Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • LuckyBaal
    K tomu znehodnocování - ano, jsou tu lidi, kteří si ty Humbly berou za 20 korun, ale jsiou někteří, kteří si je vemou za 200 a klidně i víc. A tady už žádné znehodnocování já nevidím.
    • Ale veď to nie je zbožie, ktoré by sa minulo. Ak si kúpim hru napr. zo steamu za 5€ v akcii, to neznamená, že som tvorcov o niečo obral. Po prvé, digitálnych kópií môžu predať koľko chcú, po druhé, ak by hra stála 20 a viac, tak by som si ju nekúpil - prípadne by som si kúpil iba tituly, po ktorých naozaj moje srdce prahne.
  • Humble Bundle se velmi rychle proměnil ... od výjmečných akcí (jedna za 1/4 roku) k pomalu dvoum zaráz za 14 dní ... Jinak Humble Store už běžel dávno předtím - http://calvein.github.io/humble-games/ ... teď to má jen oficiální stránku.
  • Jack1947
    "V tomhle je videt budoucnost pc sceny, hry za temer korunu" Vzdyt, je to dobre, nebyt toho nebyli by penize na vyvoj vetsich lepsich , her nekde se holt zacit musi. Od nejnizsiho cisla je to vzdy nejlepsi, ted uz dokonce jak v normalnim hernim digitalne distribuovanym obchode, toto je proste bezkonkurencni jak jinak ziskat zajimave kousky, za nejlepsi, nejnizsi cenu... asi nijak ze. *4*
  • UCHO: není nevymizelo by ale snížilo by se.
    • ucho
      ty si myslíš tohle, já si to zase nemyslím. a to je tak všechno, co s tím můžeme dělat...
  • Premejslim jestli ma cenu do zdejsich diskuzi ještě lézt. Tady je to fakt jak na psychiatrii.
  • tady je videt , jak pcckari znehodnocuji PC hraní, protože nakupují jak socky hry jen ze slev. hry se tedy prodávají za směsné částky na rozdíl od konzoli, kde hráči jsou ochotni za kvalitu řádně zaplatit...za chvíli to bude jak na androidu, kde se hry prodávají za smesne castky. když je celkem zázrak, ze se ty hry na PC vůbec prodávají.
    • faitheater
      Takze ked uvidis v jednom obchode hru ABC za 500Kc a hned vo vedlajsom ju uvidis za 1500Kc, tak si ju kupis v tom druhom?

      A potom ti niekto da do ruky letak s tym, ze zajtra ta hra bude v tretom obchode za 350Kc, tak urobis co?

      Kupis tu najdrahsiu a budes sa bit do hrude, ze nie si socka a ze si poriadne podporil herny priemysel?
    • LOL, prej hráči na konzolích jsou ochotni zaplatit za kvalitu, prd, vy jste nuceni tyhle přemsrštěné ceny konzolových titulů platit, jinak byste si nezahráli nic a ještě si to pochvalujete, to není ochota platit za kvalitu, to je výsostná debilita.
    • pcckari odmitaji nakupovat hry za smesne vysoke castky, za ktere ty hry nestoji, a proto je kupuji az ve sleve. Konzolisti nemaji jinou moznost, protoze cena konzolovejch her vyrovnava nizsi cenu konzole.
    • Utikej si rict rodicum o dalsi penize na hry a neobtezuj
      • ucho
        no ale má pravdu. opravdu dochází ke znehodnocování her. u většiny her člověk ví, že za pár měsíců půjde cena rapidně dolů a do roka je i většina AAA her za polovinu, druhý rok není problém mít téměř libovolnou hru za 100-200. to pak ovlivňuje myšlení řady lidí. když totiž člověk ví, že cena půjde za chvíli dolů, většinou je zbytečné kupovat hru hned. u her na konzolích to tak rychle dolů nejde a hry si drží nějaký strop. lidé tedy nemají problém zaplatit víc, protože tolik ty hry prostě stojí (tohle například vidím na sobě, nedělá mi problém zaplatit za hru na PS3 400,-, ale na PC vím, že za rok se většina her dostane pod 200,-, tak pokud něco nechci hrát vyloženě hned, tak si holt počkám, o nic nejde). GOG se s tím například snažil ze začátku bojovat a byl si vědom tohoto znehodnocování her. jenže bohužel dnes už musí být hry ve slevě, aby si je koupilo větší množství lidí, proto se holt té slevové mánie chopil taky. a nejde tady o to, že by byly levné nebo drahé, jde tady právě o to magické slovo "sleva". ale tak má to i svá pozitiva, jen vývojáři to nemají jednoduché. je potřeba, aby byly jejich hry vidět, jinak i kvalitní hra nemá šanci vydělat rozumný peníze.
        jinak například Blizzard a EA u série COD své hry neznehodnocuje. ty si drží dost dlouho svou cenu. proto hráčům nedělá problém tyto hry koupit hned, protože mají stabilnější hodnotu.
        • Přiznejme si ale, že po velké části vydaných titůlu po roce už neštěkne ani pes, takže kdyby se prodávaly pořád za tak vysokou cenu, myslíš, že by to někdo kupoval. Mně třeba nedělá problém za hru zaplatit klidně 1000,-, když to za to stojí, většinou dané tituly hraji hned a i když ne a chvíli mi titul leží na polici, alespoň mám dobrý pocit *1* Zatím jsem litoval této prvotní koupě 2x, jednou v případě Mafie 2 a pak u posledního Hitmana.
          • ucho
            je to poměrně komplexní problematika. určitě za to částěčně může i to, že trh je hrami poměrně přesycen. díky indie vývojářům existuje celá řada menších her, které umí být stejně zábavné jako AAA tituly a vzhledem k nízkým nákladům na sebe dokážou snadněji vydělat. možná i tyto tituly mohou za spuštění té slevové mánie. pracující člověk si musí dnes už dost vybírat, co hrát, protože vše dohrát jednoduše není v lidských silách. tu cenovou politiku asi nelze brát obecně na všechny hry. jestli chce dnes vývojář na hře vydělat, musí u toho rozhodně víc přemýšlet. nestačí udělat prostě jen trochu lepší hru.
            já si jen moc dobře nedovedu představit, kam tohle všechno bude směřovat. je jasné, že ceny většiny her klesají stále rychleji a že v tomto směru dochází k jistému vývoji situace. kam až to může zajít? vyplatí se pak vůbec za takových podmínek dělat AAA tituly?
            mimochodem když už se točím okolo těch prodejů, zaujala mě třeba jedna věc na PS3. prodalo se už 80 miliónů konzolí, taky ji mám a koupil jsem prakticky všechny exkluzivní tituly na ní. přijde mi to tak nějak normální. když se ale podívám třeba na prodeje Uncharted 3, co jsem zjistil, bylo to 6 miliónů. u Red Dead Redemption je to podobné číslo. nedovedu si představit, že bych jako vlastník PS3 ty hry neměl a nehrál. z těch 80 miliónů je to celkem malé číslo. zajímalo by mě, jak moc to ovlivnil bazarový prodej.
        • Prilis rozumny prispevek na to, aby ho zdejsi obecenstvo pobralo a prijalo :-). Otazka ovsem je, jaka je opravdu realna cena tech her. Preci jen nelze zanedbat fakt, ze prijmy z pc platformy jako celky stoupaji. Otazka ale je, jak je to u jednotlivych titulu.
        • Když chci hru tak si hru prostě koupím hned třeba GTA 5 nebo AC 4 až vyjde na PC rozhodně nebudu čekat na slevu. Pak jsou ty slevy kde koupím hru kterou bych si normálně nekoupil za full cenu, protože to třeba není mů žánr atd...
          • ucho
            pokud chce člověk dělat o něčem závěry, je potřeba to brát všeobecně. já chápu, že jsou lidé, co si kupují hry hned. navíc cena GTA 5 opravdu teď klesat nebude. u řady titulů je to kupování hned ale velmi ošemetné. ceny některých her dokážou spadnout i měsíc od uvedení mezi lidi. a to řada lidí pozitivně vnímat nebude. za poslední rok bylo i pár příkladů, kdy byl trestaný člověk, který něco koupil v předprodeji a týden po vydání byla cena třeba o 20 % nižší. to rovněž není moc přínos. mimochodem je potřeba vnímat ten text, který jsem psal. z pohledu hráče to není špatné, ten má možnost volby a má možnost koupit levně, pokud chce. koupit si nového Thiefa s 50% slevou ještě před vydáním, kdo by si to před pár lety pomyslel, že nastane taková doba... vydavatelé to ale už tak jednoduché nemají. úspěšní jsou nakonec ti kteří se do těch slev dostanou a hlavně kteří jsou vidět.
            a jestli chce někdo příklad, stačí se podívat na ten humble bundle store. všechny ty hry už bylo možné za takovouhle cenu koupit, tohle nejsou nejnižší ceny těch her (no jen s Gunpointem si nejsem jistý, tam to dohledávat nebudu). přesto tam dokázali prodat za 24 hodin hry za milión dolarů, tedy pro humble store do kapsy 150 tisíc dolarů. jen tak, za den... tedy to, že je hra vidět, je dnes velmi důležité. ta cena je až druhořadá. vývojář, který se do těch výběrů nedostane, má většinou smůlu. a jeho hra nemusí být špatná... pokud chce někdo příklad, tak třeba hra Adventures of Shuggy. myslíte si, že se za 4 eura dobře prodávala?
            • Jack1947
              Ach, ty moudra...
        • Ano, u většiny her člověk ví, že cena půjde dolů a tak si ji koupí až za pár měsíců ve slevě. A? Budeme kritizovat spotřebitele za spotřebitelsky rozumné chování? Vždyť je to problém prodejců, kdyby nenaučili spotřebitele nakupovat ve slevách, tak spotřebitelé ve slevách nenakupují (to samozřejmě není pouze problém her, ale i DVD nebo třeba některých potravin). Chápu, že pak spotřebitelé nakupují výhradně ve slevách a prodejci bijí na poplach, jenomže těžko z toho vinit spotřebitele, ti se jen chovají z vlastního hlediska rozumně.

          U GoGu je situace trochu jiná, protože většina her, které nabízejí, spadala dříve do šedé zóny jménem abandonware. Samozřejmě je logické, že pokud s něčím podobným začne jeden prodejce, tak se ostatní přidají (nic jiného jim nezbyde), jenomže opět z toho následně těžko vinit kupující.

          Vývojáři mnohdy "vyvíjejí" hry "od konce" (vyrobíme hru s náklady XY a pak se to pokusíme ovečkám za každou cenu prodat) místo logického "chceme vyrobit hru z žánru X, máme odhadem Y potenciálních kupců, celkem takto vyděláme částku Z a to je přesně horní hranice nákladů na vývoj".

          Poslední hry od Blizzardu nekupuji (RTS příliš nehraji, ještě jsem nedohrál ani datadisk k původnímu StarCraftu) a místo Diabla III jsem pořídil raději Torchlight II (nutnost neustálého připojení, aukce a celkový odklon od tradice mě znechutily natolik, že jsem Diablo III přeskočil, aniž bych měl pocit, že o něco přicházím). CoD je přesně příklad toho, jak nemá vývoj her vypadat, za obrovské peníze borci každou chvíli vytlačí těžce podprůměrnou FPS, která mě neláká ani zadarmo. Kvalitní hra má stále šanci vydělat rozumné peníze (Grimrock).

          Kdyby hry stály 5x tolik, tak jich koupím 5x méně (a prodejci budou zase brečet, jak toho prodají málo). Zase bych asi stíhal dohrát všechno, co si koupím, takto to nestíhám ani náhodou.
          • Na GoGu samozrejme většina her abandoware není.

            jinak, slevy vladnou svetu tak proc by ne i u her, není na tom nic divného.
            • to ze Sirtech krachnul vůbec neznamena ze prava na Wizardry nebo JA nikdo nemá. nebo jsi snad nekde videl před prichodem GoGu aby byli třeba Wizardry 8 nekde ke stazeni zadarmo protože Sirtech uz není? Nevidel, protože ta hra stále nekomu patri.
            • Ne, na GoGu není ani moc her co byvali abandowere. Nejake tam jsou, ale je jich malo. Vetsinu her na gogu stále někdo vlastní.
            • Jinak. Na GoGu je většina her, které byly dříve abandonware. Což je z právního hlediska dost na vodě, protože se nejednalo o freeware, ale na druhou stranu nebyl často nikdo, koho by stahování tak starých věcí "postihovalo", často ani nebylo jasné, kdo danou značku vlastní, původní vývojář nebo distributor už dávno "zavřel krám". Z toho samozřejmě nevyplývá, že GoG "prodává" abandonware. Klasický příklad jsou geniální série Jagged Alliance nebo Wizardry, kdy studio SirTech neexistuje deset let.
        • Mimochodem, ten první příspěvek se čtenáři snaží vnutit, že znehodnocení hraní nějak souvisí s cenou her, což je pěkná blbost :-D
          • Znehodnocovani jsou tak akorat hraci temi crapy, co se dneska vydavaji za hry. A to jak na konzolich, tak na pc.
          • M4Touch
            Kdyby hry stály polovinu dnešních cen hned po vydání, tak by nebyl důvod čekat na slevové akce a i pirátství by ubylo. Komu není rady.. *4*
            • celoush
              Tohle jsou fakt trapné výmluvy... před deseti lety všichni psali, jak jsou hry drahý a kdyby stál míň než litr, tak nepirátí... a dnes *3*
            • je spousta her ktere by clovek upiratil, protoze po nich zase az tak netouzi, ale kdyz jsou na steamu za 250Kc...kdo by se s tim piratil, kdyz to ma navic s updatem a kdo vi cim jeste
            • ucho
              to je samozřejmě nesmysl...
        • A? Kdo chce, počká si na slevu, kdo nechce čekat, koupí rovnou. V čem je problém?
          • ucho
            a já psal, že je v tom pro lidi nějaký problém? lidi, snažte se chápat text jako celek...
        • XorxoxTalarius
          Tohle je hloupa ekonomicka poucka o deflaci proti ktere mluvi cisla z prodeju. Clovek co tu hru chce si ji koupi a pak jsou lide jako ja tzv. "Zberatele" kteri ji koupi az v te sleve jelikoz ji nepotrebuji a hrat co maji. Prece jenom do vetsiny her na PC existuji mody, pak existuje prehrsel F2P her a tak dale ... takze takovy PC hrac ma tolik her ze nevi co hrat. Pripadne si hru zkusi a zjisti ze za ty penize za ktere se ted prodava opravdu nestoji.
          Ale kdyz se vratim k tomu prodeji. Hra ktera je dobra ma i dobre prodeje a lide necekaji na to az to bude za rok ve sleve, clovek co tu hru chce si ji proste koupi, mozna na ni bude chvili setrit, ale nez zlevni tak si ji koupi.
          Na PC je opravdu jediny problem v tom ze PC komunita se zklada z tricatniku kteri zkratka uz toho hrali hodne a nejaka nova hra ktera je reskinem neceho co uz hrali je proste neoslovi.
      • hry si na rozdíl od pcckaru mužů dovolit :-*
        • Já si narozdíl od chudého konzolisty můžu dovolit nabušené herní PC. *3*
        • Voloďo, to je pěkná kravata, kolik stála? Ale, Sergeji, dva tisíce rublů. Ty jsi ale pitomec, Voloďo, já jsem viděl stejnou za čtyři tisíce.
  • N7N7
    Kdysi jsem míval spoustu času a téměř žádné hry... a dnes je to zase přesně naopak. V knihovně Steamu mám tolik her, až je mi z toho smutno... protože mi pomalu dochází, že se k většině z nich vůbec nedostanu. *9* Ledaže bych vyhrál ve Sportce - jo, naděje umírá poslední. *2* Ale umírá... A to jsem si kdysi naivně představoval, jak dohraju všechny dobré hry, uvidím všechny dobré filmy a oš*kám všechny pěkné baby. *2* Naivita mládí... *7*
    • na pěkný babi se ten čas vždycky najde
    • LuckyBaal
      tak je pravda, že Humble mě už stál dost *4*
      • LuckyBaal
        moje slova
    • Mart9
      Jo, tohle je důvod, proč už asi 4 roky vynechávám Football Managera, i když je to hra, kterou bych hrát chtěl. Ale třeba střílečky jdou hrát i po kouskách, zase netvrď, že si na hry v součtu těch cca 4-5 hodin týdně nenajdeš, to máš asi jiné koníčky a nemůže tě tím pádem mrzet, že se na nějaké hry nedostaneš. Vždyť ony ti neutečou. Je potřeba si čas nějak rozvrhnout a hru si zahrát za odměnu po práci.
      • N7N7
        To víš, nějaký čas se najde... ale rozhodně ne tolik kolik bych chtěl. Když se člověk vrátí z práce a naskáčou na něj děti, plnění manželských povinností, práce kolem domu, nakupování atd... To jsem si pěkně zavařil. *2*
        • trolo
          tak si nemal robit deti ked chces hrat. easy. :-D
          • simtě víš jak budou děti dobrý až povyrostou tak budou farmit do rodinný gildy? :)
          • tovis jakmile nainstalujes program pritelkyne tak se velmi zahy sam upgraduje na program manzelka a ten pak spousti podprogramy deti a ty pak zerou veskere systemove zdroje je to narocny na vykon *3*
    • za 40 let v duchodu jako když najdeš
      • N7N7
        Nj, ale to už budu hrát jen adventury a tahové strategie. *2* Nebo prdět do hlíny.
  • nebojte, všechny účty už nám brzy sjednotí NSA *1*
    • celoush
      nežerte jim to tak *5*
  • schumicrast
    Origin, U Play, Steam, Humble Bundle, GOG........ abych měl za chvíli 64Gb ramky..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit