Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Proky

    To mě vždy zajímalo jak to je. Podepíšeš, že hru nevlastníš, nesmíš ji upravovat a ty ji upravíš modem v rozporu s EULA a tak jaká máš pak práva? Můžeš vůbec žádat o to být zmíněn, když si protiprávně vytvořil mód?

    • Derp_1337

      Modder vytvořil mod nelegálně, vývojář hry jej můžou žalovat za porušení EULA... ale vývojář hry nemůže ten mod použít, protože ten mod může obsahovat nápady či assety, které můžou být použité jinde.

      Vyjímkou jsou ty případy, kdy EULA povoluje tvorbu módů, ale za cenu toho, že tvůrce modů souhlasí s tím, že se mody stanou (duševním) vlastnictvím vývojářů hry. A je pak už mezi oběma stranami, jestli a jak se finančně vyrovnají.

    • A může ten mód použít vlastník hry pro zlepšení prodejů?

      • Proky

        Moder ten mód neměl vůbec dělat a tipuji, že si to pak můžeš přivlastnit zákonně. Asi jako když seš student VŠ a během studia vytvoříš něco skvělého a užil si jednou počítač té VŠ, tak majitel je VŠ a noc s tím neuděláš. Využil si jejích věci, během studia u nich atd. Tak modder využil jejich program k vytvoření něčeho, tak by práva mohla přejít pod majitele hry

        • Práce pro univerzitu nebo firmu patří dané instituci nikoliv proto, že využíváš její zařízení (to ani nemusíš a nic se nezmění), ale proto, že je to tak napsané ve smlouvě. Dostaneš za to pak akademický titul plat či jinou smluvenou odměnu.

          Dle EULA sice nesmíš zasahovat do kódu (takže mod je de jure nelegální a když si za něj necháš platit, tak po tobě vystartují), ale pořád nepropadne majiteli značky, pokud to někde není explicitně napsané. Nějaké moderské nástroje od Bethesdy to tak mají a snad má pak autor i podíl z prodejů modu.

          Mod může obsahovat assety vytvořené pro jiné dílo a autor si k nim jen vyjednal použití v konkrétním modu. Majitel značky na tohle právo nemá. V zásadě zneužívají toho, že náklady na soud jsou velké a modeři se vlastně ani nechtějí soudit s firmou, která vyprodukovala jejich oblíbenou hru.

  • KrPa

    Jo to ted dela i mikrosoft s AoE2 dataci...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit