Přejít na výpis diskuzí
Změní se hry z produktů na obyčejné služby?
29.7.2011 | Aleš Smutný
18 příspěvků
-
Já nechápu proč zrovna "obyčejné" služby a nikoli obyčejné produkty. Pojetí SW (nejenom her) jako služby je mnohem logičtější a praktičtější. Produkt lze snadno ukradnout, službu neukradnete, nejde jí dokonce zkopírovat. SW často vyžaduje další údržbu - updaty, záplaty... u žádné hry nemáte napsáno, že na ní budou vycházet nějaké updaty a jak dlouho, protože si kupujete produkt, nikoli službu. Mnoho aplikací přesouvá alespoň část svojí funkcionality na internet, to vyžaduje servery, jejich údržbu, lidi, kteří se o to budou starat atd, opět příklad služby. U které hry máte napsáno, kdy vypnou dedikované servery a vy si můžete jít hrát před barák na písek? Kdo si ještě neoblíbil Steam? Já si třeba už nechci kupovat hry jinde než na Steamu, protože mi poskytuje služby, které mi vyhovují. Stejně tak když si koupím hru od Valve tak vím, že jsem si do jisté míry koupil službu, jelikož pomalu den co den vycházejí updaty, fixy, poskytují podporu pro third party obsah atd...
A F2P model není podle mého zrovna dobrým příkladem. Samo osobě to vlastně služba je, ale v podstatě služba není to, co si člověk kupuje. Většina hráčů si pod tím představí nakupování ingame obsahu za peníze, což spíše připomíná nakupování produktů. Je to vlastně jistá forma e-shopu, s velmi specifickým zbožím. Samozřejmě z těch peněz za "lepší samopal" se pokryje rovněž provoz této služby, takže když si toto uvědomím, můžu říct, že si nekupuji samopal, ale možnost to hrát. Otázka je jak moc "možnost to hrát" je služba a jak moc je to produkt. A imho odpověď vůbec nezávisí na tom, zda-li to platím po částech (kupování ingame obsahu) nebo platím pomocí předplatného, nebo platím jednorázově. -
-
Jenze predstava vydavatelu je, ze budes platit trebas za kazdej lv, ale uplne v klidu za 1/2 roku vypnou servery a bude jim uprdele zes nakoupil a neodehral. Pripadne az si budes chtit za 1/2 roku zahrat podruhy s jinou postavou, budou chtit abys zaplatil znova ...
-
-
"Kupte si do Assassin's Creed 7 parapet, abyste mohli vyšplhat na panelák a dokončit tak ukol. (Vedlejší ukol, který je dostupný za 500kč).
-
Ošklivá, až se to skoro bojím říct, nepěkná případ
-
Ať si to směřuje kam chce, třeba ať to celý krachne...vždycky si najdu co hrát. Včera jsme se zrovna rozpovídali na jednom fóru o starších rpg a dungeonech a jenom po tý debatě bych měl rok co hrát *3*
-
-
Přesně. Virtuální poličku na GOGu už mám teď zaplněnou tak na rok hraní a to samé na Steamu. A další skvělé hry jsem ještě ani nezakoupil. A reálná polička doma také tak rok zábavy obsahuje...
-
-
Tak tak ...na nás si nepřijdou. Někdy bych to celkem uvítal...nějakej velkej herní krach:)...aspoň bych se konečně dostal na věci, na který sem neměl čas nebo který mě úplně minuly.
Úplnej Offtopic: Jestli má pan Santa aspoň trochu rád MAME a starý automatovky, tak bych mu doporučil tohle -->http://emux.esero.net/
Včera jsem objevil tenhle českej projekt a klobouk dolů, protože to funguje krásně. Kéž by něco podobnýho bylo pro Visuall Pinball. -
-
Nene, automaty mě nikdy pořádně neoslovily. A to si ty časy v maringotkách pamatuju. Já byl spíš na koukání, jak to hraje někdo jinej. Ale díky za tip *3*.
Teď jsem si zkontroloval poličku na GOGu a mám tam toho spíš na 2 roky *15*.
"Očistný" krach herního průmyslu by možná vůbec nebyl od věci. Nebo se to postupně přesune a "staří" hráči budou hrát stále více indie her. Jejich úroveň stále stoupá, takže o zábavu bude postaráno. Teď mě celkem zaujal nový dungeon: http://www.grimrock.net/ -
-
:)Jj. S těma indie hrama úplně souhlasim. Jinak ten Grimrock se mi fest líbí. Dlouho jsem marně hledal tlačítko pro Download:)) Vypadá to moc krásně, takže jim držim palce. Když jsem to viděl, tak sem si okamžitě vzpomněl na výbornej Undercroft od Rake in Grass...ale to asi znáš.
-
-
Jojo Santo to vypadá taky dobře. Eschalon já nějak minul:) (ten krach to fakt chtělo). Jinak ten Undercroft jsem zhruba před 5 lety dohrál právě na pc, ale teď tam koukám maj v nabídce pouze Iphone a Win mobile..hmm...no kdybys chtěl, někde by se určitě pc verze našla;)
-
Neznám, já pouze PC... *8*
Ještě mám v hledáčku toto: http://www.timelapsevertigo.com/
A pak se samozřejmě nemůžu dočkat třetího Eschalonu. Sérii Eschalon já tuze rád *14*
-
-
-
-
-
-
Klidně ať si s "gaučovým" hraním dělají co chtějí. Hlavně když zůstanou i "klasické" hry.
A když to půjde všechno do kytek, tak se taky nepo*eru. Zatím je dost velký výběr her, které jsem nehrál na GOGu a další ještě přibudou. -
vůbec se mi to nelíbí ale asi to tak nakonec dopadne obvzlášť když vidím co teď vyvádí Ubisoft na PC :-(
-
-
je to blbost, nic takového nebude, nedávno přece na games.cz psali, že v roce 2012 bude konec světa, čili takové stupidní prognózy, které jsou obsahem tohoto článku nemají šanci se uskutečnit, prostě to nestihnou *2*
-
-
Konec světa nebude. Dva důvody: Lucas předělává do 3D Hvězdné války a Vávra pracuje na nové hře. Oba by se do toho nepouštěli, kdyby se chystal konec světa. Hlavně Lucas je velmi šikovný obchodník. Ten si rizika, jako je konec světa, velmi dobře ohlídá *1*
-
-
právý opak, Vávra ví že bude konec světa proto teď může naslibovat hory doly, dělat machra , jak udělá nejlepší hru všech dob, protože ví, že stejně nebude muset nikdy spatřit světlo světa *1* ostatně v Fight Clubu naznačoval, že patrně ani nevyjde...
-
-
Vávru jsem tam vrazil abych si šplhnul *1*. Pravý důvod je Lucas a ten to má zařízený, takže já jsem naprosto klidný.
-
-
*2*
-
-
-