Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Copak warcraft ma jeste nejakovej dej ? Vzdyt je to slatanina vseho mozne i nemozneho ze se v tom uz ani prase nevyzna
  • Pomalu mi začíná lézt krkem slovo "universum." To je takový problém použít nějaký český ekvivalent? Třeba "svět". Nezní to tak špatně: "... podařilo se vytvořit poměrně komplexní svět, který přetéká zajímavými příběhy..."
    • Ani vesmir, ani svet... nejvystiznejsi je asi opravdu "vsehomir" jak pise kolega, nicmene je to velmi neobratny vyraz... proto se pouziva univerzum... obsahuje to to nejen cely vesmir, ale i veskery soubor "realit" okolo, vsechny jine dimenze, pekla, snove svety a cokoliv dalsiho navazaneho ke svetu a vesmiru k tomu patricimu...
    • Urug
      Já říkám "všehomíra"
    • No, spíš by to byl vesmír než svět, ale hlavně to je jedno. Čekal bych, že podobné výtky za čistotu jazyka od cizích slov skončily někdy s národním obrozením.
      • V tohle případě by určitě nebyl ten správný český ekvivalent vesmír, ale spíš ten svět... i když je mi známo, že anglicky je univers vesmírs. Když někomu řeknu, i když to nepoužívám, asshole, tak si nemyslím, že je díra do zadku, ale že je sr*č :)
        Ale souhlasím s tebou, vytýkat takovou věc je zbytečností...
        • Dle mého v tomto kontextu je vesmír lepším výrazem - nebavíme se jen o planetě Azeroth, ale celém "vesmíru" Warcraftu. Kouknul jsem se do akademického slovníku cizích slov (2000) a slovo universum/zum znamená kosmos, vesmír nebo veškerenstvo. Je to samozřejmě patlání se v maličkostech - i ten svět by samozřejmě šel použít.
          • ses uplne blbej, samozrejme ze je lepsi svet, jelikoz svet nemusi znamenat pouze jednu planetu ale klidne celej vesmir nebo to tvoje veskerenstvo pitomecku
            • Laskavě si nech svůj ty svoje výrazy pro někoho jiného, já jsem slušně napsal, co ten pojem znamená. Pitomeček spíš sedí na tebe.
  • Užasné, autor se rozhodl napsat článek i přesto, jak sám tvrdí, že o tom nic neví *1*
    • ales.smutny
      Rozhodl, už jen proto, že jde o recenzi a na knize skutečně není napsáno "jen pro hráče WoW". Naopak je vhodné posoudit, zda něco dá i těm ,kteří o Azerothu neví nic nebo se s ním pořádně setkávali jen ve strategiích, deskovkách apod (můj případ).
      • Což ale poměrně obtížně posoudíš, když o tom... ehm... nic nevíš. *7*
        (Myslím tím samozřejmě, že neposoudíš, co to dá zjevné cílovce, když netušíš, "kterej fousatej pán je kterej". To si neber osobně, jenom se připojuju pod už výše zmíněné prohlášení. Lepší by bylo, kdyby knihu hodnotil někdo "zevnitř".)
        • ales.smutny
          Neposoudím, zda " zda něco dá i těm ,kteří o Azerothu neví nic...atd"?

          Nu a to právě nebylo. Tu knihu si může koupit kdokoliv - a já musím posoudit, jak na čtenáře působí. Pokud na neznalého jako chaos nesouvislých jmen, napíši to. Nestalo se, vše dávalo smysl.
          A jak jsem psal, pro fanoušky WoW už je to samozřejmost, z té knihy to celkem jasně sálá. O comicsech a knihách už pár let píšu, takže si budu uzurpovat schopnost rozeznat "čitatelnost" a "atraktivitu" pro fans.

          Jinak by se psaly recenze Stmívání jen pro milovníky upírů (romantických) a historických románů jen pro lidi s alespoň Bc. z dané tematiky...:)
          • Já si nemyslím, že si tu knihu může koupit kdokoliv. Respektive může, ale asi nekoupí. Proč bych si například já kupoval měsíčník o jaderné energii, když za prvé o tom nic nevím a za druhé mě to nezajíma?! Všechno z univerza Warcraftu nebylo napsáno jen proto, aby na to mohl někdo takříkajíc narazit a třeba si to koupit. Je to psáno pro fanoušky a hlavně pro ně! To oni si v tom mohou najít všechna zakoutí, pochopit pozadí a říct si: "Jo, tak takhle to bylo", ne nějaký Franta, co ani neví, kdo je Arthas. A pokud má někdo napsat článek, tak musí toto všechno obsáhnout, musí říct jak kniha působí na toho, kdo si ji pravděpodobně koupí, tedy fanoušek a znalec tohoto universa. Tak tom vidím já.
            • Já jsem na tom úplně stejně, WoW jsem prakticky nehrál, prakticky vůbec nevím, co se v něm děje. Ale četl jsem hodně Warcraft knih. Tady nevím jestli rozlišuje WoW knihy a Warcraft knihy, pač si myslím, že např. Válka Prastarých je to nejlepší, co kdy v literatuře ze světa Warcraftu vyšlo a kromě Knaakovi vlastní serie Dragonrealm i to nejlepší, co kdy napsal.
            • ales.smutny
              RE: 06.06.2011 01:36 norty (anonym)
              Četl jsem asi tři knihy z WoW. No, možná dvě, už nevím. Tam se střetl potenciál světa s tím, když autor tápe...a tápe. Přitom se později Knaak vypsal do "alespoň průměrna". Hrál jsem deskovku, párkrát karty, strategie... jen WoW :)
              A Azeroth zdaleka není jen WoW...stejně jako Star Wars nejsou jen filmy:)
            • Ja bych rekl, ze knihy o WoW vetsinou cetl, ale spis neni vasnivym WoWkarem... protoze, ac se ti to muze zdat podivne, presto, ze WoWko nemuzu ani citit, tak knihy jsme cetl a vcelku se mi i libily... Ales na tom bude pocitam podobne, ramcove vi o co jde, ale nesleduje kazde Deatwingovo uprdnuti ve hre a kam se dej postupne posunuje... :-)
              Jinak souhlasim s autorem clanku, tyhle veci se musi recenzovat objektivne i pro ctenare nefanouska... nekdo kdo je vasnivy WoWkar a jeste k tomu ctenar komiksu, ten si to koupi tak jako tak...
            • Já netvrdím, že nikdo kromě fandů si to nemá právo přečíst, já pouze poukazuji na to, že pravděpodobně nikdo jiný do toho ten nos strkat nebude. Ale to je jedno, stále to nic nemění na faktu, že pokud něco hodnotím, tak by jsem měl být zasvěcen.
              A jestli jsem dobře pochopil článek, tak jsi knihy Warcraftu nečetl, potom tedy nechápu, jak je vůbec můžeš hodnoti *1* !
            • ales.smutny
              Zajímavá debata, díky za ní:)
              Nicméně pořád budu stát za svým - tu knihu si může skutečně koupit kdokoliv. Podívejte se třeba na romány ze světa Warhammeru potažmo WH40K. Na jednu stranu poskytnou fandům spoustu radosti, ale na druhou zvládnou existovat i samy o sobě, bez znalosti prostředí - naopak mohou spoustu lidí k těm hrám přivést.
              Právě Kingův Warhammer i Knaakův Warcraft (i když ten nepovažuji za moc řemeslně povedený) jsou romány, které mohou zcela klidně oslovit i nehráče WH/ WoW. A Ashbringer do jisté míry také, byť onen pocit familiarity je pro hráče prostě cennější, ale to je dané formátem a stylem. Na druhou stranu - líbil se mi, právě proto, že celkem strukturovaně popisuje klíčové události, které jinak hledám pro radost na wiki různých her.

              Takže když člověk recenzuje, je to i pro "Frantu", který neví, kdo je Arthas - lépe řečeno, recenze mu musí říct, zda kniha/ comics funguje i bez toho či (a to spíš), zda mu dokáže smysluplně vysvětlit, kdo to je.

              Nedělejme z jednotlivých okruhů úzce vymezená témata pro vyvolené. Literatura takto nefungovala a neměla by. Někdy může jít o publikaci "pro fajnšmekry", ale to už je na posouzení kritika. Tvrdit, že XY si koupí jen ten a ten a ostatní do toho nemají strkat čumák je podle mne nešťastné a krátkozraké.

              Protože bez Kingů, Knaaků, Thorpů atd by určitě pár tisíc hráčů těch a těch her chybělo. Ta cesta nevede jen jedním směrem, ale oběma.
    • Bohužel souhlas, tady zejména. Tenhle komiks je naprosto vynikající pro všechny zaryté WoWkaře a pel mel podivných nesouvislých situací a osob pro ty ostatní. Pokud jste čirou náhodou hráli ještě vanilla WoW, je Ashbringer neskutečně nostalgická chuťovka, je tam všechno! Zrod Argent Dawnu i Scarlate Crusade, stavba Scarlet Monastery, představení bossů, prostě paráda. Bohužel v Cataclysmu už většina toho paradoxně neplatí, ale co... Jinak hodnotím komiks spíš naopak, než autor zde: po příběhové stránce divné, překlad mdlý, ale pro nás, co jsme v Plaguelandech opravdu questili, je to prostě povinná četba. *3*
      • tak to si to přečtu *1*
  • BoB.2
    Ten kdo to vytiskl by potřeboval nakopat do hader ,ani ne po dvou dnech mě vypadala pulka stránek za 5stovek ta vazba stoji za prd ve středu to jdu reklamovat, vždycky jsi u komiksu na to davam pozor a stejně se me rozpadl *12*
    • Spíš než zuřit na to, kdo to tiskl, zuř na vydavatele. To jakou určí vazbu (samozřejmě nejlevnější pro danou zakázku) rozhoduje on nebo pre-press. Na druhou stranu to mohlo být taky dražší. S comicsem se ani nepočítá, že se to bude číst neustále dokola.
      *7* Dneska je prostě trend ošulíme všechno, však si toho zákazník ani nevšimne. Jestli to je na křídovém papíře (ten lesklý), tak osobně čumím, že si tohle dovolí. Ale tak možná proč se divit v čr *12*
    • Podpora. Už z principu je třeba to reklamovat, aby vznikal nějaký tlak na lakomé vydavatele.
    • Proto je nejlepsi format komiksu i knihy ten elektronicky... :-)
    • No hochu nejsi sám. Nestalo se mi to zrovna u Ashbringera, ale stalo. Ono ta úroveň vazeb u comicsů v ČR je celkově nekvalitní. Bude to asi tím, že tu nejsou tak populární. Na druhou stranu, když už vyhodíš 500 Kč za comics, tak čekáš, že to bude mít alespoň nějakou úroveň a ono ne. To snad vyrábějí ťamani nebo co.
    • Tak to nejsi sám. Nevím jestli ti nový kus vůbec v něčem pomůže, je to tak na jedno přečtení...
      • BoB.2
        Dam ho do knihovny a nebudu ho číst.
  • Vygooglujte si komiks Looking for Group. To je taky dobrý. :)
    • A nebo na vás budu hodnej *1* http://www.aumojekoule.eu/looking-for-group/nejnovejsi/
      • Nojo, ale ten už toho s Warcraftama moc společnýho nemá. Tím ovšem netvrdim, že je špatnej ;) .

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit