Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Palec nahoru za takovýto článek. Tohle muselo dát hromadu práce. 

    V souvislosti s tím bych jen lehce vzpomenul na zvláštní osobu, českou novinářku Terezu Spencerovou, která dlouhodobě ze Středního východu pravdivě informovala , co se tam děje. RIP, Terezo.

  • RAMIUS89

    Povedzme že sme sa obaja najedli a koza zostala celá. 😀

  • homeles8

    Jasně, hlavně že jsme zdraví a že se máme rádi :D A doufám že aspoň prostřední část mýho komentu tě aspoň trochu potěšila :-) 

  • Co se týká samotné problematiky, tak na to tady není prostor ani omylem, aniž by se člověk vyhnul zjednodušování nebo sepisoval šílené elaboráty. Doporučuju ta videa, tuším díl 14 a 15, ale opět, bez předchozích to nemá moc smyslu. Teď k článku. Vadí mi autorovy spekulace (ta hra ještě nevyšla, ale on už má jasno), nepodložené konspirace o tom, že to financuje US min. obrany a taky ničím nepodložené očekávání, že hra musí podávat politicky správný názor. Shrnuto, nemám problém s tím, jaký má autor názor, ale jakými (ne)fakty a nepřesnostmi jej podkládá a s argumentačními lapsy. Taky lze vidět, že u spousty diskutujících narazil, protože to tady nečtou jen mileniální naivové (čest výjimkám a neurazte se prosím), ale i lidi starší, co se o to zajímají do hloubky. A těm tenhle žvást prostě nestačí (je tam i dost pravdivých informací, ne že ne).

  • Byl bys schopný vypíchnout největší faktické boty?

  • RAMIUS89

    Necháme túto debatu radšej tak lebo to nedopadne dobre.

  • virgil

    Díky za tenhle text, jen houšť! 

  • Generation Kill. Skvělý seriál o stejném konfliktu, velmi reálný. Divím se, že seriál prošel, ale hra ne.

  • Trump neni vyvrcholenim, ale resetem. Cele neoconske dedictvi zahodil a zacal znova, jinak a objektivne videno, ze i lepe.

  • Hele po konci svetove valky jste jako soucast porazeneho bloku nemeli moc na vyber. Krom predstirani ze se nic nestalo a obnoveni vami nechteneho Ceskoslovenska byla ve hre moznost pripojeni k SSSR. V takovem pripade by asi vyvesovatelu ruske fangle moc nebylo.

  • Stoupenci Bidetismu - Obamismu mozna ne, ale naprosta vetsina Trumpistu byla proti teto valce. Proto Trump nezacal zadnou dalsi a vojaky z oblasti stahl sec to slo.

    Myslim, ze i ten Bush, ktery ji zacal, by pri zjisteni kam to doslo si to rozmyslel. Puvodne chteli ztrestat Saddama, "osvobodit" Irak a slavne se vratit domu do pul roku. Najdete mi jediny clanek Z TE DOBY, ktery pred tim co nastalo varoval.

  • Row

    Tak to necti, nikdo te nenuti cist vsechno co tu vyjde (jestli jo tak dvakrat mrkni), ja taky vynechavam clanky o fotbalovych hrach a progamingu protoze mne nezajimaji a nepucuju tu nikoho za to ze vydava obsah co bych tu nejradeji nemel.

    Na uvaze porovnavajici deklarace autoru a fakta je popiraji, ktere nastinuji jaka hra ve skutecnosti pravdepodobne (ne)bude nevidim nic spatneho a nazivat to aktivistickymi blaboly je uplne zcestne.

  • Thanquol

    Hmm. To je to nejlepší, co jsem tu četl. Snad se mi o tom nebude teď zdát. 

  • Uznávam, to je otrava. Na druhou stranu, když tě štve doplňovat regály, neotevřeš si obchod s čimkoliv.

  • RAMIUS89

    Ja mám zase povesenú Ruskú vlajku a Slovenskú takže túto debatu asi necháme tak radšej čo ty na to? 😉

  • celoush

    John Rambo byl v původní verzi (deset let před filmem) právě naopak relativně vyvedenou postavou, která ukazovala, jak se spojené státy neumí vyrovnat s nechtěnými válečnými veterány. Bohužel film nerespektoval původní verzi, nechal Johna přežít a další díly z něj udělaly onu spíše karikaturu.

  • Bavme se tedy taky k otázce, zdali byl zásah koaličních vojsk podle OSN oprávněný z hlediska mezinárodního práva (hlasování RB OSN), když už jsme u rozporování skutečností a fikce. Byl napadnut suverénní stát za nějakými účely, které všichni doufám známe, a co je na tom nejhorší, nejvíce bylo ovlivněno civilní obyvatelstvo.

  • Musím upřímně říct, že se jedná o jeden z nejlepších komentářů, co jsem kdy četl... Aleš Smutný nádherně reflektoval pozadí konfliktu a jeho souvislosti. Tímto chci autorovi velmi poděkovat za uvedení situace na pravou míru. Hru rozhodně nechci odsuzovat, ale je důležité, aby byly řečeny fakty a skutečnosti - a ne pouze propaganda (to už tu bylo historicky několikrát). 

    Osobní zkušenost s konfliktem nemám, rodinnou zkušenost ale ano. Musím říct, že mě opravdu nebaví poslouchat, jak je to jen o boji amerických mariňáků a dalších koaličních sil s těmi zlými a o ničem jiném,  a že se vlastně pro civilní obyvatelstvo nic nestalo a nikterak jej to neovlivnilo. Je potřeba jasně říct souvislosti, kontext apod., ne jen slepě mluvit o dvou znepřátelených skupinách. Naopak, kdyby tam slavný autor reflektoval, co vše k tomu vedlo, co z toho vzešlo, a co máme teď - klobouk dolů, ale na to určitě nemá nikdo z nich odvahu.

    Hlavně říct, že o bílém fosforu nikdo nic neví, takže se to nestalo - vrchol trapnosti. Lidé stojící za tímto titulem by se měli stydět, že toto vůbec řeknou při těch počtech mrtvých co tam jsou a od počátku této nesmyslné války byly. Čest památce všem nevinným, co během tohoto konfliktu zemřeli - (jde pouze o můj subjektivní názor).

  • tak to asi tezko...myslim tim tu pohadku o snaze vybudovat demokraticky stat

  • já myslím že se o tom ví dost. Některé náboženské a konzervativní frakce Americké pravice (tzv hawks) v kombinaci s Izrealem (který již hodně dlouho korumpuje americkou politiku ve svůj prospěch, viz třeba AIPAC) si usmysleli, že porazí Sadáma Husajna a vybudují na Blízkém východě demokratický, proamerický a proizraelský stát. Roli v tom hráli taky ekonomické zájmy jako snaha o kontrolu ropy. A tak si vymysleli/vylhali důvody o údajných WMD v Iráku a uspořádali válku. Bohužel jejich představy se ukázaly jako dětinsky naivní a rozrýpali celý Blízký východ a dali vzniknout Islámskému státu. IS byl založen bývalými generály Sadámova režimu. Z historickému pohledu se invaze Iráku bude jevit jako začátek konce Ameriky. A to říkám bohužel. Přestože Amerika není dokonalá, je pořád stokrát lepší než Rusko a Čína.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit