Nvidia představila novou řadu grafických karet 50xx, využijí DLSS 4 a AI
-
Nejlepší moment Keynote ::: "5070 je výkonnější než 4090 !!! Stačí totiž jeden snímek vypočítat a další 3 si vycucat z prstu !!!"
Mě osobně to přijde jako nějaký total džouk z "Big Bang", ale většina internetu uznale pokyvuje hlavou a říká, ty woe DLSS4 - dobrý...!
-
-
Ale chápeš, že si ve 4K jinak než pomocí dopočítavaných snímků v plné kvalitě nezahraješ?! 🙂
-
jak jsem psal dolů, 5070 má některé parametry horší než 4070S, takže se fakt těším na ofiko benchmarky.
-
V čem by mi mělo DLSS vadít? Používám ho roky a zapínám vždy, když to hra nabízí a nikdy jsem nepozoroval žádný problém, glitch apod.
Co je na DLSS špatně?
-
-
Lidi to nemaj rádi 😀 ... ale lidi nemaj rádi spoustu novinek 😂😂
-
A to je přesně TO, co má NVIDIA v plánu, udělat v tom takový maglajz aby si davy "uživatelů" jen v rychlosti sjeli ty základní slajdy a víc se v tom nebabrali - čím méně chápou co to (ne)dělá, tím lépe.
Příteli taky používám DLSS, jenže vtip je v tom, že se pod tou zkratkou nacházejí 3 naprosto rozdílné věci.
Takže se vraťme na začátek. Není DLSS jako DLSS :) A věř mi, že "větší číslo DLSS není lépe".
Trochu mi to začíná připomínat bláznivou Mpix honbu s foťákama před 20roky.
-
-
No výborně, a teď mi ještě prosím zkus vysvětlit co je špatně na tom, když si zapnu DLSS, hra je absolutně plynulá, všechno běží 60+ FPS (minimálně), nepozoruji žádné problémy, ale všude čtu, že zapínat DLSS je strašný průšvih.
Rozumím technické podstatě, chápu, co je rasterizace a co je DLSS, ale proč by mi mělo jako hráči vadit? Vnímám jenom benefity a chci pochopit ty negativa. Díky.
-
-
Tak upscaling reálně je výhoda a nVidia ho má kvalitní, nevýhoda může být, že tvůrci už rovnou optimalizuji na upscaling, čili optimalizace her jsou horší. Ale tady se bavíme o DLSS FG, který ti připočítá nové FPS, ale ty FPS nejsou reálná, jsou generovaná uměle. Tohle je trochu cheatovaní, v 5070 dostáváš horší parametry než u 4070 super např. v RT, ale nVidia to prezentuje jako grafiku na úrovni 4090. Vidíš ten problém?
-
-
Takže je to problém spíš v marketingové rovině a ve snaze prezentovat produkt jako lepší než ve skutečnosti je?
Já si myslím, že platí to, co všude jinde, tzn. primárně ta nová řada není pro majitele předchozí řady. Po 50xx kartě by se měli poohlížet primárně majítelé 10xx, 20xx. Dokonce i 30xx řada je pořád dostatečně výkonná a drtivá většina her na kartách jako 3060Ti běží výborně. Hrát nativně ve 4K je zbytečný luxus.
-
-
Reakce na příspěvek:
Není to problém jen marketingu. Při zapnuti DLSS/FSR a podobně sice máš stabilních 60 FPS a obraz je plynulý i přes občasné artefakty a mlžení/probliku v některých situacích (to už je spíše o hrozné implementaci AA celkově v nových hrách), jenže tohle všechno máš s mnohem větší latencí. Takže máš sice 60 FPS, obraz plynulý, ale to vše při vyšší latenci. Přidej k tomu frame gen, který také zvyšuje latenci a začneš zjišťovat, že koukat se na FPS ve hrách jako na metriku plynulosti přestává být realita. Jelikož díky AI máš uměle vyšší FPS ale při vysoké latenci, tzn. obraz je plynulý, ale zvlášť u akčních a rychlejších her poznáš, že to prostě není ono a říkáš si proč se to děje, když máš vysoká FPS. Takhle to dopadá, když se honí jedna určitá metrika jako ukazatel výkonosti hardware ve hrách - FPS a postupem času ta metrika přestane dávat smysl, jelikož se nahání uměle nahoru a kvůli tomu se objevují další negativní parametry, na které do té doby nikdo nehleděl.
Přirovnal bych to k tomu, že po zapnutí veškerých AI pomůcek na zvýšení FPS ti hraní může přijít jak kdyby ses pohyboval v bahnu, kolikrát to vlastně ani nepoznáš, ale může to kazit herní zážitek aniž bys to vlastně věděl a třeba v některých hrách pak některý levely "nedáváš" právě kvůli vysoké latenci. Když k tomu pak přidáš, že vývojáři se více a více spoléhají na tyhle technologie při optimalizaci a integrují je přímo do her aniž by šly vypnout plus vyšší latenci si okecají tím, že průměrnému hráči to nevadí. To bude s postupem času akorát horší a horší. Přidáš k tomu latenci ovladačů, monitorů atd... No nelibí se mi, kam se ubíráme. A ten Nvidia marketing to už je jenom třešnička na dortu.
-
Reakce na příspěvek:
určitě je problém hlavně v marketingu, každá taková technologie je za mě fajn, problém těchto technologií je za mě v tom, že se to zneužívá pro špatnou optimalizaci. Tyhle technologie by měly být benefit, ne tam postavit celou generaci. Na té akci nebyla prezentována ani jedna hra ve 4K bez RT.
Jinak např. Ark 2 má přímo FG v sobě a nejde vypnout, tohle si dohledej na youtube, takže tam nemáš nikdy plynulé FPS a to ani na 4090RTX. Já obecně se obávám, že tato technologie úplně nahradí optimalizaci her a optimalizace her je potřeba kvůli konzolím a slabším kartám. Tipnu si, že umělé snímky budou hlavní marketing u PS6.
-
-
-
-
-
-
-
No loni v létě jsem dělal po 7 letech upgrade a po šíleného kolečku vybírání grafiky jsem skončil u 4080 Super. Ve 1440p to šlape krásně, ale jde taky vidět, jak sou některé hry zprasené viz třeba Outlaws a u Final Fantasy XVI u DLSS jde vidět už menší šum. Naproti tomu taková Tsushima je butter smooth ve 144fps. Ještě ten frame generation bude chtít dopilovat. Tak snad série 6xxx/7xxx
-
Nedávno jsem si pořídil RTX 4070 Super (za super cenu :)), takže mě zpráva trochu zviklala, ale čtyřicítkové karty dostanou DLSS4 taky, jediná věc, která na nich nebude fungovat, je to vylepšené generování dodatečných snímků. U RTX 5070, kterou bych jinak vzal, nebude podle všeho základní nárůst výkonu (bez frame generation) až tak markantní. Čili počkám buďto na 5070 Super, případně časem pořídím 5070 Ti, ale nejspíš tuhle řadu vynechám úplně, protože mi nemá moc co přinést.
-
-
parametry krom A.I jsou v Super verze 40xx řady skoro totožné jako 50xx. Např. tvoje 4070 Super má více RT jader než 5070 a to 56 vs 48, má i více cuda jader, takže je možné, že v raw výkonu tvoje Super na tom bude dost podobně.
-
Jakožto vlastník 4080 souhlasím. Otázka je jaký nárůst výkonu představí 6xxx řada RTX. A ještě lepší otázka je jak kvalitní tituly budou vznikat aby se upgrade vyplatil 😄 když to člověk nemá zároveň na machine learning a 3D projektování, tak možná zbytečné upgradovat když se jedná primárně o nárůst AI výkonu.
-
-
Já si nemůžu pomoct, ale z neustálého ohánění se termínem "AI", když ve skutečnosti nejde o nic jiného než přinejlepším vysoce sofistikovaný algoritmus (navíc stále ještě ve valné většině případů plný chyb), se mi už zvedá kufr.
-
-
AI je pohopitelně postavené na algoritmech, co bys čekal?
-
AI se tomu říká především proto, že se tak podobným algoritmům říkalo už někdy v 90. letech. Možná i dřív. Samozřejmě to tehdy nebylo tak promakané a nebylo možné to provozovat na tak výkonném železe, ale spousta matematické teorie, která je za tím, existovala už tehdy.
-
-
horší je pak, když budeš chtít hrát novou hru řekněme nativně ve 1440p s upcalingem do 4K bez frame genu řekněme na 4070, to pak jsi rád, že máš 60FPS. Tady kouzlí s nějakými 260FPS. Nejsem si úplně jistý, jestli tyhle fake snímky jsou dobrá věc.
-
-
Já teď kupoval RTX 4070 Super s Indym a ještě jsem po menším váhání kupil 165Hz monitor s G-Sync, abych viděl, proč tyhle monitory někdo kupuje. Troufám si tvrdit, že bez AI generování by tyhle frekvence byly zcela zbytečné.
-
Nejsou. Pokud hra jede na 60 fps bez multi frame generation, tak s multi frame generation to vygeneruje 3 AI snímky navíc, tzn. "pojede" to na 240 fps. Ale narozdíl od hry, která by jela nativně 240 fps bude latence pořád stejná, hra prostě nebude responzivnější.
Realita je taková, že 5090 bude možná tak o 1.2x rychlejší než 4090.
A 5070 určitě nebude mít "4090 Performance" (tvrzeno na prezentaci), jedině při srovnání hrušek s jablkama... (např. předchozí frame gen generoval pouze 1 snímek).Počkal bych si na nezávislé benchmarky bez MFG.
-
-
Otázka do jaké míry dneska při tomto můžeme věřit číslům v případě FPS. Jestli těch třeba 240 je opravdu 240 jako v nativu jak se nám to snaží naznačit.
Přijde mi, že tu je pouze honba za vyššími čísly, i když kvalita je ve finále horší.
Proč bude MFG uzamknuté pouze na 5xxx karty, když to v přehledu zvládnout i 3xxx série. Neplatí se v tomto případě potom už pouze za odemčení softwaru?
-
-
-
Myslím že ohledně kvality grafiky už není moc co vylepšovat. Už PS4 dokázala divy, teď bych viděl budoucnost ve vypočítávání fyziky a fungování světů jako celku, hraní si se schématy ovládání a ovládání jako takového.
-
-
Neblázněte, grafika na PS4 stejně jako Xbox one je hnusná. Zapl jsem si forzu Motorsport na Xboxu One a nestačil jsem se divit, za co lidi utraceji peníze. S PC se to nedá srovnat.
těším se na GeForce 5080, udělám si radost na Valentýna.
-
-
Jaj, ale PS4 a Xbox One jsou dost staré. Na PS5 GT a Xbox Series X Forza vypadají božsky. Mám doma Xbox Series S a tam ty větší tituly jsou k zblití, ale taky ta konzole mě stále 5k i s ovladačem a běží tam i Indy, byť grafika je dost ořezaná, ale koukatelná a běží to v 60fps.
-
Aaaaaa další rozmazlená rádoby smetánka 😭😂
-
to je nízkým interním rozlišením, podívej se na TLOU2 na PS5, ten remaster nedostal krom vyššího rozlišení a větší množství vegerace žádnou péči, takže je to +-PS4 hra, přitom hra má perfektní a čisté odrazy.
-
-
no, mi připadá, že grafika vypadá dost často hůře díky tomu real-time renderovaní, pokud nemáš zaplý ray-tracing. V éře PS4 si museli pečlivě hrát s cube maps a SSAO, aby to vypadalo dobře, teď když se vypne RT, tak je obraz dost rozřepaný, odrazy vypadají nepěkně.
Fyzika byla nejlepší v Zeldě na kalkulačce, jinde na to úplně prdí.
-
-
Doufám, že herní studia budou své hry optimalizovat podle 5090, kterou bude mít 1% hráčů:)
-
Popravdě my mě moc zajímalo, co nVidii hnalo k tomu, udělat z 5090 takový monstrum, když by bohatě stačil daleko menší chip a 384bit sběrnice k tomu, aby to pořád byla s náskokem nejvýkonnější karta na trhu. Šla by výš taktovat při stejné spotřebě a i ten výkon by nakonec byl možná stejný... Přitom tam, kde se v grafech srovnávají rovnocenné podmínky to vypadá, že nárůst výkonu bude řekněme 25-40%, rozhodně ne předpokládaných 70 a podobně... Už nárůst výkonu 4090 oproti 4080 se zdál vzhledem ke konfiguraci disproporčně malý a tady ten jev pokračuje, řekl bych...
-
-
Protoze tady furt budou proste ty lidi ktery musej mit to nejlepsi a pritom to vubec nepotrebujou, jen proste ukazat ze na to maj a smat se tem ostatnim 💁♂️
-
-
Ano, jako pán nahoře. Na tyhle pak doplácíme my ostatní
-
-
Doplacime ? presne naopak.
Btw mnohem vic lidi vyplazne 30-40k za novy mobil, ktery je prakticky uplne stejny jako prechozi model.
-
-
-