Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu co je na tom špatného - že hodí civilní publicitu (youtubery;streamery), kteří mají ke hře nejblíže - jsou si de facto rovni s obyčejným hráčem a zaplatí je.
    Za komerční reklamu v tisku, tv, propaganda se platí též...
    • Musíš se trochu více zamyslet.

      Youtubeři si často hrají na nestranné "herní kritiky" a jejich názor je tak někdy vnímán chybně jako nestranný, jako osobní nezávislý názor. Když jim ale nějaké společnost zaplatí za to, aby měli nějaký názor, mělo by na to být jasně upozorněno v popisku videa a osobně bych byl i pro povinný nápis, který by byl přítomen po celou dobu videa, který by upozornil diváka, že jde o placený názor, tedy reklamu.

      Dát to jen na začátek videa, nebo jen do popisku videa je podle mě málo. Často se videa sdílejí upravené na dalších kanálech a je velmi snadné z nich vyndat oněch pár vteřin, kdy je upozornění, že je video placené.
    • Vogon
      Jo, ale v tisku poznáš, že se jedná o reklamu, tady nikdo neřekl(Do popisku videa se nikdo nedívá), že jim zaplatili. Pokud to youtubeři/streameři na začátku videa řeknou, tak s tím není žádný problém. A týkalo se to všech videí, protože jinak ti nedali kopii, kdežto v tisku jde reklama velmi jasně poznat.
    • Já to chápu. Je totiž rozdíl jak to člověk vnímá. Vnímáš jinak reklamu, nebo video od youtubera. Sice je nesleduju, ale kdyby ano, čekal bych od nich nestranný pohled... Takže ano, mě to vadí a podle mě by to mělo být jasně označené jako reklama...
      • Takhle to neber, protože někdy se reklama připraví tak šikovně, že jí ani nevnímáš a stejně tě olivní - a to je zde tento případ. Kdy to dali hráčům a zaplatili je - když budou hrát jejich hru - tudíž by se dalo brát v potaz jako sponozing (hra a peníze), za reklamu.

        Stejný jako když budu mít sad s hruškama, a dám pěknou holku k silnici s tím že jí zaplatím a dám bednu hrušek. Každej pak přijede protože to je hezká baba ,a koupí ty hrušky... a nikdo neuvidí tu reklamu, nebo skrytý tah obchodu.
        • Ak sleduješ kanál youtubera, tak to zvykneš brať tak, že ti povie svoj názor. Ako keď sa spýtaš priateľa, alebo kolegu. Nemusíš sa stotožniť s tým názorom, ale vieš, že ak ti povie, že sa mu hra páči, tak sa mu naozaj páči.
          Ak je za to platený, tak povie, že je hra dobrá, aj keby dobrá nebola. V tom je ten rozdiel.

          Iba obmedzenec si môže myslieť, že sexy kočky čo predvádzajú hry, autá, pracovné nástroje a podobne nie sú reklamný ťah. Finta je v tom, že sme v podstate idioti a tak to na nás funguje, aj keď vieme, že je to hrané.
          Ale ty od sexy kočky nečakáš, že ti povie svoj objektívny názor na hrušky, hru, alebo auto. Vieš, že je tam, aby prezentovala daný produkt. Tak isto, keď si najmeš do reklamy Toma Hanksa, tak zákazník nečaká, že Hanks naozaj hral tú hru - ale funguje to, že ti zostane tá reklama v pamäti.

          Pri reklame aj predvádzacích trhoch vieš čo môžeš čakať, že sa snažia predstaviť svoj produkt v najlepšom svetle. Ale na YouTube množstvo kanálov pôsobí, že ľudia prezentujú svoj názor a chcú naozaj v dobrom poradiť ostatným, čo si kúpiť/ nekúpiť, čo zdravé jesť a podobne. Takže tam je potrebné vedieť, či sú platení, alebo je to naozaj ich názor.
        • Reklama samozřejmě ovlivní. Je to ale pořád reklama a všichni tak nějak počítáme, že na nás může nenápadně zapůsobit. Je ale dost markantní rozdíl, když pustíš video s tím, že tam očekáváš někoho takříkajíc "z lidu" kdo prostě hraje hru a pro pobavení ostatních se při tom natáčí (a za subscribe samozřejmě dostává money). Bereš to tak, že youtuber tam prostě prezentuje svůj názor, nezávisle. ?ezi reklamou a timhle musí být tlustá, červená čára. Člověk by prostě měl mít jasně dáno najevo, kdy se jedná o placenou reklamu a kdy opravdu jen o youtuberské nezávislé video. S tvojim přístupem by asi bylo ok, kdyby si nechali od EA, WB a dalších platit i autoři zde na games.cz? Aniž by si o tom věděl?

          A to ještě vůbec radši neřikám, že častým argumentem ohledně demoverzí je "vždyť na co demo, máme youtubery..."

          A jinak, moc dobře víš, že dost dobře připravená reklama je reklama (ale i tak tě ovlivní).. To je úplně jinej případ než zde.
        • walltar
          O tohle ani moc nejde... Jde o to, že jakmile příjmou za tohle peníze, tak to musí podle zákona oznámit. Oznámení v popisu není dostatečné (protože pokud někdo video embedne tak se tam pops neobjeví) a tak jsou takoví youtubeři v rozporu se zákonem.

          Bych řekl, že tady je hlavním problémem to, že ve smlouvě s youtubery bylo právě psáno že to musí oznámit v popisu videa.

          Tak se FTC pustila do WB... Myslím, že tahle celá věc měla sloužit jako upozornění všem a tak nepadla žádná pokuta. Kdyby šli po jednotlivých youtuberech, tak tam nebude takové mediální pokrytí.
  • Kdybych zjistil ze mi muj oblibeny ytber lze, tak unsubscribe a nazdar
  • MickeyMutant
    To je dobře, že postih hrozí oběma stranám. Ani plátce reklamy, ani její tvůrci tak nebudou mít zájem zákon obcházet. Rozhodně to takhle poskytuje mnohem míň prostoru pro korupci a navádění k ignoraci pravidel, než by měl jen jednostranný postih youtuberů.
  • no nechapu, hra je totiž sama o sobe vyborna a nepotrebuje tak stupidni self promotion, kterého si ani nevsimnu
    • Co to je za hru? Není to doufám, zase další online multi RPG?
      • bojovka ako napr. street fighter, ale v obrovskej arene(a trosku toho nalepeneho vyvoja postavy)
        • Aha. Zkusím něco pohledat na netu.
    • Souhlas. Ale jde o to, že youtuber může propagovat i něco, co tak výborný není.. a může tím uvést dost lidí v omyl. Proto je to třeba oddělit.
  • XorxoxTalarius
    Urcite je to dobre, ale proc trestaji WB misto ulhanych TyTrubicu? Takhle bude vysledek nula nula nic.
    • Trest zastlouží oba, každopádně pokud budou firmy, které si tu reklamu platí vědět, že jim hrozí postih, dají si sakra pozor aby ti YT creatoři dali jasně vědět, co je to za video.
    • Draken69CZ
      Protože příště bude jednodušší vybrat pokutu u WB než u desítek stovek YTuberů.
    • cumpi3
      oni jim davali penize, aby lhaly...meli potrestat obe dve strany...
  • Svinstvo - Shadow of Mordor, Pudajpaj i podobné skryté reklamní akce.
  • To je zase nadpis ktorý nedáva zmysel
    • walltar
      Proč nedává smysl? To rozhodnutí imho moc nedává smysl (pokud vyloženě WB nepožadoval aby to nezveřejňovali) ale nadpis jako takový sedí.
      • Vogon
        Myslím, že právě vyžadovali aby o tomhle nepadlo ani slovo, jinak DMCA, které WB rádo používá a které může naprosto položit YT kanál. Nevím jestli to bylo takhle, ale určitě tam něco takového bylo, protože TotalBiscuit riskoval, když to zveřejnil.
        • walltar
          Mrkni se do článku... tam se píše že jen doporučovali, aby to bylo uvedeno v popisu videa.
          • Vogon
            No jo, tohl se řešilo už v roce 2014, takže jsem si myslel, že už všechno vím. "Doporučili" jim co má ve videu být, a to i pokud se jednalo o recenze, a pokud to tam nebylo a video vydali v těch třech dnech, tak riskovali DMCA. A pokud to nepodepsali, tak nedostali kopii.
      • Spravne ma byt zodpovednost nese... muze za to znamena, kdo to zpusobil. A o tom komise nerozhodovala.
  • konecne nekdo tyhle "paid promotion" klepnul pres prsty, pro me je to cire zlo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit