Stalker 2: Heart of Chornobyl – tipy a triky pro přežití v Zóně
-
Já doporučuju utíkat a nic nezabíjet ve vedlejších úkolech protože ekonomika je tak na prd aktualně, že se vám nevyplatí střílet náboje za 2 lékárničky a dva salámy. 😂 Ne, baví mě to ale fakt je to trochu na hlavu. Máte úkol kde na vás zaútočí bloodsucker, ztratíte heal itemy, náboje, poškodíte si zbraně a armor a odměnou je vám většinou něco co nemá skoro žádnou hodnotu.
-
-
Však to bylo už v původním Stalkerovi. Zejména ve Clear Sky. I Pripjat byl průs*r, pokud člověk nebojoval nějak s rozmyslem:)
-
-
Tak já nemam problém s bojem nebo tím že některý mobky mají hodně HP, ale s tím že odměna za cokoliv je většinou úplně o ničem. Pak to trochu působí jako ztráta času.
-
-
No ono pozdeji se to trochu zlepsi. Spise me sere cena oprav...
-
-
-
-
Jinak malá rada. Některé úkoly můžou mít několik různých řešení:) A občas ty, které se vyloženě nabízí:)
-
Doporučuju zálohovat savy, dnes mi je hra po 17 hodinách všechny smazala a můžu jet odznova.
-
BTW je vůbec ve hře nějaká ženská? Po 12 hodinách zatím total sousage party a ani jsem nenarazil na žádný pinup plakát na zdi, jestli jste byli na vojně, tak různě svlečené a roztažené slečny tvořili 95 % výzdoby branců. To se nedivím, že je tam většina buď v depresi nebo agresivních, když na odreagování mají akorát vodku.
-
-
Minimálně jednu sto pro potkáte příběhově, další pak v táboře v Rostoku prodává zbroje 🙂 Takže tam jsou, ale dají se spočíst na prstech jedné ruky… vzácnější než artefakty.
-
v jistém ohledu je to tak trochu metafora, že do některejch toxickejch hlubin se vydávaj jen chlapi a lověj tam odsud nejisté zisky a nacházejí často jen smrt a zkázu.
Možná na tom má taky pohled na ženy ve boji, ale to se snad posune po Ukrainský válce, že tam budou aspoň občas.
-
-
"že do některejch toxickejch hlubin se vydávaj jen chlapi"
"A co by tam asi tak dělala nějaká ženská?"
Ty máš fakt silné argumenty. Jako kdyby jsme byly zpátky někde v 18. století. Ženy by měli doma akurát stát u kuchyňského pultu, že?
-
-
"ženy by mělY" 😉
-
jsem poslední člověk co by pochyboval o existenci valkýr, štítonošek, co se vrhnou do bitvy stejně krvelačně jako její spolubojovníci, spíš sem to myslel tak že ženy jsou na některý věci příliš chytrý než aby lezli někam kde se prostě jen náhodně umírá ve velkým. To ani není jako válka.
-
-
Ok, sorry, to byl překlik.😇
Nemáš používat stejnou profilovku jako místní troll Veskoslav.
-
-
Nebudeš nejchytřejší, co? Žena je prostě fyzicky slabší pokud má stejně srovnatelný výcvik. Unese méně, vydrží méně. Potřebuje minimálně jednou za měsíc údržbu na 2-8 dní. Opět Derpe, vztahuješ to na současný reálný svět, ne nukleární pustinu, kde i většina stalkerů zařve násilnou smrtí...
-
-
"Žena je prostě fyzicky slabší"
Jo, my totiž pořád žijeme v době, kdy "bitvu" vyhrává ten bojovník, který dokáže držet ten největší a nejtěžší meč a pak s tím mečem nejdéle seká na všechny strany.
...Oh, wait. Takhle se už dávno nebojuje. Současné zbraně dokážou používat i ženy navzdory tvým názorům. Nějak tvoje teorie pokulhává, Veskoslave.
-
-
Bože....Jedná se o výbavu trole hloupý...výbavu. Ne samotnou zbraň. Prostě žena s 20 kg výzbrojí je prostě horší jak chlap s 20 kg výzbrojí, už se s tím proboha smiř. To nemá s nadáváním na ženy absolutně nic společného. Je to prostě genetika a tu neojebeš i když tu budeš mlít svůj genderový souboj, jak chceš...
Ty totiž budeš stejně jednoduchý trolík, co by obhajoval práci žen v Tajné službě a pak vidíš 150 cm ženu, jak odvádí o dvě hlavy vyššího kandidáta na prezidenta a "kryje" ho vlastním tělem.
-
-
Reakce na příspěvek:
Hele, ty tu meleš nějaké svoje genderové stereotypy.
A ten tvůj příklad o ženě v tajné službě je spíš důkazem toho, že svou práci dokáže dělat. Očividně toho kandidáta nikdo nezabil.
-
-
-
-
-
-
Dobrý postřeh. Úplně tam chybí ženy.
-
A co by tam asi tak dělala nějaká ženská? Možná tak medik nebo věděc. Stačí se podívat kde se to odehrává a mimochodem například mnohé jednotky mají právě vylepování ženských atd. zakázané:) To jenom tak na okraj.
-
-
stalkeři ale nejsou žádná armáda, je to "kriminální" banda, co loví artefakty za peníze. Jinak našel jsem jednu barmanku v základně u bažin na lodi. Jinak myslel jsem třeba 5-10% to by vypadalo realisticky.
-
-
Víš, Veskoslav žije myšlenkama někde v 18. století. Očividně to jeho "Ženy unesou fyzicky méně, navíc jsou i fyzicky méně zdatné" pro něj znamená, že se ženy nemůžou ani přiblížit do okolí nějakě náročné fyzické práce.
-
-
Jasně. Podívej se na statistiku, šašku, když se tady oháníš kravinami...95% fyzicky náročných prací prostě dělají muži, ať se ti to líbí nebo ne. Nebo kolik si myslíš, že dělá žen na stavbách? Na silnicích? Nebo na vrtných plošinách? Nebo kolik žen dělá techniky pro elektrárny? Povídej, přeháněj.
Ať se ti to líbí nebo ne, jsou prostě pozice, kde buď ženy nejsou nebo jsou, ale je to statistická odchylka. A jít do jedné z nejvíce nebezpečných zón na světě, plné mutantů, banditů, desítek různých frakcí Stalkerů, armády, anomálií a nukleární pustiny je jedna z věcí...
-
-
A bavíme se snad o nějaké práci na vrtné plošině? Nebo na stavbě?
Jasně se bavíme o tom, že by žena mohla vzít zbraň do ruky a šla do zony pro nějaký artefakt, který by pak mohla prodat. Její šance na přežití nebude zas o tolik menší než u muže. Střílet ze zbraně dokážou i ženy (a nebo utíkat či schovávat se).
-
-
-
Většina Stalkerů nemá stále místo, většina z nich má životnost tarbíka. Maximálně tak členové Svobody atd. mají styl stálých základen. .
A opět, co by tam 5-10% dělalo? Ne vážně, co by tam dělali? Barmanky? Jasně, banda ožralých vojenských stalkerů, nádhera. Lovila artefakty? Ženy unesou fyzicky méně, navíc jsou i fyzicky méně zdatné. Takže opět, nesmysl. Medičky? Ano, reálně asi jo, ale proč by to opět dělaly? Větší prachy si nevydělají? Technici? Statisticky není ani v reálů 10% holek v takových oborech na školách:)
-
-
To že unesou míň a jsou fyzicky méně zdatné může být podstatné pro jejich zaměstnavatele a vzhledem k tomu, že Stalkeři jsou freelaceři, tak tenhle důvod padá.
-
"Co by tam dělali? ....Větší prachy si nevydělají?"
Zapomněl jsi na základní lidskou náturu. Proč se spousta Stalkerů začala vypravovat do zóny? Protože měli vidinu bohatství.
Ale ty tvrdíš, že ženy vidinu bohatství vůbec nemůžou mít. Žádná. Ani 5-10%.
Obhajuješ něco, co prostě nedává smysl.
-
-
Ne, ty obhajuješ něco, co stavíš na tom, jak je to v normálním světě. Ne v poloválečné smrtící zóně....
-
-
Reakce na příspěvek:
Tvůj argument si protiřečí. Jestli je to poloválečná smrtící zóna, tak se přesto pořád nacházejí lidi, co tam chodí. Vidina bohatství je příliš velká. Není žádná překážka, proč by tam nemohli chodit i nějaké ženy.
PS: Tvůj názor zakládající se na mužském šovinismu není reálné překážka.
-
-
-
-
-
Jo a některé jednotky mají zakázanou konzumaci alkoholu nad "přiměřenou míru"... a všichni vojáci to určitě dokonale dodržujou, že? 😂
Některé jednotky mají dokonce zakázaný alkohol úplně (či jak říkáš, jsou zakázané fotky nahotinek). A přesto pravidelně někdo propašuje nějaký "kontraband".
To fakt není argumentem, že něco je "zakázané". Není dokonce existence Stalkerů v herním lore ilegální? Tamnější vláda je v zóně nechce. A přesto hráč hraje za Stalkera a chodí do zóny.
Fakt slepě nebraň hru, když něco nedává smysl. To jenom tak na okraj.
-
-
Ve kterých armádách se chlastá? Řekni jednu nějakou armádu NATO, co tohle dělá? Nebavíme se o tom bordelu, co je na Východě.
Naopak to dává naprosto smysl. K čemu ti je v tak nebezpečné zóně žena? Povídej, přeháněj.A víš, že v zóně jsou tzv. vojenští stalkeří, že jo? Povinost je defacto složena z přeživších Spetsnaz a zbylých speciálních jednotek. To, co máš na mysli, tak jsou tzv. Svobodní stalkeři. Armáda už dávno vzdala ovládnutí zóny, zejména po katastrofě prvního dílu a po konci 3. dílu. Naopak začala mnohem více a úzce spolupracovat právě se Stalkery. A je to vidět i ve 2. díle.
-
-
"Ve kterých armádách se chlastá? Řekni jednu nějakou armádu NATO, co tohle dělá?"
Které jednotky NATO konzumují alkohol? Na netu najdeš spoustu článků o tom, jak vojáci NATO konzumovali chlast třeba při misích v Afganistánu. Některé země dokonce svým vojákům importovali chlast z domoviny, i když oficiálně podle řádů by vojáci ten chlast nesměli pít při nasazení na misi.
Tohle jsi nedal. Fakt tady obhajuješ nesmysly.
-
-
Derpe míváš dobré názory, ale teď tu obhajuješ hloupost ty.
Žena v poli není to stejné jako muž v poli. Ať už z hlediska fyzičky, nebo výbavy co unese. Situaci a prostředí co je ve hře určitě nemůžeš koncentrovat na "člověk co má v ruce zbraň", je to výrazně komplexnější než pronajmout si na hoďku kvér na střelnici :)
Minimum žen ve světě Stalkera je docela realistický detail. Už jen proto, že v rámci zachování lidstva mají na práci jiné věci než muži. -
-
Reakce na příspěvek:
Hele, trochu jsi to špatně pochopil. Nikdy jsem netvrdil, že ženy s muži budou v průměru podávat stejné výkony.
Tady jde o tom, že to klidně ženy můžou zvládnout. I v armádě vždy najdeš několik nadšených ženských vojáků, co mají lepší kondičku než většina chlapů.
A třeba ve fitku uvidíš dost ženských, které by dokázali seřezat většinu chlapů. Není to nic nemožného, jak tvrdí Veskoslav.
Jenom 2-3 ženy v celém okolí zóny je prostě málo.
-
-
Reakce na příspěvek:
Nadšení není to co ti umožní odnést na ramenou raněného 90kg parťáka. Nadšení ti neumožní běžet +10 kilometrů s 50 kg výstroje.
To není otázka genderu, ale tělesné stavby. Žena co vypadá jak rostlý chlap, třeba se zvýšenou hladinou testosteronu, může být určitě výkonnější než leckterý muž. Ale to jsou extrémy. Nemožné je určitě silné slovo, ale tohle je na ose výrazně blíže k "nemožné", než "běžné" a je nefér cherry picknout hodně specifický příklad místo běžné situace.
Za mě fajn, respektuju to i proto, že vývojáři sami viděli jak vypadá bojiště a promítli to do hry.
(uvědomuju si, že se nebavíme o ničem zásadním, jen mě pobavilo jak tě pobouřila absence žen v prostředí, kam by člověk nevyhnal ani psa 🙂) -
-
Reakce na příspěvek:
"V prostředí, kam by člověk nevyhnal ani psa"
Ti Stalkeři tam chodí, protože prodej artefaktů je lukrativní byznys. Ta zóna je pro mnohé zlatý důl.
Ohromná hromada lidí je schopna pro prachy udělat spoustu nebezpečných věcí. A to i ženy.
-
-
-
-
-
-
Jak by to asi vypadalo jsme mohli vidět v reálu, kdy se k moci dostal ISIS. Z žen druhořadé zboží a sexuální otrokyně. Vzhledem k tomu, jak je svět zóny vykreslen by to dopadlo podobně. Tedy tam je minimum žen imho správně. Proč by tam dobrovolně lezly?
-
-
Co má extrémní náboženský fanatismus společného s chaotickou společností okolo zón?
-
-
To, že tam funguje právo silnějšího a pokud se banda chlapů rozhodne, že z ženských se lusknutím prstů stane podřadná kasta, tak s tím ty ženské nic neudělají. Což by se imho v zóně stalo, když se tam stahují kriminální živly apod. existence. A vidíme to dnes a denně pohledem do různých zemí třetího světa.
Co tak čtu nahoře, tak jsi mimo realitu. Nic ve zlém, ale tvrdit, že ženské můžou válčit stejně kvalitně jako muži je fakt úlet. Podívej se na Ukrajinu tvl, jaké je zastoupení žen v konfliktu. Podle tvé virtuální reality by to mělo být půl na půl, ne? A možná víc, vždyť by měly válčit za životy svých dětí, akorát se tak neděje.
Nevím kolik jsi poznal ženských, ale ty co já se až na výjimky děsí násilí, nezvládají dlouhodobě náročný fyzický a psychický tlak. Nejsou ani omylem nastaveny na tvrdou dřinu nebo na to být 14 dní v kuse v prochcaném oblečení v zákopu kde je -15 pod nulou.
-
-
Reakce na příspěvek:
Hele, nikdy jsem nenapsal, že ženy můžou v průměru podávat stejné výkony jako muži. Nebo že by nutně "válčily stejně kvalitně" jako muži.
Ale vždycky se najde hromada nadšených žen, která má lepší fyzičku než většina chlapů.
Chodíš někdy do fitka? Tak tam uvidíš hromadu ženských, které by seřezaly většinu chlapů jako nic.
Prostě je nesmysl, co tvrdí Veskoslav, že by to vůbec nedaly.
Netvrdím, že takových ženských je hodně. Ale úplně by stačilo kdyby v zóně byla nějaké malé procento žen, aby to dávalo smysl.
A k tomu tvému "když se tam stahují kriminální živly" : však i ženy jsou občas vidět v kriminálním podsvětí. Např. v gangu.
-
-
Reakce na příspěvek:
Ano.... ale jejich zastoupení je významně disproporční. Stejně jako ve Stalkerovi. A o tom je celé tady to vlákno.
O tom sesekani. Já nejsem žádný Conan, v dobách top kondice 60 kilo, ale dost sportu a trochu box. Spíše podprůměrný. Přesto mě ani nedokázala ve friendly zápase ve stylu Řecko Římský položit o 10 kg těžší nasportovana borka.
Ano, jistě existují výjimky, ale ty potvrzuji pravidlo. V tvrdém prostředí vždy bude žen absolutní minimum
-
-
Reakce na příspěvek:
Tak ty kompetitivní sporty nejsou zrovna dobrý příklad.
V těch kontaktních bojových sportech jsou v mnohem větších počtech muži. Takže čím více konkurence, tím větší kompetitivnost a průměrný výkon půjde nahoru. Proto ten "průměrný" muž podá lepší výkon než "průměrná" žena.
Ale kdyby jsi vzal nějaký sport, kde spíš dominují ženy (např. balet, atd.), tak zase ženy budou mít větší konkurenci a tudíž jejich průměrný výkon půjde nahoru.
Samozřejmě jsou tu pak ještě zvláštní případy jako třeba plavání na velmi dlouhou vzdálenost (na otevřené vodě), kde totálně dominují ženy (drtí chlapy).
-
-
-
-
-
-
-
-
Bingo
-
-
V první řadě, si kompletně přenastavte ovládání na klávesnici. Pak už je to hračka.
-
-
Co si chtěl přenastavovat? Ty čtyři důležité klávesy?:)
-
-
no pro mě jich je důležitých víc
-
-
Nepotřeboval jsem přenastavit vůbec nic, max zvýšit citlivost myši, což dělám v každý hře
-
-
Jestli máš prsty jako pavouk
-
-
Spíš asi ty, já si nic nastavovat nemusel
-
-
Tak ti gratuluji že ti to vyhovuje :D
-
-
-
-
-
No ja naivne cekal, ze na mapu si budeme moct davat vlastni popisky XD
-
-
Která hra to umožňuje kromě Minecraftu a to jde stejně jenom přes bannery? A proč proboha?
-
-
Lariani do svých her dávají standartně možnost si přidávat vlastní popisky do mapy. Divinity:OS 1 & 2 , BG3.
-
DayZ modované?
-
-
Tam je důležité to druhé slovičko:)
-
-
To je hlavně smutné,že modrý dělají hru lepší než vývojáři
-
-
-
-
-
Až si bude UI bez problémů pamatovat nastavení kláves a invertovanou myš, třeba si taky zahraji... 😅
-
Že by mi něco z těchhle rád pomohlo se teda říct nedá :D
Jinak zatím za 3 hodiny asi 25 smrtí, hlavně teda na anomálie v úvodu :D
(Prostřední obtížnost a to jsem si chtěl dát původně tu nejvyšší)
-
Jinak je celkem bohatá nabídka pro metody vykreslování:) Testováno na 7800XT a na anomálii:)
Metody vykreslování
A osobní typ? Oberte všechno a všechny. Nevynechte žádnou mrtvolu. Soustředit se ideálně na vojenské (modré) lékarničky:) Jo a brokovnici si nechat na střílení Flaks a osamocených psů. Na všechno ostatní sice není Mastercard, ale brokovnice je prakticky nepoužitelná.
P.S: Kdo hrál předchozí díl spolu s rozšířeními, tak tu bude jako doma:) Vážně:) -
Dik za tipy. Vcera jsem nerozehral na xboxu na nejlehci obtiznost a uz v prologu jsem snad 10 zemrel ;-) takove to dark souls medzi krokovaci dungeony ;-)
-
-
V tom připadě doporučuji prostřední obtížnost. SI nepohoršíš.. :D
-
Tak to jsem rád, že nejsem jedinej, kdo chcipa jak na běžícím pásu
-
1. Neni to klasické FPS.
2. Lékárničky
3. Neni to CoD
4. Pokud tě zabil upír, sleduj trávu.
-
Nesmíš hrát s páčkama, nechápu jak se ti podařilo umřít, to snad nejde v tom prologu a na nejnižší.
-
-
Jednoduse ;-)
Neumim plavat, tak jsem hned utonul ;-)
To neviditelne monstrum po sebrani prvniho artefaktu
Anomalie v tom parniku, nebo co za lod tam na zacatku je
A pak jsem jako Rambo vlitnul medzi 3 stalkeri a bylo to hned
Musel jsem upravit sensitivitu kontroleru, abych neco trefil a naucil se pouzivat lekarnicky. Jo, neni to zadne CoDko.
-
-
V parníku není anomálie:)
-
-
Jde. U laboratoře:) Pokud budeš střílet jako v CoD:-D
-
-