Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Oculus Quest je pro normální uživatele ideální vstup do virtuální reality, jestli nevyžadují vysoké rozlišení a dají přednost svobodě pohybu, headset bez kabelů a hlavně bez drahého počítače je pro ně přirozený. Hodně řeší, jestli pořídit Oculus Quest 64 GB nebo větší, pro normální lidi menší verze stačí, jen hráči a filmoví fanoušci potřebují větší úložiště. U obou headsetů se vyplatí protiváha, ideálně tvořená powerbankou, u novějšího navíc vyztužení jinak slabých pásků, jednak se na ně nedá umístit protiváha, jsou také trochu nešikovné na používání.

  • VR je úplne nový druh zábavy .. Už dávno ma nebavia videohry, ale vďaka vr sa bavíme už nejaký polrok pravidelne celá rodina, v ktorej nik nebol predtým nejakých hráč ... Okrem psvr mame aj Oculus quest a stále je používaný a hrá sa na ňom.... Je to už na veľmi  dobrej úrovni a menšie rozlíšenie, ktoré je oproti 2d hraniu, je miliónkrát vykompenzované tým pocitom, že ste v hre a ovládate hry pohybmi takmer ako v realite.... Poznám mnoho ľudí, ktorych to očarilo a hrajú už len vr!! :-) 

  • Jack1947

    Zbytečnost

    Prostě jak psal Vávra v aktuálním Levelu, že ho překvapilo že za takovou dobu a je VR stále v plenkách nebo spíše v plenách... ale třeba za 10 -20 let až se doexperimentuje bude Oculus nebo jiné Vr výhodné i pro smrtelníky kteří navíc dostanou i některé hry a ne jen hříčky.

    • victor

      Máš pravdu , v současné podobě je VR předražená nedokonalá náhrada něčeho co tu mohlo být již 25 let. S tím rozdílem, že tehdy jsme na VFX1 mohli hrát nejnovější herní pecky což byl Hexen , Duke3D a Terminal Velocity....

      Dneska vám nabídnou hříčky typu Light Saber a střílečky kde se motáte na jednom místě kolem dokola ....a fandové jásají  :/ .

      Určitě je to zážitek , ale já především vidím jako plus  konečně kabely pryč , jako podstatný mínus  mobilní výkon a cena která mobilní hříčky prostě neospravedlní .

      Celé VR a problematika kolem je o vnímání prostoru a pohybu v něm . Pokud se už podaří odstranit problémy se zobrazením vizuálu ( váha ,kabely ,rozlišení) , bude na čase řešit pohyb v prostoru a to jak v samotných titulech pro VR  ,tak fyzické omezení  prostoru u hráče . Vadilo mi to tehdy vadí mi to i dnes ...mohu se rozhlížet kolem sebe jako v reálu ale pohyb ,pohyb tu víc než citelně chybí a mačkání či v lepším případě naklápění ovladače to nenahradí . Pro mne v dnešní fázi je VR jen o něco víc než nepraktické 3D zobrazení , které zvládaly už i levnější TV ale šlo to do peněz na straně výrobců ( relativní minimum ve srovnání s investicí do VR kterou všichni očekávají na straně zákazníků )

      Za mne bublina , bublina která možná úplně nezmizí ale imploduje za zvuku stejných problémů jako ta pětadvacet let stará ...ale fandím jim a sleduju kam se tohle posune  z pohledu koncového uživatele ;) . Až jednou....


      K článku : Chybí mi i základní technologické  údaje , Wow musím to říct je super ale ...no článek bych si představoval fakticky podložený bez toho abych musel čtenáře odkazovat jinam.

      Líbí se mi popis řešení kalibrace ,definice a fungování  herního prostoru ....

    • drasta

      Tvoje bába je stále v plenkách...

      • Jack1947

        Bohužel obě moje babičky už nežijí tak ani nemohou být v plenkách, chápu že jsem tal doslova do živého tady 😀

        Tak povídej přeháněj co prádního na Oculusu a jeho mutacích je a nežíkej Beat saber protože to ti nežeru to je chvlková kratochvíle. Hlavně jakou cestu ušli a co se změnilo já spíše vidím že i na blbé 720p to chce mit 2 x tolik silné pc navíc, špatná čitelnost a některé hry to prostě nezvládají tak jak by se očekávalo.

        Nemluvě že prostě lidi s motion sickness mají smůlu.

        Takhle až to bude tak parádní jak si vysnily mě zbudte 😈do té doby zůstanu u 2D. Tak neberu to těm lidem co rádi že, nějak se ten progres musí provést kde by jsme byli bez dobrovolných pokusných králících🙂

        (Ovšem teda v případě VR v ultra pomalých skocích ? :P)

        • drasta

          Jediny v cem mas pravdu je mozna tak to silne PC ale i to je dneska relativni. On je duvod proc VR hry vetsinou nemaji nejkrasnejsi grafiku.

          S motion sickness je to o dost lepsi a spis zalezi na tom jestli je dobre udelana hra nebo ne.

          Nejvic mimo jsi co se her tyce. Jestli cekas ze na VR budes hrat stejny hry co hrajes ted na PC tak se seredne pletes. To proste vyzaduje trochu jinej typ her a presne proto tam funguje absolutne skvele treba takovej Beat saber, Gorn apod. a remaky AAA her jsou vetsinou jeden velkej fail.

          Kdyz si vezmes kde VR pro bezne uzivatele bylo rok po vydani prvniho Oculu a kde je ted tak se to jako tak maly kroky nezda.

          • Jack1947

            Mě se Motion sickness vůbnec netýká ale pokud to nějak nevybalancují budou mít poloviční zisky třeba.

            Nejvic mimo jsi co se her tyce. Jestli cekas ze na VR budes hrat stejny hry co hrajes ted na PC tak se seredne pletes.

            Tohle byla nejduležitější část!! Takže ne ty hry ještě holt nejsou nabudou a a ano už očekávám že bych si zahrál podobné hry ne jen hříčky a Beat saber a Gorn jsou jen chvilkové kratochvíle😉

            • ALHAZRED

              Jacku absolutny suhlas...

              Proste niekto sa nam tu snaži nakukať že: Lepši hry nejsooo a nebudoo

              berte co je na trhu, lepši to nebudeee...

              Na takovou VR se jim mužem ....

  • Maxianimal

    "Přepnutí na projekci reálného světa není okamžité, takže pokud chcete „vyhlédnout ven“ bez sundávání brýlí, musíte být opatrní. Přesto jde ale o skvělou funkci, která se podle mě stane standardem nových zařízení."


    Tuhle funkci má HTC Vive od začátku. ;)

    • Spades

      Původní oculus to logicky neměl, protože neměl kamery pro inside out tracking, jelikož teď má, tak to může mít taky.

      • victor

        Ještě že ty kamery nezatížili pro ostatní patentem .... To taková Sony ,Nintendo či Apple pokud by s tím přišli první ...;D

  • Da sa hrat napr RE7 ?

  • ALHAZRED

    To bude zase taka pikovina "pro masy" ako bol Xbox kinect...

    bla bla bla nastaveni izi pízi, ale že k to mu nie su žiadne good gamesi votem potem a na tom to ZHORI !!

    Pokial mi niekto neponukne vo VR kvalitne AAA hry môže si ju strčiť...vňaťou VON

    a tento HW neni robeny na zvladnutie kvalitnych AAA titulov...

    • Derp_1337

      Tady jde jenom o individuálních preferencích jednotlivých hráčů. Tj. co člověk chce a jestli na to má peníze!


      Kdo nechce moc utrácet, ten si koupí Oculus Quest za cca 10000kč a dál
      nic neřeší (to byla 64GB varianta, tu větší 128GB variantu jsem viděl
      prodávat za 15000kč)

      Ale dobrý VR potřebuje kvalitní hardware a to bohužel není levné. Kdo má prachy na něco lepšího, ten si koupí třeba HTC Vive Pro + nějaké PC (HTC Vive Pro 36000kč + PC v hodnotě minimálně 18000kč) .

      Zajímá mě, jestli si to HTC Vive Pro koupíš, když chceš hrát ty AAA tituly ve VR 😎

      • victor

        To že někdo má peníze neznamená že je bude ergo vyhazovat za cypoviny typu Oculus...  Takový Technobabylon ? Slepá víra v technologii , která se bohužel i pro minimálně znalé prezentuje jako hodně limitní ?

        Jsou věci co si svoji cenu umí obhájit , VR mezi ně ovšem asi ještě dlouho patřit nebude ;)

        PS : Jsem rád že tu padl Kinect ( Move ) , Stejný hurá efekt a skutek utek  ;) Jen Nintendo z toho principu udělalo hlavní ovládací prvek pro svou konzoli (Wii/U a přesnost i rychlost reakce je spíš k zlosti )

      • ALHAZRED

        Kupiť si  Oculus Quest za cca 10000kč a hrať na tom Beat saber a podobne lolotiny sa ti nezdaju byť vyhodene peniaze ? Mne hej.

        To sme si mysleli že všetci budeme skakať pred KINECTOM  a ono PRD :-D

        A toto je presne ten pripad...

        Ano kupim si Oculus Rift alebo HTC Vive ked bude na to viac dobrych hier a lepšia cena, nadupany počitač už mam...

        Myslim si že prave nedostatok dobrych hier zraža VR celkovo ku dnu a ony spravia

         Oculus Quest PROČ MAŘENKO...PROČ 

        Eta vsjo gavarju jasno ??!!

        • Derp_1337

          Ty se ptáš, proč byla vydána nová verze VR??? Asi jsi nikdy nehrál s VR, protože by jsi jinak tak hloupou otázku nepoložil.

          Současná VR má k dokonalosti daleko a je ještě hodně prostoru k zlepšování. Spousta lidí má problém s tou technologií (točení hlavy, nepříjemné pocity kvůli horku z helmy, nepříjmný pocit z nízkého rozlišení obrazovky, atd.) 

          A zatímco SW vývojáři pomalu pracují na programování nových her, tak mezitím HW inženýři neustále pracují na zdokonalení hardware. Je to prostě vývoj.


          PS: To, že se tobě osobně se nelíbí Beat Saber a podobné "lolotiny", neznamená, že se to všem lidem na světě taky nebude líbit. Obzvlášť děcka mají podobné věci rádi. Asi to bude pro tebe šokující novinka, ale největší skupinu hráčů her tvoří právě děcka a teenageři... takže ti vývojáři moc dobře ví, pro koho ty hry dělají.


          PPS: A nechápej mě špatně, s nedostatkem her pro VR s tebou souhlasím. Pro dospělé hráče je opravdový nedostatek AAA her. Jediné čeho je dost, jsou "lolotiny" pro děcka a VR p0rno 😈

          • ALHAZRED

            Ja neviem prečo ty a prave ty na mňa reaguješ a melieš si svoje.

            Ja som sa vyjadril dosť jasne pre toho kto chape pisany text a nepotrebujem sa opakovať...

            Toto je iba ďalši pokus ako ťahať z ludi a teenegerov prachy namiesto toho aby zapracovali na kvalitnom VRku.

            Ano - nie nepapči sa mi to, nekupim si to a je mi jedno či si to niekto kupi alebo nie, podla mňa to dopadne ako Kinect...ale to je zase o tom či si kupim hriankovač alebo PC, Oculus Rift alebo Oculus Quest

            neviem o čom ma chceš presvedčiť ale snažiš sa zbytočne na dvihanie tlaku pijem kavu...

    • Kallessin183

      Mám spoustu kamarádů, kteří si pod VR představují strávit pár hodin týdně v Beat saberu a bohatě by jim to stačilo, ale pořizovací náklady na HTC Vive + dostatečné pc jsou pro ně příliš. Teď už konečně vím co jim doporučit...

      • victor

        Tak celý herní průmysl dnes může děkovat za svůj vznik jenom Pongu a několika závislákům co do něj chodili házet den co den svoje drobáky .

        S tvými kamarády to bude podobné ;) (Peníze nemajíc budete hrát Light Saber od Facebooku :D)

    • Ono spoustě lidí to asi stačit bude. Ne každý má Vr na pravidelné hraní. Spíš jen jako takové zpestření. A na to asi postačí. Navíc díky tomu že je to standalone se to dá velice snadno někam vzít mezi lid ia tam si s tím zablbnout. Což s poctivým VR setem neuděláš.

      Jako kupovat to nebudu. Ale cílovku si dokáži dost dobře představit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit