Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je na každém, aby se rozhodl, jestli podnikat nebo se nechat zaměstnat, nejlépe zkusit obojí a rozhodnout se pak :-) Ale když opomenu finanční stránku a jistoty, je článek https://www.freelance-market.cz/nl/102/zivnostnici-pracuji-dele-nez-zamestnanci-citi-se-ale-stastnejsi docela trefný.
  • Tak to jste ale neplatil do 1.pil.víc než bylo předepsané minimum,ale mohl jste si zřejmě dovolit syslit do majetku /pronájem bytu,apod./ a zároveň do jakýchkoli investičních produktů--jinak byste neměl víc než 10tis.důchodu.... Co znamená ,,na štaci to táhnu už 30let,,? Já platila jako OSVČ léta sice poctivě,ale minimum a důchod,který mi stanovuje stát 7140,- mě nepotěšil,zvlášť když mi bylo řečeno,že v podstatě co chci,když jsem tak dlouho byla s dětmi doma?!.... Syn byl po vyučení 3roky bez práce,finančně závislý na mně a teď bych sama potřebovala pomoc,ale to nechci v žádném případě,přece nebudu využívat vlastní dítě.... Jsem přesvědčena,že lidí OSVČ podobně rozčarovaných výší důchodu bude spousta a spousta! Je to ostuda,vychovala jsem děti,mají vzdělání a vlastní životy a já měla cca 15.500,-měs.hrubého a celá léta jsem poctivě platila vše,co mi předepsal účetní/pravda že v té nejnižší výši právě proto,že jsem v dané období potřebovala veškeré peníze na vše potřebné ku vzdělání dětí/. Přijde mi to jako začarovaný kruh,ale pochopila jsem,že kdybych zůstala doma,plně závislá na dávkách možná bych měla důchod vyšší,ne? Vždycky jsem si dělala napůl legraci,když jsem tvrdila dětem,že můj vklad do budoucnosti dětí je jejich studium!!! Neuvěřitelné,jak šíleně moc pravdivé to nyní je!! Co naplat-polovina dosavadního příjmu stačit na život jedné samostatně bydlící osoby nevystačí-už jen bydlení v domově stojí min.šest až osm tis.a na jídlo,oblečení či opr.bot nebo na tarif mobilu či TV u O2 za 299,-měs.ani omylem,že?!! No jo,je mi to líto,ráda bych byla užitečná alespoň třeba za jídlo,abych nějak vyšla--potíž je v tom,že přivydělat si lze až ke starobnímu důchodu a ne k předčasnému /tak rok až dva před /,takže ani léky si nebudu moci pořídit,dřív jsem místo 2tbl.denně brala alespoň občas jednu,v důchodu budu ,,mimo,,! Pochopila jsem,že počet dětí a jejich výchova a vzdělání ,,pomůže,, jen co do výše věku odchodu do důchodu,ale jejich pohodlí a komfort života je vlastně ,,na škodu,, mému důchodu i když jsem se snažila právě proto,aby netrpěly pocitem méněcennosti oproti jiným dětem a měly takřka vše,co ostatní.... Na sebe jsem zapomněla a když mi začalo docházet,že se blíží věk důchodu je již pozdě!!! Takže všechny OSVČ upřímně nabádám i kdybyste měly ,,ošidit,, dospělé děti,dávejte si stranou,myslete trochu sobecky i na sebe,ať nedopadnete hůř jak nemakančekové-protože ty stát hladovět nenechá,ale nás OSVČ úplně s přehledem---pořád totiž trvá jakási nesnášenlivost mezi zaměstnanci a podnikajícími,ale my víme své,že OSVČ neznamená totéž jako milionář!!! Někdy takovou práci děláte m.j.právě proto,abyste měli trochu volnou pracovní dobu jako já i proto,abyste nedostali vyhazov při nemocnosti dětí... Jak říkám-jde trochu o začarovaný kruh a ten můj brzy takhle skončí--stojí to tu za houby--s poctivostí ne že nejdál dojdeš, v tomhle měly moje děti pravdu!!!!!! O.
  • Tak to jste ale neplatil do 1.pil.víc než bylo předepsané minimum,ale mohl jste si zřejmě dovolit syslit do majetku /pronájem bytu,apod./ a zároveň do jakýchkoli investičních produktů--jinak byste neměl víc než 10tis.důchodu.... Co znamená ,,na štaci to táhnu už 30let,,? Já platila jako OSVČ léta sice poctivě,ale minimum a důchod,který mi stanovuje stát 7140,- mě nepotěšil,zvlášť když mi bylo řečeno,že v podstatě co chci,když jsem tak dlouho byla s dětmi doma?!.... Syn byl po vyučení 3roky bez práce,finančně závislý na mně a teď bych sama potřebovala pomoc,ale to nechci v žádném případě,přece nebudu využívat vlastní dítě.... Jsem přesvědčena,že lidí OSVČ podobně rozčarovaných výší důchodu bude spousta a spousta! Je to ostuda,vychovala jsem děti,mají vzdělání a vlastní životy a já měla cca 15.500,-měs.hrubého a celá léta jsem poctivě platila vše,co mi předepsal účetní/pravda že v té nejnižší výši právě proto,že jsem v dané období potřebovala veškeré peníze na vše potřebné ku vzdělání dětí/. Přijde mi to jako začarovaný kruh,ale pochopila jsem,že kdybych zůstala doma,plně závislá na dávkách možná bych měla důchod vyšší,ne? Vždycky jsem si dělala napůl legraci,když jsem tvrdila dětem,že můj vklad do budoucnosti dětí je jejich studium!!! Neuvěřitelné,jak šíleně moc pravdivé to nyní je!! Co naplat-polovina dosavadního příjmu stačit na život jedné samostatně bydlící osoby nevystačí-už jen bydlení v domově stojí min.šest až osm tis.a na jídlo,oblečení či opr.bot nebo na tarif mobilu či TV u O2 za 299,-měs.ani omylem,že?!! No jo,je mi to líto,ráda bych byla užitečná alespoň třeba za jídlo,abych nějak vyšla--potíž je v tom,že přivydělat si lze až ke starobnímu důchodu a ne k předčasnému /tak rok až dva před /,takže ani léky si nebudu moci pořídit,dřív jsem místo 2tbl.denně brala alespoň občas jednu,v důchodu budu ,,mimo,,! O.
  • Žiji v ČR. Pokud pracujete v normální firmě, ne u nějakého živnostníka, tak to je jak uvádím - placená dovolená 4 týdny. Jistě, nelze si jí vybrat kdykoliv, musí být dohoda se zaměstnavatelem. Již jsem v důchodu, po odpracovaných 44 letech napůl v kapitalismu a napůl v éře budování komunismu, vždy jako zaměstnanec a vždy to bylo stejné, v éře budování kapitalismu někde horší v oblasti šikany a buzerace, ale že bych nedostal dovolenou se nikdy nestalo.
  • Jsem osvč a platím dlouho a hlavně málo! Už od 1992 mě neskutečně drtí placení té socky.Nevím kolik je to dnes, nezajímám se o to a hlavně jsou to vyhozené peníze!!! Nic jsem od státu nikdy nechtěl, pracuji od 17let a na štaci to táhnu už 30 let,Zadal jsem si, že odejdu do důchodu v 55ti za 7let.Tento termín dodržím a vyhovovalo by mě, když tu socku nebudu muset platit, když nic nechci! Na svůj důchod jsem se zabezpečený a ten státní nepotřebuji!
  • kde žiješ? placená dovolená byla naposled za komunistů (v průměru)dnes sotva základ.Dovolenou si zaměstnanec ani nemůže často vzít,zaměstnavateli se to nehodí z různých důvodů.VUQ
  • Ano, živnostník si musí vše zařídita sám - ale co si vydělá, je jeho. Zaměstnanec svou prací musí zaplatit další zaměstnance, kteří mu tento servis zajišťují. A že má dovolenou? Na tu si taky musí vydělat, zadarmo nic nemá, ještě většinou živí pár parazitů, kteří mu v ničem nepomohou!!
  • Například v Austrálii mají jednotný důchod stejný pro všechny kteří splní podmínky aby ho dostali , je to omezeno majetkem (před důchodem podáváte majetkové přiznání a i prodaný majetek se do 5ti let po prodeji ještě započítává), kdo má na kontě milióny nebo továrnu přece nepotřebuje žádný důchod navíc firma která důchody vyplácí má přístup ke všem účtům důchodců a pokud někdo zemře automaticky si prostředky zbylé na kontě stahuje zpět na důchod nemusíte vůbec pracovat stačí že tam x let žijete a žádné soc. pojištění nikdo neplatí
  • Nevím o jakém doplatku mluvíte ale například moje matka byla 20let zaměstnaná a potom ještě 23 let OSVČ , důchod má 5300 a žádné doplatky to by asi nejdřív musela prodat střecu nad hlavou aby o něco takového mohla žádat.
  • To jsou kecy živnostník si musí sám pořídit veškeré vybavení které potřebuje k práci , a zdravotní i soc. pojištění platí i když nemá třeba zrovna ten měsíc žádnou práci ,zaměstnanec vše dostane v zaměstnání a o nic se nemusí starat a nic nemusí investovat navíc má placenou dovolenou placené svátky nemocenskou a v případě ztráty zaměstnání podporu ...
  • ano, to chápu, ale nesmělo by následovat B , tzn doplatek do životního minima - týká se to jak podnikatelů, tak i celoživotních nepracujících - takže když platíš máš 10000, když neplatíš máš X plus doplatek do 9000 ze soc dávek. Za těchto podmínek může platit jen ten, kdo je donucen, tj zaměstnanec
  • Autor objevil Ameriku. Stejně jako podnikatelé i zaměstnanci s nízkými platy mají sice nízké důchody, ale ve srovnání s odvedenýmim protředky do sociálního fondu jsou na tom výrazně lépe než zaměstnanci s nadprůměrným platem. Přitom nebýt zaměstnanců s průměrným a vyšším platem, chodili by se tito "chudáci" pást. Z tohoto důvodu jsou prohlášení o "stejných žaludcích" demagogická - proč to nezměnit za prohlášení o stejných daních?
  • Bohužel tady chybí důležitý fakt, podnikatelé na tom vydělávají. Platí jen z poloviny a přiznaného, zbytek mohou investovat a to je v tom našem přerozdělovacím systému velký kšeft.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit