Hrál jsem Total War: Pharaoh. Není špatný, ale z některých rozhodnutí zůstává rozum stát
-
Je pravda, že dílo osvícených Slovanů Bukurešťského studia - TROY mělo své mouchy. Ale také mělo zajímavé nápady jako např. postavit ekonomiku a diplomacii na komoditách. Osvěžilo to hraní a diplomacie byla flexibilnější. Pochybnosti budila vyváženost armád, protože, ať jsem se snažil sebevíc, vždy mne nakonec vymazala AI, která poslala 4 double decky, které jsem se svou ekonomikou nebyl schopen vytvořit. Přesto jsem si byl schopen hru užít. Strašně rád bych aby se tomuto mimořádnému období (Egypt) dějin věnovala větší pozornost. Bohužel nás tedy čeká něco, jako hodinky z Hong Kongu, fungují 20 minut - dost na to aby jste je prodal. Hru každopádně zkusím a přemýšlím, že bych si objednal mentálního kouče, který by mne naučil naprosto věřit, že je to skvělá hra. Některé nápady, které Vašek prezentoval v článku znějí slibně, tak zbývá jen doufat, že egyptský bůh RA vývojáře osvítil.
-
tuco: Přesně!!! Zabal to a běž hrát do pastoušky žolíky... Pokud jsem na něco zvyklej od prvních dílů TW, tak na brblání fanoušků na to jak ten nový díl stojí pěkně za prd a že to ten předchozí díl nepřekoná. Dokola a dokola to samý 😀 A přesto tu TW jsou...
Edit: Reakce na Tuco příspěvek...
-
-
Nebuď trapný. Pro spoustu fanoušků byl TW převážně o taktických střetech a kampaň na mapě vedlejší. Pro takové, a já se mezi ně počítám, jsou prostě nové díly objektivně zklamáním, protože se to celé posunulo k nudné arkádě. Mě prostě baví posunovat oddíly, zadávat formace, dělat obchvaty. A když pak člověk vymanévruje x krát silnějšího protivníka -> pocit k nezaplacení. Pro ty, co se vyžívají ve strategické mapě chápu, že nové díly přinášejí oživení na sále, ale nic to nemění na tom, co jsem napsal výše. Takže lidé brblají ze spousty důvodů. Tucovi např. v nových dílech chybí úplně jiné věci než mě.
-
-
Haha joke dne... no ono upřimně taky mne baví manévrovat v TW, ale jestli si myslíš, že ve středověku (ale i v jiných dobách) existovali nějaký složitý manévry, kdy jsi byl schopný změnit několikrát za sebou rychle rozkaz podle toho kam se posouvají nepřátelské jednotky, tak bych si spíš zašel někam do knihukupectví pro pěknou knížku o válečnictví. Ono už samo o sobě je TW z tohohle hlediska arkáda, protože stratég/velitel nikdy neměl takhle obrovskou kontrolu nad jednotkami a musel tak trochu předpokládat, že nad nimi může ztratit kontrolu v průběhu boje...
Takže takový to, že v M2:TW vymanévruješ tězkou jízdou pikenýry, je tak trochu hodně fantasy... A z tohohle hlediska je TW hloupoučká arkáda (všechny díly)
Mně Troy bavila... Nic úžasnýho to nebylo, ale zklamání také ne. A tobě asi nezbude nic jiného než hrát DEI 😉
-
-
Akorát že nikdo nepsal o realismu nebo jak se vedly bitvy ve starověku. To se pořádně nevi dodnes, vše jsou jen teorie. Já se bavím o taktizovani ve hře. Ztrapňuješ se dál, neumíš ani chápat psaný text. Co tam máš dál?
-
To je sice mozne, ze manevrovani jako v TW neni realisticke, nicmene je to zaklad hratelnosti cele serie. Koho by bavilo, kdyby bitvy byly staticky a po rozestaveni formace by hrac prakticky nemel moznost nic moc ovlivnit?
Nicmene je rozdil mezi tim cemu zde rikame "arkada" - kliknu na svou armadu a kliknu na armadu nepratelskou, kdy jednotky pobihaj bezhlave po celym bojisti - a "taktickym manevrovanim" v tom smyslu o kterem tu hovorime.
-
-
S tou arkadou bych souhlasil, jen jsem to nezminoval. Napr Troyu jsem hral a prislo mi to presne takove jak pises. TWWH mi arkadove neprijde a ma to tu pridanou hodnotu o ktere jsem psal.
Pro mne je TW taky predevsim o bitvach, ale napr muj synovec vetsinu bitev auto-resolve, protoze ho to zrejme tak nebavi.
-
-
Tady nejde jen o to na co ja su udajne zvyklej. Tady je o to, ze TWWH nabizi neco co jiny TW nenabizi a nabidnout pravdepodobne ani nemohou napr zminenou asymetri frakci. Dale treba system kouzel, obrovska mapa se stovkami (iirc v prvnim tahu je to 275) frakci, total sandbox, mozstvi modu a v neposledni rade pece vyvojaru kterou zadny jiny TW v historii nemel.
TW hraju od prvniho Shogun/a takze bych nerekl, ze su na neco zvyklej. Pro ty - coz se pravdepodobne tyka i zdejsi redakce a recenzi na TWry - kteri daj kampan jednou a stravi ve hre nevim 30 ci 50 hodin muze byt Pharaoh zajimavy, ale ja to pisu z pozice hrace ktery ma ve hre hodin tisice a znovuhratelnost je pro mne dulezita.
Jiste, nekdo ma stovky ci tisice hodin v Rome II nebo jinym TWru protoze ji/mu to prostredi sedi, ale nikdo mne nepresvedci o tom, ze TWWH toho z hlediska moznosti, ruznorodosti a znovuhratelnosti nenabizi nesrovnatelne vic nez jakykoli predchozi dil.
-
-
Řekl bych že si to uvědomují a tak trochu zkrz tyhle mini díly testují co by se dalo udělat jinak ve velkých hrách; Nepodceňoval bych je...
Mne TW:WH ohromně baví, ale zase je to někdy už moc komplexní (systém kouzel) Three Kingdoms mi přišli střízlivější, a stejně tak zabavné (s módem hrdinů).
-
-
Tak Three Kingdoms byl po chvilce strašná nuda. Všichni mají prakticky stejné jednotky a slibované DLC s dalšíma národama s jinýma jednotkama se nekonalo.
A ačkoliv romantický mód s hrdinami je sice fajn, ale to samo o sobě prostě dlouho hru neutáhne. Ve TW: Warhammeru jsem nechal několik stovek hodin. U Three Kingdoms jsem to znuděný vypnul po 15hodinách.
-
-
No vidíš já u občanské války "jednoho národa" neočekávam že mi tam najednou naběhnou zcela jiné jednotky (stejnýu Shoguna). Mne zas bavil systém diplomacie (asi nejlepší v TW) a systém generálů. Systém zásobování byl taky zajímavý posun dopředu byt mohl byt lépe využitý.
TW:HW je fajn, ake abych se bavil tak nepotřebuji vehementně aby parní tank bojoval s lesním drakem. To by jsme třeba taky mohli diskutovat proč hrát šachy když jsou na obou stranách stejný figurky :-D
-
-
Zkusim to jeste jinak. Je hra A a hra B. Hrac/ka hraje hru A dele nez hru B. Muzeme rict, ze hra A je zabavnejsi?
-
-
-
Reakce na příspěvek:
" Je Den Trifidů horší než Duna protože má jeden díl? Nebo Hobit než Pán Prstenů?"
To bylo špatné přirovnání. Správné srovnání by bylo "Dunu a Pána Prstenů jsem přečetl několikrát, protože mě bavili. Den Trifidů jsem četl jenom jednou".
-
-
Reakce na příspěvek:
Nemyslím si, že to bylo špatné přirovnání... Už by diskuze se překlápěla do nějakého flamewaru a tam se mi nechce...
-
-
Reakce na příspěvek:
Vsechny nazory na hry jsou subjektivni.
Tady se uz dostavame do toho cemu ja rikam kosaty strom. Uz jsme uplne nekde jinde nez jsme zacali.
---
Pokud jsem na něco zvyklej od prvních dílů TW, tak na brblání fanoušků na to jak ten nový díl stojí pěkně za prd a že to ten předchozí díl nepřekoná. Dokola a dokola to samý 😀 A přesto tu TW jsou...
---
Vubec jsem nepsal, ze nove dily jsou naprd. Psal jsem, ze dilo kterym je TWWH3 se bude jen tezko prekonavat z duvodu ktery jsem uvedl.
Jisteze budou vychazet novy dily, co by CA asi jinyho delali, ze?
Faktem zustava, ze latka nasazena TWWH3 je proklate vysoko. A to je celej muj argument. -
-
-
-
-
-
-
-
Tak to mě mrzí. Jestli jsem se něčeho bál, jsou to arkádové taktické bitvy ala Troy. A na rovinu, čekal jsem nějaké epické tažení mořských národů skrze tehdejší neotřesitelné mocnosti. No nic no... jdu rozehrát po tisicate DEI a marně doufat v lepší časy.
-
Uz to tu bylo nekolikrat receno, nicmene CA bude jen tezko prekonavat dilo jakym se postupem casu stal TW Warhammer.
Uz jen asymetrie frakci je tezko napodobitelna ve svete zasazenem do historickych realii a za tech let od vydani prvniho TWWH na hre udelali, na zaklade zpetne vazby od hracu, tunu prace. A nekonci:
Roadmap 2023:
https://store.steampowered.com/news/app/1142710/view/3127191325136532108
Egypt mne vzdy fascinoval, ale klidne se unahlim a reknu, ze si faraony asi necham ujit. Treba mne prekvapi, treba pridaj mnou nepredstavitelny mechaniky, ktery hru udelaj zajimavou a novatorskou, jako napr v TW: Three Kingdoms, ale na doufani jsem uz moc starej.