Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Itami

    Já vám nevím, ano, hodnocení může (a nemusí) něco napovědět.


    Ovšem problém tu zůstane tak jako u všeho. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému a naopak. Pro někoho může být hra, která dostane 10/10 hrou, která by si zasloužila maximálně 5/10, a naopak hra, která dostala 5/10 pro něj může být nejlepší hrou co hrál. 


    A to jsme jen u tohoto, i v rámci hry to, co jeden hře vytýká je pro druhého přijatelné a vůbec mu to nevadí. 

    Pro příklad, redakce udělila SW:TOR hodnocení v recenzi 9/10. Jako fanoušek SW jsem nucen konstatovat, že když jsem to tehdy začal hrát (a to bylo ještě měsíčně placené, takže nevycházím z toho, co je ze hry dnes), tak osobně bych hru hodnotil tak 7/10. A to jsem měl v té době SW opravdu hodně rád. 


    A i když chápu, že se redaktor snaží o objektivní hodnocení, prostě vím, že vždy se mu tam nějaké osobní pocity promítnou. Takže dle mého názoru je debata o hodnocení celkem zbytečná. Každý si vždy najde důvod, proč si to svoje zdůvodnit a hádat se nad tím opravdu nemá smysl.

    • Jj. Tohle by chtělo nějak vyřešit. Třeba by součástí recenze krom čísla mohl být i nějaký text, ze kterého by si každý mohl udělat obrázek o tom, jak ho to bude bavit, nebo tak něco? Oh... wait...

  • Hezká shrnutí recenzí. Jen škoda, že procentuálně jsou tady zastoupena všechna (dvě) hodnocení z Metacritic, která dala známku 7 (stejně jako redakce) a není tady zmíněno že tato hra dostala 5 x 100 (objektivně je nutné říct, že jde o menší lokální weby), 21 x známku 90 - 99 a 19 x známku 80 - 89. Ano pak je tady ústřel z listu the Guardian (6/10), ale když si přečtete tu recenzi tak ta je fakt hodně mimo. Ze statistického pohledu je dobré si přiznat, že Gausovské rozdělení tedy při náhodném výběru recenzí dost zaplakalo.

    Trošičku mi to přijde jako dnes běžná novinářská práce na mnohem větších klasických zpravodajských serverech, které velmi často vybírají především argumenty pro podporu svého stanoviska (je jedno v které oblasti běžného života) a o nějakém objektivním zhodnocení se nedá moc mluvit. Tak snad příště. 

    A doufám, že se opět nestanu terčem 30 denního banu. Tady si dovolím podotknout, že jako člověk, který na donatech přes youtube kanál do webu nasypal částku významně přesahujících 10 000 Kč a jako člověk, co v diskusích kromě občasné ironie a nadsázky nemá potřebu používat žádná invektiva naopak si zakládám na logické argumentaci, tenhle postup redakce skutečně nechápu. 


    • Jaké objektivní hodnocení? Ty máš někde definovanou metriku, způsob měření  a interpretaci? Ne? Pak slovo objektivní nemá smysl používat. Dokud nebudou stanovena obecně platná kritéria, bude každá recenze subjektivní. Já to mám tak, že mám vytipovane recenzenty u kterých vím, že se můj a jejich vkus zpravidla shoduje a ty beru za měřítko pro mě. Zbytek je jen takové čtení pro zábavu...

    • Hidden

      Dle meho soudu je smysl podobneho vycucu poskytnout prehled hodnoceni relevantnich, etablovanych a rekneme serioznich velkych webu, ktere maji za sebou nejakou konzistentni historii recenzi, bez ohledu na to jak hodnoti. Statistika s tim nema co delat. Osobne nevidim smysl, proc bych zde mel mit vycuc hodnoceni "mini" webu o kterych jsem v zivote neslysel jen proto, aby bylo rovnomerne zastoupene cele spektrum znamek.

    • Jaká je souvislost normálního rozdělení se známkama hry? Nota Bene, když support není od -Inf do Inf, ale jen čísla 0 až 10... Miluji lidi, co se někde naučí nějaký cizí termity a pak je používají jako pravý suterén.

      • RodneYCZ

        Co na tom zalezi jaky je obor hodnot ? IQ, vyska, atd. kopiruje cca normalni rozeleni a taky tu nechodi lidi, kteri maji -180 cm. Proste je median akorat posunut vice doprava.

        Souhlasim, ze znamky her pravdepodobne nemaji normalni rozdeleni. 

        Jenze plati centralni limitni veta - nahodny vzorek bude pripominat puvodni populaci, ze ktere tahame vzorek. A autor prispevku vyse akorat poukazuje, ze ten "nahodny" vzorek neni moc nahodny, ale spise naklonen ke spatnemu hodnoceni.


  • Interesting!

    recenze od Šárky Tmějové mi teda přišla objektivnější, a to teda občas s recenzema na games nesouhlasím.

    PS: Po shlédnutí Gamesplaye bych uvažoval spíš mezi 5-6/10 než 7/10.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit