Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vladimir

    Já jsem v tomto asi "stará škola". Pokud mám o hru zájem tak si jí radši koupím za plnou částku. V případě, pokud chci ušetřit, tak počkám na výprodej nebo na nějakou akci. 

    Další velké kritérium pro mě, jak dlouho mi hra vydrží "herních hodin" deset, dvacet nebo třicet a přepočtu si to na Kč/hodinu. 

    Přijde mi, 250 Kč měsíčně nebo-li 3000 Kč ročně za produkty jedné firmy docela dost, ale pro fanoušky se to asi vyplatí. 

    • Derp_1337

      Tak ono to není 3000Kč ročně. Většinou hráči nakupujou ty DLC postupně jak vycházejí, takže to máš pár stovek každý rok. A nebo pak to nakoupí naráz při nějaké velké slevové akci (tipnul bych max 2 tisíce za všechny DLC).

      A problém toho předplatného je, že každá hra má předplatné zvlášť. Takže Stellaris, Crusader Kings, Europa Universalis, Hearts of Iron musíš každý platit zvlášť.

  • 250,- a jeste musim vlastnit puvodni hru? Jako cloveka, kterej tenhle typ her nehraje, se mi to zda vazne hodne, za stejny penize mam PC Game Pass. Samozrejme at si kazdej kupuje co chce, ale tenhle model her s nekonecnym mnozstvi dlc, ktery casto pridavaj velmi malo, za premrsteny castky je mi v principu odpornej.

    • Na druhou stranu, pokud tyhle hry nehraješ vyloženě aktivně, ale láká tě to vyzkoušet, tak je velká pravděpodobnost, že u hry víc než měsíc v kuse nevydržíš? Takže může být finančně zajímavěší možnost vzít základ (v nějaké slevě) a k tomu si na měsíc předplatit 250kč, které ti poskytnou přístup ke všem dlc. Pokud by jsi tu hru po měsíci odložit tak jako tak, protože to máš jako nefanoušek jako takovou jednohubku, tak to může dávat smysl. Na dohrání jedné nebo dvou kampaní výhodnější.

      • on je problém, že tohle úplně nejde hrát jako jednohubku. Ideální čas na hraní a nákup je těsně s oznámením/před vydáním dalšího dílu serie. Proniknout do mechanik docela trvá a nejde k tomu sednout bez předchozího samostudia výukových materiálů. Problém je, že pak si dá člověk rok až 2 pauzu a může se školit znovu, protože hra je za tu dobu už úplně překopaná od základů. Takže kupit ve slevě jako bundle a ještě s jistotou, že už se mi hra nebude měnit pod rukama.

      • Buď tak nebo když chceš hrát dýl, tak si můžeš na měsíc vyzkoušet všechna DLC a pak si pár zajímavých koupit trvale. Ale jo, je to dost drahé. Jak předplatné tak jednotlivá DLCčka. A základní hra tě pak otravuje tím, že ti ukazuje i možnosti, které jsou jen v DLCčkách. Nevím, jestli se to dá vypnout, zkoušel jsem to jen chvíli na nějaké víkendové akci Steamu.

        Spíš je zajímavé, že s tím nepřišli dřív než nějakých 8 let po vydání. Možná se DLCčka i základní hra přestaly prodávat a tak chtějí povzbudit zájem.

    • Derp_1337

      No je to hodně. Ale Paradox má svou základnu fanoušků, kteří jsou schopni jejich hry hrát po většinu roku pořád dokola. Ti lidé pak taky nasypou do DLC stovky až tisíce korun.

      Takže to předplatné není pro obyčejné hráče, ale je to hlavně pro fandy, co jsou zvyklí sypat prachy.


      Osobně mám odpor k Paradoxu a jejich obchodnímu modelu. Oni vydají hru, a pak se soustředí na vydávání obrovské hromady drobných DLC. Ale že by třeba opravili staré bugy? To ne. Z opravy bugů netečou prachy. Některé jejich hry dodnes mají hromadu neopravených bugů.

      • Já bych jim jejich model nevycital. Mají vysoké náklady, protože jsou v drahé zemi. Jenom 10% tržeb je konečný zisk, což je na herní studio spíš méně. Každá hra, která má úspěch, musí zaplatit několik jiných pokusů, které se neuchytily. Díky těm dlc ty hry mají podporu i deset let po vydání a pořád je hraje hodně lidí. Když člověk hraje jednu hru a třikrát za rok si koupí dlc za 15 eur tak to není moc.

        Za mě jediná nevýhoda je, že po pár letech je těch dlc tolik, že pokud hráč začíná a chce plnohodnotný zažitek, vyjde ho to na pár set eur. Proto jsem nehrál stellaris 

        • Ne vždy je takhle dlouhá podpora k užitku. Kdyby místo 10 let držení uměle hry přes ke konci již často vynucených DLC raději dřív přešli na novou verzi, tak je to možná lepší, protože už za 5 let je ten engine často za hranicí možností.

          • Lepší pro koho? Nezapomeň, že oni ty hry dělají primárně pro svoje zisky. Je to, co navrhuješ, pro ně v téhle oblasti lepší?

            • Tak samozřejmě pro uživatele, ale zisky jsou přednější.

        • Derp_1337

          "Já bych jim jejich model nevycital. Mají vysoké náklady, protože jsou v drahé zemi. Jenom 10% tržeb je konečný zisk"

          To je nějaká slepá obhajoba of fanboye?? Takové nesmysly. LOL

          Paradox má obrat okolo 2,6 miliard Švédských korun. Jejich čistý zisk byl 668 milionů Š.korun. Což dělá cca 26%. Zisk okolo 25% z tržeb je dost slušný. To fakt není výmluva pro přemrštěné ceny.

          Pro porovnání třeba taková EA měla zisk okolo 10% za rok 2023.

      • Inquisitor

        Pořádnou konkurenci na ně:)

  • Konečně. To předplatné používám na hoi4 a eu4. Hraju ty hry jen pár měsíců v roce a takhle je to skvělé.

    Na předplatné na Stellaris jsem se dlouho těšil. Co se mi nelíbí a znervózňuje do budoucna je cenovka 10 eur. To už je celkem dost a snad to není testování pro případné zdražení her co to teď mají za 5.

    • Derp_1337

      V půlce ledna už Paradox informoval o zdražení předplatného. Ty hry za 5$ teď budou stát 8$.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit