Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ja se proste musim smat a brecet zaroven jaky je rozdil mezi pouzitou hrou a pouzitym autem - oboje z bazaru . Toby vyrobci automobilu a samozdrejme nejen automobilu ale vseobecne vsech veci co se prodavaji sokrome nebo v bazarech mohli rict .. howno .. zadny vojety auta se prodavat nebudou a pokud chces auto musis si koupit nove ale to ti prodame jen kdyz prineses pair o likvidaci a nebo jestli budes chtit stare chcem z jeho prodeje alespon 10% ceny ... tohle sou proste nesmysli ktery vymejslej jen ti kterym se nedari a nebo nenazrancum. Proc je asi velka mira piractvi ? Protoze nejen unas jsou proste hry drahe. Jednou celosvetove az tyhle demagogie prasknou a zacne se to hroutit neni mysleno samozdrejme jen ve hrach - tak presne to bych se chtel dozit *16*
    • MrSanta
      Jaký je rozdíl mezi autem a hrou? Auta a podobné věci se užíváním opotřebovávají. Hra nikoliv.
      • Hra straca svoju hodnotu tym, ze ked ju kupis starsiu uz straca podporu, MP skoro nikto nehra resp. sa vypnu jej servery
      • Hah, nejenom to, ale na opotřebovaném autě se pořád platí servis a náhradní díly a zároveň auta nepoužívají žádné neplacené služby s nimi spojené... Je to dost dementní přirovnání, však o tom mluvil TB.
        • XorxoxTalarius
          Zapominas ze vydavatel ani nic netrati ;) Pokud tu hru prodas, uz ji nemuzes hrat. A hraje ji holt nekdo jinej.
          • Ano, někdo jiný, kdo jí hraje (z pohledu vydavatele) zcela zdarma. Na nic nezapomínám.
            • XorxoxTalarius
              No kdo rika ze si tu hru nezahraju a ze jsme jedna domacnost? :)
            • @Obvious: Ty jsi asi nečetl můj příspěvek nad tím, že? Jinak bys nepřirovnával auta (jakožto opotřebovávající se věc) ke hrám (jakožto virtuálnímu produktu, který s časem ani používáním kvalit neztrácí).

@Xorxox: Jo, jednou za jednu osobu/domácnost. A co jako?
            • XorxoxTalarius
              Je to same jako kdyz tu hru koupim svemu bratrovy k narozkam, vydavatel uvidi ty penize taky jenom jednou ;)
            • Xorxox ma pravdu, je to jedna licence co zmenila majitele, uz je zaplacena, uplne stejny jak to auto.
      • to si delas srandu ?
  • "že prodej již odehraných her vrací jejich zákazníkům do rukou peníze, které využijí k nákupu her nových, a tak ke koloběhu herního průmyslu naopak přispívají, než aby škodili." TO TU TVRDÍM po každé na to člověk nemusí být profesor na to stačí mít hlavu na krku a ne managerský kedluben! to na to potřebují studii z university??? *8*
    • MrSanta
      Nejsem profesor ekonomie, ani "managerská kedlbuna", ale domnívám se, že vydavatelům (či hlavním konzolovým firmám) jde o tu část peněz, která zůstane bazarovému řetězci.
      Modelová situace: Hráč A koupí hru za 1.000 Kč, pak jí šoupne do bazaru. Tam hru koupí hráč B za 700 Kč. Bazar si nechá 200 a 500 dostane hráč A, který peníze použije na nákup další hry. Dohromady vydáno 1.700, vydavatel dostal 1.500. Oproti tomu sitauce, kdy si oba hráči koupí hru od vydavatele každý za 800 korun.
      Co se stane, když se jedna kopie hry prodá v bazaru víckrát? Hráč B dá svou kopii za 500 do bazaru, utrží 400 a za to koupí jinou bazarovku, nebo hru v bazaru hodí na protiúčet, doplatí 200 a vezme si jinou bazarovku?
      Na tohle asi už nějaké to ekonomické vzdělání a znalost trhu potřebná bude.
  • Fallon
    Pozrite ona celá vec je trochu zamotanejšia. Zvlásť tá časť ako zavedú "steam ceny, objavia sa dúhy nad PS4 a Windows OS zlacnie" *14*. Fakt je taký ,že PC hry boli vždy lacnejšie, nie preto žeby začínali o 10€ nižšie ale preto ,že išli oveľa rýchlejšie dole. Steam teda žiadne zľavy ani výpredaje nevymyslel len ich uviedol na nové level.
    Bola to ekonomická nevyhnutnosť, nie je dobrá vôľa. Ak by sa hry na steame stabilne držali na 50-60€ hranici nikdy by sa poriadne nerozšíril(resp. nikdy by ho dobrovoľne nemalo toľko ľudí). Čo sa snažím povedať je ,že steam bol a stále je v dosť tesnej konkurencií buďto s klasickým "kameňom" alebo najnovšie s GreenmanGamingom alebo GoG.

Napr. Z Kameňáku mám Alfa Protocol za 3€ a, z steamu Alan Wake 2,80€ a z GMG Arkham City za 5€. Takže Steam rozhodne nie je na pódiu sám(i keď niektorý to radi predstierajú) a musí o svoj úspech aspoň príležitostne bojovať.

Lenže tento model ,čo navrhuje Microsoft(a pravdepodobne aj Sony) by mu prakticky udelil monopol nad distribúciou. A zatiaľ vždy keď niekto získal monopol na niečo skončilo to práve zmrazeným alebo rastom cien. Jasne v teórií by ceny mohli ísť dole ale v praxi sa ešte niečo také nestalo. Len sa pozrite na Win OS a tie ľudové ceny za ktoré ho ponúkajú.
  • Kdyby to znamenalo zlevneni her, tak ja jsem pro zakaz bazaru. Znamena to totiz, ze bazary zdrazuji hry, za coz plati i hraci, kteri bazary nevyuzivaji. A je to pomerne i logicke, vydavatele si ztraty z bazaru nejspis do cen her zapocitavaji.

Nevic si myslim, ze bazar de facto funguje jako pujcovna her, takze by vyavatelum prospelo, kdyby nahradou za bazary spustili pujcovny, ktere by meli pod kontrolou a zisk z nich by plynul do jejich kapsy.
    • Zní to jako hezká pohádka ale to je tak všechno. Jak si to mohou započítat do ceny hry když nikdo nezná přesná čísla? Nikdy cenu nesníží jakmile přičuchnou k větším ziskům už se jich nevzdají. Jednou se vymlouvají na bazar jindy na pirátství.
      • Nepotrebujes znat presna cisla. Kdyby ano, tak nikdy nemuzes prodavat zbozi, kde rozpocitavas naklady na zakazniky aniz bys predem vedel, kolik jich bude. Coz jsou treba prave hry. A pochop, cena se stanovuje tak, aby se maximalizoval zisk. Pri eliminaci bazaru by podle teto studie snizeni ceny melo vest k vysimu zisku. Proto by se ceny snizili. Nehledej za tim nejake jine idealy.
  • Po tom co mi zavreli tracker kterej se venoval jen starejm hram a emulacim tak prisaham bohu uz nikdy si nekoupim zadnou hru z obchodu. Vsechno si hezky budu sosat a ani korunku ode mne neuvidej sv*ne. Vracim se na drahu pirata :)
    • Zbabělej zloděj, nic jinýho. Hrát si, to jo, ale ať to ti programátoři a grafici dělaj zdarma, hezky po práci, že ano?
      • Jo, protoze warez jim neco bere. Oh wait. *7*
    • tohle může napsat jen blbec.... Užívat by chtěl, ale nic za to a ještě bude autorovi nadávat. Hele nejsi ty cikán?
  • TheGGG
    Nevím do jakých bazarů chodí ostatní, ale v růžovém obchodě a u xka (neříkám názvy obchodů, aby někdo nemohl mít nějaké blbé kecy) mi prodej her moc výhodný nepřišel. Hru co prodávají za 499 vykupují za 103 WTF to si ji radši položím na poličku a nechám na ní sedat prach. *7*
    • Ta studie vychazi ze situace v CR? Ze je situace u nas podivna jeste neznamena, ze je tomu tak vsude. Trh bazarovych her u nas nema zdaleka takovou tradici ani objemy jako v Japonsku a USA.
  • na toto, na co prisli netreba ziadnu studiu. staci zdravy rozum.
    na druhej strane, budte si isti, ze si mega dokonale rozmysleli (spocitali), kym prislo oznamenia konca bazaroviek. ako to bude v reale sa vsak uvidi. ak to prejde, tak podla mojho osobneho nazoru na to doplatia
    • Já jsem si naopak jistý, že si nic nespočítali natož dokonale. Většinu manažerů zajímají jen prachy, zase prachy a nic než prachy a do hloubky nehledí.
      • A co jiného by je mělo zajímat? Ostatně, co zajímá většinu lidí v diskusích o zrušení bazarovek? Že by taky prachy? Divný, že jo? :)
  • zrušte bazarovky bude vice pirátěni.udělejte svoje drm orchrany sniži se prodej her.sniži se prodej her sníži ve vývoj her.....jednoduché že?
  • A stejně se pokles prodejí a "způsobená škoda" nakonec svede na pirátství *6*
    Vždyť je to tak jednoduché než si přiznat že máme nudné hry a zastaralý obchodní model *1* *7*
  • ezechiel25-17
    Proč nezavedou něco jako "poplatek za převod vlastnictví kopie"? Chci prodat hru, tady máte $2.99, uvolněte ji k použití na dalším stroji.
    • to byl ten online pass.. a byl za 10 moc se to nechytlo ;)
      • Bohuzel, ja ho povazuji za jednoduche, funkcni a ferove reseni.
        • Ano? A co bude priste? Das nekomu precist noviny a on za to bude muset zaplatit? Pujcis nekomu knizku z na ni bude zamek a dokud tam nedas padesatikorunu, tak se ti neodemkne? Pujcis nekomu auto a on bude muset zaplatit vyrobci?
    • Hmmm, protože nechtějí vydělávat na skutečnosti, že jejich hry jsou špatné a nudné -> lidi je nechtějí? *15*

Ale ne, vždyť takhle nějak by to mělo fungovat na novým xboxu, ne?

Ehm, a co se stane se hrou na účtu prvního majitele? Když to takhle půjčím známýmu? Pozná to, že je hra prodaná nebo jen půjčená? Mi ji to smaže??! *10*
      • ezechiel25-17
        Xbox One - přeprodej skrze nějaké certifikované prodejny za jen nepatrně snížené ceny? To mi moc podobné nepřijde.

Já vycházím z toho, že ta reinvestice z prodeje do další hry, má podle mě fakt význam. Tak proč se toho zbavovat, když by to šlo navíc takhle částečně monetizovat.

Podporovat půjčování ti nikdo nebude.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit