Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    Ještě musím vypíchnout Preview/ info ? z jedného mých prvních levelů které jsem kdy vlastnil.

    Tam jsem v roce 2001-02 na to koukal jako něco neskutečného... když si vezmu pak GTAIII tak ano to byla taky pecka ale na stranu druhou, tam byla evoluce z 2d-3D( nebo revoluce) za to Mafia byla něco nového na české poměry celkem hoodně nevídaného.

    Jo jasně nebylo to hra bez chyb a těch chyb a nesmyslů tu bylo spoustu jenomže, ta hra byla prostě hodně dobře udělaná skvělý scénář ( dabing samozřejmě) Měla narozdíl od většiny dnešních her i život a člověk se lépe sžíval s prostředím a postavami. Prostě, ta doba a i v jaké to vyšlo tohle se opakovat už nebude. Těžké mise no třeba na zmršeném portu s nefungujjícím mířením se to nedalo pomalu ani hrát. Hlavně dohrát. Jinak prostě to byla takové jaké bylo hlavně smrt umění byla extrémě těžká ale jen do doby než se člověk naučil vychytat pozici nepřátel :) nakonec to nebylo tak hrozné to závod a jiné mise byli trochu na pěst a nebýt té druhéskryté zatáčky a blbě dohratelné...

    Vrchol byl extrémní jízda ( která samozřejmě chyběla v ps2 portu) co bylo parádní ? třeba super destrukce a demolice celého auta, i když teda by se nějaké sesšrotování přežít nedalo, navíc se dalo v autě i zemřít. ( Nárazem, zastřelením...)
    Potom krásný vozový dobový park od 30let až do 40+

    Na pc parádní modovatelnost + né mocv povedený pokus o mp. To mluví myslím za vše.
  • Skoda ze tohle vyroci nebyli schopni oslavit pridanim jednicky zpet na Steam nebo GOG. To by byla teprve oslava!
    • Nemuzou, vyprsely jim prava na soundtrack
    • Ja mam stazenou verzi 1.3 a jede to jako vino na Windows 10.
  • Závod jsem miloval, nej cást hry, jezdil jsem tu misi furt dokola, jediné co mě mrzelo je že nebylo víc tratí, GP Legends je jedna z mých nejoblíbenějších závodních her, dal bych si remake :)
    • Lukass
      Nejlepsi bylo jet stou karou mestem do servisu, ty mise v Mafii byli proste uzasny. To co dneska vidime treba v hrach od Ubisoftu nesaha tomuhle klenotu ani po kotniky, a popravde vsema opevovany GTA v tomhle taky dost zaostava.
      Mise sou v Mafii proste skvost
      • Nejlepsi je mise kde jdes vypraskat bejsbolkou par hejsku co obtezujou slusny lidi v Donove ctvrti *2*
  • V mafii bylo i několik přešlapů, jako třeba nečekaná obtížnost prvních misí a samozřejmě Závod. Je vtipný, že třeba Vávra ani dneska není schopný uznat, že to tenkrát přepískli. Pokud tu hru několik let vyvíjíš a každý den závodíš s ostatními vývojáři, tak prý není problém Závod na první dobrou vyhrát:)
    Škoda, že se u nás debata scvrkla na konflikt mezi trolly a bezmeznými uctívači téhle kdysi skvělé hry.
    Ve své době jsem Mafii dohrál asi pětkrát, poprvé při nějakých 5-10fps, ale nedávno jsem to zkusil znova a prostě to nešlo. Možná jenom blbá optimalizace, ale dnešní nároky na ovladatelnost (a to nemyslím jízdní model) jsou prostě jinde.
    • Tak, s tou obtížností je to spíš takový folklór vyvolaný tím, že protože Mafia byla česky, tak jí u nás hráli i lidi, kteří nebyli hráči, takže hry moc neuměli hrát. Já jsem se závodem ani s jinými misemi žádné výrazné problémy neměl - respektive nebylo to o nic těžší, než jiné AAA hry z té doby, a rozhodně Mafia nebyla tak obtížná, jako třeba český Flashpoint - jenže to už není takový mainstream, takže ho tolik lidí (ne)dohrálo.

      A pokud jde o kvalitu hry, nesmyslné je jak vynášení do nebes, tak zatracování a hate. Zase platí, že hru hrálo díky češtině i dost lidí, kteří jiné hry neznali, takže jim logicky Mafia přišla jako nejlepší hra. Na druhou stranu Mafia podle mě je hra na úrovni tehdejší AAA zahraniční produkce, což je nepochybně obrovský úspěch. Mně osobně se třeba GTA 3 líbilo o hodně víc, ale je to spíš věc názoru - obě ty hry se snaží o něco dost jiného a volí jiné výrazové prostředky.
    • Lukass
      Zavod sem udelal na druhe pokus, vubec nechapu stiznosti nad jeho obtiznosti. Zavod urcite nebyl to nejtezssi na hre.
      Me nejvic potrapila mise v docich kdy musis odstrelit ten klinek pod kolem vlaku.
      Jinak hra urcite tezka nebyla, to jenom z dnesniho pohledu kdy se delajo hry pro kazdyho mentala tak Mafia muze vypadat, ale tezka hra to opravdu neni. Spis promyslena a genialni.
      • Myslím, že to poměrně těžká hra je. Závod na druhý pokus dohrál málokdo, protože vyžadoval úplně jinou taktiku, než všechny ostatní závodní hry na světě a než všechny ostatní jízdní mise ve hře. Umíral jsem dost často, stejně jako jsem často nestihl nějaký časový limit. Občas za to mohly bugy, občas špatný level design (lékárničky na konci levelu, nejasné zadání - viz klínek). Občas ti prostě umřel parťák a nemohl jsi s tím nic dělat. Czechpointy byly občas umístěné nesmyslně, musel jsi kvůli nim opakovat jednoduché ale zdlouhavé pasáže, abys následně zemřel při té samé krátké intenzivní přestřelce jako posledně.
        Jasně, že jsou dneska hry jednodušší, ale svoji roli v tom také hraje pohodlnější ovládání a plynulejší pohyb. V neposlední řadě si uvědom, kolik ti je let a kolik her jsi od té doby hrál. Myslím, že obtížnost by měla být přizpůsobena i začátečníků a mladším hráčům. Ideálně formou nastavení, čehož se při bohorovnosti vývojářů opět nejspíš u nejmenovaného titulu nedočkáme.
        • jinou taktiku, než ostatní závodní hry? jako brzdit před zatáčkou? *3*
          • Minimálně jsi se nesměl překlopit, jak to mělo otevřený kokpit, tak tě to sundalo.
        • Lukass
          Strategie na zavod nebyla nijak svetoborna, pamatuju si doted. Zkratit prvni zatacku pres travu, pak se dalo jet v pohode, jak se zuzovala cesta na te rovince tak tam se muselo pomale, a pak 2 posledni velky zatacky byli v pohode. Zadne zazrak, jenom proste clovek nesmel mit furt ruku na sipce dopredu a citlive a na jasnech mistech predem brzdit.
          Umiral sem taky dost, ale tak byla proste hra nastavena.
          Souhlasim ze checkpointy byli nejvetsi problem, to me taky stvalo.
        • Czechpointy *1*
  • Pro vsechny fanatiky s ruzovymi brylemi, prectete si jednu z mala nezaujatych recenzi na tento pseudoskvost: http://www.eurogamer.net/articles/r_mafia . Vzdyt ta hra byla opravdu strasna, nechapu ten brutalni hype, z nehoz Vavra tezi dodnes. Hru jsem pred 15 lety hral, dohral, byl jsem na vetvi z ceskeho dabingu, ale design hry, loutkovitost, mrtve zive mesto, idiotska ai a spousta imbecilnich misi me vratila na zem. Chapu, ze Cesi nemaji prilis her a studii, na ktere byt hrdi, ale to neznamena, ze budu iracionalne velebit kazdy brak, ktery nahodou nese ceskou stopu... Budme objektivni, serie Mafia je podprumerna od sameho zacatku, jen je tento mozna zahalen zavojem nostalgie a nechcete si to pripustit.
    • meles hh_o_v_n_aa.
    • Ta recenze je jak od Ládi, akorát že tenhle chtěl GTA s moderními auty, ale pustil si mafii. Přestal jsem to číst u toho, kde chválí jízdní model GTA 3 oproti mafii a to, že Tommy není v soubojích nesmrtlený a na salvu z brokovnice z blízka je Game Over. Větší blbost už jsem dlouho nečetl.
  • M a f i a = M a s t e r p i e c e
  • homeles8
    Jo, pomatuju si jak jsem jí poprvý spustil na mým stroji. Nějaký AMD 600 MHz, 128 MB RAM, a grafika TNT 2 *1* jelo to tak 15-20 fps a celý jsem to tak dohrál. Asi jediná hra v životě, u který mě to neodradilo. Vždycky když se hra sekala, tak jsem jí nehrál, ale mafii jo. ♥
    • Nejhorší bylo dostat se přes první misi a pak ta na venkově. Měl jsem tehdá starý vysvícený monitor a i se 100% jasem a kontrastem to noční mise nedávalo.
      • Nejtěžší mise určitě poslední. Pamatuji jak jsem vešel do galerie a měl jen ten slabý revolver a 6 nábojů. Takže ihned první protivníky střílet do hlavy a rychle sbírat jejich náboje a zbraně. Samozřejmě to šlo zvládnout i přes doplnění arzenálu u žlutého Píta. Ale v té době byl člověk rád, když se připojil na internet jednou za týden a sbíral užitečné rady. Jinak nejlepší hra co jsem kdy hrál. Nápaditost misí, příběh, soundtrack, postavy, realistické jizdní vlastnosti, zbraně, hlášky... Prostě vše.. Tahle hra nebude mít už nikdy žádnou konkurenci. Člověk se dokázal vžít do role hlavního hrdiny a bral tu hru opravdu vážně. Mafia II - spíše zklamání, ale pořád se to dalo hrát. Sice to nemělo takové kouzlo co první díl, ale takový silnější průměr bych řekl. No a o třetím díle se snad nebudu vyjadřovat..
      • michaliuz18
        vubec, praveze tam byli i tezsi mise , no kazdemu novacikovi a decku to robilo problem pri prvom hrani samozrejme aj mne, pritom to nic tazke nebolo
        • Ty mise byly těžké zejména proto, že nebylo skoro nic vidět, jakmile jsem dostal nový monitor, tak už to šlo *1*
    • Mne to išlo celkom plynulo, ale ta hra mala už na svoju dobu neohrabane ovládanie. Niečo ako riadiť tank. Auta mali jazdný model ako z nfs1, ale niekomu sa to zdalo realistické.
      • Tak ono kdyby si měl možnost řídiř veterána, tak by si možná zjistil že nedotáčivostí trpěli všechny auta té doby a zrovna tohle bych řekl že vývojáři do své hry přenesli skvěle.
      • O realistickém chování vozu nic nevíš. Za mě je první mafie super a mafia 2 masterpice, když jde o fyziku vozidel. Nejsem programátor, ale tato část kódu by se měla ukazovat všem, co se chtějí pustit do podobného projektu, ano koukám se na tebe mafie 3...
      • S volantem se to hrálo parádně. Vlastně ještě pořád hraje.
      • homeles8
        Protože byli tak pomalý :-) Když ses rozjel, tak jsi to neuřídil. Mě se to taky zdálo realistický.
      • Git gud

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit