Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • early access = podnikani bez rizika, ktere ti financuji naivni idioti co nesou veskere riziko, zdarma testuji a nedostanou za to nic *1*
  • http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=5&t=421

    Tohle je hodne dobre pokec, kde se misto vasnivych debat z obou stran diskutuje+ uvod do problematiky. Asi nejrozsahlejsi zdroj na ceskym netu + odkazy. 62 momentalne stranek na diskusnim foru a zadny lamy
    • to patri k nvidia a mesic- mam to v druhe tzalozce. sorry
  • Prijde mi normalni, kdyz do vydani hry chybi maximalne 3 mesice, dat early- proste predprodej, ktery ale SMLUVNE ZARUCUJE PRODUKT DODAT- jinak vraceni penez + uroky. Ale ne touto formou hru financovat. No tak na toto uz by mel asi existovat zakon, popripade by mely byt druhy early a ty by byly rozlisitelne a steam by to zastitoval- mel smluvne podchycene. Dzungle. Asi zbohatne spousta lidi, i kdyz jakoze zbankrotuje. Jak u nas v 90s
  • takze moment. Jsem lama. Early jsem nikdy neakceptoval, nemel jsem duvod. Hotovych her je dost. Mam otazku: Lidi zaplatili 23 ojro a dostanou - nedostanou hotovou hru? A penize jsou v trapu? Nebo klidne nedostanou nic a penize jsou v trapu? Pokud ano, tak cumim, ze se nenasel nejakej talentovanej podvodnik. Na druhou stranu, to vsechno je v obchodnich podminkach, ze platite za neco co nemusite dostat ne?
  • Early access, neboli betatestujte nám hru a možná ji někdy doděláme. Ani nezmiňuji, že hraním těchto alfa verzí se hráč připravuje o zážitek z plné verze.
    • On nekdo jeste vydava plny verze? Za posledni roky sem nezaznamenal zadnou gamesu, ktera by byla vydavana jinak nez v afla/beta stadiu. Samo, recenzenti nad mnohz z nich riceli nadsenim, co na tom, ze to nejde spustit, vsak nam poslali hromadu "screenu" a "videii" a jiste to "opravi" ...
  • peaNutz
    Tohle jen potvrzuje můj názor na Early Acces který kde kdekoliv napíšu tak za to sklidím kritiku ale tohle sou přesně výsledky. Jedna věc je že se podpoří vývoj ale když se z toho dělá móda a už skoro každý začne prodávat produkt který není ani v půlce a možná se dokončí a možná ne tak je to svinstvo. Pochybuju že by si někdo koupil rozpracovaný film, knížku etc. a opravdu tuhle módu nechápu. Pokud by tam platila nějáka ochrana zákazníka tak by to byl zajímavý nápad ale takhle je to okrádání. Kickstarter moc nesleduju ale příde mi v tomhle mnohem upřímnější tam lidi vědí že hra půjde teprve do vývoje (ikdyž většina podvodů byla tam co sem sledoval, mělo by se to soudně řešit jako normální okradení) ale když mi na hlavní stránce Steamu pořád dokola vyskakuje DayZ nebo Rust jakoby to byli plné hry tak je podle mě něco špatně.
    • jeste by konecne mohlo nekoho napadnout, ze kdyz lidi koupi predcasny pristup, tak si by po ukonceni vyvoje hry mohli znova koupit hru hotovou :)
    • mne taky prijde, ze early je patradni finta. Divim se, ze se toho nechytly i jina odvetvi. Treba film, hudba, firmy by takto mohly zacit neco vyvijet. Jakej je rozdil mezi kickstartrem a early? Kdyz si odmyslim čas.
  • do basy za podvod
  • Spousta vývojářů nechápe (nebo předstírá že nechápe) jednu věc - pokud prodeje hotové hry s dobou od vydání klesají, je vše v pořádku. Všichni známe z GameDev Tycoon :D. Ale je logické, že čísla budou klesat stejně i u early access titulu. U hotové hry není potřeba po dokončení nic dále platit, leda vývoj nového titulu, ale víceméně - penízky se hezky hrnou, jdeme do plusu a je jasné že jednou se to zpomalí nebo zastaví. Ale pokud se toto stane (a ono se to stane) u early access titulu, tak to je pro vývojáře problém, protože on nemá produkt hotový a stále do něj potřebuje sypat peníze. Ale nikdo už nekupuje... a druhá věc je, že early access hra ve své podstatě není konečný produkt který by se dal ohodnotit např. recenzí, ale spíše taková podivná služba - nedá se zkritizovat a oznámkovat v rámci konkurenčních již hotových her, pokud je špatná. A třetí věc - betatesteři zadarmo. Pro mě je v každém směru vývojář early access titulu vychcaný srab, který nevěří vlastní hře a jen to, jak se říká, zkouší.. on nic neriskuje. Pokud by to byl frajer který věří svojí hře, dá výpověď v práci a jde si pučit peníze, klidně od mafie, zavře se do sklepa a vyleze s hotovou hrou. To už je dneska romantická představa - dneska se nejprve zeptám na kickstarteru cizích lidí a když to nevyjde, půjčím si od známých. Pak postavím prototyp (alpha verzi) a to prodávám za plnou cenu.
    • Pokud neco smysl ma, tak jedine pristup jakej trebaz zvolil tvurce minecraftu = tady mas zcela funkcni byt nedokoncenou hru. Chces? OK, posli nejaky $$$ a muzes hrat. A kdyz se vas sejde dost, mozna tam pridam dalsi veci.

      => zadny sliby ze mozna neco nekdy, zadny odklady "protoze kdyz uz mame tolik penez, tak to jeste vic vylepsime za dalsiho 3/4 roku"...

      Dovedu si trebas predstavit udelat trebas zavody aut, jeden okruh, jeden model auta ... libi? Za $5 je tvoje. Az tam bude aut 10, a okruhu 15 ... bude za $20 ... Hrac si proste koupi zcela fukcni vec, o ktery vi, ze to tim muze skoncit, za zcela adekvatni cenu.
  • Mato1987
    Podporovať early access je niečo podobné ako keď si do nebankoviek dáťe uložiť svoje úspory :D
  • kto podporuje early acess, ten len zvysuje sance ze vyvojar prestane mat motivaciu dalej robit na hre presne jak v pripade dayzu...
    • Tak ja nevim. Taketo placani ohledem DayZ je obycejne hatovani, zavist, nebo ja nevim co. Zrovna DayZ je priklad ze hra jde dopredu a myslim ze uz ted ma cenu za kterou se prodava. Taky mi tam spousta veci vadi, taky bych rad rychlejsi vyvoj. Ale to je subjektivni. Nelze vyhovet vsem.
      Ja mam spise pocit ze DayZ si vyrobil antikomunitu ktera nemuze prekousnout jeho uspech. Protoze strkat DayZ mezi odstrasujici priklady early access je fakt ulet.
      *7*
      • Proto ta komunita hraje radsi mod zadarmo?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit