Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • My žádný stropní ventilátor nemáme, ale akumulační kamna Norsk Kleber , která mají velkou akumulační nádrž, takže v nich zatopíme, ohřeje se voda a pak kamna ještě dobu topí. Není to tak jako u klasického kru, kde je teplo jen, když se topí a navíc se teplo nedá ani regulovat. Akumulační kamna jsou pořešená mnohem lépe :-) .

  • Známí nám nedávno říkali o tom, že jim jeden kamarád doporučil aby v té neklidné době během extrémně vysoké inflace a šílených cen energií zvážili montáž krbových kamen. Oni vždy topili plynem protože to je pohodlné, ale po krátké diskuzi pochopili, že bude nejlepší se možná trošku uskromnit.


  • Budeme
    stavět dům a já si pořád lámu hlavu nad jeho vytápěním. Chtěl bych topení,
    které by mi v celém prostoru domu drželo stabilní teplotu a bude energeticky
    úsporné. Co myslíte, že je nejlepší cestou pro vytápění domu? 


    • Je to
      rok, co jsem tohle řešil, když jsem se pustil do stavby domu. Zjistil jsem,
      že v domě není zase tolik místa, kolik jsem si dle plánů myslel, a proto jsem
      zrušil technickou místnost a místo kotle a rozvodů teplé vody do topení jsem
      nechal do domu dát elektrické topné fólie. Mají perfektní účinnost a dokážou
      nám dům vytápět za nízké náklady. Navíc i pořizovací cena tohoto systému byla
      1/3 ceny, než co jsem měl navrhnuté původní topení do domu. 


      • Až tak
        moc, 1/3? Jak máte velký dům a na kolik vyšlo to topení? 


        • Na
          domě, který má 100 metrů podlahové plochy, to vyšlo na 150 tisíc. Nechal jsem
          si topné fólie udělat od https://topimepodlahou.cz/ . Topení podlahou má
          spoustu výhod, protože drží stabilní teplotu, zabraňuje tvorbě plísní a
          množení zdraví škodlivých mikroorganismů. Super je to i pro děti, které jsou
          pořád na zemi. 

  • No, já teda nevím, jestli mi to moc úplně šetří, ale krby celkově mě nepřijdou až tak drahé. V dnešní době zrovna spíše šetřivé. Já osobně mám nejradši designové krby, protože samozřejmě nějak vypadají. Nejlepší je, když jsou na míru, ale to už si pak člověk zase připlatí no… Ale za tu krásu to někdy stojí.
  • Já sice nevím, jak ušetřit vytápěním v krbu, ale my jsme si nedávno k nám na zahradu dávali krb a docela dost nás přesvědčily argumenty, které jsme se mohli dočíst zde na těchto stránkách... Tak se mrkněte vy, kteří byste měli zájem o něco podobného :) A dejte mi případně i vědět, zda jste se dozvěděli něco nového...

  • Sama vlastním krb a dlouhou dobu jsem moc neřešila, čím topit. Ale nedávno jsem narazila na zajímavou stránku o krbech a jsou tam samé zajímavé články, i jak se o krb starat a jak ušetřit. https://www.levnekrby.cz/zajimavosti/cim-topit-v-krbovych-kamnech/ , takže bych se zkusila na tuto stránku podívat.

  • Já bych chtěl v domě
    vybudovat krbovou vložku. Máte zkušenost s vytápěním domu jen pomocí krbové
    vložky? 

    • Určitě, když jsem si stavěl dům, tak jsem ho stavěl tak, abych ho mohl krbovou vložkou vytápět. Máme doma i elektrokotel, který by v případě nedostatečné teploty přes termostat sepnul. Za 4 roky se to ještě nestalo, normálně stačím dům vytápět pomocí krbové vložky. 

      • Takže mi dokážete doporučit, jakou krbovou vložku koupit? která je dostatečně výkonná? a jak určit správný výkon krbové vložky? 

        • Mohu doporučit výrobce krbových vložek www.krby-bef .cz, kde si najdete i nejbližšího výrobce. Poradí vám tam, jak vybrat dostatečný výkon krbové vložky. Doporučuji si ke krbové vložce dotáhnout i možnost sání externího přívodu vzduchu. 

  • sanskrybastr

    Díky za info. Podle toho, co jsem četl, tak prý náklady na vytápění mohou pomoci snížit i venkovní rolety, je to pravda? Sám už totiž delší dobu uvažuji nad tím, že bych si domů něco takového pořídil. Už jsem si dokonce i zkoušel hledat rolety Praha a koukal jsem, že to není vůbec tak drahá záležitost, jak jsem si původně myslel.

    • macinan

      Jojo, je to pravda. Předokenní rolety jsou asi nejlepší řešení, ale je pravda, že docela velký rozdíl dokáží udělat například i klasické horizontální žaluzie. Ty mají výhodu hlavně v tom, že jsou snadnější na instalaci a podstatně levnější.

  • ivannavratil386

    Podle mého názoru skvělé tipy. Myslím si, že v dnešní době existuje spousta způsobů jak na vytápění nějakou tu korunu ušetřit. Jedním z nich mohou být třeba krbová kamna, Můj soused si je například pořídil minulý rok a nemůže si je vynachválit.

    • Krbová kamna nezní špatně. Taky jsme nad nimi uvažovali, ale nakonec to vidíme spíš tak, že si místo nich pořídime tepelné čerpadlo. Ty se totiž teď dají sehnat za docela slušné ceny. Mám pocit, že na ně jsou i nějaké dotace, což by bylo super. Co jsem se tak dívala, tak nejlíp vypadají ty od https://www.m-klima.cz/

    • Krbová kamna jsou super, taky je doma máme. Teď v poslední době jsem ale začal dost uvažovat nad tím, že bych si pořídil i takový ten zahradní krb. Nejspíš ale až v létě. Už jsem se dokonce i po nějakých díval a hodně se mi zamlouvají například ty, které mají tady: http://krby-na-zahradu.cz/

    • tarpedivan

      Já už nějakou dobu uvažuji nad tím, že bych si krbová kamna pořídil na chatu. Jediné, co mě od nich teda zatím trochu odrazuje je to, že bych kvůli nim musel stavět nový komín. Na druhou stranu nedávno jsem se například díval na nerezové komíny a ty nejsou až tak drahé a vypadají, že budou i snadnější na instalaci.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit