je Necronomicon.
      • Whisperer in Darkness je spíš takový fanouškovský projekt, vytvořený H.P. Lovecraft Historical Society spolu s němým Call of Cthulhu z roku 2005, ale prý jsou oba dost dobré, takže se na ně určitě podívám.

        Carpenterova tvorba celkově je dost ovlivněna Lovecraftem, hlavně jeho trilogie apokalypsy (The Thing, Prince of Darkness a In the Mouth of Madness). Za zmínku od něj stojí ještě Cigarette Burns, taky epizoda z Masters of Horror, která je podobná In the Mouth of Madness, ale tentokrát o hledání legendárního filmu, který přivádí diváky k šílenství.
  • škoda že Guillermo del Toro nakonec nedostal zelenou k natočení filmu V horách šílenství. Lovecraftovy povídky se těžko převádí do her, protože se v nich zas tak moc neděje a to kouzlo spočívá v popisech a atmoféře. Moje nejoblíbenější podívka je asi Případ Charlese Dextera Warda.
    V horách šíleství už nějaké adventury inspirované byly, třeba Alpha Polaris nebo Prisoner of the Ice (jen volně inspirované)
    • Jak já kvůli tomu Prométhea nenáviděl...
      • https://www.youtube.com/watch?v=vw3tuiND_xk
        *9*
      • na Promethea hodně lidí nadávalo, ale mně se ten film docela líbil. Už se těším na další díl v roce 2017.
        • O to nejde, ale právě kvůli tomu že se točil Prométheus odstřihli At the Mountain of Madness

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit