Přejít na výpis diskuzí
Zrušení Kickstateru RPG Shaker bylo správné rozhodnutí
22.10.2012 | Petr Poláček
28 příspěvků
-
Muzte mi nekdo prosimvas vysvetlit co si mam predstavit pod pojmem "oldschool mechaniky"
-
-
no treba obecne misto automatickeho doplneni HP (po nejake klidove dobe) sbirani lekarnicek ? ;]
-
Hmm. To budou disketovky a starý cd-romky asi. *1* Taky mě to zarazilo, ale tak asi něco co se používalo a už nepoužívá?
-
-
Nevite nahodou, co se deje s penezi, kdyz se kampan zrusi? Vraci se nebo zustavaji autorum jako dobrovolny dar? *4*
-
-
Typoval bych, že by si za ně Romero koupil další Lamborghini.
-
Ony se neodečtou, dokud není projekt úspěšně zafinancován.
-
Co jsem pochopil,tak peníze získají na konci kampaně a když dosáhnou požadované hodnoty.Jinak by se měli logicky vrátit.
-
-
Že to byla špatná kampaň? To teda, prakticky kopírovali kampaň Obsidianu.
-
-
ano, bylo to podobný, jenže obsidian má tu oporu v minulých projektech mnohem větší. jinak taky mohli uchopit kampaň líp a měli by peněz mnohem víc. ale tam to zachránili tím koncem, kdy měli poměrně smysluplné mezníky, které lidi prostě chtěli...
u old school hry když se vybere víc peněz, udělají se hry dvě? to je prostě blbost :) jinak vylákat peníze se dají z lidí i když člověk nemá nic v ruce, ale musí to prostě umět prodat. tady to mělo vratké základy a působilo to od počátku divně...
-
-
Mě stačilo, když jsem uviděl jméno John Romero a bylo my hned jasný, že na tom projektu něco smrdí.
-
-
nevim proc se porad lidi do Romera navazi . Jednou udelal chybu a ma to na taliri asi uz 10 let. Pritom to co predvedl pri praci na Doom 1,2 posunulo celej herni svet o peknej kus dopredu. A diakatana taky nebyla vubec spatna , pozdejsi faze hry patri k tomu nejlepsimu co se da v tomhle zanru videt. Mam spis pocit ze plno lidi papouskuje obecny nazor a vi prd.
-
-
A co že udělal za chybu?
-
-
IMHO Romerovou najväčšou chybou bolo to, že sa z Daikatany už nespamätal a zahučal čertvie do akej temnej hernej diery.
Na druhej strane, nebyť ION Stormu, nie je ani Deus Ex, takže hádam aspoň túto (i keď nepriamu) zásluhu by sme mu pripísať mohli *5* -
-
Nikoliv, jedna půlka ION Stormu to zvládla (Spector) a druhá nikoliv (Romero). Daikatana byla rozhodně velmi nadprůměrná hra, obzvláště v té moderní době, ale na nejočekávanější hru té doby to bylo prostě málo. A Romerovou chybou bylo, že neukočíroval náročný vývoj asi nejdražší hry své doby. (pokud se v detailech pletu, tak sorry, ale je to už přes 10 let)
-
-
to Darkn3ss: S tím nelze než souhlasit. Romero však je šikovný herní vývojář (srovnání se Spectorem je nefér, to by nevyšel vítězně skoro nikdo :) ), ale co se týká propagace, byl úplně mimo. Zkrátka si nevidí do huby, a na to taky narazil.
-
No pozor, to, že v id jen dělal tvář marketingu a utrácel prachy není pravda. Jo, začal rockstařit a mj. proto asi nakonec odešel, ale předtím to rozhodně byl jeden z klíčových lidí té firmy. Jeho levely pro Doom a první Quake jsou určitě jedny z nejlepších a myslím si, že i celkově dost ovlivnil to, jak ty hry vypadají. Taky dělal na level editorech k těm hrám (na které pak navazovalo plno jiných her) a jiných vývojových nástrojích. Samozřejmě, to, co se dělo po jeho odchodu (a to jak v Ion Stormu tak i v id...) už je další věc.
