Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Morraw

    Tam jsem maturoval. Tehdy otvírali obor Elektronických počítačových systémů. Naučil jsem se tam celkem prd, programování a cnc me moc nezajímalo. A musel jsem přežít nekonečné hodiny elektrotechnických předmětů.

    Dobrovolně jsme pak chodili po škole na Cisco kurzy a dělali si certifikáty. Ale z toho už vím taky prd 😀

    Dělám už ale 13 let v IT firmě, takže spoko. Kdysi jsem chtěl dělat grafiku. Dnes by me asi bavil design.

  • Upřímně jim závidím. Za mých mladých let se akorát programovali  formuláře ve Visual Basicu. A k tvorbě her jsme se dostali až v maturitním ročníku asi na 2 měsíce, kdy jsme v hodinách C++ vytvářeli FPS za pomocí knihovny Dark Engine.

    • Není moc co závidět. Zrovna jsem dělal výběrko pro absolventy IT a probíhalo to asi takto: 

      1. Umíte SQL? ... Ano. A umíte vysvětlit rozdíl mezi left a right join? ... Ne, co to je?

      2. Zkušenosti s programováním?... Ano... A na jaký program jste nejvíc pyšný?... Na žádný, já nic neprogramuju, jen úkoly ve škole.

      3. Co HW, poskládal jste si někdy vlastní PC?... NE

      4. Co sítě, princip adresy, masky a brány... NIC

      A takto to bylo se vším. Jo, jediná výjimka je patlání se s grafikou a stránky ve wordpressu a oni si myslí, že to je IT.

      Já jsem 40+ a i když jsem musel studovat programování z knížek, tak po střední škole jsem uměl alespoň Pascal/ C++ tak, že jsem zvládal tvorbu vlastních knihoven, uměl něco s datovými streamy, ukládat, sortovat, pochytil jsem základy pointerů... prostě solidní základ. 

      Já teda nevím, co se děcka učí teď, ale za mě těžký kvalitativní sešup. Pokud mě někdo bude tvrdit, že programování je klikačka alá wordpress apod., tak se mu vysměju.

      • Záleží jaké absolventy. Nechce se mi věřit, že by byť i ukončený středoškolák přímo IT oboru nevěděl základy sítí, SQL či HW. Každopádně úrovně škol jsou různé.

        Já chodil na SPŠ Šumperk, přímo na obor Informační Technologie. A co se týče programování a sítí, byly a pořád to jsou přímo maturitní obory. Navíc dnes se na "IT" pozice hlásí kolikrát i lidé, co nic takového přímo nestudovali. Jednou k nám přišel na pohovor týpeček, co tvrdil že spravuje server v Minecraftu. Testovací úkoly nezvládl, a na pohovu si z fleku řekl o 40 tisíc čistého.

      • Veskoslav

        A jéje Boomer dorazil. Mimochodem můžete mít absolventa ZŠ, SŠ, VOŠ nebo VŠ. To, co popisujete je nějaká pseudo Soška, co má "IT obor".


        • Měl SŠ s maturitou, obor elektronika a programování(SIC!). Mimochodem, před 5 lety jsem bral absolventa, Ing., fakulta informatiky a taky nebyl schopen napsat kus kódu. Tehdy jsme ale potřebovali webaře, tak jsem ho vzal. 

          Můj názor je, že v době stackoverflow a netu prolezou i totální nekňubové, neumím si to jinak vysvětlit, než že opisují co se dá a ten mini-zbytek nějak ušmudlají.

          BTW, co s tím má společného můj věk? Nebo tě točí, že jsem nevylezl ze školy jako vylízaný hňup a něco i uměl? Mimochodem, studoval jsem mechanik a elektronik pro řídící a číslicovou techniku, takže programování fakt nebyla priorita. A škola taky byla lokální SŠ, žádný TOP GUN.

          A vykat mi nemusíš, myslím, že entita malacandra a veskoslav si můžou dovolit familiérní vztahy😀


          • Veskoslav

            Už název oboru bohužel ukazuje, že se bude jednat o školu, která fakt není zaměřená na IT. Protože IT SŠ mají většinou dva obory: Elektrotechnika a Informační technologie a její variace. Ale takový obor elektronika a programování, kde patlají dva obory do jednoho, to bude nějaké přidružený obor k "obyčejným".

            P.S: Sic firmu znám, mají webovky jak z roku 1,2:) To bych zase moc nevytahoval:) A kontakty se Vám krapet záložka nezobrazuje správně:) https://www.sic.cz/kontakty.html


            A vykat jsem vykal z toho důvodu, že si uvedl věkovou kategorii na nižší hranici mých rodičů:)

            • J.V.Stalin

              😂

            • Hele nic proti tomu co píšeš, je to tak. Akorát mě přijde fakt tristní ta dutohlavost. 

              A mimochodem, s tím sic je to krapet jinak. Zkus do googlu napsat "sic význam". To patří k boomerství, mít alespoň trochu všeobecný rozhled. Taky tam jednou budeš, ať chceš nebo ne :-)

              • Veskoslav

                Reakce na příspěvek:

                Já přemýšlel, jestli je to firma (protože si mluvil o nabíraní IT) nebo citace. Mohl mě ! trknout, moje chyba:)

      • Hidden

        Ze zvedavosti - a to byli fakt vyslovene absolventi skol se zamerenim na IT? Ne nejake castecne oborove pribuzne, kde by to meli jen okrajove? Vyse jmenovane mi pripadaji jako tak elementarni zaklady, ze by me fakt zajimalo, co je tam teda tech par let ucili (sudlani Wordpressu taky nemuze vydrzet vecne jako napln vyuky).

        • Jo, zaměření na IT. Fakt je, že borec neodmaturoval nijak oslnivě, ale i tak. Taky jsem to nepobral.

    • Inquisitor

      Ono celkově ten výběr škol dneska je úplně jinde. My jsme toho moc na výběr neměli:)

      • Je to tak. Člověk si někdy říká že se nenarodil radši o dvacet let později. Ale zase na druhou stranu, já, aktuálně lehce po třicítce, možná ještě v klidu dožiju. Dnešním teenagerům fakt nezávidím dobu ve které budou muset aktivně žít. Všechno má svoje 🙂

  • Stephano

    Kvark je skvělý. Jen tak dál.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit