Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • SlavicBes

    Windows, ten Windows, Windows - jednotné číslo. V češtine sa množné číslo netvorí príponou -s, teda neexistuje dôvod, prečo by sa Windows malo volať tie Windows. Či azda hovoríte to okno, tie oknos? Windows je operačný systém, ten Windows. Tak sa to už konečne naučte.

    • JamesFaith

      No, čeština také zná podstatná jména pomnožná, tedy podstatná jména, která jsou pouze v množném čísle. 

       A právě tohle pravidlo lze aplikovat i na Windows, protože významově to není jedno okno, ale více oken (ikon), a je to právě význam, podle kterého by se skloňování u tak atypických převzatých slov mělo vybírat. 

      Aby se použilo ten, bylo by zapotřebí použít celé spojení operační systém Windows, což doporučuje i ÚPJČ (podobně jako obdobný případ národní park Everglades), protože na klasifikaci samotných Windows stále není jednotný oficiální názor, ale vzhledem k tomu, že nejrozšířenější je přístup ty Windows, pravděpodobně se časem kodifikuje jako oficiální.

      Četl jsem, že na Slovensku to je ten Windows, ale česká gramatika k tomu přistoupila jinak. 

       

  • No. Z vývojářského hlediska otevřený systém Windows spolu s jeho vnitřní děravostí a snadným přístupem k internetu po roce 2000 málem celé hraní na PC pohřbil. Bylo tak snadné sehnat a zprovoznit nelegální kopie her a spolu s nimi si natahat do počítače spoustu nežádoucího softwaru, že vývojáři ve velkém tuto platformu opouštěli a vydávali především na PS2 a první XBOX. Nikdo nestojí o to, aby se jeho hra šířila bez zisku a navíc s negativní publicitu, že je zavirovaná. Originál samozřejmě nebyl, ale vliv na vnímání tvůrce hry veřejností to bohužel mělo. Oživení přišlo v podstatě až s úspěchem a rozšířením Steamu, který zpočátku fungoval jako (hráči proklínaná) ochrana právě proti tomu, co se na Windows dělo.

    Článek působí hodně tendenčně. Vyzdvihuje MS jako tvůrce standardů jako je DirectX a teprve na konci se dozvíme, že existovalo něco jako OpenGL, které bylo ve své době lepší.. Podobně s Internet Explorerem, který se stal standardem především ve zcela záměrném porušování standardů. Vývojáři webu nemohli otevřít dokumentaci standardu HTML a začít psát, protože by to v IE nefungovalo. Ignorovat to vzhledem k rozšířenosti IE nešlo (na firemních a školních strojích často nešlo nic jiného nainstalovat) a každá řádka kódu navíc stojí peníze. Tak vznikaly stránky, co fungovaly jen v IE a tím se zpomalila konkurence jiných prohlížečů. Nakonec se ukázalo, že IE je opravdu tak hrozná věc a uznal to i MS, který pro Edge (už ani nechtěli, aby se to jmenvalo IE) od jisté verze používá jádro od Googlu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit