Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • pichpe

    Díky za skvělou recenzi. Nevím proč se tam dole hádají,. Když Aleš několikrát zdůraznil, že to není zařízení pro každého a ten kdo ho kupuje, musí vědět, zda je pro něj vhodné. Já třeba doma nemám televizi, takže je mi PS k ničemu. Ale s tímto by se už na PS hrát dalo :-) Nemít čerstvě (třičtvrtě roku) Steam Deck, tak bych o tom možná uvažoval. SD mě stál 16.000,-. Tohle by vyšlo tak na 18.000,- což není takový rozdíl. Tak uvidíme, až SD nebude HW stíhat, tak se třeba stanu prvně v životě zákazníkem Sony :-D

  • romankubanektisc

    Aleš je prostě skvělý prodejce. Už začínám uvažovat o koupi 🙂.

  • Pro někoho to může být užitečné zařízení. Znám lidi, co si koupili o dost dražší Steam Deck s horším displejem a bez adaptivních triggerů, aby ho používali jen doma. Buď hrají přímo na něm nebo do něj streamují z herního PC (tedy prakticky jako PS Portal). No a považují to za dobrý kauf, protože mohou hrát kdekoliv v bytě a kdykoliv hru zapauzovat. Já naopak na Decku hraju převážně mimo domov, takže pro mě streamovací zařízení není. Ale evidentně je dost lidí, pro které je to zajímavá alternativa a cenu překousnou. Asi je budou víc trápit ta omezená BT sluchátka.

    • Veskoslav

      Ne, Steam Deck není o dost dražší...Koupíš Steam deck a máš konzoli. Koupíš Portal a máš kulové.

      Musíš koupit PS5+Portal. Na to lidé krapet zapomínají. Takže ne, Control jako samostatné zařízení nelze mít, tudíž celková investice není jenom "ovladač s displayem". 

      • Jak jsem psal: Steam Deck kupují i lidi, co s ním nevyjdou z domu a mají herní PC. Tedy používají SD velmi podobně jako Portal. Výhodu toho, že je to samostatně funkční konzole ani moc nevyužívají. Kdyby měli PS5, bude pro ně Portal ideální.

        • Veskoslav

          Ano, využívají to stejně jako Portal. Ale pořád to není stejné:) Když se rozhodnout prodat své herní pc, tak jim SD nepřestane "fungovat" a můžou si vesele dál hrát. Když si prodáš PS5, zůstane ti předražený ovladač s displayem:)

          • Derp_1337

            Když prodáš PS5 , tak to prodáš i s Portalem? Je to prakticky takové příslušenství ke konzoli.

  • vonTossis

    Mám PS5, Xbox Series X, Switch i herní PC, a k k tomu kopec dalších doplňků od VR2 až po Ring Fit. 

    Ale to nemění nic na tom, že tohle je kravina všech kravin. Hodnotu tam má jen ten rozříznutý controller, a ani ten není optimální. 

    Proč do toho nedali alespoň kvalitní displej, když je to prakticky jen zobrazovač.

    Ale "fanoušci" si to koupí, takže Sony nezapláče. 

    • Derp_1337

      Hele, kdo chce seriózně hrát hry, ten má doma herní PC nebo nějakou konzoli.

      Ten kdo se chce na chvíli někde mimo domov odreagovat (např. cesta vlakem), ten si pořídí nějak handheld. Je to cílené na úplně jiné využití.

      A využití bude mnohem praktičtější až (jestli) dodělají cloudové streamování her přímo z PS Plus.

      • Ale když jsi někde na cestách, tak kolik času máš tak dobrý datový připojení, že jsi schopen steamovat hry?

        Tohle je prostě handheld na kterým se dá hrát jen a pouze doma. (narozdíl od toho steamdecku, switche,... který mají tu výhodu že je ještě můžeš nabalit na cestu na dovču).

        Neříkám, že neexistují lidé, kteří si to koupí. Ale tak nějak tuším, že jich nebude mnoho a tohle zařízení Sony brzo zařízne kvůli malý prodejům a skončí to hůř než třeba Vita.

        • Derp_1337

          No v našich zemích si v autě nebo ve vlaku asi člověk moc nezahraje. Ale v těch lepších hotelech se dá hrát na jejich Wifi. 

          Portal chce aspoň 5Mbps , což už dnes na spoustě míst wifi sítě dají. Akurát člověk nesmí být na nějakém veřejné wifi (třeba v hotelovém lobby), kde jsou napojeny stovky lidí.

      • vonTossis

        Dokážu pochopit ještě ten specifický use-case a účelovost. Jasně, nejsem cílovka. Ale v tom případě, ať je to hodnotově dotažené, rovnou se streamováním z PS Plus, s lepším provedením (display, BT sluchátka) a něčím navíc, nějakým value-adding prvkem (nebo nižší cenou). Tohle je strašně laciný pokus. Ale use-case nezpochybňuji. 

        • Derp_1337

          Ony k tomu jdou připojit BT sluchátka. Jen to chce koupit oficiální Sony sluchátka. 😠

          • Mě k tomu jdou připojit i Xbox sluchátka přes dongle přímo do konzole 

  • Veskoslav

    Takže rozřezaný ovladač a 60 Hz LCD display. Nic víc, nic míň. Navíc zprasený Bluetooth, aby Sony vytřískala z předražených sluchátek další prachy. 

    • uher

      No vidíš a prodává se to jak rohlíky. Sony to sama asi dost podcenila, když to bylo vyprodané dlouho před uvedením. Ale chápu je, další risk u mobilního zařízení už jim za to nestál.

      Pro mě to taky není důvod kupovat (možná tak kdybych chtěl hrát i na hajzlu), ale třeba kámoš do toho jde a já neprosto chápu jeho důvody. 

      Cílovku si to našlo a tím pádem i mezeru na trhu, protože to lidi chtěj...

  • vonTossis

    To je tak strašně k ničemu. 

  • Moment, ono to umí streamovat přes internet a přesto SONY nenapadlo umožnit tam streamování her přes PS Plus? To dává snad ještě menší smysl, než nulová podpora bluetooth sluchátek. 

    • Derp_1337

      V listopadu nějaký big boss ze Sony prohlásil, že na streamování her přes PS Plus dělají. Nic ale nechtěl slibovat, protože to není hotové.

      Myslím, že měli s vydáním hand-heldu počkat než se tahle dost zásadní funkce dodělá. 

      Ale očividně nějaký manažer usoudil, že vydání nedodělaného produktu před Vánocemi 2023 je dobrý nápad, protože jim to zvedne tržby. A jelikož PS Portal je vyprodaný a všude jsou už jenom předobjednávky, tak možná jeho názor nebyl úplně mimo. 🤮

  • wakorejsek

    A kdepak je Valve s módní žalobou za užití názvu Portal?😱

  • Proky

    Líbí se mi jak píše, že to nemá vnitřek jako ostatní konzole a proto ostatně stojí jen 5 tisíc a něco. To jako přijde v pohodě cenu za malý displej a internet v něm? Předřazena věc to je i za tu cenu. A napsat zam ostatně je dost výsměch, poměr cena/výkon je hrozný na to, že to jen odstreamuje konzoli. Recenzent má asi dost peněz až zbytečně dost. Já na nedostatek peněz úplně netrpím, ale drahou sra*ku poznám na první dobrou. Je to předražené na to co to umí 

    • Derp_1337

      No momentálně tam ta funkce není, ale v Sony údajně dělají na možnosti cloudového streamování her přes PS Plus přímo do PS Portal. Jestli to teda úspěšně dodělají, tak najednou ta hodnota poměru ceny/výkon neskutečně naroste. Jestli to fakt bude fungovat, tak to bude doslova revoluce.

      A je teda otázkou, proč nepočkali s vydáním toho handheldu až se tahle zásadní funkce dodělá. Ale očividně nějaký manažer usoudil, že vydáním před Vánocemi 2023 dost narostou tržby.


      Osobně z principu nekupují zajíce v pytli a počkám, jestli se jim to podaří zprovoznit (a nebudou třeba problémy s velkým input lagem).

      • vonTossis

        Revoluce, no jasně. 

        • Derp_1337

          Jako ta "revoluce" byla nadsázka. Ale za 5k budeš mít handheld, který ti nastreamuje hru v relativně přijatelné grafické kvalitě. To ti přijde málo?

          • LessPh

            A kde to vyuzijes? Max. doma, kde mas ale stejne konzoli nebo jiny HW.. uz vidim jak ve vlaku nebo na hotelu s blbym pripojenim streamujes hry do prazdny krabicky. A jaky musis mit data tarif, abys mohl hrat venku?Je to nesmysl, revoluce byl Steamdeck... tohle budoucnost neni..

            • Derp_1337

              Hele, tvoje stížnosti na špatný internet nedávají moc smysl.

              Dnes v těch lepších hotelech mají kvalitní wifi internet. 

              A internet ve vlaku či venku? To je spíš problém naší země. Triumvirát Vodafone+O2+T-mobile si udělal kartelovou dohodu a umělě drží podobně vysoké ceny nahoře a ještě k tomu pomalý internet. A naše vláda s tím nic nedělá. 

              Skus se podívat na nějakou mapu mobilního internetu a zjistíš, že prakticky většina EU je na tom lépe.

              Ale pokrytí G5 se postupně (ale velmi pomalu) zlepšuje. Když jedeš třeba vlakovým koridorem Praha-Brno tak velká část už má pokrytí G5.

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                Právě, že dávají a sám to vysvětluješ..

                V hotelech i sebelepších rozhodně nemáš internet na hraní, ač v některých případech máš rychlost, tak máš velkej ping, protože tam jsou všichni napojený.. na streamování her naprosto nevhodný. Tak možná na Netflix dobrý :D Kolikrát si v lepším hotelu ročně.. v korporátu dostaneš po čechách budget 2T / noc - což lepší hotel rozhodně není a když pojedeš soukromě, tak pochybuju, že pojedeš do dražšího.

                A co je mi do kartelový dohody místních mafiánů? Nebo technologií, nebo jednoho vlaku Praha - Brno? Mě zajímá výsledek, který tady prostě z 99% není tečka.

                Tvoje obhajoba nedává smysl, tohle zařízení je nepoužitelné. Použitelný je Switch, Deck, nebo jiný regulerní handheld s výkonem.. kde se nemusíš bát, že když se náhodou zatáhne, tak si nezahraješ..

                Kdybys ten research o kterým si psal udělal, tak víš, že i s polskejma datama tě vyjde na střední bitrate hodina na 20 CZK.. to je teda fakt super deal kámo!

                Než něco napíšeš, tak se zamysli, když nevíš, tak www.google.cz nebo si rovnou kup Deck, sklapni podrážky a pochoduj.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Hele, nevíš proč se tady dohaduješ. Ty pro to nenajdeš smysluplné využití. Dal jsi to jasně najevo. Neberu ti to. Ale tvoje výmluvy o ceně bitrate za hodinu jsou komické. 😂

                  Nicméně se nic nemění na faktu, že se najdou lidé, co to využíjí.

                  • LessPh

                    Reakce na příspěvek:

                    Fanboys by se měli naučit google a excel, aby si dokázali spočítat co je co vlastně stojí :D Věřím, že Sony má ráda zákazníky jako si ty :D

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Hateři by se měli naučit google a excel, aby si dokázali spočítat, že dnes je prakticky všechno dražší než před X lety. Říká se tomu inflace. 😐

                      Věřím, že velké korporace jsou strachy bez sebe z internetových válečníků jako jsi ty. 😀

    • medveddd

      Ano, mohlo by to být o něco levnější, ale zase nedělej, že je to jen tablet s internetem. Ten to samozřejmě je, ale taky je to dost kvalitní ovladač se super funkcemi, který sám o sobě stojí 1600.

      Nevím, s jakým zařízením srovnáváš, že ti to přijde tak nepopsatelně předražené. Kolik by to mělo stát, dvojku? :)

      • 0011

        Vzhledem k tomu, že nový Switch Lite seženeš levněji než Portal, tak zhruba polovinu současné ceny, maximálně.

        • Derp_1337

          Ta grafika na Switchi se nedá srovnat s tím na PS Portal. Switch měl zastaralou grafiku už i v době vydání. Nemluvě o lepší ovládání.

          • Veskoslav

            Proboha, srovnáváš plnohodnotnou konzoli a hloupé streamovací zařízení. Navíc si k tomu musíš koupit tu PS5....

            • Veskoslav

              Mě je celkem u p*dele, co Sony údajně plánuje nebo kutí ve svém brlohu. Hodnotíme to teď a tady. A teď a tady je to předražené, hloupé streamovací zařízení, které je bez PS5 naprosto k ničemu.

              To, co bude za měsíc, rok nebo 10 je všem ukradené.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Je sice možné, že "všem" je ukradené, co bude v budoucnu. I když o tom dost silně pochybuji. 😉

                Ale i současný nedokončený stav je očividně dost lákavý pro dostatek hráčů. Konzole je momentálně vyprodána a ve frontě je hromada předobjednávek.

            • Derp_1337

              Hele, čteš vůbec tu diskuzi? Jasně jsem tu napsal, že Sony (údajně) pracují na cloudovém streamování her přes PS Plus do PS Portal. 

              Až (jestli) to bude fungovat, tak to využítí toho zařízení bude mnohem praktičtější.


              Samozřejmě tu vyvstává ten problém, proč to Sony nevydalo až tahle zásadní funkce bude dodělaná, ale očividně chtěli stihnout termín Vánoc 2023.

          • 0011

            Portal nemá  žádnou grafiku, tu zprostředkovává PS5 a musíš mít internetové připojení, konzole musí být v režimu spánku atd. (viz článek) je to jenom ovladač s displejem, zatímco za o něco nižší cenu máš plnohodnotnou konzoli s delší vydrží baterie a narozdíl od portalu umí bluetooth audio. Navíc jako přenosné zařízení je menší než portal a 2x lehčí, ale jasně, soustreďme se na grafiku...

            • Derp_1337

              Jak jsem napsal na jiných místech v téhle diskuzi: využití toho Portalu bude mnohem větší až Sony dodělá cloudové streamování her přes PS Plus přímo do handheldu. Dělají na tom, ale ještě to není hotové. Teda pokud to bude fungovat.

              Pak odpadne nutnost vlastnit klasickou PS5.

              • 0011

                Reakce na příspěvek:

                To až bych nahradil slovem jestli. Nevím proč by to dělali i kdyby to šlo technicky, když takhle nalakají některé potenciální zákazníky kteří nemají ani PS5 k nákupu obojího, nezapomeň že většina hráčů nejsou nadšenci jako nás pár magorů co chodí diskutovat na gamesy ale normální kažuálové. 

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Nevíš, proč by to dělali?

                  Já si taky myslím, že to měli vydat až (jestli) to bude kompletně hotové. Ale očividně nějaký manažer usoudil, že bude lepší vydat nedodělaný produkt na Vánoce 2023, protože jim to zlepší prodeje.

                  A jelikož PS Portal je totálně vyprodaný a všude jsou už jenom předobjednávky na budoucí kusy, tak jim ten tah očividně vyšel. Spousta lidí měla zájem i o ten nedodělaný produkt.

                  • 0011

                    Reakce na příspěvek:

                    Já si myslím že to neměli vydávat vůbec a radši se soustředit na lepší streaming na mobily, které mají lepší displeje, podporu bt audio a dualsense s držákem na mobil k tomu můžeš připojit taky. To že je Portal vyprodaný o ničem nevypovídá pokud nevíš kolik jich vyrobili.

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Hele, ty si můžeš myslet, co chceš. Ale Sony vydává věci, aby na tom vydělali. I kdyby to našlo využití jen u necelého 1% hráčů, tak to jsou pořád vydělané prachy. Nikomu ty peníze smrdět nebudou. 😉

                      Navíc Portal má podporu BT sluchátek, ale musíš si koupit oficiální Sony sluchátka. Je to očividné designerské rozhodnutí, jak zvýšit prodeje jejich sluchátek. 

                      Kdo chce, ten si ty jejich sluchátka koupí. A komu vadí, že nemůže použít své vlastní sluchátka, tak ten si to očividně nekoupí.

                      • 0011

                        Reakce na příspěvek:

                        Tak adresujeme všechny odstavce popořadě:

                        Když nemáš data taky si můžeš myslet co chceš, nemusí to být ani to jedno procento.

                        Proprietární příslušenství, kde jsem to slyšel, jo PS Vita a to byl ohromný prodejní uspě... oh wait...

                        Viz druhý odstavec.

                        • Derp_1337

                          Reakce na příspěvek:

                          PS Vita? Odhaduje se, že se prodalo okolo 15 mil konzolí. To jako chceš říct, že 15 mil konzolí je málo? 

                          Sice se to prodejema handheldů od Nintenda nedá srovnat, ale málo to není. Nintendo je v tomhle jednička a srovnání s ním snese jen málokdo.

                          A jak jsem dřív napsal. Ty si můžeš myslet co chceš, ale jestli manažeři usoudí, že proprietární příslušenství se jim vyplatí, tak to jejich věc. Nikdo tě to nenutí kupovat.

                          • 0011

                            Reakce na příspěvek:

                            Sorry ale 15 mega je průšvih když PSP prodalo 80, perspektiva je důležitá, navíc dobře víš že byla a proč byla průšvih, včetně naprostého stop stavu first party titulů,  Wii U  se prodalo 13 a je obecně vnímaná jako průšvih, takže 15 má být výhra? Čili odpověď na tvojí otázku je ano, naprosto přesně si vystihl co jsem tím myslel. Připomíná mi to když někteří fanboys mluví o dominanci Steam decku, když poslední prodeje switche za čtvrtletí jsou stejné jako SD za celou dobu od vydání, za mě jsou to všechno herní krabice, akorát tahle konkrétní krabice působí jako prototyp, který převádíš správní radě jako obecný koncept, pokud to neumí remote play day one, který zvládnou mobilní telefony, tak ze sebe dělají zákazníci betatestery. Jako nic proti, ale nevím co si kde četl, ale ten "hlavoun" Nishino nikde o ps plus podpoře nemluvil jako o hotové věci a opatrně okolo toho bruslil způsobem, že bych se nedivil kdyby se ti betatesteři nedočkali a Sony projek zařízlo, stejně jako Vitu.

                            • Derp_1337

                              Reakce na příspěvek:

                              Hele, jasně jsem dřív napsal "údajně" na tom pracují. Nikde jsem o tom nemluvil jako o hotové věci. 

                              Tak se hned nemusíš chytat hned každého slova a překrucovat to.

                              A 15 mil kusů určitě není žádná výhra, ale zase to taky není málo. I když si to za rámeček asi nedají, tak bylo i hůř u konzolí.

        • medveddd

          To je ale trošku jako srovnávat mobil a zrcadlovku. Ano, oba fotí, ale jsou to úplně jiná zařízení.

          Pokud jsi měl někdy v ruce switch, snad mi dáš za pravdu, že například kvalita ovládání je na úplně jiné úrovni. Ty nintendí páčky a čudlíčky jsou jak dětská hračka. Miniaturní nekvalitní 5.5" 720p displej s tím u Portalu taky srovnávat úplně nejde. Tedy jde, ale vítěz bude naprosto jasný.

          A ano, na Switchi běží hry nativně, ale to jsme opět u toho, že je to úplně jiné zařízení - se zrcadlovkou si taky nezavoláš. Nehledě na to, že cena hardwaru switche je dnes už úplně směšná.

          A znova opakuju, to zařízení by mohlo být o něco levnější, mohlo by místo 200 USD stát třeba 150... Ale chtít ho za 100, když samotný ovladač stojí 70, a ještě tomu říkat maximum, to mi přijde mimo.

          • 0011

            Sorry, ale to je zcestná analogie. Představ si že jsi např. v Norsku v přírodě, žádný signál a chceš si vyfotit západ slunce a ejhle není net, zrcadlovka nefotí, ale dejme tomu,  že máš alespoň pomalý přístup k netu, ale tzn. v tom okamžiku můžeš fotit a natáčet jen ve 480p/30fps s velkými poklesy framů a otřesným frame pacing. Já nevím jak ty, ale já bych v obou případech vytáhnul mobil, ale hlavně bych si takhle divnou zrcadlovku nekupoval, ale radši nějakou lepší,  co umí fotit i bez internetu - dosaď libovolný výkonný handheld, jejichž jediná nevýhoda je časová exkluzivita her na PS 5 a jediná opravdová exkluzivita (zatím) Demon Souls. A ano mobil(Switch) mám day one, hraju primárně na TV s pro controllerem, joycon páčky jsou poruchové, sám jsem si je na 2 párech ovladačů vyměňoval, tohle v další konzoli musí změnit na halové. Dosavadní "mobil" mi na "focení"  zatím stačí i v "přírodě", ale s opatrným očekáváním vyhlížím nový model.

            • medveddd

              Jsem rád, že jsi na mou analogii nakonec přistoupil :) ale myslím, že to dotahuješ trošku do extrému. Moje pointa je zkrátka v tom, že mi nedává smysl argumentovat cenou zařízení, které se s Portalem nedá srovnávat.

              Tvrdíš, že jediná nevýhoda klasických handheldů je exkluzivita - tady bych argumentoval přinejmenším výkonem, tedy ps5 vs. např steam deck, nebo dokonce switch. Steam deck sám mám, ale i kdyby Forbidden West byl na PC už teď, rozhodně nebude na Decku vypadat při 60 fps tak jako na ps5 (a tedy Portalu) a rozhodně ho tam nebudu hrát.

              Pokud se snažíš Portal využívat tam, kde je pomalý net, používáš ho špatně. To je zase jako koupit si sporťák a stěžovat si, že sis v lese prorazil olejovou vanu.

              To zařízení má poměrně úzký usecase, je to například pro lidi, co hrajou doma na PS a občas chtějí hrát v handheldu ten stejný save, zatímco někdo okupuje televizi. Pro mě to třeba není. Ale to, jak má zařízení široký usecase, přece nediktuje jeho cenu.

              Já si ho nekoupím, protože pro mě to tu hodnotu nemá. To ale neznamená, že je to předražené.

      • Veskoslav

        Kdyby to aspoň byl tablet s internetem. Ale ona je to jenom obrazovka, která neumí fungovat samostatně.

      • flash789

        3000 max.

      • Za mna by som to kupil za 159€. V US je to za $215 aj s danou. V Europe 240€ a viac. Za tu cenu sa mi to fakt neoplati, a to kupim vela volovin.

  • Asi bych nakonec i to zarizeni pochopil kdyby se daly pripojit ty bluetooth sluchatka 😏

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit