Že líp už bylo? Nejlepší čas na hraní her je teď
-
Jsou pořád od dob první hry
-
Súhlas, súhlas, súhlas. Hlavne treba brať do úvahy, ČO všetko sme už hrali, pretože každá hra, každý film, v nás zanechá stopu. A stále chceme aby to bolo lepšie a ešte lepšie, otázne je, do kedy a ako, sa to dá ešte zlepšovať. Ja hrám hry od čias Doom a Dungeon Master, a momentálne som prešiel na Quest 3 a PC VR, to je pre mňa posun, a hry ako CP2077, alebo Stalker 2, či KDC 2, si zahrám maximálne s VR injektorom.
-
-
Tak vždycky se hry můžou zlepšit. Jednu dobu jsem si myslel, že nás už přešla vrcholná éra RPG her a už to bude jenom horší a horší (více mainstreamového průměru). Ale pak se v roce 2023 objevil Rogue Trader a Baldur's Gate 3. 😍
-
-
Tak, asi nikto nechce hrať horšie hry, ako už hral, laťka sa posúva stále vyšie, potom ale nechápem, prečo vychádza stále viac a viac hier, balast, ktorý asi nikto nehrá...trh je strašne presýtený a to bude asi najväčší problém dneška, ja už mám taký zoznam hier, ktoré chcem určite hrať, a stále sú tu novinky...😬
-
-
-
Nedávno jsem nad tim zrovna přemýšlel. Místo pokročilé fyziky/zničitelnosti prostředí/bojového modelu atd. tu je jen rtx a dlss.
Přitom realistická grafika už je dnes překonaná a moc nenadchne. Důležitější je artstyle viz. třeba Ghost of Tsushima.
Nostalgie bude vždy zkreslovat. Pro mě éra kolem roku 2000 bude nepřekonaná. Ale dnes už hraju jen velkou AAA a AA produkci. Na Indie neni čas. Potrebuju kvalitu a velikost velkých her. Jen je to všechno dražší a dražší na výrobu, tak jsem zvědavý, jak daleko to ještě zajde.
Myslim, že nejhorší jsou kreativní snahy s monetizací obsahu viz. třeba season pass 2 model atd. které hráčům nic navíc nepřinášejí.
-
Vychází spousty pecek, ale mám pocit, že i ti starší hráči chtějí jen ty velké AAA hry a ty menší ignorují.
Za mě vrchol rok 2017, krom velkých hitů jako Zelda, přišly klenoty jako Nier či Prey. Další skvělý rok 2020 Sekiro a Death Stranding.
Měli jsme malou renesanci roguelike her v čele s Hades či Returnal.
Vycházi skvělé JRPG Rebirth, Metaphor, Persona a x dalších.
-
jasně že je to jen nostalgie. Šmarja, prolistujte LeveL z roku 1998/99, opravdová pecka byla možná jedna, max dvě za měsíc když se dařilo a jinak to byl jeden klon vedle druhého, neinventivní s*ajdy snažící se vyždímat aspoň něco z méně informovaného zákazníka. dvacet 2d strategií, digitalizovaných adventur, 3d rychlokvašek, které byly hlavně 3d, ale že měl panďulák 13 polygonů, nešlo to ovládat a level design dělala studiová kočka.
Stáhněte si 86box, udělejte si Penťáka, zalovte na archive.org Level CDčka a zkuste si pár demíček z tý doby zahrát. Bylo to stejný přehrabování odpadem a hledání perel jak teď, akorát s horším rozhraním a bez pohodlí Steamu/GoGu.
-
"Hry bývaly mnohem kratší"
Moderní hry plné generických vycpávek jako od Ubi či jinak repetitivní hry jsou samozřejmě pocitově delší, ale ~14 hodin pro hlavní příběh System Shock 2 mi nepřijde jako krátká hra a spousta podobných moderních her je okolo toho čísla taky, třeba Prey."vývojový cyklus se několikanásobně natáhl"
A to je právě problém, někde se to naprosto zvrhlo. Jasně, že obsahově naducanej open-world může pár let zabrat, ale ne všechno je nebo musí být obsahově naducanej open-world...Co bych dal třeba za návrat zlatý éry FPS okolo roku 2000, Monolith vydal během tří let NOLF1, AvP2, NOLF2, Raveni vydali během tří let SoF, Elite Force, JK2, SoF2, JK3 a další studia další pecky. Kdyby to bylo v dnešní době, tak by to místo 3 let trvalo minimálně 20.
"většinu věcí máme v digitálních knihovnách a jedním kliknutím zpět"
Než o to všechno jednoho krásného dne přijdeme, protože pouhá licence u korporace se může vypařit mnohem snadněji, než skutečný fyzický disk na poličce.Ale jinak ano, jsou určitě věci které jsou v dnešní době pro hraní her super. Třeba levná dostupnost všech těch klasik z dob minulých 😉 Ale i přístupnější vývoj a tím pádem třeba kreativní indie hry.
-
-
"A to je právě problém, někde se to naprosto zvrhlo."
"Zvrhlo" se to v tom, ze lidi (opravnene) uz ocekavaji vetsi produkcni kvality - detailnost a pocet modelu/assetu, textur, slozitejsi herni mechaniky, vymakanejsi technologie a tak dale a tak dale, to proste stoji mnohem vice prace a casu nez tehdy. Kdybys dnes delal hru kvalitativne a rozsahem poplatnou dane dobe, tak ji naopak udelas i rychleji nez tehdy (lepsi nastroje, zkusenosti, atd.), ale proste nebude mit dnesni kvality.
-
-
Ano, nástroje jsou mnohem dál, assety a jejich kvalita je mnohem dál a vývojáři všech gamedev-related nástrojů (od práce na assetech po samotné enginy) se předhánějí v tom, kdo víc usnadní práci a život vývojářům, korporace můžou mít vlastní knihovny parametrických modulárních assetů a různé procedurální generativní nástroje (ne "AI") jako třeba na stromy a listí. Právě proto není problém udělat stejnou hru s větší produkční kvalitou za podobný čas. Pokud jde o herní mechaniky, např. většinu z mnou jmenovaných her by se dalo vzít tak jak jsou a jen je ohodit moderním vizuálem a herně mechanicky by jim vůbec nic nechybělo. A to ani nejsou tak rozbitý jako třeba Oblivion kde se zjevil Remastered a ukázal, že to jde...
-
-
Je to problem, protoze ackoliv neco urychlis, neco se uplne urychlit neda. Typicky priklad jsou "oblibene" drevene bedny ve spouste her - driv jsou jsi udelal kostku, na to narval lowres texturu na vsechny steny (v lepsim pripade meli stejnou jen na bocnicich a spodek/vrsek mel jinou) a mel jsi hotovo. Dnes si s prostou kostkou nevystacis a ocekava se, ze model bude detailnejsi, pro highres texturu uz nedelas jen color, ale resis normalovku, specular mapu a dalsi pro material/shader a hraci casto ocekavaji, ze podobna bedna pujde i rozbit, takze k tomu resis dalsi veci (herni mechanika, debris rozbite bedny, fyzika, audio, i kdyz to bylo obcas v nejake jednoduche podobe i ve starsich hrach). Jasne, nastroje a technologie ti tohle umozni udelat rychleji, nez bys totoznou vec v tehle kvalite delal pred dvaceti lety, ale v zadnem pripade se to neda srovnavat s obycejnou kostkou, co byla tehdy bezna. Sice radu generickych veci muzes recyklovat mezi projekty (ale obvykle je nemuzes nechat uplne totozne, jinak ti to hraci omlati o hlavu), ale spousta veci recyklovat nelze. A tak podobne je to se spoustou dalsich veci, ta casova investice a pracnost je dnes proste mnohem vyssi.
-
-
-
-
Uprime dobre fakt bylo. Muzeme se ohlednout zpeta od 10 let a kolik vznilo novych znacek nebo serii? Ja bych tak mozna vyjmenoval 2. Ted se nam kazdy korporat snazi predkladat hry, ktere nikoho neurazi a hlavne aby je prodal vizualni a vznikaji z toho genericke nefungujici zapomenutelne slataniny. Nikdo uz nema odvahu udelat neco unikatniho nebo zajimaveho. Dnes hry prodava marketing, ne ta hra samotna. Jakozto PC hrac od roku 1999 (rpg a stratehie hlavne) jsem poslednimy roky zklaman a vychazi ted tak maximalne 2 hry, ktere me zaujmou a vetsina je od AA nebo indie studii. Korporatni AAAA uz ani nesleduji. Troufnu si rici, ze zlata leta hrani byla tak roky 2000 az 2010.
Ukoncim to asi tim, ze na jakemkoliv PC, co jsem kdy mel, mam a budu mit mam vzdy nainstalovane sve srdcovky: OTTD, Unreal Tournament 2004, Stronghold Crusader a Gothic 2 NotR.
-
-
"Dnes hry prodava marketing, ne ta hra samotna"
To bude tím, že herní trh je zaplněný ohromným množstvím balastu. Vychází tolik her, že absolutní většina lidí se v tom nemůže orientovat.
Takže když lidem nějaký marketing nepředhodí hru, tak o ni neví.
"Jsem poslednimy roky zklaman a vychazi ted tak maximalne 2 hry, ktere me zaujmou"
Asi máš fakt hodně úzce specifické zájmy o žánry. Kvalitních her v posledních letech vyšlo tolik, že nemám dostatek času na to je hrát.
Podobný problém jako ty zná jeden můj známý, toho zase jenom baví fotbal a nic jiného nedokáže hrát. Takže každý rok akurát koupí nový díl FIFA a to hraje celý rok.
-
"Muzeme se ohlednout zpeta od 10 let a kolik vznilo novych znacek nebo serii? Ja bych tak mozna vyjmenoval 2."
To zijes nekde v jeskyni ? Zamyslim se jenom nad tim, co je na PS a jeste zamerne jenom serie, protoze kdybych mel vzpominat na kazdou novou IP, tak toho je nepocitane a mame treba:
Hades, Death stranding, Horizon, Kingdom Come, Ghost of Tsushima/Yotei, Cyberpunk (ok, je to podle TTRPG), Control (ok, da se spekulovat, ze je stejny svet z AW), Plague Tale, Ghostrunner, Nioh, ...
-
-
"nebo čekat, jestli se opravný patch náhodou neobjeví v příloze na CD herního magazínu."
Když Vám nějaký nový patch rozdrbe celou hru, tak naopak musíte čekat než Vám ji laskavě opraví a ani tak není jisté, že hra poběží lépe než běžela před opatchováním. Zatímco kdysi by se to dalo vyřešit reinstalací, dnes máte smůlu. Něco jako downgrade na nižší verzi většina her neumožňuje. Přitom problém není vůbec v tom, že by Steam tuto funkci nepodporoval (vlastně ta funkce tam dokonce existuje), spíš vývojáři dlabou na to, aby to povolili. -
-
Pořád je tam funkce zakázat aktualizace (jen to musíš udělat hned po instalaci) nebo u her bez online obsahu možnost hrát offline. Případně koupit na GoGu a instalovat ze souborů, kde pak automatická aktualizace není. Možnosti jsou, ale lidi si moc zvykli na steamovský default.
-