Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Článek by se měl spíš jmenovat "Nejlépe subjektivně hodnocená hra od profesionálních recenzentů na Metacriticu". Ale to by asi na to moc lidi neklikalo.

    Pro mě je zatím nejlepší Age of Wonders 4, ta se povedla parádně. Skvělí byli i Jedi Survivor a remaky Dead Spacu a System Shocku. A z toho, co ještě vyjde do konce roku, se nejspíš o moji GOTY poperou Baldur's Gate 3, Lords of the Fallen a Starfield.

    Předchozí Zeldu jsem viděl u kolegy, který ji koupil synkovi, a na hraní s dětma je to docela zábava, ale hrát to sám, jako veterán s 20letou kariérou hraní plnotučných RPGček všeho druhu? To asi ne.

    • AoW4 vypadá lákavě, ale s hraním jsem chtěl počkat až to vychytají. U těchto strategií většinou trvá roky než to vypilují. Hrál jsem AoW: Planetfall a to se mi líbilo. Jen jsem četl, že rozdíl je v tom, že zatímco v Planetfallu byly jednotlivé fakce předem dané a měly své charakteristiky, tak o AoW4 si každý může namíchat jaké rasy chce a ty fakce pak ztrácí unikátnost.

    • Jako veterán plnotučných RPG si myslím, že nejnovější Zelda patří mezi nejlepší hry historie. A to rozhodně nejsem Nintendo fanboy.

      Ja celkem chápu, že to třeba nemusí sednout každému, ale mně překvapilo, jak moc je to super.

      ale to z videí nevypozoruješ, tam už to někdo hraje podle sebe. Na zelde je super, že ji každý může hrát podle sebe

      • Hele, možná že teď to pokračování je plnotučnější, ale ta první Zelda, aspoň co jsem viděl, je spíš jednoduchoučká 3D puzzle plošinovka v otevřeném světě než epické RPG, s příběhem a estetikou pro předškolní děti. Jestli tohle fakt považuješ za plnohodnotného kandidáta na titul krále žánru vedle takových kalibrů jako New Vegas, Skyrim, Dark Souls nebo Zaklínač 3, tak jsi toho asi v životě moc nenahrál.

        • Příběh má Zelda BOTW slabý, ale jinak má všechno lepší než třeba můj oblíbený Witcher 3. Combat, crafting, svobodu v řešení úkolů atp. TOTK je ve všem lepší než BOTW, ale příběh opět není nejsilnější stránkou hry.

        • 0011

          Hraješ 20 let jo? Já třeba hraju od dob 8-bitů, hrál jsem i rpg z dřevních dob jako Dungeon Master, tebou zmíněné hry jsem hrál všechny a narozdíl od posledních dvou Zeld bych do top 10 nezařadil ani jednu, když už Fallout tak jedničku, Morrowind bych zařadil před Skyrim a i tak bych ho do té desítky nevtěsnal. Jinými slovy nejde o to kdo má víc nahráno ale o individuální vkus. Chápu když pro někoho je Zelda klidně 6/10, mě zase mnohem vic bavil Dragon Age Inquisition oproti svému současníkovi Witcher 3 a to mám k sérii vlažný vztah, protože moje top hra všech dob byla, je a asi i bude navždy Baldur's Gate 2 a DA měl být "nástupce"...

          • rozdíl mezi západními RPG a těmi japonskými je v tom, že ty západní umožňují velkou variabilitu buildů - viz všechny ty třídy v BG2, zatímco jrpg typu Zelda mají jasně definované postavy jako Link, ty charaktery jsou často dětinsky stylizované, a ty jrpg typicky víc lineární. Já neříkám že Zelda je špatná hra, jen mi ty absolutní hodnocení a hyperbolická vyjádření jako "nejlepší hra všech dob" připadají mimo realitu a zbytečně pak provokokují opravněné protireakce. Osobně mám v TOP10 taky BG2, pak bych tam dal možná Alpha Centauri nebo Europa Universalis 4, a z jrpg asi Xenogears

            • 0011

              Ale Zelda není jrpg, je to klasická akční adventura zasazená do otevřeného světa, čím se hlavně liší od zbytku v žánru je implementace nikoliv úplně realistického ale zato zatraceně zábavného fyzikálního enginu. Grand strategie nehraju ale co se týče xenogears na jednu stranu chápu, proč je tak kultovní, na druhou stranu vidím že je populární pro to, čím mohl být, za mě příklad projektu, který má geniální první polovinu a zbytek dojel na přehnané ambice, nedostatek času a financí, proto mám raději sérii xenoblade od stejných tvůrců, protože narozdíl od předchozího vedení je Nintendo ty hry nechá dodělat, to že by si zasloužily lepší hw je už jiný příběh. Btw žánr jrpg vzniknul tak, že se Japonci hodně "inspirovali" Wizardry, časem se žánr vyprofiloval vlastní cestou, ale původ je podobný jako vliv Disney na vznik anime.

              • Reakce na příspěvek:

                Xenogears není dokonalá hra a ty jeho herní mechaniky nejsou nic extra. Ten důvod proč je ta hra tak oblíbená je příběh, filosofická hloubka, celý ten scifi svět sršící imaginací. Hratelnost to má oproti třeba BG2 dost mizernou. Podobně geniální z jrpg je ještě Chronotrigger/Chronocross, který jsem hrál před lety na emulátoru a tuším se pracuje jako remaku. Zeldu bych si rád vyzkoušel, ale popravdě nestíhám hrát hry ani na jedné platformě, natož na několika.

  • Stormangels

    Já si myslím že  Baldurs Gate 3 , má také hodně velkou šanci. :)

    • 0011

      Jako v kategorii rpg téměř nepochybně ale prvenství si imho udrží Zelda, ale Bethesda ještě nevydala Starfield, tak nesuďme den před večerem. Přesto jsem si ale skoro jistý že BG3 bude mít vyšší uživatelské hodnocení než Starfield, otázka je, co z toho bude review bombing.

      • otázka je nakolik je to hodnocení Zeldy objektivní. On to k recenzování vždycky dostane nějaký Zelda/Nintendo fanboy a napaří tomu 10/10, i když ta hra je objektivně 8/10, jen protože je to Zelda. BG3 bude téměř jistě mnohem lepší hra než Zelda, o tom nemám žádných  pochyb, stejně jako o tom za kterou z těch her bych utratil peníze

        • No, Zelda si těch 10/10 zaslouží asi víc než Diablo 9/10, myslím. Hodně záleží na to jak k té hře přistupuješ, Zelda je prostě explorativní záležitost a asi jeden z nejlepších open worldů všech dob a to opravdu v tom smyslu, že její svět zajímavej, ne ve smyslu jak dobře nebo špatně Zelda funguje jako RPG (a pokud jde čistě roleplay, tak díky tomu komplexnímu světu ti Zelda dává větší prostor než spousta jiných her s nálepkou RPG).  

        • Ricmont

          A co když recenzi BG3 si vezme také fanoušek BG série? A dá tomu 10/10 bude tj pro tebe také objektivní?

        • Je to tak no.Ale to hodnocení je v rámci platformy.Proti hrám jak gowr je to vyloženě odpad 

        • iSpirit

          čistě objektivně píšeš nesmysly. 

        • 0011

          Článek je o nejlépe hodnocených hrách na metacritic z profesionálních recenzí, taková nová Zelda má například uživatelské hodnocení 8.6, za mě osobně je to 10, za fanboye značky se nepovažuju, ti naopak dávají novým Zeldám nižší hodnocení a nevím jak ty, ale já profesionální kritiky za fanboye rozhodně nepovažuju. Ostatně Pavel tomu strhnul bod za technický stav, jinak by to mělo taky absolutní hodnocení. Jestli jsem něčeho fanboy tak je to BG, zejména 2, ale očekáváním  se držím při zemi, může to být skvělý nástupce DOS ale to ještě neznamená že to bude dobrý BG, ten by v mém snovém neexistujícím vesmíru dělalo Bioware s původním složením nebo aspoň Obsidian.

        • yenda1

          Ze 139 recenzí. To už o něčem vypovídá.  Možná jsou ale všichni fanoušci bez špetky cti.

          Jde to fantastická hra. Bg 3 bude jistě taky. Tyhle debaty jsou ........no......


Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit