Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak Mikami je 100% jistota, že ta hra bude opravdu hra a ne sled QTE a podobných srágor. Já být jím, tak normálně žaluju Capcom za zločiny proti lidskosti, protože od doby co nemá Mikami Resident Evil pod dohledem z toho vznikla tak nechutná sračka, že si až člověk říká, kdo za ni mohl chtít peníze...

    Třeba mi prostředí/příběh/postava nesedne, ale už teď jsem si jistej, že po herní stránce to bude naprosto parádní - nějak si nevzpomínám, že by to tenhle chlapík někdy podělal. Když si vzpomenu jak chvíli kolaboroval se Sudou 51 a stvořily klenot Shadows of The Damned, tak se nedá netěšit.

    Ze začátku jsem litoval jeho odchodu od Capcomu, ale teď si říkám že to bylo nejlepší rozhodnutí jaké kdy mohl udělat - těží z toho jak on tvůrčí svobodou, tak hlavně hráči, kteří si zase zahrají hru u které si řeknou: "dobrá práce".
    • ZvacA
      Což o to, Mikami je sice tvořitelem konceptu Resiho, ale při vývoji Biohazardu byl jen jeden z mnoha, jeho zásluhy na Resim jsou dost uměle přeceňovanou záležitostí. Ne, že by nepřispěl, ale ten jeho kult osobnosti a získávání exluzivního kreditu na Resi hrách je přestřelenou záležitostí, vyjma původního dílu. Nehledě, že řada jeho rozhodnutí už u dalších dílů byla naštěstí korigována dalšími jmény a schopným týmem, jinak by původní trilogie vůbec nemusela vzniknout a všichni víme, že by to byla škoda. On sám nadále jako producent zajišťoval převážně finanční stránku a do vývoje toho údajně nenakecal. Momentální směr Resiho je jedna věc, ovšem tak jak se celé univerzum mohlo od první BH hry do BH4 rozvinout pod jistou sériozností vděčíme především jiným, on sám hru bral jen jako svůj plácek pro vyblnutí a mnohdy se nebál předkládat návrhy na jakési komedio-hororo-akční mixy od postav po příběh. Navíc, při té žalobě by mohl Mikami obvinit rovnou i sám sebe - viz RE4, plus jeho osoba je jedním z hlavních činitelů zodpovědných za stagnaci žánru značky a nenaplnění ziskových plánů po miléniu tím, že se zavázal a byl propagátorem platformových exkluzivit. Odchod z Capcomu byl oboustrannou záležitostí a konfliktů a je to pravda škoda, Biohazard série mohla být třebas i lepší, ale je potřeba říct, že jeho aura není tak bezchybná, jak by se mohlo zdát.

      Ale, to samozřejmě nemění nic na tom, že kvality má a herní vize taky, takže člověk v jeho podání a ve spolupráci se schopnými lidmi bude za výslednou solidní survivalovou věc jen rád.
      • Proto taky píši o tvůrčí svobodě. Jinak jeho směřování značky RE bylo patrné právě už v onom prvním díle.
        Já z něj nedělám žádnou extra osobnost, ale když vidím, kam se pohnul od doby, co odešel od Capcomu, tak je prostě holý fakt že je studnice nápadů. Nepovažoval jsem za podstatné zmiňovat takovou samozřejmost, jako že je potřeba i dobrého týmu, to bych musel psát pořád. Pokud jde o jeho vliv na vývoj, tak mi věř, že do toho kecal hodně právě v jedničce a čtverce (doporučuju si přečíst co o tom později napsal on sám, pak zjistíš, že tvé tvrzení o tom jeho korigování, není zas až tak přesné - bylo to mnohem komplikovanější) - oba díly byly svého času velký krok vpřed. Čtvrtý díl byla v podstatě velká evoluce a tak trochu tím ukázal, že se v tom žánru dalo ještě trochu pohnout. A bylo to takové krásné rozloučení s Capcomem...

        A to co se s touto sérií stalo po jeho odchodu rozhodně také není náhoda, pětka byla ještě jakž takž stravitelná kravina, ale šestka už byl naprosto nechutný kýbl zvratků, za který by se stydělo i kdejaké druhořadé studio.
        • ucho
          no šestka zde dostala 8/10, tak to zase tak špatná hra být nemůže ne? gameplay videa se mi celkem líbily.
          • Tak si to zahraj a uvidíš. Za mě nejhorší hra minulého roku a určitě nejhorší RE. Pan Smutný tu recenzi psal asi pod vlivem nějaké látky.
            V té hře je všechno špatně, ale nejvíc mě tam vytáčely charaktery postav, který známe z předchozích dílů - to mi vyloženě přišlo jakoby je scénárista ani nehrál, protože z nich udělal naprostý idioty a jejich chování vůbec neodpovídalo jejich charakterům.

            A spousta dalších, hlavně herních nesmyslů, které mě během hraní vytáčely natolik (často tam hráč umře, aniž by s tím mohl cokoliv udělat - viz benzínka, spousta dementních QTE, retardovaný systém krytí nebo běžení směrem do kamery, která se najednou střihne do opačného pohledu, takže když jsem chtěl zahnout doprava, tak jsem zahnul doleva) - nechci se tu rozepisovat, ale já bych té slátanině nedal víc jak 4/10 a to bych si ještě dlouho rozmýšlel za co...
            • JohnyTheZik
              "Staří známí i zbrusu noví hrdinové vám navíc odvyprávějí další kus komplexního příběhu série. Radikální zastánci prvních dílů šestku asi odmítnou akceptovat, ale to už souvisí se změnou žánru a ne s kvalitou hry."

              Ja si myslim, ze to presne vystihuje tvou, rekneme podrazdenou, reakci. Holt clovek musi pochopit, ze RE uz opravdu neni tim, co to bylo driv, neda se nic delat.
  • kez by byla coop kampan jako v RE *14*
    • btw doted sem nepochopil co je tak strasnyho na coopu ?:D jako ja se zdejsi komunitu ani chapat nesnazim ale tohle by me vazne zajimalo lidi *1*
      • hm hm hm, so mysterious.... *7*
    • maros.goc
      Are you fu.. kidding me? Jedným z najväčších zabijákov hororovej atmosféry je práve ten nechutný coop ...
      • aha, pro me je aktualne dobra coop kampan to nejzabavnejsi zalezitost
  • ucho
    "Evil Within čtvrtý díl RESI vzhledem připomíná (pozice kamery apod.)"

    může mi to někdo osvětlit, čím to připomíná čtvrtý díl rezidenta? "pozice kamery apod." je co? to pak může připomínat i pátý díl ne? prostředím mi přijde, že je to něco úplně jiného. vždyť čtyřka se odehrává kdesi v Evropě na zapadlém venkově, co ani nepřipomíná civilizaci...
    nebo je čtvrtý resident evil něco jiného?
    • sleepless
      Ano, to přirovnání ke čtyřce z mé strany je postaveno na několika obrázcích s pozicí kamery, potažmo na základní zápletce (z normální věci jako je hledání dcery diplomata se stane haluz v nějaké vesnici) a samozřejmě na tom, že čtyřka byla ve výsledku Mikamiho věc. Vůbec neberu v potaz takové konkrétnosti jako prostředí apod. Tam ani podobnost nebude. Pětku nezmiňuju třeba proto, že už byl Mikami pryč a neměl s ní nic společného apod. Ve výsledku je to jen dojem, ne konstatování. Prostě studium obrázkům vzbudilo dojem jisté aluze na RESI 4. To je celé.
      • ucho
        já právě resident evil 4 vnímám trochu jinak a podobnost tam vidím minimální.
      • God-of-War
        Přesně:).. Fakt se to hodně podobá RESI 4.. Už jen ten creen ve vesnici.

        Což je velké plus!!!
    • Asi se předpokládá, že už jste o tom tituluněkde něco viděli, hledali, četli. Viz třeba některé ze zveřejněných screenů.

      http://image.noelshack.com/fichiers/2013/16/1366374585-the-evil-within-10.jpg
      • ucho
        screeny jsem viděl. ale spousta dalších screenů ukazuje něco zcela odlišného a většinou tam ta modernější civilizace znát je... a co teprve ten, co je zde na stránce s těmi policejními auty a celkem luxusní asfaltkou. to samé ten trailer, to má hodně daleko do té jakoby historické atmosféry čtyřky, tak se ptám, na jakou podobnost se naráží...

        edit: i tohle je od RE4 na míle daleko:
        http://i.imgur.com/wCEJ4hC.jpg

        jako na dvou nebo třech screenech je vidět nějaká vesnice, to beru, ale na zbytku je prostředí neslučitelné s tou vesnicí a RE4...
        • Obrázky s aslfatkou a policajta je asi popisovaný začátek hry, kdy přijíždějí vyštřovat hromadnou vraždu a pravá hra začne až pak. Jasne, ne?
          • ucho
            reaguj prosím, až si přečteš celý můj post. nemluvil jsem pouze o tom jednom obrázku s policejními auty...
          • Sorry za překlepy, čučím při tom na hokej ;-)
  • jestli je ten trailer z ingame zaberu tak se hodne tesim :D
  • God-of-War
    Konečně pořádná gore/horror hra *14* *14*.
  • Rhulad
    Bethesda a horor? skutečně se bojím :D
    • náhodou Call of Cthulhu byla dost dobrá hra
      • To ano, ale to byla jeste doba nez Bethesda mela svuj superuniverzalni engine, ktery se "hodi" na vsechny zanry.
        • JohnyTheZik
          "The Evil Within používá vylepšenou verzi id Tech 5 engine od id Softu, která prý exceluje zejména v oblasti nasvícení."

          :)
  • Gordar
    To zní skvěle. Survival horor by rozhodně měl být obtížný, měla by to být výzva a určitě by takovou hru neměl dohrát každý (etalon Resident Evil 1). Líbí se mi že opustili oblíbenou marketingovou frázi "naše hra je pro hardcore fanoušky ale užijí si jí i příležitostní hráči".. z toho se mi chce vždycky brečet :D
    • Redneck
      To jsi vystihl naprosto přesně. Sám jsem to o tý marketingový frázi chtěl napsat, ale předběh jsi mě.
  • nekromant33
    a tady je bethesda jen publisher nebo to i vyvíjí, tedy je tohle ta hra, kvůli který ukončila podporu skyrimu?
    • ZvacA
      yep, vydavatel...
  • Ta hra ve mně zatím vzbuzuje luxusní dojem. *3*
  • ZvacA
    Návrat statických kamer by byla bomba, ale podle jednoho z obrázků to opravdu vypadá spíše na TPS kamerový dogma - http://bit.ly/ZBqHeT. Jinak podle těch informací lze úplně vycítit podobnost s původním námětem čtvrtýho Resident evilu, kdy se právě Mikami chtěl vydat podobnou cestou duchařin, paranormalit a podobných šíleností, ale koncept byl nakonec uložen k ledu a přepracován a dneska je ta beta známá jako Biohazard 3.5, takže s jistou nadsázkou si tím vlastně může plnit své nenaplněné herní vize. Což ale může být jen ku prospěchu jeho fanoušků.

    Ovšem, jestli je v článku řečené tvrzení pravda: "hráč by měl stále bojovat o život a nikdy se necítit přesíleně a v bezpečí" , tak slavit musí nejeden teoretik survivalu, že se vůbec bere v úvahu základní princip žánru.

    Mimochodem, zajímavost - jak je zvykem pro japonskou produkci, tak opět se nám ustáluje nejednotný název celého titulu. Zatímco pro západ se zažívá název The evil within, v Japonsku údajně je znám pod názvem Psycho break. Jestli tam bude tuna textu ke čtení, tak už teď se bojím toho překladu celé hry, to zase bude změn kontextu a kravin oproti originálu.
    • deridon
      po pravdě si nejsem jistý jestli bych dnes už statickou kameru snesl.. v Resident Evil 6 byla v jedné kraťoučké scéně a v ten moment mě napadlo, že takhle se vlastně hrál a vypadal starý RE.. a i když šlo jen o chuzi do schodu, řikal jsem si, že tohle už bych asi nechtěl.. ale to je možná i tím, že ta hra je díl od dílu rychlejší a já si na to zvykl.. nejlepší dle mě je taková ta kombinace jako je v Silent Hillu
      • ZvacA
        Popravdě mě vlastně překvapuje, že by to byl pro někoho problém. Statické kamery při budování atmosféry survivalu a v tomhle žánru obecně mají rozhodně nesmazatelné místo a pokud je někdo schopnej do dneška hrát původní Biohazardy nebo cokoliv jiného s podobným kamerovým systémem, tím pádem nemá co kontrovat a nevyhovovat. Rozhodně v tomhle směru odmítám uznávat odvolávání se na moderní posun mechanismů ve hrách, který si nějak automaticky vyžaduje jiný přístup a slibuje pro hráče něco "lepšího". Třeba Remake původního dílů Resiho ukázal, že statická kamera je přízpůsobitelná i rychlejší hratelnosti, včetně akčnějších střetů s dynamičtějšími nepřáteli ( přeskakování zábradlí z patra do patra v případě Hunterů) a stejně tak je ukázkou, že dnešní grafické možnosti mohou scénu, třeba statickou, vypilovat neméně zajímavěji a důmyslněji.

        Je pravda, právě Silent hill je sice dobrý příklad k řešení nějakého kompromisu, ale osobně spíše fandím kombinaci statické kamery s dynamickým posunem na hráče - on je totiž opravdu rozdíl, když nějakou potemnělou chodbou hráč postupuje z pohledu třetí osoby nebo naopak z kamery umístěné na část scény. V tom druhém případě je to sice primitivní znevýhodňování pohledu hráče (ne nutně úplně), ale ta atmosféra a hratelnost spojená se strachem, jak člověk bude muset svou postavu zvládnout při náhlém útoku spolu s aktuální představivostí "co je dál", je úplně jinde, než když máš přímý výhled. A to je věc, která je nebo by měla být zásadní při survival-hororu, kde by hráč neměl mít ve výsledku zaděláno k nějaké polehčující a komfortní hratelnosti. No, ale to bychom se mohli začít bavit taky o mechanikách celkového ovládání charakteru a aplikování záměrných nedostatků, třeba v pohybu atd. Obecně bych však tuhle starou školu principů, byť není úplně jasný a asi tomu ani nebude, zda ji Mikami vůbec má možnost nebo chuť v Psycho break plně uplatnit, nezatracoval - jsou hry, které ukazují že to stále funguje, přestože to někomu nemusí subjektivně vyhovovat.
        • Loneck
          Ja se statickyma kamerama nemam v RE vubec problem a ani napr. s ovladanim (ve stylu tanku). Ovladani starych RE plne vyhovuje prave statickym kameram. Maximalne by bylo treba ovladani vyladit pro analogy a hotovo. Taky bych si jeste nekdy rad zahral hru s predrenderovanymi scenami, ktere by dnes mohly vypadat spolu s detailnimi modely a animaci prostredi doslova uchvatne. Kazdopadne to je ciste prani, to se uz nestane.
        • Redneck
          Já osobně tu statickou kameru teda moc nemusim. Chápu, že postup do neznáma vyvolává strach a napětí, ale pro mě jako hráče to vůbec nedává smysl. To je jako jet autem ke křižovatce a celou dobu se dívat do zrcátka. Akorát si koleduješ o průser, nehledě na to, že si zrušíš káru.

          Bejt v nějakym šílenym baráku, tak si dávam kurevskej pozor na to kam jdu a co dělam. Strach a šokující momenty se daj vytvořit i jinak, než že hráči znevýhodníš rozhled. To už mam radši tu mlhu v Silentu. Ta nepůsobí tak uměle.

          Vem si třeba Dead Space (první 2 díly), tam je volnej rozhled, ale i tak se člověk klepal, aby mu neskočil nějakej necromorph za záda z nějaký větrací šachty.

          Taky mam radost, že půjdou klást pasti. To je hodně málo využívana featura a přitom takovej boobytrap kill na nějakýho hnusa nemá přece chybu *4*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit