Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Článek působí velmi roztomile, jsou to určitě úžasná a milá zvířátka. Předpokládám, že i autorka je velkou milovnicí zvířat. Na druhou stranu je v článku jedna zmínka, která tam nemá co dělat a také tam nějaká informace chybí. Neznalost neomlouvá, proto odkazuji na zákon 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání: Zakazuje se týrání zvířat, Zakazují se všechny formy propagace týrání zvířat, Za týrání se považuje provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných
    vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly
    provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění,
    prostředků snižujících bolest nebo jiných metod. Takový článek si přečtě nějaký člověk mdlé inteligence (není jich málo ani mezi opravdovými milovníky zvířat) a hned bude s novým zvířátkem spěchat k veterináři na drobný chirurgický zákrok a veterinář ho bez problémů provede (není málo veterinářů, kteří pro peníze udělají cokoliv). Předpokládám, že se jedná o překlad článku, takže si příště dejte pozor a zjistěte si alespoň základní informace. Děkuji

    • ales.smutny

      Dobrý den, díky za poznámku, ona věta byla formulovaná velmi nešťastně a už jsme ji opravili do podoby odpovídající (dle mne správným) zákonům České republiky.

    • david.b

      V ČR je podle zmíněného zákona opravdu odstranění pachových žláz zakázáno (§4 odstavec 1g1).  Souhlasím s Vámi, že tato zásadní informace neměla v článku chybět.

      Na druhou stranu se domnívám, že tento článek není ve smyslu zákona propagací týrání zvířat  (§4a), protože ke zmíněnému jednání nenavádí. Pouze informuje, že se tak (předpokládám v zahraničí) děje. Odstranění pachových žláz u skunka těžko provede sám chovatel a veterinář musí takový zákrok odmítnout.

      Za samostatnou úvahu stojí, proč je nezákonné jmenovitě odstranění pachových žláz, ale nikoli pohlavních žláz. Zákon obecně říká, že je zakázáno "provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete". Kastrace jednoznačně vede ke změnám vlastností zvířete. Kastrovaný kocour se namísto toulek a půtek s konkurencí především povaluje doma na kanapi a v bytě nic neznačkuje (ke spokojenosti chovatele). V podstatě se z něj stala bezpohlavní bytost.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit