Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ... vas clen atari klubu v tabore, cca 1986-1990 :)
  • Mrazí mě z toho v zádech a chápu, že kdo nezažil, nepochopí :) Jakožto majitel Atari 800XL jsem byl radši jen korespondečním členem Atari klubu ve Frenštátě p.Radhoštěm (z Prahé tam bylo daleko ;) a účastnit se oněch orgií osobně mě nijak moc nelákalo), odkud jsem měl mj. i rozšíření ramky z 64kB na 256kB s "operačním systémem" Q-meg, což byl vlastně takový SW řadič pro ramdisk, který uměl toho čtvrt mega využít třeba pro kopírování disket ale i pro hry pro Atari 130XE ... jo, rozhodně je na co vzpomínat :)

    "kteří dokázali v zahraničí nebo v Tuzexu ukořistit vlastní stroj" - jj hlavně v Tuzexu D: C64ka v Tuzexu tenkrát stála kulatých 10.000,-, barevný monitor taktéž, disketovka myslím byla levnější, asi 7.000,- Kč :D a to vše při průměrném platu v Praze kolem 2.000,- hrubého :)
  • Já byl tenkrát dospívající puberťák a na tu dobu zrodu 8-16ti bitů u nás nezapomenu. Těžké vysvětlovat dnešní mladé generaci, kdo to nezažil, těžko to pochopí. Sešli jste se v pátek s kamárády u kamoša co měl Commodore C64 a hrálo se nonstop až do neděle ( beze spánku! ) A když se nám časem dostala do ruk Amiga 500, tak to byla totální revoluce, podotýkám že Amiga 500 u nás stála v roce 1991 nová z obchodu, 32 000,-kč ........ Já měl tenkrát plat cca 4 000,- kč *1*
  • Článek je to zajímavý, ale jako disertační práce ne příliš objektivní. Rozhodně je nevhodné jej posouvat do roviny: nadšení mladí počítačoví nadšenci vs. zlý režim, který jim za každou cenu hází klacky pod nohy. Není to totiž úplně pravda.
    Už koncem sedmdesátých letech si začal režim uvědomovat, že mu západ svým obrovským boomem výpočetní techniky začíná utíkat, proto se stala podpora zavádění číslicové techniky jednou z hlavních priorit státu. Že se tak dělo v plánované ekonomice, která absolutně nestačila reagovat na tak dynamické odvětví, je věc druhá. Nicméně právě proto musím nesouhlasit s vývodem autora, že kluby vznikaly režimu navzdory a srovnávání s hudebním undergroundem, je absolutně nevhodné.

    Že to tehdejší režim myslel s podporou rozvoje číslicové techniky vážně a jaké absurdnosti díky tomu vznikaly, uvedu na příkladu z osobní zkušenosti.
    Po škole, jsem jsem koncem osmdesátých let, nastoupil do vývojového střediska v jednom menším podniku. Hned první větší úkolem bylo vyvinout moderní, počítači řízené, zařízení pro nabíjení velkých celků trakčních baterií, samozřejmě ze zdrojů tehdejšího RVHP. Konstrukční oddělení proto sáhlo po celkem moderním, modulárním počítači SAPI-1 domácí výroby. Bylo pradoxní, že samotné počítače došly do měsíce od objednání! Ale na některé konkrátní elektronické součástky se čekalo měsíce až roky.
    Proč?
    Protože ony součástky tvořily základ tehdejších počítačů a direktiva vedení státu nařizovala přednostně tlačit všechny nedostatkové prvky právě do výroby počítačů. Proto se stávalo, že se za veliké peníze koupilo více počítačů, než bylo potřeba, aby se následně mohly kanibalizovat kvůli několika součástkám...
    • risa2000
      To mi připomnělo jinou věc ohledně součástek. Začátkem 80. let, kdy ještě počítače nebyly, hodně lidí, co se zajímalo o elektrotechniku "bastlilo". Stavěli si různá zařízení podle Amatérského Radia (dost populární byl např. melodický zvonek), což byl v podstatě jediný časopis tohoto druhu, který vycházel v modré a červené edici (modrá byla orientovaná na rádio, a červená víc na ty "melodické zvonky").

      Protože ze "standardní" řady součástek (tak, jak se vyráběly a prodávaly na západě) byl tehdy v obchodech dostupný jen zlomek, byla i zapojení publikovaná v časopisech tomu uzpůsobená. A každý bastlíř už znal různý triky, jak součástky nahrazovat. Bylo to podobné, jak se stavbou domů svépomocí. Každý stavěl z toho, co sehnal a každé zařízení byl svým způsobem unikát. Doteď si pamatuji na největší evergreeny: MH 7400 (4 hradla NAND v TTL logice), a zesilovací křemíkový tranzistor KC 507, které tvořily základ každého zapojení. Fajnovky jako sedmisegmentovky, nebo složitější logiku si nadšenci jezdili kupovat do NDR, která měla tenkrát v rámci RVHP povolení je vyrábět (jako tehdejší high-end).

      Také jsme si tenkrát mysleli, že existují jen červené LEDky, protože jiné se neprodávaly a tak všechna zařízení používala na signalizaci červenou. Teprve později jsem viděl u kamarády žlutou a zelenou, které jeho tatík donesl z práce. Pro dnešní dobu to působí už jako humorná epizoda, ale když se na to dívám s odstupem, mělo to překvapivě i něco do sebe. Lidé si víc pomáhali, měli větší motivaci, učili se improvizovat a vymýšleli občas úžasné věci. (konec nostalgie *4* )
  • no tak hl ze uz ta doba pominula *3*
    • ready - jsi hlupák...
  • C-BEAM
    Vyrastal som síce až v dobe grafických akcelerátorov ale odbivujem generáciu narodených v 70-tych rokoch a skôr. To, že informácie boli nedostatkovým tovarom ich nútilo hľadať kreatívne cesty ako sa k nim dostať ale hlavne používať svoju vlastnú hlavu a naučili sa riešiť problémy svojpomocne čím Vznikla mimoriadne kreatívna a sebestačná generácia.

    Dôkazom toho sú hry z 90-tych rokov plné kreativity, rôznorodosti, nadšenia pre tvorbu, hry tvorené práve ľuďmi narodených v 70-kach a skôr, od ľudí ako Chris Avellone, American McGee, Tetsuya Nomura alebo Carmack, ktorí už ako mladí chalani keď mnohí z nás vedeli akurát zapnúť počítač a kliknúť na exe súbor s hrou, oni už programovali a dizajnovali svoje prvé hry. Naštastie dnes vďaka obrovskému množstvu nástrojov k tvorbe a crowdfunding začína zase vcelku plodné obdobie.
    • vorton
      asi takto nejako to vyzera, ked si clovek precita o problemoch pri tvorbe nemych filmov a snazi sa ich nasrobovat na oblubene akcne filmy z detstva...
  • Dodnes nezapomenu na zx spectru tuším že to byla hra Commando, a jak se tak ta hra nahrává, byl tam trošku dole rozpadlej nahrávací obrázek a zatímco se to nahrávalo, dole se objevila hláška: Dovoluji si upozornit, že obrázek jsem nezničil já. F.Fuka *1* Je víc jak 25 let a tu obrazovku nemůžu dostat z hlavy, zrovna tak jako zvuk nahrávání ZX :)
  • Ja som o polgeneraciu mladsi takze som o toto prisiel, ale...

    V 89tom - to som mal 9 som mal kamosa so ZX spectrum.Stravil som unho mnoho krasnych slnecnych dni v zatemnenej kobke. Parkrat som bol u mamy v praci - VSZ, soc - ocel moloch, co zamestnaval polovicu mesta disponoval velkou halou, kde pobehovali typci v bielych plastoch, v miestnostiach za sklom bezali giganticke masiny s kopou vstupov a vystupov a jeden z asi 5 monitorov som okupoval ja a mastil froggera.

    A potom prisiel vianocny vecer asi v 90, alebo 91 a pod stromcekom - khuuurva to sa mi snad len zda... - commodore 64 s kazetakom, nieco co som v zivote predtym nevidel, jeho funkcnost odskusana bez mojho vedomia jedinym clovekom, ktoreho moji rodicia poznali a bol toho schopny - vysokoskolskym profesorom... Skoro som dostal infarkt a stravil som svoju prvu noc za kompom. No a halda (doslova) kaziet + skicar. Ten skicar obsahoval najdolezitejsie udaje - od ktorej do ktorej otacky je aka hra. Slo z toho nahrat asi 10% a tie emocie co podfarbovali kazdy dobrodruzny pokus rozbehat hru moju vyrili do mojej osobnosti giganticky kanon.

    Skok dalsi - nakup novych hier v cca 1992-93 - prebiehal v obchodnom dome Dargov- zastrceny temny kut na myslim 3tom poschodi skryval obchod s kazetami s piratskymi hrami vsemoznych kvalit ( a 150.- za kazetu) a ten obchod fungoval neuveritelne roky a bol mojim jedinym a milovanym zasobnikom software pre C64. Ked dnes vidim zabery z Japonska a vsetky tie zastrcene diery kde sa predava kadeco, mam slzu v oku. Vyzera to uplne rovnako.
    Potom v rychlom slede disketova mechanika a s nou adventury hrane joystickom (Maniac Mansion) hltanie Excaliburu a dalsich casopisov o hrach, PC Dungeon Master Eye of the Beholder a bol som v piiici. A tam som dodnes :D
    • prve dva odstavce u mna totozne az na to ze som mal ATARI *3* \m/ Kosice \m/
  • Boulder Dash, Penetrator a Fred od svazarmu jsme mastili na škole v kroužku. Tu mapu v Boulderovi jsem tehdy maloval na papír a oficiálně to prošel jako druhej v historii školy. Chci zpět. http://pmd85.borik.net/wiki/Boulder_Dash
  • V tuzexu se normalne v roce 85 prodavalo atari 800, nasi v roce 86 byli na dovolene nekde v madarsku a protoze jim zbyli prachy koupili Atari 130XE . Bez kazetaku jen pocitac, ale byli jsme tehda kingove :) na okresnim meste.
    Prisel typek donesl kazetak s hrama , nahral jednu jedinou hru !?! a cela rodina + pratele ji hrala treba tyden, pri modleni aby nevypla elektrika a nesmazala se z pameti.
    Tyhle casy uplne urcily co me nyni zivi ze ano :)
    Jinak jsme bydleli na okresnim meste a tady normalne hasici poradali pocitacove kluby , kde ti co vlastnili jakykoliv pocitac ho donesli nekam do kulturaku a verejnost se chodila koukat , predvadela se dema , hry , programy atd.... Uz tehda byly atari kluby , pamatuju si jezdili jsme do olomouce a hry a programy se tam kopirovaly tak , ze si k nejakemu "HUBu" kazdy pripojil svuj kazetak a dalo se tak paraelne nahravat treba na 8 kazetaku, vyhoda bylo ze kazdy si to nahraval tim svym takze se nemuselo resit nastaveni hlavicek atd..Pozdeji zacal vychazet FLOP na disketach :)
    K nam se nesmely dovazet disketove mechaniky a tusim nejake pocitace s CPU od motoroly protoze je obsahovaly rizene strely protivnika :)

    Potom nekdy v roce 92-93 mi nasi koupili prvni PC(286/12,1mb ram,512kb vga za 33.000) , teda rozhodoval jsem se mezi pc a amigou nastesti jsem zvolil PC amiga uz umirala . PC se sice ze zacatku tvarilo proti amize jako chudy pribuzny, ale uz tehda byla VGA 640x480 neprokladane o tom si amiga mohla nechat zdat, vetsina lidi ji mela pripojenou stejne k TV . Co byla velka vyhoda byl zvuk , ale to se vyresilo vehlasnym DA prevodnikem COVOX na paraelnim portu co si kazdy doma postavil sam.

    Jako perlicku v te dobe PC fakt nemelo moc lidi spis byly ve firmach kamos mel ibm s mechanikou 3.5 ja mel zas mechaniku 5.25 a v nasem meste snad existovalo jedno jedine pc ktere jsme znali s obema mechanikama abysme si mohli navzajem kopirovat.Taky hry nesly sehnat no skoro nic. Az pozdeji se zacalo objednavat od lidi s ruznych inzertnich novin na disketach.Parta lidi se domluvila poslala treba 100 disket postou a typek je za uplatu nahral hrama. Jak jsme byli nas.ani kdyz spousta jich bylo vadnych :)))))
    Jinak na zakladce jsme meli nejake ty PMD , pozdeji v 8-9 tride 286 , na stredni uz PC poradne od roku tusim 97 s internetem a zrizenim mailu na hotmailu :)
    • Hanzales
      Taky pamatuju první "styk" se ZX Spectrum u bratrance, když jsem si ještě hrával s merkurem a následně u těch zámožnějších kamarádů i pařby na Atari :) No a když se doma objevil první půjčený "notebook" ten DA převodník jsem si upájel také. Hudba ve FastTrakeru (ještě dříve MODEDIT) se na tom pak dělala jedna báseň a využívaly to i nějaké hry, jako Goblins např.
      Nicméně všem těm průkopníkům výpočetní techniky a lidem, kteří se podstatně o rozvoj tehdy u nás zapříčinili patří můj veliký dík a obdiv! Ještě dnes se biju do palice, když si vzpomenu, jak jsem tehdy do jednoho podobného kroužku také začal chodit a jelikož se tam místo her probíraly jedničky a nuly, zase jsem toho nechal. Jo, kéž bych si mohl zpětně domluvit. Dněska jsem mohl být úplně, ale úplně jinde :)
    • Jo a kdyz uz tu vzpominame, tak vrtali jste taky diskety? Na 3,5'' diskety DD slo nahrat 720 KB a na 3,5'' diskety HD 1,44 MB, ale jinak byly uplne stejny. Jediny rozdil byl v dirce podle ktery mechanika, ktera umela HD poznala, zda to je DD nebo HD. Balicek DD byl o hodne levnejsi. Takze stacilo do DD vyvrtat diru a bylo z toho HD (samozrejme mechanika musla HD umet).
    • Jo! COVOX - zvukovka do 30 Kc!!! Navod na ten nejjednodussi i slozitejsi byl primo v textaku u modplayeru :-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit