Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • fallanga
    Ještě se nabízí jedna otázka. Je ta hra podle pravdy?
    • nightborne
      Každopádně *1*
  • Chim
    Pochvala pro recenzenta, že ve svém článku ani jednou nepoužil slovo izometrický/isometrický.
  • Hybaj premerovat pindoury na Novinky, zde cekam diskusi ke hre a ne masirovani kdo toho vic vi o mytologii. Jinac hra vypada hodne zajimave, rad si poctu neci zkusenosti z ni a pak do toho asi pujdu.
  • kubi-wan
    Ta hra vypadá parádně! I když takovej typ hratelnosti moc nevyhledávám, z recenze i z obrázků jsem dostal velkou chuť se do toho světa severský mytologie ponořit... ale docela mě teda odrazuje ta zmiňovaná obtížnost, něco takovýhleho bych si ratši užil v "relaxačnim módu"...
  • MickeyMutant
    "Vikingové a dobová skandinávská společnost byla, co se týče rolí pohlaví ve společnosti, dosti nadčasová. Existovala sice jistá sekularizace, jistě, ale před zbytkem Evropy byli seveřané o světelné roky napřed."

    Slovo "sekularizace" v tomhle spojení nedává smysl (snad byla myšlena diskriminace). Taky vikingy by bylo vhodnější psát s malým "v".

    Ještě k tématu "bojovnice ve Valhalle". V severské mytologii se asi nenajde zmínka, že by se do Valhally dostala nějaká žena, krom polobožských valkýr, které vozí padlé bojovníky a pak jim roznáší medovinu. Ženy, které byly dobrými manželkami, nezahýbaly, vzorně se staraly o dům a po případném zajetí se dokázaly samy odkráglovat ještě před tím, než je nepřítel stihl znásilnit, putují do Sessrúmnir, síně bohyně Freyi. Muži to měli přímočařejší - stačila hrdinská smrt v boji. Půlka jich míří rovněž do Sessrúmnir, půlka do Valhally, kde jsou divočejší pitky a vůbec je to tam trochu víc cool a VIP.

    Je to celé sice trochu šovinistické, ale co naděláme. Edda nezná bratra, sestru ani konečné řešení genderové otázky. Vypadá to, že ani u vikingů neměla žena na růžích ustláno a i kdyby se rozkrájela, tak se do některých pánských klubů neprodere.
    • No hlavně že ses inspiroval. *2*
    • nightborne
      Taky nikdo neříkal, že ženský se v ságách dostávaj do Valhaly, jenom že se tam ženy-bojovnice -občas- vyskytujou-. =)

      Sekularizace měla bejt separace, brainfart.

      edit: ženský se samy nekráglovaly, hele, násilí na ženě bylo absolutně odsuzováno, takže je nepřítel (pokud se bavíme o bitkách v rámci klanů, ne cizinec) nechal třeba klidně s dětma odejít, než jim spálil barák.
      • "Občas se však účastnily i nájezdů"

        Urcite? Doslova nejjedinejsi zminka o zenach-najezdnicich je v legendarnich sagach, t.j. v tech nerealistickych, pohadkovych, nehistorickych.
        • Byly nalezeny i kosti v oblastech nájezdů, které patřily ženám, nicméně bavíme se o poměru na 1:1000.
          • nightborne
            Náhodou, nedávný archeologický nálezy naznačujou, že to nakonec mohl bejt mnohem větší poměr, ale jako holej fakt to zatím říkat nechci =).
            • tomocz
              Navíc to nemusely bejt žádný šeílený válečnice, ale prostě doprovod, aby měli manželé po bitvě co jíst :D
      • MickeyMutant
        "ženský se samy nekráglovaly, hele, násilí na ženě bylo absolutně odsuzováno, takže je nepřítel (pokud se bavíme o bitkách v rámci klanů, ne cizinec) nechal třeba klidně s dětma odejít, než jim spálil barák."

        Jo, to se nevylučuje. Ale bohužel se někdy kráglovaly. Aspoň podle ság. Narážel jsem hlavně na jednu z potenciálních podmínek vstupu do ženského křídla Freyina nebeského království, kterým byla "vznešená smrt vlastní rukou".

        Mimochodem, autor recenze? Pěkně napsáno, dobrá práce*4*
        • nightborne
          Hele, já si fakt neodvažuju tipnout, jak moc se ideály ság lišily od skutečnýho života. V reálu na tom ženský nicméně nebyly ve skandinávii vůbec zle, jasně, sice nemohly promlouvat na tom jejich sněmu, ale zas třeba mohly vlastnit půdu (když jejichž muž skonal), což jim občas dalo i významný společenský postavení, a to ve středověku opravdu běžný nebylo =).

          jo a mimochodem: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7561 =)
          • MickeyMutant
            Mohly se z vlastního popudu dokonce i rozvádět a to bylo ještě raritnější. Ale s tím nevýznamným společenským postavením žen ve středověku bych se neunáhloval. Je pravda, že jejich postavení se často přímo odvíjelo od postavení jejich manželů. Ale pokud byl muž významná osoba, vezmi jed na to, že jeho žena měla tomu odpovídající vážnost i moc. Dům byl vždy a skoro ve všech kulturách jejím hájemstvím, držela pokladnu, rozhodovala o najímání pracovní síly nebo koupi otroků, o tom, kdo si koho vezme, měla větší přehled o společenských vazbách v okolí a dokázala manžela vyprovokovat k pomstě nebo nějaké akci, kterou by jinak ze své vůle nikdy neuskutečnil. Za prahem bylo manželovo pole působnosti, ale o každodenním životě uvnitř domu rozhodovala většinou žena.

            Viking vs.viking - jo, však taky píšu, že by to bylo vhodnější, ne, že je to nutně spatně.
          • Vdova jak dědic majetku po muži byla ve středověku zcela běžná. Byla to v podstatě jediná cesta k nějaké nezávislosti. A i svobodná žena - dcera měla ze zákona podíl na majetku. O ten tedy došla když se vdala - ovšem zaleželo na podmínkách věna, mohla z něj mít podíl, i když ho spravoval muž. Část majetku mohla být určena smlouvou jako nedotknutelná.

            A nutno dodat že ani každý muž nebyl považován za plnoprávného.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit