Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kdyz Total War od CA/Sega srovnam napr. s Apex Legends od Respawn/EA, ktery bylo opakovane nominovany v Game Awards na "nejlepsi hru s dlouhodobou podporou", pricemz EA si uctuje $500 za heirloom(y) a desitky ci stovky $ za skiny a novyho obsahu (krome skinu a heirloomu) pridali za 4 roky poskrovnu a navic s hraci nekomunikuji snad vubec, tak zlaty CA/Sega. 

    Osobne jsem byl s tim jak se o serii TWWH staraji pomerne spokojen, tedy az na zmineny cenovky nekterych DLCek (vlastnim vsechny krome posledniho), takze za mne nejen dobrej krok, ale i celkem prekvapivej. 

    • Každé DLC pro TW je ale tvrdě zpoplatněno. Tahle svinská praxe začala od dob rome2 (resp. Tam jsem ji zaznamenal), když postupně uvolňovali obsah co měl být už součástí zakladni hry. Chces dalsi narody? Zaplať. Chces kampaň?  Zaplať. Hnus A vesele to pokračuje dodnes. To není důvod ke chvále. Jen doplněním že toto je názor i kovaných TW modderu. 

      • Tak tvrde .. jiste se lze o cenove politice DLC bavit, coz je v clanku i mem komentari. 

        Obsah co měl být už součástí zakladni hry. Co je to konkretne - v pripade TWWH - za obsah? Prvni DLC, druhy DLC nebo desaty DLC? To urcuje kdo a jak vime co soucasti zakladni hry byt ma a co ne? 

        Jiste se shodneme, ze zadarmo nikdo pridavat obsah, opravovat bugy nebo hru ruzne ladit - a to v podstate od roku 2016 v pripade serie TWWH - nebude a pak nastava otazka kde hranice takove "podpory" je? 

        Podle mne, a v pripade TWWH DLCek, je treba se bavit o kazdym zvlast. Napr. Tomb Kings nebo Vampire Pirates nebo Chaos Dwarfs pridanou hodnotu - z ruznych duvodu ktery ted nechci rozvadet - maji a osobne si rad priplatim za to, ze je CA/Sega jako DLC vyda.  

        Dali do toho praci, kterou si nechaj zaplatit. No a kolik prace dalo Respawn/EA do heirloomu za $500? To udelam za den ;)

        • Jen dodam, ze drtivou vetsin DLCek jsme kupoval ve sleve a tedy ne v den vydani.

        • Jenomže podle mnohých se nejedná o plnohodnotné DLC, ale o doplnění třeba frakce která ve hře dávno je. Jen si ji můžeš odemknout za obnos. Třeba Rome 2. Chceš národy řeckých kolonií? Plat. Chceš Černomořske narody? Plať. Není to o žádné tvorbě. Warhammer jsem už nehrál ale bylo to to samé. S velikou slávou odemykali frakce které z principu měly být v základu. Podívejte teď na steam a WH3 plus DLC. Raketa jak cyp. Nechce se mi to celé rozepisovat, na YouTube existuje mraky videii kde je to rozvedeno detailně. Je to jejich věc ale za vzor bych sérii TW nedával. Je to sprostý cash grab

          • S Rome 2 bych asi souhlasil a taky souhlasim s tim, ze nektery DLC za ty penize co za to chtej nabizi hodne malo. Typickym prikladem je takovy to Blood & Gore nebo jak se to jmenuje, ktery by podle mne v zakladu byt melo. 

            TW jako vzor nedavam, pouze jsem napsal, ze existuji mnohem horsi "cash grabs" a ze su s podporou, ktera se netoci jen kolem DLCek, ale ruznych patchu a zmen, v podstate spokojen. 

            DLC nikam v dohledne dobe neodejdou. S tim je treba se smirit. Nebo je proste nekupovat. Napr. Paradox (Crusader Kings nebo Stellaris) je na tom jeste hur. 

            • Derp_1337

              Tak Paradox je extrém. Tam cena originální hry tvoří asi 1% celkové ceny, kterou člověk musí zaplatit, aby hru měl kompletní se všemi DLC.

              A v případě Stellaris či CK bych řekl, že tam často přidávají nové a zajímavé herní mechaniky, což je velké plus. Ale zase na druhou stranu jsou tam hromady zbytečných DLC, které nic zásadního nemění a jen přidají nějakou minoritní funkci (která byla v menší míře už v základu) či nějakou minoritní frakci.


              V případě Total War se tam hlavně přidávají frakce, které tam často jsou už v základu, ale nemůžeš za ně hrát. Chceš hrát? Zaplať!

              A obzvlášť to Blood For the Blood God je nechutný cash grab.  To doslova mělo být základní součástí hry a nemělo se za to platit extra.

              Tahle cenová politika působí dost divně. Ale jako chápu, že o peníze jde až na prvním místě.

              • Reakce na příspěvek:

                By bylo celkem zajimavy kdybychom meli k dispozici cisla, co se tech DLCek tyka, kdybychom vedeli jak velkej ci malej "cash grab" to ve skutecnosti je.

                Podle dostupnych udaju cela serie TW prodala od roku 2000 36 mil copii (3/2021, rekneme 40 mil k dnesku), coz neni zavratny cislo.  Z toho TWWH nekde kolem 4 mil

                Ziju v prestave, ze DLCka TWWH jsou predevsim pro ty ktery ja bych nazval hardcore hraci. Jinymi slovy, ziju v predstave, ze zakladni hru si koupi nejakej pocet lidi, ale DLCeka predevsim ti hardcore, kterych je podstatne mene.

                Napr. diskuze zde: https://steamcommunity.com/app/1142710/discussions/0/3827550531055610397/ naznacuje, ze by se mohlo jednat o desitky tisic. 

                Jiste drahy to je, muzeme tomu asi rikat cash grab, ale ze by to zahrnulo pokladnu zlatem, tak to asi ne.  

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Na ty čísla prodejů DLC se díváš až moc pesimisticky. Proč si myslíš, že každá větší firma do svých her cpe DLC? Myslíš si, že to dělají, protože to moc nevydělá a oni se nudí???

                  Ne, DLC jsou zdrojem obrovských peněz. Velké firmy jako EA přiznaly, že většina jejich příjmů z her je právě z prodejů DLC. 

                  Proč? Většina lidí pořádně zváží, jestli si koupí nějakou novou hru za plnou cenu (dnes 1600-2000kč). Zatímco téměř každý si může jednou za měsíc dovolit koupit nějaké menší DLC za pár stovek.

                  Proto se dnes rozdávají starší hity jako třeba Mass Effect 2 a 3 zadarmo. A když to pak hraješ, tak ti to předhazuje "kup si tohle super DLC, přidá to X hodin super hraní" atd.


                  A ta diskuze, na kterou na Steamu odkazuješ, je absolutně bezpředmětná. Pár naštvaných fanboys se snaží dopředu "odhadnout" tržby. LOL. Žádná reálná čísla, jenom odhady vycucané z prstu a nadávky na vývojáře. To je fakt vtip. 🤮

                  • Reakce na příspěvek:

                    Ja si to nemyslim, ze pesimisticky, ale bez tech cisel to proste nedame. 

                    EA tahne predevsim FIFA a Apex, ktery zadny DLC nemaj:

                    https://s22.q4cdn.com/894350492/files/doc_financials/2023/q4/Q4-FY23-Earnings-Release-Final.pdf

                    pricemz SIMs, ktery vskutku vydelava na DLCs jelikoz hra je free2play, ma k dnesku 70 mil hracu a hracek coz je tak polovina cele TW serie od roku 2000.

                    Pokud si myslis, ze tech 10-30k hracu co pravidelne TWWH hraje nic nenapovida, jak zmineno v te diskuzi, tak nemam potrebu te presvedcovat. 

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Hele, to jsi asi nepochopil. Když se tady bavíme o DLC, tak tím samozřejmě všeobecně myslím různé formy mikrotransakce. 

                      Různé firmy tomu říkají různými způsoby. Je jedno jestli to jsou: DLC, datadisky, herní rozšíření, herní balíčky, Season Passy. A nebo jestli nějaká firma má své úplně jedinečné pojmenování jako "booster packy" či "eternal orby", které pak lidi proměňují na herní obsah.


                      A k těm číslům hrajících hráčů. Většina z nich jsou pravidelně hrající hráči. Když v té hře nechají stovky (až tisícovky) hodin, tak myslíš si, že je pro ně problém si koupit nějaká DLC?

                      Kdyby z toho průměru 20 tisíc kupovala DLC jenom třeba polovina, tak pořád 10 tisíc hráčů vynásobený počtem DLC a ještě vynásobené tou cenou DLC tvoří celkem nezanedbatelné peníze.

                      Kdyby se to vývojářům nevyplatilo, tak oni by určitě žádná další DLC nevydávali.

                      • Reakce na příspěvek:

                        Nepsal jsem, ze se vydavani DLC nevyplati. 

                        Psal jsem, ze v pripade TW(WH) jsem skepticky k tomu, ze .. by to zahrnulo pokladnu zlatem .. zrejme nestastna formulace .. ze by ty DLC byly extremne vydelecny, jako napr. v pripade skinu a dalsi digitalni kosmetiky v Apex Legends, jelikoz si myslim, ze tyto veci je treba posuzovat v souvislostech. 

                        $20 za DLC do TW(WH) je moc, je to cash grab hodny review bombing, pricemz lidi jsou ochotni platit stovky $ za veci, ktery jsou ocividne obsahove chudy a jeste se tim chlubi; svuj skin na Legendu v Apexu hrac skoro nevidi, protoze je to FPS a tedy slouzi prevazne k tomu, aby to videli ostatni.

                        No a tady mame clanek o tom, ze se sef studia hracum omlouva .. We are sorry .. za obsahove chudy DLC a ze vydali hru s bugy s prislibem, ze to do budoucna zmeni. To je dle meho chvalyhodne, na rozdil od toho co dela napr. EA coz je opovrzenihodne. 

                • Reakce na příspěvek:

                  Kupovani DLCek beru spis jako podporu vyvojaru, aby hru ve ktere mam snad 2000 hodin podporovali dal. 

                  Holt, kdo si to chce dat jednou ci trikrat, tak DLCka ze 300 euro nebo kolik nepotrebuje a je to v pohode hratelny i bez nich, jelikoz vsechny novy ci vylepseny mechaniky pridany s frakcema z DLC ve hre jsou. 

                  Since nekomu muze mozek rikat .. ale bez tech DLCek to nebude ono, budu ochuzen, ale to bych rekl je jeho/jeji problem.  

    • Veskoslav

      Proc lzeš ohledně Apex?

      • Proc se nezaptas tak, abych mohl udajne lhani vyvratit ci se opravit?

        • Veskoslav

          Říkáš, že prakticky nice nepřidali a to je lež...

          • Jelikoz clanek neni o Apex Legends - zrejme jsem to nemel zminovat vubec, ale chtel jsem v souvislostech podpory ci starani se o hru a hrace poukazat na kontrast - budu strucny.

            Za necelych 5 let (vydani Unor 2019) pridali: 

            17 Legend - 1  za 3.3 mesice, 4 mapy - 1 za rok, 9 zbrani - 2 za rok, 14 eventu - 1 za 4 mesice

            Uznavam, ze "poskrovnu" je relativni a zalezi na kazdem jak to vnima, nicmene nejsem sam, napr. https://www.ign.com/articles/apex-legends-content-drought-is-a-big-problem , a dalsi viz. google "lack of content".

            Je potreba si take uvedomit, ze Apex vydelal az 3 miliardy USD* coz je dle meho za hodne penez malo muziky, tedy poskrovnu. 

            *o cemz se muze TWWH jen zdat viz. https://games.tiscali.cz/novinky/studio-creative-assembly-bude-zase-delat-strategie-hlasi-sega-po-zruseni-strilecky-hyenas-569787

            • Veskoslav

              IGN? Vážně? A Blesk by nebyl?


              4 mapy je pravda. Ale bylo by fajn například zmínit, že je dalších 6 arén. 

              Legend bylo "jenom" 14. Tři jsi měl hned v první sezóna na odemčení a to Caustic a Mirage:) V době za stejné časové období je to "jenom" 7.

              Záleží, co počítáš jako Event. Když to porovnáš s ostatními BR, tak je na tom, co se týče obsahu nejlépe Apex, pak Fortnite, PUBG a nakonec COD:) A ten bohužel ty 3 miliardy vydělá tak za rok a půl. V tomhle kontextu to musíš brát. Pro někoho jako ty to je málo, pro jiné hráče BR her to musí být moc:)

              • J.V.Stalin

                Reakce na příspěvek:

                Hele s Veskoslavem jsou ty nejlepší debaty, ten buď neví o čem mluví, nebo uteče 😂

                • Reakce na příspěvek:

                  Kdyz budu fer tak musim uznat, ze to je vskutku pouze muj nazor a on ma v tomto pripade narok na nazor vlastni. Nikdo nezmeri co je malo (obsahu) a co ne. Kdyby to nehrotil s tim lhanim, tak bych byl smirlivejsi.

                  Snazim se osobnich sym/antipatii vyvarovat, ale jsme jen lidi. Taky si myslim, ze smyslem debaty neni ji vyhrat, tazke to beru tak, ze jsme si svy stanoviska vysvetlili a proste uz nebylo co dodat.

              • Reakce na příspěvek:

                Jeste jednou. 

                Srovnaval jsem TW(WH), protoze o tom clanek je, s Apex Legends ktery bylo opakovane nominovany v Game Awards na "nejlepsi hru s dlouhodobou podporou" 

                Apex Legends lack of content -https://www.google.com/search?q=apex+legends+lack+of+content&oq=apex+legends+lack+o&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBggAEEUYOzIGCAAQRRg7MgYIARBFGEAyBggCEEUYOTIICAMQABgWGB4yBggEEEUYPNIBCDQ1OTZqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#ip=1

                V tom searchi najdes jak herni novinare kteri o tom pisi (IGN, The Verge, Dexerto), tak osobnosti herniho sveta (Lulu, Dr. Disrespect) a hrace (reddit), takze takovy nazor ocividne existuje. Ze ty si to nemyslis neznamena, ze mas nejakou pravdu a ja jsem lhal.

                Je ti to ted jasny? 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit