Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To já sotva zvažuju přesun z 24'' na 27''.
    Hraju hodně retro, a tam platí na velikost monitoru dvojnásob,
    že méně je někdy více.

    • unicz

      Ne vše na své 48" TV u PC hraji v fullscreenu 😉

  • LessPh

    Měl jsem curved 32 a UW34"..

    UW 34" jsem zahodil po roce, prostě ten formát není úplně dobrej + navíc člověk prostě potřebuje mega HW, aby to utáhl (měl jsem v té době 5800X a 6900XT, takže jeden z nejlepších HW v té době, ale stejně to nestačilo..

    Z UW 34" jsem přeskočil na 32" (16:9) - opět jsem zahodil po necelém roce, důvod ta obrazovka je na hry prostě strašně velká.. Mám stůl o šířce 65 cm, monitor jsem měl ve wall mountu (takže max. možná vzdálenost) a stejně ta vzdálenost nebyla dostatečná.. podle mě je minimum 100 cm šířka stolu - ale kdo to má že?

    Takže po dvou letech trápení jsem se vrátil k 27" QHD monitoru a jsem naprosto spokojenej a neměnil bych.

    Jediný kdy bych uvažoval o větším monitoru by bylo v případě, že bych na něm nehrál, ale jen pracoval a serfoval -> na to jsou velké uhlopříčky super, hlavně UW. Ale na hry ne!

    Někdy totiž míň znamená víc.

    • Duncan66

      To tedy ziram, ze se najde nekdo, kdo se vrati k mensimu modelu. Ja bych sel vzdy jen a jen nahoru. :D

      • LessPh

        Však vyzkoušej a uvidíš :D

        • unicz

          Viděl jsem.

          14 > 17 > 24 > 29 > 34 > 48.

          Zpět ni krok 😉😀

          • Veskoslav

            Jestli čumíš ze 70 cm na 48 palcovou krávu, tak si masochista a krapet za pár let i slepý....

            • unicz

              Proč? Je jedno, na jakou vzdálenost máš fixní zaostření, je to špatně tak jako tak.

              Nebo...?

          • LessPh

            Ja mam taky 55" tv pripojenou k PC, ale pouzivam to jen na filmy a malokdy i na hrani. A sedim od toho mezi 2,5 a 3 metry.

            Tohle se ale nepocita jako primarni monitor!


          • LessPh

            Vyfot setup s tvym jmenem na papire na stole a dame rec😅

    • Nevim no, já to mám zase asi tak nějak naopak. Aktuálně 2 roky mám 32" 4k a koukám na něj z cca 70-80cm (na délku paže) vzdálenosti.

      Problém je že mi ten monitor konkrétně na hry přijde už malý a pro větší imerzi do her se už dlouho poohlížím po nějakém 42" Oledu (v poměru stran 16:9), bohužel zatím žádný nesplnil všechny mé požadavky (no snad jen KTC G42P5 42" - ale ten se nedá teď sehnat)

      27" jsem měl taky a právě přesně naopak mi přijde vhodnější na práci, protože máš pokryté v očích/pohledu celý monitor. Ale pro hry a větší imerzi chceš právě větší přesah a proto mi 42" přijde ideální. 

      A formát 21:9 mi přijde hrozně nepraktický, nechci koukat na úzkou nudli, potřebuji vyplnit prostor nahoře i dole, a zase, jde o onu imerzi.

      • unicz

        Záleží, co primárně hraješ.

        U hromady her si nahoru/dolu nepřidáš do hry nic (resp. nebe), kdežto UW ti přidá FOV.

        Ale prostě záleží, co hraješ. Např. CRPG nebo strategie z UW nemají jak těžit.

        • To je sice pravda, ale pokud přejdu z 32" 16:9 na 42" 16:9, tak si přidám jak nebe, tak i strany 😁

          Spíš si říkám jestli pak 70cm vzdálenost od tohoto monitoru není moc blízko, u této velikosti to asi chce už alespoň 100cm. 

        • LessPh

          Ty ses nejaky uplne mimo.. na tebe si dam pozor😅 Strategie z UW tezi nejvic, protoze mas vetsi rozhled, takze mas vice informaci a muzes delat komplexnejsi rozhodnuti, u CRPG a TRPG mas vetsi imerzi a rozhled a svet pusobi verohodneji a imerzivneji.. rika nekdo, kdo hral Desperados3 a Wasteland 3 na UW monitoru. Naopak FPS ti moc vyhody nedavaji, protoze se stejne soustredis jen na stred obrazovky a neotacis hlavou do stran.. naopak to zpusobuje motion sickness, protoze paradoxne, kdyz od toho sedis 60 cm tak proste o 90 FOV je malo..

          • unicz

            Píšeš úplně opačně, než je přínos 😆🤦🏼‍♂️

            • LessPh

              Az si jednou poridis UW, tak muzem diskutovat, ale jelikoz nemas ani monitor, tak jakkakoli diskuze postrada smysl😅 To je jako se bavit o tom jak jezdi jaky auto s clovekem, ktery zadny nikdy neridil😂🤣 Uzij si aspon Novej rok, kdyz uz nic jinyho😊

              • unicz

                Reakce na příspěvek:

                Tady někde okolo uvidíš mou cestu monitory, 29" 1080p a 34" 1440p byly UW.

                Aktuální 48" provozuji v 1600p UW nastavení rozlišení plochy.

                Co tam máš dál? 😆

        • tuco

          Tezit .. na UW obrazovce je toho v nativnim rozliseni videt vic (zhruba o 33%) nez na FHD obrazovce coz plati i pro CRPG nebo strategie, stejne tak jako napr. pro excelovy tabulky. 

          Dokonce bych sel tak daleko, ze bych UW doporucil prave pro CRGP a strategie, protoze k dosazeni urcite snimkovaci frekvence na UW monitoru (napr. 3440x1440) je potreba podstatne drazsi graficke karty nez na monitoru FHD (1920x1080), pricemz strategie a CRPG se daji v pohode hrat na 60 nebo 100 Hz a tedy na karte levnejsi, kdezto v akcich a zejmena FPS (a predevsim MP FPS) je fajn ty sminky tlacit jeste vys.

          • unicz

            Úplně nerozumím té rovnici UW - FHD - 1440p UW, ale dobře 🙂

            Hrát CRPG na 100fps je myslím zbytečně, už jen např. z pohledu spotřeby.

            • tuco

              Jake rovnici? Te, ze pokud chci aby hra bezela 100 fps na 100 Hz monitoru tak potrebuju neme vykonu pro FHD nez pro UW?

              Nekolikrat jsme cetl, ze UW je dobry pro FPS hry prave kvuli tebou zminovanymu FOV - ze hrac vidi "sireji" - coz pak muze poskytovat vyhodu nad ostatnimi hraci. Mozna ano, ale neznam snad jedinyho kompetitivniho FPS hrace, ktery by UW pouzival. 

              Osobne to beru tak, ze toho mam na obrazovce proste vic.

              • unicz

                Reakce na příspěvek:

                Největší přínos FOV je v "něco řídím".

                V FPS je to půl na půl (btw já o FPS nehovořil...). Kompetetivní hraní potřebuje primárně zorné pole vs displej, tam velké zobrazení může být až je škodě.

                O 3rd je to jasné, prostě více grafiky ke kochání a orientaci.

                Atd. dle žánru. Jedu v tom už asi 8 let chlapci a děvčata....🤨

                Nicméně, je třeba si uvědomit, že u velkého displeje či UW si prostě nastavím menší zobrazení dle potřeb, ale u malého displeje si nenastavím v tom všem ostatním to velké zobrazení 😉

      • LessPh

        já tenkrát UW kupoval, protože hodně lítám simulátory a na to to bylo skvělý, až na to, že prostě FPS padly na půlku a to bylo moc...

        Mně to prostě nevyhovovalo a musím se přiznat, že na té 32" co jsem měl, tak se mi z té imerze už začínalo dělat i fyzicky špatně.. prostě to FOV i se 100st. bylo moc blízko a chytal jsem motion sickness, takže za mě 27" ideální a víc bych nechtěl. Jen časem oledku až to bude za rozumnější peníze.

    • Ehm, počkej jak kdo to má, vždyť běžná šířka stolu je nějakých 140cm ... u čeho to proboha sedíš 65cm, to snad není ani stůl, ne?

      Jinak souhlas dávat si k PC televizi a sedět u toho pár cm je totální nesmysl asi jako si v kině sednout do první řady. Já mám svůj momentální 25" asi 70cm od očí a je to tak nějak akorát zhruba..

      • On si jen plete hloubku a sirku ;)

      • LessPh

        Samozrejme hloubka ne sirka..

  • Nemá někdo doma nějaký 27" QHD Oled? Přemýšlím nad tím Asusem, jsou tam docela dost velké rozdíly mezi jednotlivými modely.. má někdo zkušenosti obecně s oledem případně?

    • já mám 34 UWQHD Oled a můžu vřele doporučit.. na hry a zábavu obecně.

      Jen je opravdu potřeba mít druhý monitor na práci, nebo alespoň vypínat HDR.. 

      • O HDR mi nejde a druhy urcite mit nebudu. Budu to mit jako jeden na vse. Z jakyho duvodu? Surfovani/text je na tom ok?

        • Mít Oled monitor a ve hrách nezapínat HDR, je jak mít 4090 a hrát na FHD.. prostě nevyužitý potenciál. (si myslím)

          Na Oled monitoru HDR konečně dává smysl a obraz je opravdu nádherný a viditelně lepší, než cokoliv doposud. Opravdu -  dokud nezkusíš, tak nevěříš. Neony v CP2077, sliz v Metro Exodus, nebo pochodně v nějakém dungeonu vypadají naprosto neskutečně, lasery ze zaměřovačů najednou vidíš daleko výrazněji, atp..  Pro mě byl přechod na Oled, jeden z největších upgrade v PC zážitku, co jsem kdy zažil (a to jsem zažil 3Dfx a příchod analogů na gamepady.. 😀 )

          Ale na druhou stranu je obraz až tak moc krásný a kontrastní, že při statické práci je to vlastně nevýhoda. Text je čitelný krásně, ale pokud děláš s kódem, jsi spisovatel, nebo prostě jen trávíš hodiny na webu, tak to prostě není dobrá volba.. (si myslím)

          Navíc se teprve uvidí, jak moc budou panely trpět na burn-in. Taky je Oled vhodnější do tmavších místností, tedy s oknem v zádech bych taky volil jiný typ panelu. 

          Nevím jestli jsem ti odpověděl, na co jsi chtěl.. 😀

          • No mám doma ten Asus PG27AQDM od rána a jsem z něj trošku rozčarovaný, hlavně v pravé čtvrtině obrazu je pruh svislý a od něj doprava je na světlém pozadí vše tmavší, co to sakra je.. přesně tohle jsem četl v nějakých recenzích, takže budu vracet a nevím, jestli se mi chce zkoušt nějaký další kus, tohle nesnáším.

            • Tak monitor je už zabalený zpět v krabici, budu vracet primárně kvůli tomu svislému pruhu, výrobní vada nejspíš, nicméně i tak bych hodně zvažoval, zda si ho nechat, barvy mi na současném Alienwaru přijdou příjemnější pro oko, zkoušel jsem různá nastavení a nevím, uplně mi to nesedlo nějak. Všechno bylo nějaké tmavé. Televizi mám OLED, to je pecka velká, ale u monitoru ještě asi nějakou dobu počkám. Asi by to chtělo delší dobu na testování, ale na první dobrou mě to zklamalo.

              + teda vcelku tragedie povrchová uprava, u nynějšího AW2523hf mám okno v dálce za zády a vše ok bez sebemenšího odlesku, u toho oledu se to solidně lesklo, to by mi vadilo.

              Takže zůstávám prozatím u kvalitního IPS.

              A co se týče písma a čitelnosti, uff, taky žádná sláva teda. Ten AW má vcelku "špatné" dpi, ale ten oled, na to že to je navíc QHD, tak to bylo zhruba podobné nebo snad i horší, uff.

          • Hidden

            Otazka na tu praci na desktopu (browser, textove editory a tak podobne) - kdyz odhlednu od burn-in, proc jej na praci prilis nedoporucujes? Prilis velky jas ci kontrast (lze resit snizenim/presetem?), "chlupatym" textem (nekde jsem kdysi zahledl, ze k tomu nektere panely maji tendenci podle umisteni diod) a nebo kvuli necemu jinemu?

            • unicz

              OLED = lesklý povrch, na práci nás nic.

              OLED = pravděpodobně WRGB matrice, na práci nás nic.

              OLED = při nižším jsi nízký PWM, na práci na nic.

              HDR a desktop = problematické.

              OLED = v světlem prostředí tě to sežere i s kobercem.

              ....

              OLED jako monitor (produktivita) je fakt na nic.

              • Hidden

                Reakce na příspěvek:

                Diky, flicker a glossy obrazovka je skutecne dost na pendrek (a s matte se to zase vice "vyblije", takze OLED pak ztraci sve kouzlo). No necham si zajit chut, na me pouziti vice nevyhod nez vyhod.

        • tuco

          V nativnim rozliseni ano. 

          Pro poradek je treba rict, ze pokud na UWQHD monitoru s nativnim rozlisenim 3440 x 1440 bude bezet hra v 1920 x 1080 tak to bude mozna trochu rozmazana. 

          To vsak dle mych zkusenosti neplati, nebo je jen mene znatelne, pro ostatni obsah jako napr. YT nebo Twitch. 

          vice zde: https://poe.com/s/zHxG6TrJ1a5cZQKsgYbB

          Surfovani/text si osobne zvetsuju, napr. ted mam prohlizec na 175% zoomu, jelikoz na 100% mi text prijde maly a mista je na obrazovce dost. 

          • No já půjdu do klasické 27" QHD.. nejspíš https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/rog-swift-oled-pg27aqdm

            Nesnáším různé nudle, křivé monitory apod.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit