Přejít na výpis diskuzí
Indie hra The Best Amendement se vyjadřuje ke kontrole zbraní
29.3.2013 | Ladislav Loukota
42 příspěvků
-
Díky za tip, tohle bych rozhodně minul a je to škoda- protože nejde o flashvoku s pitomou AI, jak zde někteří prohlašují a celý morální rozměr nestojí na prohlášení zástupce NRA a Raye Bradburyho.
Když o Bradburym chvíli popřemýšlíte, tak vám to dojde (mně asi po 3 nebo 4 hrách) a strategie nakládání s výstřely a pohybem avatara je pak dokonale složitá (a zvrhlá *1*). -
@janchor: Pro toho anynomního diskutéra, co mě předtím nařkl z logického klamu; tady vidíš tvůj logický falismus. "Ad absurdum" jako z učebnice :)
Dovolím si citovat wikipedii; "Tvrdí, že zavedení opatření povede k ještě dalšímu, a to ve svém důsledku způsobí celý řetěz čím dál tím méně pravděpodobných následků, které způsobí totální katastrofu.
Příklad: Když povolíme volné pobíhání psů po parcích, lidé si je budou bez košíků brát i do autobusů a za chvíli i na palubu letadel, a od toho už je jen krůček k tomu, aby pokousali pilota a způsobili leteckou katastrofu."
Celkově, když jsme u toho, novinařina (i ta herní) by měla zůstat nestranná a ne být agitkou názorů autora článku. V rámci objektivity tedy očekávám brzy článek na podporu práva držet zbraně ve stávající míře :) -
-
Co je "logický falismus"?
-
-
http://cs.wikipedia.org/wiki/Logick%C3%BD_klam Ačkoliv se to definitivně musí brát s rozvahou, je to dobrá věc k načtení :)
-
-
Tohle znám, jen jsem si nebyl jistý, co tím přesně myslíš. Pojem "falismus" totiž znamená zaujetí penisem a nevím o tom, že by se používal mimo freudovskou psychologii.
Spíš mě napadlo, jestli to není vadné počeštění angl. fallacy, potažmo lat. fallacia.
-
-
-
Však on někdo z kolegů brzy zrecenzuje další Call of Duty, jen klid...
Nicméně, v případě The Best Amendment mi nešlo o nějaké vypichování kontroly zbraní, jako spíše o prezentaci názoru skrze hru. Osobně si myslím, že kontrola zbraní je téma na delší lokte, a stejně se debatanti doberou kulovýho. Molleindustria ale ukazuje, že prosté zasazení hry do nějaké společenské debaty má smysl a mediální ohlas. Není třeba s ním souhlasit se vším, ale je záhodno ocenit impakt jeho na první pohled primitivních her. I u řady jeho jiných her je zajímavé pracování s herními žánry (ve smyslu tématu i herních prvků) - někdo níže zmiňoval Unmanned, což je i mimo hejtování USA formálně zajímavá hra, která přenáší visual novels na nový level.
-
-
O...MŮJ...BOŽE! Ta hra je tak hluboká, naprosto jsem teď změnil svoje životní priority a zamyslel jsem se nad problémy naší společnosti, děkuji, že jsem se k takové hře dostal, její odlišnost od flashových arena stříleček je obrovská, pěkně jsem se zapotil na zadku když jsem to hrál, jak hloupý a natvrdlý jsem vždy byl!
-
Ke společenským tématům se v tom případě vyjadřuje i Call of Duty.
-
-
Což je ale pravda minimálně v případě Modern Warfare 2 a generála Shepherda. Kulturu netvoří jen cíleně vytvářené agitky.
-
Jde o tu pointu. Trochu duvtipnosti, prosim...
-
-
Ku-klux-klan po sobě šije *1*
-
-
KKK vs. Grim Reapers
-
-
to je normalny DM s botmi ;)
-
V podstatě obyčejná flashovka, podobných na netu jsou desítky.
-
-
Podobně obsažnejch?
Jinak kdo minul Unmanned, ať to napraví. Jedna z nejsilnějších věcí nejen loňskýho roku. -
-
Unmanned je politická agitka. Může mě donutit k zamyšlení, ale pokud se s její ideou nesejdu, tak se mi dost dobře líbit nemůže, protože jinak nemá po herní stránce moc co nabídnout.
Jedna z nejsilnějších věcí loňskýho roku?! Trochu "objektivity" do té minirecenze*3* -
-
Jaká agitka? Ta hra je v podstatě apolitická a zaměřuje se na lidskej rozměr "usmrcování na dálku". Jak do toho promítneš svůj postoj k nasazování dronů / boje s terorismem je čistě na tobě. Jediný, čemu se to otevřeně vysmívá, je fetišizace války.
A po herní stránce mi přijde naopak velice zajímavý, jak Unmanned pracuje s větvením, jak vlastně sám hráč formuje vyznění jednotlivejch scén a následně i celku. -
-
Paolo Pedercini je homo politicus jako vyšitej. V podstatě neudělá ani pixel, aniž by nereprezentoval nějakej postoj. Vezmi si ostatní hry z jeho stránky. On nastavuje zrcadla a vychází mu z nich obraz křišťálově čistej jako studánka a tak ho taky ve své práci prezentuje. Nemá pochyby.
Unmanned zpochybňuje morální stránku odosobněného vedení války pomocí čudlíku stejně jako by středověký rytíř zpochybňoval morální právo houfnice na díru ve svém brnění. Pokrok! -
-
Jasně, "pokrok" nebyl samozřejmě taky míněnej vážně. A přemýšlení o etických aspektech něčeho podobného by měla být samozřejmá součást hygieny. Jen si myslím, že ty "rozměry" Unmanned nenabízí a cílevědomě táhne na jednu bránu. Zabíjení přes čudlík je špatné, mkay, budete z toho mít zlé spaní, mkay, syn dostane ADHD a nespasí vás ani přiblblé medaile, mkay? Takhle na mě ta věc prostě působí, připouštím, že i ve světle jeho zbylé tvorby (Oiligarchy jsem zkusil včera, díky LL za tip).
-
Že je něco pokrok neznamená, že to nemá i etický / morální / bůhvíjaký další rozměry, který lze otevřít "zpochybnění". A právě způsob, jakým to dělá Unmanned, mi přijde prostej ideologickýho balastu - jakkoli mám PP taky celkem jasně zaškatulkovanýho.
-
-
-
mají mnohem povedenější "hry" dle mne, například simulátor ututlávání pedofilních kněží nebo mekáč manager.
-
No pustil jsem si to, myslím, že jsem pochopil o co tvůrci šlo a znuděně to po tak 10 minutách vypnul. Takže ano, zabaví to toho kdo s myšlenkou souhlasí (a ví o čem ta "hra" vůbec je).
-
-
Já to dohrál, dokonce jsem zkoušel i jiný postup (prohrát, co se dá) a sledoval, jaký dostanu "ečívment". Nemyslím, že je to blbost, ale nebylo by to určitě nic "roku", ani měsíce.
-
-
-
Děkuji za tip. Ona ta intermedialita je stejně zajímavá věc. Hra jako taková může být docela vhodným nosným médiem, pro šíření lecjakého aktivismu *4*. Tedy myslím si, že v dnešní době má docela obdobné možnosti oslovit +- stejné masy osob, jako kupříkladu televizní vysílání anebo literatura.
Jo a abych zčeřila vody rybníka, jsem jednoznačně pro zpřísnění vlastnění střelných zbraní *3*. Ideální situace by pro mě byla ta, kdy by jejich výroba kompletně zanikla jako věc naprosto zbytečná a překonaná, ale asi mi nezbývá než se dál unášet na vlně svých utopistických představ. -
-
http://www.youtube.com/watch?v=HSG7gh9PEgM
Jen dodám, že jsem názoru, že každý má právo se bránit a tedy má mít právo držet střelnou zbraň a měl by ho mít. :-) A poslední věc, tím že něco zákážete neznamená, že to vymizí. Drogy jsou taky zakázané a očividně jsou pořád mezi námy jak to? -
-
Přesně tak, všechny tyhle zákazy jsou na dvě věci. Neříkám, že americké zákony jsou bůhví jak skvělé, ty mají v sobě takových nesmyslů, až to není hezké, ale zakazovat zbraně protože je někdo použil ke spáchání zločinu a někoho zabil? To bychom měli potom taky mít omezení na množství svalové hmoty na rukou, abychom s nimi náhodou někomu nemohli ublížit. Zakazování k ničemu nevede.
-
-
Naivita a neznalost lidské historie a naturelu. Jak byste tohle chtěla prosadit? Jak praktikovat? Jak dohlédnout na to, že si zbraň někdo nevyrobí sám? Podívejte se, něco je prosté omezení zbrojního průmyslu/držení zbraní a něco je tady utopicky cintat jako batikované holky z fildy s chlupatými nohami v čajovně. A jentak mimochodem, víte co má společného Adolf Hitler, Mao a Stalin? Odzbrojení obyvatelstva *7*
-
-
Jakýho naturelu? Vše se mění a to neustále. Pokud se chcete smířit s tim, že člověk není pánem svého osudu a je jen loutkou svého živočišného já, tak prosím, váš vývoj bude pokračovat směrem pudovým, směrem silnější je v právu. Děkuji nechci.
Populisticky napadat člověka a házet jej do pytle "ta má chlupatý nohy a všechny s chlupatejma nohama jsou pitomci" je jen pokusem zdiskreditovat potencionálního odpůrce vašeho vidění světa. Logický klam, že pokud něco udělal Hitler je to automaticky špatné, je stejně špatný závěř jako říct, že pokud si čistil zuby Hitler, tak čištění zubů vede k nenávisti k židum. -
-
Enucleatus: Že jsme vůbec lezli z těch stromů, co? Když jsme zvířata, co tu stejně za x tisíc let nebudou.. pojďme tedy kálet na ulici a mlátit se ve jménu práva silnějšího, nějakejch pár století civilizačního vývoje vem čert.
-
Alobalovou čepici si necham, jinak by mě dostali. Nemohu soudit člověka podle jednoho komentáře, na který jsem reagoval, ale mohu soudit ten komentář, který na mě zapůsobil výše uvedeným dojmem a troufám si říct, že v tu chvíli oprávněně. Každopádně děkuji za vysvětlení.
Navíc vím, že mým projevem vrozené agrese je ofenzivní postoj, pokaždé když se někdo snaží paušalizovat. Nezbývá mi než odejít do Zenového kláštera a půlit tam koťata, pak možná bude svět lepší. -
Ach jo. Tu generalizaci s chlupatými nohami, kterou jsem ani neprovedl, jsem myslel z humoru. Jestli si opravdu myslíte, že bylo myšleno seriózně, pak bych doporučil lépe číst. To samé s diktátory; pokud to máte za logický klam, pak jste to jen nepochopil. To, že něco nepochopím neznamená, že se jedná o logický klam, který popisujete. Point byl v tom poukázat, že všechny velké totalitní režimy (až do dneška, jentak mimochodem) své populace odzbrojují, žádný logický falismus. Nikoho se tu nesnažím zmanipulovat ani zdiskreditovat.
Ohledně naturelu; genetika je genetika. Ta se mění velmi, velmi, velmi pomalu. Pro naší diskuzi; vzhledem k tomu, že tu za několik desítek tisíc let už asi nebudeme, musíme se holt smířit s tím, co máme teď: přirozenou agresivitu. Což ovšem neznamená si říct "mám to v krvi, nemám za to odpovědnost." jak jste znovu nepochopil.
Celkově pane, doporučil bych nebýt tak paranoidní, sundat čepku z alobalu a nevidět všude pokusy o manipulaci skrz logické klamy ze základní školy :)
-
-
Oh, jak jsi to jenom poznal, že jsem studentkou FF? Ale pozor na ústa pane, nohy si pravidelně holím, klidně si to přijďte zkontrolovat *3*. Ano, nebudu dlouho zapírat, že můj názor se příčí lidskému naturálu, ale i někteří moderní autoři popírají, že by šlo vyloženě o záležitost biologickou. Taktéž může mít na agresivitu značný vliv sociální model společnosti, který stejnoměrně reprodukuje agresivní vzorce chování napříč celými dějinami a kulturami (nikoliv však ve stejné míře a intezivitě), tudíž teoreticky nejde o nekonečný koloběh, ze kterého by se nemohlo jít vymanit. No ono vždycky závisí od kontextu a pohnutek, proč tak konáme. Pánové Hilter, Mao, Stalin a spol dozajista neodzbrojili civilní obyvatelstvo z důvodu, že by se jim příčilo násilí apriori a podpora nadnárodních zbrojních koncernů *3*. Ale je to jen takové plácání, ostatně k ničemu jinému zde také dojít nemůžeme *4*. Pokud máte zájem na obsáhlejší diskuzi, tak si Vás dovoluji pozvat do některé brněnské kavárny *3*
-
-
Já tu diskuzi tady úplně nepobírám... Jak "věřit v existenci krásných fildaček"? Vedle pajdáku byly rozličné FF odjakživa semeništěm všemožných femme fatales!
-
No, mám něco oddiskutováno s lidmi z FF, tohle jsem už párkrát slyšel, váš druh se nezapře :)) Násilné chování bylo, je a bude vždy součástí lidské povahy; nenalhávejme si, že ne. Kdybychom diskutovali jinde, než na serveru o hrách, doporučil bych i snad několik publikací na toto téma. Nicméně si myslím, že to ani není nutné; takové chování patří do naší přirozenosti. Přes všechno, jsme součástí přírody :) Výchova a sociální podmínky toto chování mohou ovlivnit (směrem nahoru i dolů) avšak nikde ne úplně popřít.
Ohledně těch pánů výše zmíněných: to zajisté ne, souhlasím. Důsledek - odzbrojení obyvatelstva a tím pádem neschopnost jakéhokoliv odporu vůči státní moci - byl však stejný.
Slovy klasika: "Ti, kdož budou schopni násilí na druhých, budou bohužel vždy vládnout těm, kteří nejsou."
PS: V oholené nohy budu plně doufat, vždy je dobré být pozitivní a věřit i v existenci krásných filďaček *1*
PPS: Brno je daleko, jsem Pražská krysa.
-
-
no aspon neco ti tri udelali spravne
-
-
nj a cim se budeme branit proti zergum a tossum ?
-
-
Vlídným slovem přeci *15*
-
-
http://bonkme.deviantart.com/art/Pikachu-Starcraft-332788837
-
-
-
Jasně, a pak tě zmlátí a okrade ten co má větší svaly...
-
-
ale nikoliv- pak tě přepadne ten co si zbraň koupil na černém trhu/vyrobil (vyrobit některé typy stř. zbraní je vcelku jednoduché)
-
nějaké takové reakce jsem očekávala *3*
-
-
Nu, tak si je očekávala, tak jistě proti nim máš nějaké moudro, které je vyvrátí, nebo ne?
-
-
-
-
-