Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jestliže retardovaní rodiče nechají své děti utrácet bez dohledu... jejich problém. Můj názor je... nechť si dospělí utrácejí za co chtějí a jejich smradi taky. Koneckonců ty peníze harantům někdo dal. A když je to rodičům jedno a nemají výdaje svých dětí pod kontrolou -> dobře pro moje děti. Budou osvícení ve světě hlupců. Když je tatínkovi jedno za co utrácí peníze jeho ratolest, není to můj problém. Já si své děti ochráním.

    • honcka

      Takže chcete i zrušit zákaz prodeje alkoholu a cigaret a hraní na forbesech od 18 let?

      • Uvědomuješ si, že jsi právě ukázal nádherný příklad argumentačního faulu, že jo? Ty my podsouváš, že chci něco rušit, ale článek je naopak o zavedení nové legislativy.

        A navíc, mezi mým a tvým případem je hromada rozdílů a fakt nemám náladu je tady jmenovat. 

        Ale hlavní je ten, že dítě nyní jaksi nemůže vzít kovovou padesátikorunu a koupit si za ni v hospodě lootbox ( teda doufám, že ne :-D ) do hry. Předpokládám, že všechny ty prémiové obchody provozují elektronické transakce a tady jaksi předpokládám, že rodič se přirozeně zajímá, za co dítě utrácí JEHO peníze. Když ne, co je mě, tobě a už vůbec státu do toho. Akorát vznikne další legislativa, zřídí se hromada úředníků, bude se tom muset vymáhat, řešit. Napakuje se na tom hromada lidí z rozpočtu... máš pocit, že si to náš stát může dovolit, jo?

        • honcka
          Ne není to argumentační faul, je to reakce na "Můj názor je... nechť si dospělí utrácejí za co chtějí a jejich smradi taky". 

          Žiješ v trochu jiným století, už je celkem běžné, že děti mají svůj účet s kartou, synovi je 12 a vlastní bankovní účet u nich ve třídě má víc než polovina dětí.

          • No o tom to je. Každý ať si to udela jak chce. Ty si to nějak řešíš, někdo jinak. Moje pointa je o tom, že stát se do toho nemá co motat. Si snad zvládneš dítě uhlídat sám a nepotřebuješ na to nový zákon. Víme jak to dopadá když se stát snaží něco řešit. Předpokládám, že víš za co mladej utrácí, ne? A jestli někdo jiný neví, znova, co je mě/tobě do toho?

            • honcka

              Stát se naopak do toho má co motat, stejně jako se motá do toho obchodu s chlastem, cigárama a hraním na forbesích.

              Já osobně vnímám lootboxy na úrovní obírání důchodců šmejdama na nákupních zájezdech a chybět mi to nebude. Je to prostě další nekalá obchodní praktika a stát má možnost jí zakázat nebo aspoň omezit.

              BTW pokud dětem dáváš nějaký peníze, fakt nevíš za co je utrácí (zvlášť pokud jde o hotovost), nevěděli to ani naše rodiče.

        • tuco

          Muzu jen spekulovat, ale hadam, ze rodic se zajima do miry te, ze mu dite rekne .. chci $20 na skin protoze je novej event ve kterym sou prestige skiny ktery uz nikdy nebudou a v battlepassu uz vubec ne .. pricemz rodic vubec nevi o co jde. Tim nechci nikoho omlouvat a o tom by mohla byt osveta zminovana v clanku. Jak jsem jiz psal, jedna vec je teorie a druha praxe a osobne neverim tomu, ze by osveta v nejblizsi dobe nekam vedla. 

          Nicmene musim uznat, ze tebou zminene navyseni agendy uradu a s tim spojeny vydaje je solidni argument. 

          • Tak mám roční dcerku a už teď si lámu hlavu, jak naložit s tím celým "bordelem" okolo. Hry, reklamy, soc. sítě, kyberšikana... je to masakr. Jsem sice z oboru, takže základní zabezpečení, firewally apod. budou samozřejmost, ale i tak. Poslední, co si přeju, je doma mít vymletou pubošku z tic tocu anebo z dnešního eko nebo woke náboženství. Je to složité a myslím, že jako rodič se mám na co těšit. Lootboxy jsou už jen třešinka na dortu.

  • a to jsem měl vždycky radost, že ty naše politická netáhla nejdou dostatečně z dobou a hry mají mimo zorné pole.... LB jsou samozřejmě odpad, ale to poslední co potřebujeme je další regulace ze strany státu.

  • tuco

    Ještě jednou, není lepší věřit svéprávným hráčům, ponechat svobodu a věnovat se spíš poučení rodičů, aby měli lepší povědomí o tom, s čím děti mohou přijít do kontaktu, a pohlídali si své ratolesti sami? Musí to za ně dělat stát? Nebudu lhát, silně se obávám, že ve vládě nemáme nikoho s dostatečnou erudicí v problematice, aby nevznikl legislativní paskvil. Inu, uvidíme, s čím se poslanci vytasí.

    V idealnim svete ano, ale v takovym nezijeme. Je treba se podivat jak veci realne funguji, ne jak by fungovat mely. Takze pokud by se vsadilo na osvetu a spolehalo na zodpovednost rodicu, tak se obavam, ze by se nezmenilo nic, i presto, ze by to bylo to "spravne" reseni. 

    S tim paskvilem je to celkem mozny, ale nejak se zacit musi. Vsak by to nebyl prvni paskvil kterej snemovnou prosel a pak se novelizoval a novelizoval az .. v idealnim svete .. byl novelizovanej . 

  • Jsem pro to, aby se lootboxy braly jako gamble a byly od 18. 

    Ale je zde problém, že herní studia se budou bránit, že z lootboxů "přece vždycky něco dostanete". Není to jako jednoruký bandita, kde přidete o peníze a nic z toho nemáte.

    Z lootboxu vždycky padne alespoň nějaká blbost.

    • honcka

      Ještě by to šlo zkombinovat s tím, že hra pro mladší 18 let nesmí umožňovat převod předmětů a herní měny mezi účty, čímš se zamezí aftermarketu, kdy např u Robloxu existují weby, kde jde kupovat předměty za reálné peníze přes regulerní burzovní pokyny. Pokud je zakázána pro nezletilé burza např u kryptoměn, mělo by být zakázané i tohle.

  • MalyZeli

    Tak snad by to mělo být jen nad 18 let, takže by neexistovalo že sportovní hry např od 7 let budou mít lootboxy s hráči apod. Pokud někdo nad 18 utratí životní úspory za fotbalisty ve FIFA, je to jeho problém a blbost. Teď je spíš problém toho jak to bude fungovat, EA (např) prostě přestane vydávat hry pro ČR, nebo nebudou funkce přístupné dokud člověk neprokáže že je dospělý, což by potřebovalo při koupi hry občanku, a museli by upravit rating her, což pochybuju že někdo udělá kvůli malému trhu jako jsme my. To by musela vzít celá EU a trochu jim pohnout trhem. Tohle je trochu komplikované, a že rodiče kašlou na to co dělají jejich děcka a jsou rádi že jim je vychovává pitomec na YT, který jim cpe služby které ho sponzorují, je jen další faktor v tomhle bordelu.

    • Kabutops

      tak věk se potvrzuje např. na steamu i pomocí bankovní identity; a v JRC se ptají na občanku, když si klučina jde pro GTA V, mě tehda legitimizovali při koupi Dantes Inferno v 19 :D

      • MalyZeli

        Na Steamu jsem osobně narazil jen na klasiku "Už vám bylo 18?", což stačí zadat datum, klidně rok 1890, a jede se dál. Ale to je jedno, spíš nevím jestli by vydavatelé vyšli vstříc ČR a upravili rating hry pro náš trh. Protože kdyby hra byla officiálně např 7+, s MTX a Lootboxama, neměl by mít nikdo právo chtít po nás doklad. Ale prostě nevím jak by tohle chtěli naši politici dokázat, ikdyž bych s omezením téhle hrůzostrašnosti souhlasil, a doufám v to že k tomuhle kroku přistoupí I ostatní státy, hlavně UK, tam by to už možná poslalo silnou zprávu.

        Už jsem tu párkrát zmínil např RDR2 a TakeTwo, kde si nezahrajete v online Poker, I přesto že hra je 18+, a jde hrát jen o virtuální dollary, které se nedají koupit za opravdové peníze, ale šlo utratit statisíce za zlaté cihly, bez omezení. Tam šlo zase o opačnou stranu mince, kde než aby se zabíraly zákony naší země, zbytečně nám odepřeli funkci hry. Bude to zajímavé sledovat. Já jsem naštěstí normální a když si koupím hru, jako teď např Diablo, nic mě neláká abych vletěl do obchodu a kupoval hnusně předražené kostýmky, a v jiných hrách lootboxy. Ono by mi to celkové.nevadilo, kdyby hry nebyly tvořené a točili se právě okolo těchhle obchodu, jako např novodobé AC, kde je schválně hra hnusný grind, a odkazuje vás na xp boosty a podobně, aby vám hru zpříjemnily. 

        • tuco

          Nejednodusi by bylo je zakazat uplne coz by vedlo k tomu, ze by se vse prodavalo primo. Dyt ten samotnej model je debilni. Kupuje si nekdo potraviny nebo saty nebo elektroniku nebo cokoli jinyho v lootboxech? Nekupuje a samotna predstava toho je debilni.

          • nightborne

            Ale napřímo v tom neni ten dopamin, kvůli kterýmu to tolik rejžuje, žejo.

            Spíš bych v případě zákazu čekal nějaký kličky. Hypoteticky si představme třeba situaci v CS:GO. Zakážou se lootboxy, zmizej krabice se zbraněma. Horší zbraně místo toho například půjdou koupit přímo od Valve, přibude systém, kterej za deset mizernejch zbraní vyhodí nějakou náhodnou lepší s malou šancí třeba na nějakej jackpot typu kudly nebo rukavic (což už ve hře v jistý formě mimochodem je, jenom čistý skiny nejdou koupit direkt od vývojářů, jenom od lidí). 

            Horší zbraň bude zcela náhodně stát pětadvacet centů, aby těch deset opět naprostou souhrou náhod stálo stejně jako jeden klíč k bedně.

            Gambling zachován, zákon dodržen, lootboxy nejsou, všechno v pohodě, ne? A když podobná obcházečka napadla mě za tři minuty, tým vývojářů by naprosto jistě byl schopnej přijít s něčím daleko elegantnějším a výdělečnějším.

            Jak jsem psal v článku, ta problematika hazardu ve hrách je komplexnější než lootbox = zlo a bylo by potřeba na to jít fakt citlivě a uvědoměle, aby šly čekat nějaký reálný pozitivní výsledky, čehož opravdu nevim, jestli jsou naši (případně evropští) poslanci schopni.

            Asi uvidíme, no =)

            • Zjednodušená za minutu vymyšlená definice lootboxu: Předmět nebo událost poskytující náhodný obsah, kterou je možné získat za reálné peníze nebo za herní měnu nebo předměty, které lze pořídit za reálné peníze (platí rekurzivně). Tohle pokrývá docela slušnou oblast kolem lootboxů.

              Ano, herní hazard je o hodně složitější problém a to ani nezmiňuju nekalé obchodní taktiky, které si nijak nezadají s prodeji předražených hrnců na předváděčkách. Ale říct, že nemá smysl to postihnout, protože se to stejně bude obcházet, je trochu defétistické. Reálný hazard je regulován celkem účinně až na nějaké aférky s kvízomaty. Na druhou stranu, nikdo nebrojí proti fyzickým lootboxům třeba ve formě booster packů k Magic the Gathering (za které jsem utratil víc než za všechny videoherní lootboxy dohromady), takže je otázkou, jestli lootboxy vadí víc z hlediska rizika při výchově dětí nebo spíš z herního pohledu. Trochu mi připadá, že jde spíš o druhý případ a to by se zákonem řešit nemělo.

              • tuco

                Reakce na příspěvek:

                Otazkou  - kterou zde s definitivni platnosti nezodpovime - je, jestli jsou loot boxy gambling ci ne. 

                Ze zatim nikdo nebroji proti packum k Magic the Gathering neznamena, ze to gambling neni. 

              • nightborne

                Reakce na příspěvek:

                Nene, pozor, já se nesnažím tvrdit, že by se to řešit nemělo, naopak, ta snaha je mi v principu sympatická a za některý predátorský obchodní taktiky by herní autory měl honit hrom po poli. 

                Jenom dodávám, že univerzálním zákazem "lootboxů" se nic moc nevyřeší, protože možností, který hry maj, je nepřeberně víc, a prostě se bojim, že o nich poslanci zkrátka a dobře nevědí a je jim to fuk.

                A, ano, nebudu zastírat, pořád se k týhle pointě vracím, protože tenhle "alternativní" gambling je zas přesně věc, do který jsem jednu dobu byl schopnej docela zahučet já.

                Ale mimochodem souhlas, postihnout v nějaký definici i poloskrytý řetězce monetizace, kdy se ke koupi dostáváš různejma převodama mezi několika druhama ingame a prémiových měn, aby to nebylo tolik vidět, by bylo rozhodně super.

            • tuco

              Zrejme ano, zrejme by se to nekdo snazil obejit a myslim, ze (alespon povrchne) rozumim tomu, ze ta problemakita je slozitejsi nez loot boxy. 

              I proto si myslim, ze na zacatku by bylo vhodne zvolit nejednodussi reseni, ktery sice nevyresi vse, ale nastavi zakladni pravidla bez toho aby hrani her komplikoval pro uzivatele i poskytovatele. 

              Osobne sou mi loot boxy protivny z principu, protoze sou "debilni" jak jsem psal vyse, a protoze jsem za ne v minulosti taky utracel, takze tusim co to s nekteryma lidma umi udelat ;)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit