Přejít na výpis diskuzí
O hrách rozhoduje matematika a statistika
26.10.2012 | Adam Homola
34 příspěvků
-
A teď trochu konkrétně (omlouvám se za ty 3 slohy, ale někdy není možné myšlenku nějak zkrátit, jinak by pozbyla svůj smysl). Vynechám teď úplně možná nejpočetnější skupinu, která si hry stahuje (protože 1, na to buď nemá 2, nebo nechce riskovat neznámý titul nebo zkouší nový typ hry a neví, jestli se herní styl bude líbit nebo ne 3, nechce dávat na to peníze, protože je utrácí jinak). A právě ta druhá část, která si hry kupuje, je ta na kterou se marketing zaměřuje - protože vývojáři vědí, že když nabídnou lákavý titul, který ale bez netu, popř. nějakého online profilu nebude fungovat, tak si jej "pařmeni" (to sem požil schválně, každý se dovtipí) jednoduše něco pařit potřebují. (O tom, že by se čas dal využít jinak, o tom ani nemluvně) A právě na ty se "výzkum" zaměřuje - na to, jak je zaujmout, jaké "pozlátko" jim nabídnout atd... (větší postavy, větší příběh, fajnovější pixelové holky, bigger "big guns", atd...) Tudíž jediná cesta nejspíš bude taková, kdy se hráči trochu uskrovní, nebudou tolik rozhazovat za hry, ale svoje penízky "vloží" do hry, kzterá si to opravdu zaslouží a tím ji podpoří. Protože i na tom je závislý vývoj her - když si většina hráčů raději koupí nějaký AAA titul a bude hodiny prosedávat u mozek-vymívající jednoduché hry bez myšlenky, nebude se moc menším vývojářům chtít riskovat svoje vzácné náklady na hru, která ani nebude mít možnost se v dnešním světě reklam a vymývání mozků protlačit a zviditelnit. Je to prostě začarovaný kruh, který se asi jen tak nezastaví. Pomohli by tomu ale asi jen hráči...což nebude lehký.... Jen my totiž můžeme dát vývojářům jasně najevo, které hry si naše penízky "zaslouží"... Doufám, že sem se nikoho nedotkl a že ty 3 články jsou pochopitelné...
-
A abych to doplnil... hodně hráčů (tímto nechci nikterak nařknout výjimky) si ve hrách "žehlí" svoje ego - chtějí být superhrdiny (RPG), chtějí po xy zachránit svět (FPSky) atd atd a za to klidně dají peníze místo toho, aby šli do posilky, cvičily apod... (znám takových hned několik)... nic proti, každý jsme nějaký, nicméně převážně tato skupina "živí" AAA tituly - tudíž aby jim autoři "nahlédli" do mozků, dělají statistiky, měření, pokusy, testy, atd... Další nemalou skupinou, který tyto hry "živí" jsou "bohatší" kteří rádi utratí nemalé peníze, aby si takto třeba v kolektivu zvýšili image (i když jim třebas hra až tolik neříká) - to samé platí pro nakupování oblečení apod. Další skupina jsou ti, pro které je hraní koníček, byť to třeba nemusí být závislost - a ti si čas od času třebas nějakou hru koupí, vzácně třeba i sběratelskou edici. A občasní hráčí? Ty raději šáhnou po warezu, protože nemají "potřebu" utratit mnohdy více jak tisícovku za hru, kde během pár hodin opět zachrání svět, nebo pobíhají a "zabíjejí" čas... ono totiž (až na výjimky, jako byla třeba Mafia 1 a jí podobné vzácnosti) je určitě lepší ten litr využít jinak...přeci jen je to někollik vstupenek do kina, kde těch pár hodin strávených se svými blízkými určitě mnohem více potěší. A i když sem trochu odbočil od tématu, tak sem tím vším chtěl říct, co většinu (a opakuji většinu - jsou výjimky) vývojářů zajímá - lidi, pro které je PC hra jejich alternativním životem. Protože běžní "hráči", kteří si jednou za rok koupí nějaký opravdu dobrý titul, a pak po třoškách nasávají jeho atmosféru celý rok, by dnešní herní trh jen těžko utáhli...
-
-
"za to klidně dají peníze místo toho, aby šli do posilky"
No jo, že je v té posilovně taková zábava, co? Celý zbytek příspěvku je sice hezká spekulace, ale s realitou toho má společného tolik asi jako Power Rangers. -
-
Jenže o tom jsem právě mluvil...než aby někdo zašel se proběhnout, zaplavat, zajezdit na kole, nebo do posilky si trochu zlepšit kondičku, tak dá peníze za hru, kde bude pár hodin "superhrdina, elf, bojovník, atd" a čím budou tyhle postavy méně reálný a víc líbivý, tím zajímavější...já vim, hodinou cvičení člověk asi svět nezachrání, je to ale určitě vhodnější...já si taky čas od času rád zahraju, ale jednak na to nemám čas - škola (poctivě), práce doma, přítelkyně - a jednak když už si na to čas najdu, tak si vyberu nějakej opravdu hodnotnej titul a dám si hoďku...toď vše... a koupim si tak 1 max 2 hry ročně (nicméně znám i opaky, kdy lidi utápěli několik stovek měsíčně hraním na ofiku, nebo si koupili třeba 5 AAA titulů ročně - a právě tohle byli většinou (čest výjimkám) lidi, co moc na kolo, nebo kterejkoliv jinej sport, nebyli...
-
-
To možná bude tím, jak už jsem naznačoval, že běhání, plavání, ježdění na kole, nebo nedej bože posilovna (samotný koncept posilovny se mi naprosto hnusí) je asi tak zábavné, jako koukání do zdi. Což to taky v mnoha případech je. Ale to nemá s hraním her na PC/konzolích absolutně nic společného. Hry člověk hraje aby si prožil něco, co by jinak prožít nemohl. Zmiňované fyzické aktivity člověk dělá, protože nechce skončit jak knedlík a zároveň protože nemá dost známých a/nebo představivosti aby dělal něco tak nezměkčujícího mozek.
A poprosil bych nevytahovat argument "nemám čas na X". Jsem na podobné nesmysly celkem alergický. Každý "nemá čas" na nic, ale pořád jsou zalezlí v hospodách, v kinech a podobně.
Edit: Ugh. K těm dvěma novým příspévkům, viz "Hry [, filmy a knihy] člověk hraje aby si prožil [nebo viděl] něco, co by jinak prožít nemohl." -
-
Jo to máš pravdu a o tom právě mluvim, že většinou hry, co maj "hloubku" a co ti daj za krátkej čas mnohem víc, než několik těhle AAA za hodiny... Příklad, dříve sem hrál serii CoD díl co díl, ale poslední díly...ani mě nezajímaly... Ale na druhou stranu, nemužu se dočkat Metra Last Light, to bude čistě singl, ale natolik záživnej, že těch pár hodin tomu rád obětuju a rád vývojáře podpořim koupí...to samý serie Men Of War. Jenže problém je, že ani jedna z těhle her nevidělá aní zlomek toho, co většina mozek-vymývajících AAA titulů. A o tom to je... tudíž řešení asi není...
Jinak co se týče hygieny, já se taky snažim zbytečně nešahat na to co nemusim, ale co další věci jako vozejky u obchodů, kliky všude možně, klávesnice (která vyhrálá soutěž o nejšpinavější domácí zařízení), potraviny v obchodech - víš ty vůbec kolik lidí vzalo do ruky sáček s nějakou potravinou, než sis ho přivezl domů? Podle mě tohle až moc řešíš...posilovna je v tomhle ohledu hooodně malý zlo...nevim o tom že bych tam za těch xy let viděl někoho nemocnýho...ale to je jedno...a co má co společnýho s prací? Víš, když máš doma (nebo na brigádě) nějakou práci, kde musíš udělat víc než jen vzít litrovou končiku a zalejt si kytku, ale třeba nosit větší množství stav. materiálů, zvedat těžší břemena apod. (což znaj asi jen lidi bydlející v domcích), tak pokud si nechceš někdy poškodit sval nebo si něco natáhnout, tak neni na škodu si udržovat kondičku...plavánim, posilovánim, boj. sportem, squashem, běhánim, atd atd...to je to...a co se týče vztahů, já vim, taky sem měl období "svobody", je to fajn na jednu stranu, ale časem pochopíš, že to neni ono...že si někoho najít dá člověku víc než milion hodin u pc... Tim nechci nikoho urážet, taky sem měl dlouho smůlu na vztahy...ale pracoval sem na sobě a teď v tom pokračuju...hodně se učim, pomáhám doma, věnuju se holce, která mi to krásně oplácí...prostě, hry by měly bejt doplněk sem tam, ale rozhodně ne azyl a útěk před reálnym životem... P.S. já vim že sme každej jinej, máme jiný životy apod... ale uznej, jak si "žili" generace před náma, co neměli pc...já mysim že i líp... protože se snažili zlepšovat svuj reálnej život...
Teď sme ale opravdu odbočili... já tim úvodnim článkem na nikoho "neútočil"...stejně tak jako se hodně lidí nechá nachytat na reklamy na věci každodenního života, to samý platí i pro hry...vývojáři věděj (nebo to aspoŇ zjišťujou) jak na hráče, jak je zaujmout tak, aby za to ty peníze vykásli... a to neni dobrá cesta... z toho těžej jen oni...vem si kolik her se "ničí" díl od dílu, aby se staly "masovější" a prodávanější...pomalu snad každá FPS a RPG polamu splývá do stejný podoby a brzo už ani nepoznáš rozdíl...už to ani nebude o tom zážitku...jen to koupíš, platíš, leveluješ... upřímě, já ztrávil asi 10 hodin hranil Metro 2033 před 2 lety a vzpomínám na ty mise doteď...a dalo mi to rozhodně víc, než kdybych si za rok koupil několik AAA titulů... Jenže z toho co vim, tak Metro 2033 za celou dobu nevidělalo tolik, jak poslední CoD za měsíc...to je ten problém...a vzhledem k tomu, že většina vývojářů to má jako práci a každej zodpovědnej člověk o ní nechce přijít, jde cestou zisku... -
Proč se ti hnusí koncept posilovny?? Kdybys napsal, že se ti hnusí koncept kulturistiky do extrému (analgetika, proteiny apod) tak to chápu, to mě taky, ale posilovna jako taková...víš udržovat si kondičku neni k zahození když někdy musíš taky něco udělat doma a ne jen sedět a mačkat tlačítka...a ano, patřim mezi ty, jenž toho času moc nemají (proto investuju svoje peníze do opravdu kvalitních her, tak 1 - 2 x za rok), protože každý, kdo sě věnuje škole (základka + kroužky, střední + kurzy, vejška) a opravdu tak, aby dostudoval a nevyhodili ho, toho času moc nemá. (Vim o čem mluvim, sám studuju dvouobor/ kámoš, kterýho před prázdninama vyhodili, se "věnoval" určitým nejmenovaným hrám až moc) Dále se věnuju přítelkyni, doma se snažim co nejvíc pomoct a sem tam se věnuju sobě. Do hospody nechodim, sem tam zajdu do kina (tak jednou za 2 měsíce, abys neargumentoval že sem tam pořád - navíc, i tam hodně přemýslím, na co utratit vstupenku). Takže s tímhle na mě nechoď, o organizacu času toho vím poměrně hodně. Co Ty Tvůj čas?
A ano, o tom to je, když na sobě aspoň trochu pracuješ, tak nemáš potřebu to hledat ve hrách. A ano sem tam prořít něco, co jinak nejde, to ano, to já taky rád, ale že bych to chtěl prožívat na úkor tolika prachů...to nvm... jo, jednou dvakrát za rok si koupim titul, kde si pár hodin prožiju trochu fantazie, a tím to hasne... (moje "názorová útočnost" je trochu způsobena i tím, že mě jeden nejmenovaný RGP titul "připravil" o dobrýho kámoše a celkem hodně mu poškodil osobní - reálnej - život - takže dlouhou dobu krmil peněženky vývojářů mastnejma částkama za ofik. servery, nový datadisky a další a další tituly z týhle skupiny). Tím se opět omlouvám všem, kteří to umějí držet na uzdě. -
-
Co že má společného práce a posilovna? Nějak mi to uniká. A správně, madla v MHD taky nesnáším, snažím se jejich mastnotě vyhýbat co to jde, což většinou není problém. To samé kliky na veřejných záchodech a tak dále. No a nikde jsem nepsal, že ty tam chodíš předvádět. Nebo vůbec cokoliv jiného. Co tam děláš ty je mi celkem jedno, neb se neznáme a nejspíš se nikdy neuvidíme a i kdyby ano, nebudeme o tom vědět :P . Předsudky, předusky....oh, tady něco je. Správně usuzuješ, že přítelkyni (ani přítele) nemám. Co ovšem usuzuješ špatně je že cokoliv kromě PDA, čili public display of affection, se týkalo přítelkyň, snoubenek, žen nebo koho. Jen jsem tím s nadsázkou popisoval životní styl, který mi přijde nudný - to je uvázat se primárně (to znamená hlavně ale nejen) na práci a na vztah s jednou osobou.
"Nejlepší kamarád" u někoho může znamenat co u jiného "dlouhodobý známý". Ale to je jedno, nechce se mi zas zabředávat směr práce. To samé se závislostmi atd. No nic.
Jinak i dneska jsou hry, které se vymykají matematice a statistikám, jen nejsou od EA, Blizzardu, Activisionu nebo Ubisoftu. Ale tohle je úplně všude - televize, média, filmy... v těch všech to je mnohem mnohem horší.
Ale popovídali jsme si hezky ^^ -
A ještě dovětek...z tvýho popisu se mi zdá, že mě máš za nějakýho řízka co akorát chlastá pivo, chodí do posilky a kouká na fotbal... *1* Tak to fakt neni... já měl jako malej hodně koníčků, kroužků, zábavy doma, pomáhal sem plno let s opravama, chodil 11 let na karate, průběžně, jak byl čas a chuť do posilky, věnoval se florbalu, tai-chi, měl 2 kurzy jazyků, několik holek, gympl, vejšku...takže i když nejsem děd vševěd, zažil sem toho hodně na to, abych mohl říct, jak využít čas...já vim, metat ohnivý koule apod. se asi jen tak nepovede (ale od toho sou ty chvilky, jak sem psal, to proč ne - ale chvilky, ne x hodin denně) nicméně je tolik způsobů, jak zažín něco - reálnýho - že je opravdu škoda to všechno zaplácnout blikající bednou...a ještě jednou opakuju, že mám hry přesto rád a vyzkoušel sem jich hodně... Prostě, herní průmysl se vydal cestou zisku na úkor kvality... čest výjimkám od nezávislých vývojářů...
-
No řekněme, že s posledním odstavcem souhlasím. Jinak co se ostatních týče, doufám že to tak neni a že ti nebudu křivdit, ale profiluješ se tu jako někdo, o kom právě píšu článek... A abych uvedl věci na pravou míru, tvoje hodnocení posilovny zní jako od někoho, kdo vživotě neviděl práci (doufám, že ti nekřivdim, ale já jí zažil a zažívám hodně). Co se (je to sice na palici) týče hygieny, jakej je rozdíl mezi činkou v posilovně a tyčí v autobuse nebo jinym MHD ? Velikej... protože ta v posilce nezažila lidi, co jedou do nemocnice, atd (snad se nemusim rozepisovat) takže tohle tam určitě neplatí... a ukazování? Já nejsem ani slaboch, ale ani rambo, takže myslíš že bych se šel ukazovat jak zvednu třetinu toho jako kulturisti co tam dřou 5x v týdnu? Těžko...takže tim to taky nebude...ale chodim tam proto, že doma sice nějakou výbavu mám, nicméně ne všechno (myslim tim stroje) a když vim, že mě čeká doma nějaká práce, tak se raději udržuju v kondici...takže žádný předvádění ani nic podobnýho, ale udržování kondice. Co se času týče, kéž bych ho měl někdy tolik jako ty... Nicméně moje školy byly vždycki náročný, měl sem 6 let kurzů Aj s certifikátem, hudebku, sbor (super partu - reálných - lidí) atd...teď dvouobor vejška, která je sice nejen časově náročná, ale zas na druhou stranu bych jednou rád solidní práci... Co se přítelkyně týče, to jak popisuješ chození, mi, promiň, připadá, že asi žádnou nemáš. Neni to o žádný nahotě a držení se za ruku, ale o tom, že spolu trávíte čas na xy způsobů (což rozhodně upřednostnim před hrama). (A jen tak mimochodem, s jejím bývalým se rozešla právě proto, že jí zanedbával kvůli hrám).
S tím kamarádem, byli sme nejlepší kámoši, když už jde o to, ale pak najednou měsíc nebyl ve škole a když se vrátil, už nemluvil o ničem jinym než, fajn, řeknu to, WoWku... A neni jedinej případ z mýho okolí, kdo takle dopadl.
Prostě a jednoduše, moje 3 články nebyly nikterak určený proti nikomu, jen sem tim chtěl naznačit, že herní průmysl je krutě vydělávající byznys (však si všimni na veletrzích, jak jsou lidi ve vedení oblečení, kolik prachu dávaj za reklamy apod) a bohužel, když jde o pěníze, jde o to, jak je z lidí vytáhnout... v případě her, jak je udělat lákavější a lidi na nich závislejší (viz o čem sem psal)...už to neni o tom, že měl někdo nápad a tak ho převedl do herní podoby, už je to opravdu továrna na peníze. A co se týče toho, jak zažít něco, co se normálně nedá - asi si dobře nečetl, co sem napsal...jistěže jsou věci, který člověk jinak nezažije - a já taky rád sem tam zahraju něco, co si opravdu užiju, ale jsou to většinou singly (třebas jako Mafia, Crysis, CoD mise - ty první díly za to opravdu stály, strategie apod) ale jelikož mám tuhle etapu života za sebou (před pár lety měto stálo jak hodně pěněz, tak i času - pokazilo školu a i více) a celkem rychle sem pochopil, že tudy cesta nevede, když člověk zabíjí hodiny času před levelováním, kosením teroristů a zabíjením trollů. To raději něco, co za těch pár hodin měsíčně stojí...ale určitě ne 15-20 týdně - to je cca 2-3 h denně... tolika času se dá opravdu využít jinak ;) P.S. už nebudem odbočovat od tématu, myslim, že sme si to dost vyříkali. Já trvám na svym, že hry by měly bejt kvalitní zpříjemnění sem tam volnýho času, ale ne zabiják hodin... A s tim souvisí i celej herní trh, kterej jde bohužel (ve většině případů) cestou kažení lidí... -
Hnusí se mi jednak z důvodů jmenovaných výše ale hlavně protože tam nemalá část lidí (netroufám si odhadnout kolik, ale rozhodně se v každé vždy někdo z takových najde přítomen) chodí posilovat ne pro posilování, ale aby byli viděni. A navíc provádět repetitivní nudné cviky ve společnosti cizinců a používat jimi ochmatané a opocené nástroje a přístroje, když si můžu jít třeba zahrát squash, nebo lézt po skále, chodit na různé kurzy sebeobrany / bojových umění a tak dále... snad i ten stupidní fotbal je lepší. Takže ano, posilovna se mi hnusí. Ale to je trochu off-topic.
A ano, takže škola, kroužky/kurzy a posilovna, nebo co, ti zabraly celé roky, na nic jiného nebyl čas. Fascinující. To je buď lež tvoje prohlášení o pravdivosti času nebo je lež prohlášení o absenci volného času. Ale abychom si zkrátili další zbytečnou diskuzi, ve které bych byl přesvědčován o hloupostech, musím rovnou říct tohle: Nemít čas != nemít zájem.
A Můj čas? (on se dokonce tak jmenuje, že má velké písmeno na začátku, jak vzrušující). Během škol jsem měl čas na všechno, co jsem chtěl. Nevyhodili mě. Teď pracuji a světe div se, čas mám taky! Dokonce ještě víc, protože i přestože mám jen lehce nadprůměrný plat, volil jsem tuhle práci právě kvůli množství volného času. Mám čas na ... když to velmi přibližně zprůměrujeme, tak na asi 15-20 hodin hraní týdně, jednou za dva tři dny blbnutí v bazénu (ano, vecpe se sem plavání, to kvůli účinnosti), sem tam nějaký ten squash, tenis, vybíjení, lezení, skákání na kole, víkendové tůry, návštěvy restauračních zařízení, lanparty, čtení knih a internetování. Takže si myslím, že Můj čas je na tom OK.
Cože? Ježiši, někdo fundovaný by tu měl na tohle téma honem rychle napsat článek. Ať na sobě budeš pracovat sebevíc, nikdy nebudeš umět (když to přeženu a zjednoduším) vykouzlit ohnivou kouli, nikdy nebudeš střílet někde na středním východě hordy teroristů a nikde se nebudeš prohánět 300 km/h a bourat do ostatních aut, zatím co oni budou po tom tvém střílet bůhvíčím. To všechno prosím za relativně mrzký peníz a hlavně bez ohrožení na zdraví či dokonce života.
A už mě to přestává bavit, zas bych se musel čílit. Abych to shrnul: Choď si do posilovny, s přítelkyní se voďte za ruce a veřejně projevujte svoje city, obdivuj ženskou nahotu kdykoliv se naskytne, koukej na fotbal a bav se na facebooku. Co mi ale nejde do hlavy je proč tě tak trápí stav herního světa, když si stejně koupíš jednu nebo dvě hry za rok (resp. do nich 'investuješ', ale pochybuju, že to znamená hromadné nakupování) a hraní tě očividně zas tak nebaví, jen na okraj. Že tvůj kámoš skončil na WoWu (nazývejme věci pravým jménem, nesnáším přetvářky) neznamená nic jiného, než že by dříve nebo později nejspíš skončil na něčem jiném a že vy jste asi zas tak dobří kamarádi nebyli. To může znít hnusně, ale to tak v životě bývá. (teď zním jak děd vševěd, huh).
Lidé jsou dospělí a snad poznají co je baví a co ne. Pokud kvůli svojí lenosti skončí jako rozkydnutý puding, tak prosím, jejich věc. Stejně jako je tvoje věc, kam věnuješ čas.
Edit: Ale tenhle strom docela sjel z cesty, měli bychom toho nechat.
Smrt matematice a statistice ve vývoji her! *1*
-
-
-
Je to podobné jako u filmů - kolik vzniká filmů se silným scénářem, příběhem, hereckými výkony / v porovnání s většími trháky, kde příběh jde stranou kolosálním efektům / filmům které nám hrají na city ? velmi málo...proč? Protože lidi se jen pohrnou na trhák, zatímco po prvním případě se ani neštěkne...příklad, Vykoupení z věznice Shawshank, nejsem si jist kolik lidí na to šlo do kina, nicméně většina si jej všimla asi až v televizi (paralela s warezem)...jenže tvůrcům nejde o to kolik lidí to vidí v televizi, ale kolik na to půjde do kina nebo si koupí dvd (tehdy kazetu)...
-
Na druhou stranu beru, že sem ten článek psal ve spěchu takže možná to nebude vzorová úvaha ani seminární práce, nicméně svůj názor sem, myslim si, vyjádřil...nechci moc mluvit přímo, neb by se to mohlo určité skupiny lidí dotknout, ale trh je právě živen hráči, kteří se v těch hrách "vidí"...a kdo by se nechtěl "vidět" větší, silnější, agilnější, atd... Jenže o to jde, takové lidi oni zkoumají a zjišťují, co by chtěli dál...co by je uchvátilo...
-
-
-
-
Jednoduchá odpověď neni. Nicméně, když si vezmete většinu nynějších "trháků", tak vývoj her je celkem jasný... Velká část hráčů, kteří hrami "žijí" a kteří jsou za ně většinou ochotni zaplatit nemálo (popř. doplácet za ofic. server) chtějí hry pestřejší, výbušnější, hollywoodštější (COD a spol), chtějí postavy stylovější, namakanější, schopnější (WOW a spol) a na to se právě marketing hlavně zaměřuje - jaký super čuper hyper vylepšení do svých AAA titulů namačkat. Co se ostatních her týče, tam už úspěch nemusí být tak jistý, proto se vývojáři snaží - buď přizpůsobit (což je špatně pro hráče) těm AAA, aby si taky něco hrábli, nebo přijít s něčim originálním, a to je zase risk... a co se týče opravdu malých titulů, do toho se moc lidí nehrne, protože kdo by (i když by ho to bavilo) chtěl strávit xy hodin, dnů, týdnu, měsíců vývojem něčeho, co se možná mezi pár lidmi chytne, ale možná taky zapadne...
-
Pokud vam opravdu vadi masova industrializace herniho vyvoje a smerovani na arkadovitou jednoduchost, prestante hry krast. Nejvice si na herni situaci stezuji lide, kteri ve velke mire ilegalne stahuji warez.
Tim, ze podporite titul, ve ktery verite, neprokazete jenom dik autorum za kvalitne odvedenou praci, ale pomuzete vytlacit "kravataky" a jejich "kolace".
Nekolik tipu: Wasteland 2 (fallout 1/2), Project Eternity (bg 1/2, icewind dale 1/2, planescape torment), Star-Citizen (wing commander) -
-
Obavam se, ze ve znacnem procentu pripadu to neni pricina, ale dusledek.
-
-
Zásadným problém súčasného marketingu(na poli hier) je ,že nikto sa nechce tlačiť do "menej ziskových" polí. Čo je pochopiteľné, všetci chceme zarobiť ale tiež musíme chápať ,že tam kde neexistuje trh tam neexistuje zisk.
Preto sa nikto nemôže diviť ,že adventúry sa nepredávajú po 5 mil. každá keď všetky AAA človek spočíta na jednej ruke. To isté JRPGčka na PC, keď skrátka nebudú tak pre ne ani nikdy tentrh nevznikne a tak ďalej.
Ideálnym riešením by bolo vydávať menšie(ale kvalitné) projekty aby sa daný žáner spopularizoval a keď sa ukáže ,že už dosiahol požadovaného štádia vývoja, začať vydávať drahé AAA projekty ale nie skôr.
To by ale niekto musel zobrať rozum do ruky, prestať na chvíľu počítať s biliardovými ziskami a pochopiť ,že väčšia diverzita znamená aj väčšie publikum( tie FPSky skrátka nemusia baviť každého) a tým pádom aj väčší zisk. Ale tu už sú "nie 100%" investície a toho sa všetci vydavatelia boja ako upír kríža... *9* -
-
To neni tak docela pravda, do mene ziskovych veci nechteji jit, logicky, ti nejschopnejsi, to je prostor pro ty mene schopne.
A jinak mas divnou logiku, pokud se neproda 5M adventury, kdyz jich neni moc (tj. je to nedostatkove zbozi, kteremu zajemce i ledacos odpusti), tak neni resenim jich delat vic, protoze by se jich prodalo jeste mene. Kauzalita je opacna, nez si myslis. Takze se prosim te neodvolavej na rozum, pri tak nerozumnem tvrzeni. -
-
Myslím ,že sme sa trochu nepochopili. Ja netvrdím ,že riešením nízkych predajov je vyrábať viac hier ale ,že tých 5 mega sa proste pri tak ťažko(v daný moment) nepopulárnom žánry predať nedá. Ľudia radšej vsadia na istoty ako COD,WOW, GW než aby vrážali prachy do "možno" podarených experimentov.
Preto je nutné aby najskôr nastúpila línia nízko rozpočtových zástupcov daného žánru s rozumnou reklamou(aby sa aspoň trochu dostalo do povedomia), ktorá by sa mala postarať o vytvorenie ako takej hráčskej základne a potom môže dojsť na nejaké rozsiahle AAA projekty.
Skrátka v prvom príspevku som chcel poukázať nato ,že treba začať v malom a potom prejsť do veľkého. Lenže v súčastnosti sa nárazovo vydávajú AAA, ktoré ak okamžite nezabodojú tak sú poslané k ľadu.
-
-
Problém je, že kdysi pár vývojářu pracovalo doma v obejváku, v garáži a dělali to, co je bavilo. Realizovali svoje nápady. Dovedu si představit, jak kravaťáci od velkých distribučních firem masírujou studia svejma statistickejma koláčema, datama a požadavkama, jinak jim zavřou kohoutky s přísunem financí. Z herního průmyslu se stal příliš velký "business".
-
-
V podstate mas pravdu, ale jen na pul cesty, jdi dal. Proc driv mohlo delat hry par vyvojaru v obyvaku a dnes ne? Vysoke naklady na hry. A pochop, ze vysokonakladove projekty, na kterych dela desitky az stovky lidi, se z principu ridi jinak, nez ty nizkonakladove. Je t proste jine, kdyz stovky lidi dela ac3, nez kdy ctyri lide delaji doom. A proc se dneska delaji vysokonakladove hry? Protoze je hraci chteji, a to je ten hlavni problem. Porad je tu nabidka originalnich nizkonakladovych indie projektu, ale az na vyjimky typu minecraft o ne hraci nejevi velky zajem.
-
-
-
mate tam chybu nie "Technologický vizionář " ale Marketingovy, to je kurna rozdiel.
-
až na to že Jobsův koment se vztahuje jen k vývoji nového produktu, nikoliv k jeho ladění ergonomie, o kterém byl z většiny tento článek.
-
pěknej článek
-
No, proto taky nemůžeme mít hezké hry. Máme jen hry takové, aby se líbily co nejvíce lidem. Ale to je snad známá věc.
-
To o nich má rozhodovat tělocvik a hudebka?