-
Já ani tak nekritizuju Daikatanu, jako spíš Romerovu důveryhodnost - která jaksi ... neexistuje. V id software působil jako "tvář" marketingu a ve volném čase utácel Carmackovy prachy :-D. Jeho designové schopnosti jsou také rozporuplné v porovníní např. již se zmíněným Spectorem. Ale hlavně celkově jeho egoismus aka "Daikatana = best game ever; John Romero is gonna make you his bitch, etc." a následný mnohaletý vývoj završený katastrofálním neúspěchem (protože hráči neví co je dobrý (Romerova slova)) mu zlámal vaz. Pokud bych to dovedl do extrému tak to je jako kdyby se vrátl Kožený s novou kupónovou privatizací a pak se divil že mu nikdo nechce "půjčit" prachy.
-
Přesně tak. Daikatana rozhodně nebyla špatná, ba troufám si říct, že to byla výborná hra. Hratelnostně měla samozřejmě několik much (AI parťáků), ale její základní problém byla naprostá předraženost vývoje (Romero místo toho, aby se pilně věnoval vývoji hry samotné, tak prachy utrácel za to, aby jeho studio sídlilo v nejvyšším patře nejvyšší budovy v Dallasu) a samozřejmě nezvládnutá propagace. Ono všechny přesvedčit, že jeho hra bude zjevení z nebes, které budou hrát všichni od malých děti po důchodce (Romerova slova) a toto pak shodit vydáním dema, které absolutně nepochopitelně obsahovalo první levely hry, které byly naprosto příšerné (přitom zbytek hry byl kvalitativně úplně jinde), to nebyl dobrý nápad. Daikatana byla (a je) skvělá hra, jen to zdaleka nebyla taková pecka, jak Romero sliboval, což zákonitě muselo všechny natěšené hráče (a recenzenty) zklamat.
Já všechen tenhle hype ve své době úspěšně minul, ke hře se dostal až zpětně pár let po vydání (vyšla v Levelu jako plná hra) a po prokousání se prvními levely (které mě v onom demu tehdy také odradily), jsem zjistil, že ta hra opravdu stojí za to. Dodnes jsem ji dohrál asi 3x a beze všeho ji můžu doporučit.
-
-
-
-
-
-
ono se opravdu není čemu divit, kdo z vás viděl to video, které měli/mají na kickstarteru, tak o hře opravdu neřekli vůbec nic, jen spoléhali na svá jména (a v jednom případě pohlaví), pořád dokola opakovali "old school" a pak takovou tu omáčku, herecké výjevy, imaginární předávání jakési sběratelské edice nadrženému přispěvateli a nesmyslné 1mil=1hra, 2mil=2hry... to pak bylo vidět, že o něco kvalitního asi moc neusilují, když na to jdou takhle
navíc si zvolili naprosto nevhodnou dobu, kryjící se s PE... měli počkat měsíc a pak vybalit nějaké konkrétní informace, hezký obrázek nebo artwork a udělat tomu pořádnou reklamu -
-
no hlavně když dělají old school hru (mechanizmy) s novým kabátem, tak by měli za necelý měsíc pořádný prototyp, který by uměl už skoro všechno...
-
připomnělo mi to Štěstíčka, jestli si je pamatujete, jak se prodávaly na poutích za 20 nebo 25kč... byl to takový lepenkový sáček s nějakou věcí uvnitř (často tam strkali hračky z Kinder vajíček)... když to člověk kupoval, netušil, co tam bude.. jak zajíce v pytli
-
-
to mas dnes rovnake s hrami. weby, casopisy ti nakecaju ze tam je bavorak, vyrobca tvrdi ze mercedes ale objavis tam trabant
-
-
spousta lidí má ráda trabanty. začínají se znovu ve velkém vyrábět...
-
-
tak ale to je kazdy kickstarter ne? trochu se to jeste misi s az "charitativni" podporou nejakeho zajmu (druh her co normalne neni).
-
-
jenže běžně má člověk představu, střípky informací, tady krom "old school" nevěděl naprosto nic
-
-
jiste, ja to nepopiram. jen rikam, ze kazdy kickstarter jsou proste stesticka.
-
-
-
-
-
a DFA nabizelo i dokument (tedy od zacatku, abyste me nechytali za slovo), protoze si uvedomovali, ze nemit nic je ponekud malo :).
-
Nevadi chut mi spravi Project Eternity :)