Přejít na výpis diskuzí
Retro GamesPlay – hrajeme brutální hororovou adventuru Phantasmagoria
1.9.2017 | Redakce Games.cz
24 příspěvků
-
Jj, Phantasmagoria. Krásné to vzpomínky na mládí. Každopádně i teď po letech patří tohle dlouhá léta vysněné dílko Roberty Williams k mým nejoblíbenějším adventurám.
-
vďaka. dnes to síce nebolo retro, ale skôr objav, čo mi v minulosti uniklo, ale o to zaujímavejšie video bolo.
-
Problém těchto her je, že ta renderovaná grafika zastarala strašně rychle a dobře působila možná v době vydání, ale po pár letech už to bylo také bídně. Ale hlavně amatérské herecké výkony jsou na úrovni nekonečných televizních telenovel. Nicméně Phantasmagoria byla občas ve velkých slevách, kdy už jsem si ji chtěl koupit, abych si ji alespoň se značným spoždění sám zahrát, ovšem odradila mě absence titulků.
-
-
Myslím, že některé mnohem mladší hry s plně 3D grafikou zastarávají mnohem hůř, než tohle. Ten render vypadá furt stejně, jako v době vydání. Možná tomu tehdy trochu pomohlo, že to běželo na 14" CRT monitoru, ale jinak je to stejný.
U starších 3D je problém, že když zmizí tehdejší okouzlení 3D prostorem, tak zůstane jen jednoduché low poly s texturou s nízkým rozlišením a špatným nasvícením.
Ale chápu, že někomu dnes může naopak připadat hnusná stará 2D adventura. Každej to prostě vidí jinak a svou část v tom možná hraje trochu i prvek nostalgie. :) -
-
3D také vypadá pořád stejně. Ale je fakt, že tehdy pěkná grafika dnes působí hnusně a je jedno jestli to je ještě před akcelerátory nebo s nimi. Ty 2D hry jsou v tomhle lepší, pokud to bylo hezky nakreslené, vypadá to často hezky i dnes.
-
-
-
To misterj
A cd fungují nebo ne? -
-
No, před nějakou dobou jsem to zkoušel a CD jsou v naprosto perfektním stavu. Jinak samotná hra na moderním PC funguje bez problémů. Jedinej problém je inventář, že se předměty při prohlížení otáčí příliš rychle a to se projevilo i u Pavla při hraní.
Pokud si ale někdo Phantasmagorii chce dneska zahrát, tak je bez problému ke koupi na Steamu nebo GOGu.
-
-
Díky Pavlovi, za povedený Retro GamesPlay výborné hry, která patří mezi mých top 5 starých adventur co jsem hrál.
Ještě si pamatuji, když jsem ji před asi 20ti lety přinesl z obchodu. Stála mě nějakých 1899 Kč a tu krabici se 7 CD pořád doma mám.
Graficky a zvukově to tehdy byla bomba a dokonalá hororová atmosféra mě naprosto pohltila. Herně až na samotný závěr, kde Adrienne velmi často brutálně umírá, nebyla příliš obtížná, ale o to více jsem si mohl užívat skvělé atmosféry samotné hry.
Někteří hráči ji ve své době nemuseli, právě pro poměrně nízkou obtížnost a protože ji považovali jen za další interaktivní CDčkovej film, ale ten kdo ji opravdu hrál, musel většinou naprosto změnit názor.
Pokud má někdo rád tyto staré hry, tak vřele doporučuji i dnes. Je to opravdu jedna z nejlepších her, co kdy Sierra v tomto žánru vytvořila.
Jinak do Pavlova hraní jsem byl v jednu chvíli tak zabranej, že jeho baf! u mě málem vyvolalo nezvratné zdravotní následky a proto ho tímto prosím, aby to příště vzhledem k mému věku už nedělal. :) -
-
On ani druhý díl nebyl špatný a šli autoři se svojí "úchylností" ještě dál. Pro mne z dílny Sierry v žánru interaktivních filmů/adventur rozhodně mezi top hry patří i druhý díl Gabriela Knighta.
Devadesátky byly plný "filmových" her a dost se jich vůbec nepovadlo, ale trochu nezaslouženě třeba stojí stranou dost opomíjená a nikde nezmiňovaná hra Black Dahlia, která měla super atmosferu, bezva příběh a už i kvalitní hollywoodské herce. Pamatuju si, že se tu v ČR nikdy neprodávala a musel jsem pro ni do německa. Hra se roztahovala na 8CD. -
-
Ano Black Dahlia je velmi povedená, ale bohužel docela zapomenutá hra od Interplaye a Take- Two Interactive, která měla i velmi slušné herecké obsazení, jako např. Dennis Hopper. Škoda, že se dneska myslím už nedá normálně sehnat.
A naprosto souhlasím, že Gabriel Knight The Beast Within patří do top tohoto žánru. Pro mě osobně, asi absolutní vrchol interaktivních filmů od Sierry a asi nejlepší adventura vůbec. Krabici mám uloženou na čestném místě. -
-
Zrovna letos jsem se byl podívat na Neuschwansteinu - v reálu je ještě o dost šílenější, než na obrázcích. Gabriel Knight 2 je jedna z pár her, které mi změnily život. Začal jsem se díky němu zajímat o Wagnera a operu a všechno bylo jinak.
-
-
Jsem na tom hodně podobně. Osobně považuju Gabriela Knighta 2 na mém soukromém žebříčku jako nejlepší adventuru všech dob. Zahrál jsem si ji už několikrát a určitě v budoucnu ještě několikrát zahraju. Tam se podařilo skloubit mix reality a fikce, to vše zasazené do reálného prostředí Bavorska. Korunu tomu dává propracovaný tajemný příběh. Možná právě GK2 a Phantasmagoria nejvíc nastartovaly můj zájem o adventury.
-
-
To Layton: Přiznávám, že z té série jsem hrál Under a Killing Moon a i když to nebylo špatné, tolik mě to nezaujalo. Možná proto, že mi víc sedí realističtější pojetí než sci-fi. Každopádně jak Pandoru, tak i Overseer a Tesla Effect mám na svém "to do" žebříčku.
-
Možná budu, jak se říká "tahat dříví do lesa", ale ještě podle mne v herním světě ukázal Access Software vedle Sierry, že umí dělat interaktivní filmy/adventury sérií s Texem Murphym. Ještě na 286 jsem hrál na PC speakeru Mean Streets a Martian Memorandum, kde už tenkrát ještě na disketách byly digitalizované postavy a zvuky. Pak přišel Under a Killing moon a už to jelo. Pandora Directive byl pro mne nejlepší díl. Pokud jsi tohle nehrál, vřele doporučuji. Série má pak ještě díl Tex Murphy Overseer (což je vlastně znovu oprášený první díl) a nedavno v KS kampani úspěšný poslední díl Tesla Effect.
-
-
-
-
-
-
Perfektní Retro GamesPlay!
Jedna z her, co pamatuju z obrázků ve Score, ale nikdy jsem nehrál. Protože díky mojí neznalosti angličtiny jsem jel věci jako Swigridova kletba :D Je fajn po letech zjistit, jak se Phantasmagoria vlastně hrála.
Pamatuju, že hodnocení měla hodně vysoko, dlouho pak ještě v časopisech rezonovala. I když na první pohled vypadala trochu jako interaktivní film. Což byla s prvními konzolemi věc, která v tehdejší době sklízela největší hate. Dokonce hate přímo z per, pardon klávesnic, herních redaktorů. *4* -
-
Nezapomenu na část recenze, v níž se Andrej Anastasov vžil do role hlavní hrdinky natolik, že: ...když došlo ke znásilnění na stojáka v koupelně, zařval: "Jéžiš, voni mě šukaj!" za což sklidil zvědavě/unavený pohled od Ireny.
*1* -
-
ze by to bol ten moment, ktory rozhodol o Andrejovej dalsej kariere? *1*
-
Taky je právě tohle to, co se mi vybaví, když se řekne Phantasmagoria *3*
-
-
PRvní konzole sklízely hate? To jsem nezaznamenal, spíš naopak.
-
Jake prvni konzole???
-
-
Atari Jaguar, 3DO....
-
-
Pokud si dobře pamatuju, tak zrovna ve Score to nemělo extra dobrý hodnocení. Jinak u mě stejná story. Znal sem to jen z obrázků a jediná vzpomínka, že mělo asi 5 CD, což byl v tý době masakr.
-
No jo, tehdy ještě měli koule a zájmy západních vydavatelů se ještě nestihly zakořenit :)
-
-
Uz pocitam minuty do padla *14*